Gonartroza: remedii naturale pentru durerile de genunchi

Durerile de genunchi reprezintă simptomul principal al persoanelor cu gonartroză. Pe lângă tratamentul prescris de medic în această boală, se pot lua în calcul și diverse remedii naturale pentru durerile de genunchi.

Gonartroza sau osteoartrita genunchiului este o boală care se face vinovată pentru durerile de genunchi ale persoanelor afectate. Acestea pot simți că genunchiul este dureros și rigid uneori, durerea înrăutățindu-se de obicei la sfârșitul zilei sau când se fac unele mișcări ale genunchiului (de exemplu, urcatul și coborâtul scărilor) și se poate îmbunătăți în timpul repausului.

După ce pacientul primește diagnosticul de gonartroză și medicul îi face un plan de tratament, e bine de știut că este nevoie în continuare și de o serie de schimbări în stilul de viață pentru a gestiona mai bine boala (alimentație potrivită, activitate fizică regulată etc.). În plus, anumite remedii naturale pot fi de folos pentru a ușura simptomele și pentru a crește calitatea vieții bolnavilor de gonartroză.

Remedii pentru durerile de genunchi utile în gonartroză

Ar putea fi nevoie ca pacientul cu gonartroză să facă modificări în alimentația obișnuită, să facă mai multă mișcare și să piardă câteva kilograme dacă este supraponderal sau obez, pentru a ușura presiunea de pe articulații și a combate durerile de genunchi. Pe lângă toate acestea, există și o mulțime de remedii naturale pentru durerile de genunchi care merită încercate. Nu toate vor funcționa pentru toată lumea, însă e bine să se știe de existența lor pentru a fi testate.

Automasajul

Automasajul stimulează circulația sangvină și reduce inflamația. Pentru un automasaj eficient la nivelul genunchilor, folosește degetul mare pentru a pune presiune pe partea laterală a genunchiului, în timp ce cu celelalte degete poți masa restul genunchiului.

Comprimarea genunchilor

Banda de comprimare pentru genunchi pune presiune pe zona respectivă, reducând inflamația. Mai mult decât atât, o asemenea bandă va stimula mușchii din jurul genunchilor, ceea ce va crește stabilitatea mișcărilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Compresele reci sau calde

Compresele calde redau flexibilitatea genunchilor atunci când pacientul are senzația că aceștia sunt înțepeniți, adică articulațiile devin rigide. Pe de altă parte, dacă genunchii se simt dureroși și umflați, se pot folosi comprese reci, cu gheață, pentru a reduce inflamația și durerile provocate de această stare. Pentru eficiență maximă, compresele se aplică preț de 20 de minute, după care se face pauză de două ore și se repetă operațiunea.

Odihna

Durerile de genunchi împiedică persoana afectată să se odihnească normal, iar lipsa odihnei accentuează durerile, așa apare cercul vicios în gonartroză. Cercetările arată că tulburările de somn produc schimbări la nivelul creierului, schimbări care cresc sensibilitatea la durere. Un pahar de suc natural de cireșe, consumat rece înainte de culcare, poate reduce durerea și, totodată, stimulează și producția de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului.

Scăderea în greutate

Cu cât o persoană are mai multe kilograme în plus față de greutatea normală, cu atât presiunea pusă pe genunchi este mai mare. Așadar, printre remediile pentru durerile de genunchi se numără și slăbitul. E bine ca în general greutatea corporală să fie ținută sub control, pentru o stare mai bună de sănătate, dar cu atât mai mult în caz de gonartroză. Pacientul poate cere ajutorul medicului de familie pentru a crea un plan eficient de slăbire, bazat pe o alimentație sănătoasă și o formă de mișcare potrivită cu boala lui.

Acupunctura

Tehnicile tradiționale chinezești de acupunctură pot contribui la combaterea durerilor de genunchi. Cine dorește să încerce acupunctura ca remediu pentru durerile de genunchi, e bine să meargă la un cabinet acreditat, cu terapeuți specializați în această tehnică. Deși studiile științifice au adus dovezi mixte despre efectele acupuncturii, o analiză¹ din 2021 a confirmat efectul pozitiv al acupuncturii, sugerând că pare a fi o terapie eficientă și sigură pentru osteoartrita genunchiului.

Picioarele mai sus decât capul în timpul odihnei

Ce alte remedii pentru durerile de genunchi mai există? Ei bine, și statul cu picioarele mai sus decât capul poate fi unul dintre acestea. Când apar durerile de genunchi, persoana afectată se poate întinde pe spate, însă cu picioarele poziționate mai sus decât capul și restul corpului. De exemplu, se poate pune o pernă sub picioare înainte de culcare.

Sporturile care ușurează durerile de genunchi

Durerile de genunchi sunt accentuate de anumite activități fizice, printre care jogging-ul sau sporturile de contact. Activitățile care ușurează durerile de genunchi sunt înotul și yoga, de exemplu. Și mersul pe bicicletă este bun, deoarece nu îți forțează genunchii, iar șansele de accidentare sunt mici. Poți face zilnic câte 25 de minute de mișcare pentru a contribui la combaterea durerilor de genunchi și pentru a te menține într-o formă cât mai bună.

Turmericul

Turmericul este un antiinflamator puternic, ale cărui efecte au fost confirmate de mai multe cercetări. Studii² recente au arătat că extractul de curcumină, substanță activă din turmeric, administrat zilnic, funcționează la fel de bine ca ibuprofenul și ca diclofenacul în reducerea durerilor de genunchi. Turmericul poate fi luat și ca supliment alimentar, dar poate fi folosit și pe post de condiment: în supe, curry-uri, pilafuri și chiar și în ceai.

Ghimbirul

La fel ca turmericul, și ghimbirul poate fi eficient în ușurarea durerilor provocate de gonartroză. Unele cercetări au scos la iveală faptul că ghimbirul, folosit în combinație cu tratamentul medicamentos pentru artrită, poate reduce durerile articulare. Ghimbirul poate fi consumat ca atare, crud, amestecat în salate sau poate fi pus proaspăt sau sub formă de pudră în diverse mâncăruri gătite. Și ceaiul de ghimbir poate fi util, mai ales că are și alte proprietăți (contribuie la o imunitate solidă, combate răul de mișcare etc.).

Deși gonartroza nu se vindecă, tratamentele sunt de ajutor

Cu toate că gonartroza nu se vindecă, e bine de reținut că boala poate fi ținută sub control și calitatea vieții pacientului poate fi îmbunătățită prin tratament indicat de medic, remedii naturale și un stil de viață cât mai sănătos. Dacă pacientul respectă recomandările medicului în ce privește medicația, alimentația și activitatea fizică și dacă ia în calcul și unele remedii pentru durerile de genunchi, poate reduce simptomele și își poate îmbunătăți capacitatea de mișcare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dovepress - Acupuncture for the Treatment of Knee Osteoarthritis: An Overview of Systematic Reviews
https://www.dovepress.com/acupuncture-for-the-treatment-of-knee-osteoarthritis-an-overview-of-sy-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM
1. Studiul „Acupuncture for the Treatment of Knee Osteoarthritis: An Overview of Systematic Reviews”, apărut în Int J Gen Med (2021);14:8481-8494 https://doi.org/10.2147/IJGM.S342435, autori: Chen J et al.
BMC - Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study
https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-019-3327-2
2. Studiul „Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study”, apărut în Trials 20, 214 (2019). https://doi.org/10.1186/s13063-019-3327-2, autori: Shep, D., Khanwelkar, C., Gade, P. et al. 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0