Operatiile de fracturi de sold sunt riscante nu numai din cauza varstei

Persoanele care au nevoie de operatie pentru fracturile de sold se confrunta cu un risc ridicat de complicatii grave si deces, fata de cele care opteaza pentru interventia de inlocuire a soldului, iar diferenta nu se datoreaza varstei inaintate sau sanatatii precare a celor care sufera fracturi, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

Este binecunoscut ca operatia de fractura de sold este o procedura mai riscanta decat interventiile chirurgicale de inlocuire a soldului, efectuate pentru tratarea artritei severe.

„Medicii recunosc ca pacientii cu fractura de sold nu inregistreaza rezultate bune”, a spus dr. P.J. Devereaux, cercetator in cadrul studiului si profesor la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada. „S-a presupus ca ar fi din cauza varstei inaintate si sanatatii precare”.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dar studiul echipei sale, publicat in editia din 15 septembrie a revistei Asociatiei Americane de Medicina, sugereaza ca ar mai putea exista si alte motive.

„Acest lucru ne sugereaza ca nu ar trebui sa acceptam rezultate nesatisfacatoare” a precizat Devereaux. „Cel mai probabil exista factori care pot fi modificati”.

Pentru realizarea studiului, oamenii de stiinta au analizat dosarele medicale a peste 690.000 de pacienti francezi peste 45 de ani care au suferit fie o operatie de fractura de sold, fie o interventie de inlocuire totala a soldului, intre 2010 si 2013.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aproximativ 3,5% din pacientii cu fracturi au decedat in spital, fata de 0,2% din pacientii cu inlocuire de sold. Diferenta mare s-a mentinut si dupa compararea varstelor si incidentelor similare ale afectiunilor medicale ale ambelor grupe.

Pacientii cu fracturi au fost de aproape sase ori mai predispusi sa decedeze in spital, dupa cum a aratat studiul. De asemenea, se confruntau cu un risc de doua ori mai mare de complicatii postoperatorii, precum atac de cord, accident vascular cerebral si boli hematologice.

Cum se explica riscurile mai mari? Nu reiese prea clar din studiu, dar Devereaux a speculat cateva motive.

In primul rand, fractura in sine produce inflamatii, un raspuns la stres al sistemului nervos si tendinta celulelor sanguine de a forma cheaguri. In plus, Devereaux sustine ca pacientii cu fracturi de sold sunt imobilizati si nu manancainainte de interventia chirurgicala, ceea ce conduce la slabirea muschilor si la „deconditionare”.

O posibila modalitate de rezolvare a acestor chestiuni, sustineDevereaux, sunt interventiile chirurgicale mai rapide.

In Canada si in Statele Unite, operatia de fractura de sold se realizeaza, de obicei, dupa 24 pana la 48 de ore dupa producerea fracturii. Realizarea operatiilor mai devreme si repunerea pe picioare a pacientilordupa opt ore de la efectuarea procedurii, ar putea reprezenta o tactica mai buna, potrivit spuselor lui Devereaux.

Acesta a tinut sa precizeze ca aceasta teorie este testata in cadrul unui studiu clinic, aflat deja in desfasurare.

In Statele Unite, cel putin 258.000 de persoane cu varsta peste 65 de ani sunt spitalizate in fiecare an din cauza fracturilor de sold, potrivit U. S. Centers for Disease Control andPrevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Aproape toate fracturile sunt provocate de caderi.

Dupa interventia chirurgicala, majoritatea pacientilor necesita ingrijiri la domiciliu, iar aproximativ 20% din pacientii cu fractura de sold decedeaza in curs de un an, potrivit CDC.

In general, operatiile de fractura de sold presupun fixarea de suruburi, procedura mai putin complicata decatinterventia de inlocuire a soldului, a spus Devereaux.

Pe de alta parte, interventia de inlocuire a soldului se planifica dinainte, a spus dr. Douglas Lundy, purtator de cuvant pentru American Academy of OrthopaedicSurgeons (Academia Americana de Chirurgie Ortopedica), care nu a participat la studiu.

Prin urmare, persoanele care sufera o interventie de inlocuire a soldului au suficient timp sa dezvolte afectiuni cronice, precum hipertensiune si boli cardiace, desibeneficiaza de cel mai bune ingrijiriinainte de operatie.

Ceea ce nu este valabil si pentru pacientii cu fracturi, a subliniat Lundy.

In opinia sa, diferenta de baza dintre cele doua proceduri, una pentru care se opteaza, alta care are loc in regim de urgenta, ar explica diferentele dintre rezultatele inregistrate de pacienti.

Pentru publicul general, Lundy a explicat ca rezultatele subliniaza importanta preventiei.

„Multe dintre aceste fracturi pot fi prevenite” spune acesta. „Este important ca persoanele adulte, in special femeile, sa-si protejeze sanatatea oaselor prin miscare regulata, un regim alimentar sanatos, calciu si vitamina D.”

Persoanele care sufera deja de osteoporoza, afectiune ce presupune subtierea oaselor, pot totusi sa reduca riscul de fracturi, sustineLundy, desi cel mai probabil, cu ajutorul unei prescriptii medicale.

La fel de importanta este si prevenirea cazaturilor, subliniaza acesta.

Pentru a diminua riscul de cazaturi, CDC recomanda eliminarea lucrurilor de care ne putem impiedica in locuinte si imbunatatirea sistemului de iluminat, instalarea de bare de sustinere in baie si examenle oftalmologice periodice.

 

 

Sursa articol: The New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0