Terapiile moderne în gonartroză

Gonartroza este o boală cronică degenerativă a articulațiilor care nu se vindecă, dar care poate fi gestionată prin tratament. Iată ce terapii moderne s-au dezvoltat pentru a trata afecțiunea.

Gonartroza este o boală degenerativă cu debut lent, care apare în medie la vârsta a doua și a treia, afectând aproximativ 25% – 30% dintre persoanele cu vârste între 45-65 ani și aproximativ 60% dintre persoanele cu vârste de peste 65 ani. Afecțiunea nu se vindecă, însă tratamentele pot ține sub control simptomele precum durerea articulară și rigiditatea.

De-a lungul anilor, tratamentele s-au îmbunătățit foarte mult și în prezent există numeroase opțiuni pentru a ajuta pacienții să reducă durerea ascoaită în mod obișnuit cu această boală articulară degenerativă. Deși nu există nicio terapie disponibilă care să oprească eficient deteriorarea structurală a cartilajului și osului sau care să poată inversa cu succes oricare dintre defectele structurale existente, cercetătorii fac eforturi să identifice noi strategii de terapie.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce terapii moderne au apărut pentru gonartroză?

Gonartroza progresează lent și ireversibil, determinând în final, în lipsa tratamentului, blocarea articulației genunchiului și deformări semnificative ale alinierii normale a oaselor membrului inferior.

Pe lângă terapia antiinflamatoare și analgezică, medicii ortopezi pot recomanda glucozamina și condroitin sulfat, suplimente alimentare utile în fazele incipiente ale bolii, pentru că înlocuiesc substanțele naturale, care asigură funcţionarea normală a articulației genunchiului și care se epuizează odată cu înaintarea în vârstă.

În anumite cabinete, specialiștii le fac pacienților cu gonartroză infiltrații cu substanțe vasco-elastice, precum acidul hialuronic, care constau în injectarea intraarticulară a unui lichid gros pe bază de acid hialuronic. Acestea ajută foarte mult la refacerea sănătății și funcționalității articulației, întrucât acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial, care lubrifiază articulația, dar acționează și ca un amortizor al șocurilor transmise prin articulație.

Administrarea de glucozamină și condroitină

Acestea sunt substanțe naturale care se găsesc în celulele cartilajului, dar sunt disponibile și sub formă de suplimente care pot fi luate fără prescripție medicală. Cercetările au arătat că utilizarea sulfatului de glucozamină în tratamentul osteoartritei este eficientă, în special când boala este localizată la genunchi.

Injecţii cu acid hialuronic sau hialuronat de sodiu

Numite şi vascosuplimente, aceste tratamente încearcă să refacă lichidul sinovial, acea substanţă alunecoasă care ajută la lubrifierea articulaţiilor. O componentă majoră a lichidului sinovial se numește hialuronat (sau acid hialuronic). În ultimele decenii, medicii au încercat să restabilească mobilitatea şi să reducă durerea prin injectarea acidului hialuronic direct în articulaţia genunchiului.

Injectarea cu plasmă bogată în plachete (PRP)

Pentru acest tratament, medicul ia o mostră din sângele pacientului şi o introduce într-un aparat numit centrifugă, pentru a scoate astfel plachetele şi plasma. Când plasma bogată în plachete este injectată înapoi în articulaţia afectată de gonartroză, această combinaţie extrem de concentrată conţine substanţe care ar putea stimula vindecarea. Însă, în ciuda popularităţii acestei metode în lumea sportului, injecţiile PRP încă nu sunt aprobate în toate statele, iar formulele de tratament pot să varieze foarte mult.

Injecțiile cu toxina botulinică

Pentru că toxina botulinică produsă de bacteria Clostridium botulinum poate închide celulele nervoase, medicii o pot folosi pentru a ușura spasmele musculare. Unii medici încearcă această terapie pentru a ajuta la tratarea durerilor articulare prin amorțirea nervilor, fără a afecta structura genunchiului. Studiile efectuate pentru a confirma acest efect au avut rezultate mixte, deci este nevoie de mai multe cercetări.

Celulele stem mezenchimale sau MSC

Măduva osoasă produce acest tip de celule, care se pot dezvolta în ţesuturi noi, inclusiv în cartilaj. Prin colectarea celulelor stem mezenchimale şi prin injectarea lor direct în articulaţia genunchiului, există o speranţă că acestea vor da naştere unui nou cartilaj şi vor reduce inflamaţia din zona afectată.

Terapiile bazate pe MSC oferă o posibilitate interesantă pentru tratamentul gonartrozei, însă sunt necesare mai multe studii pentru a vedea cum pot fi folosite mai departe celulele stem mezenchimale şi cât de bine funcţionează. 

Concentratul aspirat de măduvă osoasă

Această terapie se bazează pe acelaşi concept ca al celulelor stem mezenchimale. Experţii iau celule din corpul pacientului şi le folosesc pentru a stimula procesul de vindecare în interiorul genunchiului. Avantajul este că măduva osoasă este mai uşor de obţinut decât celulele stem mezenchimale şi, totodată, conţine alte substanţe implicate în stimularea redezvoltării cartilajului şi în calmarea inflamaţiei. Deşi este considerată încă o abordare nouă, în multe studii s-au observat rezultate generale bune.

Culturi de condrocite autologe

Printre terapiile moderne în gonartroză se numără și cea bazată pe condrocitele autologe. Aceasta este o procedură creată pentru a repara leziunile care pot duce la artroza genunchiului și presupune colectarea celulelor care formează cartilajul din articulaţiile pacientului, creşterea lor într-un laborator şi apoi injectarea acestor celule în genunchi. 

Terapii genetice

Terapia genică oferă un potențial terapeutic mare, deoarece vizează eliberarea prelungită, locală și controlată a tratamentelor în articulațiile țintă. Limitarea anti-citokinelor sau a oricărui tratament antiinflamator la anumite articulații ar putea preveni efectele secundare observate cu un plan de tratament biologic mai clasic.

Aceste abordări noi, aflate încă în cercetare, includ injectarea unui vector recombinant de virus adeno-asociat tip 2/5 (rAAV2.5) care codifică un antagonist al receptorului IL-1 (IL-1Ra) într-o articulație a genunchiului la pacienții cu gonartroză moderată și FX201, un adenovirus care conține gena IL-1Ra umană sub controlul unui promotor sensibil la inflamație.

Yoga

Unele cercetări au arătat că yoga poate fi folosită ca terapie pe lângă tratamentele obișnuite și medicamentele indicate în gonartroză pentru a îmbunătăți starea persoanelor cu osteoartrită. 

Într-un mic studiu la care au participat 30 de femei cu gonartroză, 15 au practicat yoga, iar 15 au reprezentat grupul de control. Grupul de yoga a urmat sesiuni de Hata yoga de 60 de minute, de 3 ori pe săptămână, timp de 8 săptămâni. Durerea, simptomele, activitățile zilnice, activitățile sportive și din timpul liber și, respectiv, calitatea vieții au fost măsurate prin chestionarul Visual Analog Scale (VAS) și Knee Injury and Osteoartritis Outcome Scale (KOOS). 

Pentru a analiza rezultatele, a fost utilizată metoda de analiză a varianței (ANOVA) pentru datele repetitive. Descoperirile au arătat că durerea și simptomele participantelor din grupul de yoga au fost semnificativ scăzute, în timp ce activitățile zilnice, activitățile din timpul liber și calitatea vieții au fost semnificativ îmbunătățite.

Vitamina D3 

Suplimentarea  cu vitamina D 3 (colecalciferol) ar putea fi o opțiune pentru a viza și întări osul în osteoartrita datorită capacității sale de a crește absorbția de calciu și fosfat din intestin și efectul său direct asupra metabolismului celulelor osoase.

Campanie DOC-Time RMN

 O meta-analiză a studiilor controlate randomizate a evidențiat o reducere a dureriiși a îmbunătățit funcția articulară la pacienții cu osteoartrita  după aportul de vitamina D 3, dar numai la o concentrație de 2.000 UI.

Degradarea cartilajului nu a fost afectată si in general, aportul de vitamina D 3 poate fi benefic pentru o mare parte a populației, deoarece deficiența acesteia este o problemă la nivel mondial, iar persoanele în vârstă, care prezintă, de asemenea, un risc crescut de osteoartrita sunt adesea afectate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Recent advances in the treatment of osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199286/
Studiul „Recent advances in the treatment of osteoarthritis”, apărut în Version 1. F1000Res. 2020; 9: F1000 Faculty Rev-325, 2020, doi: 10.12688/f1000research.22115.1, Susanne Grässel et al.
NCBI - Effects of Hata Yoga on Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665019/
Studiul „Effects of Hata Yoga on Knee Osteoarthritis”, apărut în Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S133–S138, Gholam A Ghasemi, Ainaz Golkar și Sayyd M Marandi


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0