Glicozaminoglicani, medicatie utila in tratamentul gonartrozei

Acest tip de medicatie este recomandat in stadiile incipiente de gonartroza, minima-moderata, pentru a limita progresia spre artroza severa de genunchi.

Tratamentul osteoartritei genunchiului (asa cum mai este numita gonartroza, adica "artroza genunchiului") vizeaza reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulatiilor afectate.

Exista numeroase optiuni in ceea ce priveste medicatia pentru gonartroza, iar "Journal of Clinical and Diagnostic Research" mentioneaza cateva dintre medicamentele folosite in tratamentul acestei boli.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (pe scurt, AINS) sunt prescrise la scara larga pentru ameliorarea simptomelor, in ciuda efectelor lor adverse binecunoscute. Paracetamolul, cu profilul sau mai bun in ceea ce priveste siguranta, este recomandat ca optiunea initiala cand vine vorba de analgezice. 

Exista si suplimente alimentare care se dovedesc extrem de utile in tratamentul gonartrozei, iar printre aceste suplimente se afla SYSADOA, un termen generic folosit pentru a prescurta "symptomatic slow acting drugs for osteoarthitis". SYSADOA reprezinta medicatia simptomatica cu instalare lenta a efectului, modificatoare de structura, recomandata pentru osteoartrita. Aceasta clasa de suplimente include sulfatul de glucozamina si compusii inruditi cu acesta, sulfatul de condroitina si diacerein. Medicamentele SYSADOA, comparativ cu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), sunt mai sigure, spun specialistii.

In plus, cand acestea provin din surse naturale, precum extractul din membrană de coajă de ou NEM®  se obtine un maxim de biocompatibilitate si absorbtie.

Extractul din membrană de coajă de ou reprezinta  o sursă naturală de  glucozamină, sulfat de condroitină, acid hialuronic, colagen și proteine, esențiale pentru menținerea sănătății cartilajului articular, a tendoanelor și a ligamentelor. Acest produs natural este brevetat, eficiența sa fiind dovedită clinic prin studii de specialitate.

Cum este tratata gonartroza?

Initial, tratamentul este unul non-medicamentos. El se axeaza pe indepartarea excesului ponderal, pe lupta contra obezitatii, pe adaptarea stilului de viata al pacientului la noua lui afectiune (artroza genunchiului), etc.

Folosirea medicatiei este luata in considerare daca:

•    exista durere de genunchi (analgezicele sunt folosite si, de preferat, paracetamolul, pentru ca pacientii au o buna toleranta la acesta);
•    exista un puseu acut (gonartroza are o manifestare brusca si puternica), iar in acest caz se recomanda tratamentele pe termen scurt cu antiinflamatoare nesteroidiene, injectiile intra-articulare cu corticosteroizi;
•    daca boala este cronica (aici se recomanda medicamentele cu actiune lenta, injectii intra-articulare cu acid hialuronic).

De ce sunt importanti glicozaminoglicanii

Glucozamina este o molecula care se gaseste in mod natural in corp si care este folosita pentru a produce glicozaminoglicanii - principala proteina de lubrifiere care se afla in cartilaje, ligamente, tendoane si altele. Daca organismul nu este capabil sa produca suficienta glucozamina din cauza varstei inaintate sau din cauza altor afectiuni, acest lucru va duce la probleme de sanatate precum durerile articulare, durerile de oase, osteoporoza sau chiar artrita. Cea mai obisnuita metoda de a completa acest deficit de glucozamina este prin administrarea orala de suplimente alimentare (pe baza de glucozamina) precum cele pe baza de extract de mebrana de coaja de ou.

In plus, ideal este ca glicozaminoglicaniii sa fie administrati cu un supliment pe baza de acizi grasi omega 3. Acizii grași Omega 3 extrași din pește de mare adâncime, EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), au proprietăți antiinflamatoare, jucând rol de precursori ai compușilor cu efect calmant în organism.

Un astfel de produs care imbina intr-o singura capsula, usor de administrat atat  glucozamină, sulfat de condroitină, acid hialuronic, colagen, cat si acizi grasi omega3 este compusul UnoCardio Sports , un produs #RecomandatDOC. 

Astfel, aceștia contribuie la diminuarea inflamației articulare asociată artrozelor și artritelor, precum și la atenuarea febrei musculare.  

Masurile medicamentoase in gonartroza implica:

Campanie DOC-Time RMN
  • medicatia simptomatica cu instalare rapida a efectului, administrata oral (analgezice si antiinflamatoare) sau intraarticular (corticosteroizi);
  • medicatia simptomatica cu instalare lenta a efectului, modificatoare de structura (SYSADOA - symptomatic slow acting disease osteoarthritis drugs sau glicozaminoglicanii), administrate oral (sulfatul de glucozamina, sulfatul de condroitina si diacereinul) sau intraarticular (acid hialuronic).

SYSADOA sunt medicamente care intra in actiune lent, dupa o perioada variabila de timp, care au efecte benefice aditionale AINS. De asemenea isi mentin efectul benefic inca 3 luni dupa intreruperea tratamentului. Aceste medicamente sunt relative sigure, lipsite de reactii adverse severe si de interactiuni medicamentoase, iar unele dintre aceste produse au un cost relativ mic, potrivit ghidului european de gonartroza. Sunt considerate suplimente nutritive.

 
Principalele medicamente utilizate sunt astfel glucozaminul, condroitinul si acidul hialuronic. Sunt indicate la pacientul varstnic, care este tratat correct pentru durerea artrozica, ca si adjuvant. Studiile au aratat ca acestia au efect simptomatic si de incetinire a procesului de progresie radiologica a leziunilor artrozice. Acest tip de medicatie este recomandata in stadiile incipiente de gonartroza, minima-moderata, pentru a limita progresia spre artroza severa de genunchi.
 
In special, membrana coajă de ou a demonstrat eficacitatea în ameliorarea durerilor și rigidității articulațiilor.
Mai multe  studii clinice au analizat administrarea in  doze diferite de acest supliment și au fost comparate cu un grup de control placebo.
Variabila principală a rezultatului a fost durerea de genunchi, care a fost evaluată folosind o scală vizuală analogică.
Variabilele secundare ale rezultatului au fost capacitatea funcțională a genunchiului, puterea mușchilor cvadriceps (evaluată prin studii izometrice și izocinetice) și calitatea somnului. Toate grupurile au prezentat o scădere semnificativă a percepției durerii, deși valorile maxime au fost obținute în grupul cu doze mari.
Studiile izocinetice și izometrice au arătat o creștere semnificativă a rezistenței în grupul cu doze mari.
Membrana de coajă de ou a arătat potențialul de a reduce simptomatologia durerii și a rigidității.
Intr-un studiu recent  pentru prima dată, două variabile cantitative (mobilitatea și rezistența articulației genunchiului) au fost utilizate pentru a evalua cu exactitate modificările în calitatea vieții subiecților afectați de durerea articulației genunchiului. Rezultatele acestui studiu indică un răspuns dependent de doză, care ar trebui luat în considerare pentru utilizarea ulterioară în terapie pentru a stabili doza corectă.

Studiile arata ca administrarea intra-articulara de acid hialuronic este utila la pacientii cu gonartroza scazand nivelul durerii locale, ameliorand mobilitatea articulara  si incetinind progresia radiologica.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Randomised Clinical Trial to Analyse the Efficacy of Eggshell Membrane to Improve Joint Functionality in Knee Osteoarthritis, 2022, Fernando Cánovas, María Salud Abellán-Ruíz,Ana María García-Muñoz, Antonio Jesús Luque-Rubia

Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies. Clin. Interv. Aging. 2019 Kevin J Ruff , Dale P DeVore, Michael D Leu, Mark A Robinson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0