Un stil de viata activ dupa artroplastia de genunchi ar putea creste riscul de fractura de sold

Este posibil ca interventia chirurgicala de inlocuire a genunchiului sa aiba un dezavantaj: Pe masura ce oamenii sunt mai activi, cresc sansele de fracturi vertebrale si de sold, dupa cum sugereaza un nou studiu.

Expertii nu au fost surprinsi de rezultate. Desi nu este clar de ce creste riscul de fracturi vertebrale si de sold, cel mai probabil acest lucru se datoreaza „imbunatatirii mobilitatii si activitatii fizice ca urmare a interventiei chirurgicale de inlocuire a genunchiului” a precizat dr. Caroline Messer, specializata in ortopedie in cadrul Spitalului Lenox Hill din New York.

„In plus, este posibil ca pacientii care opteaza pentru operatie in detrimentul controlarii traditionale a osteoartritei sa fie aceleasi persoane care intentionau sa fie foarte active si prin urmare, sa aiba un stil de viata riscant in viitor” a spus Messer, care conduce Centrul pentru Tulburari Neuro-endocrine si Pituitare.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

In Statele Unite se efectueaza anual aproximativ 720.000 de interventii chirurgicale de inlocuire a genunchiului, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite).

Noul studiu a fost condus de C.H. Vala, de la Academia Sahlgrenska din Suedia si a presupus utilizarea dosarelor medicale ale suedezilor nascuti intre 1902 si 1952. Peste 3.200 dintre acestia au suferit o interventie de inlocuire a genunchiului si ulterior, o fractura de sold, potrivit dosarelor medicale din 1987 pana in 2002.

Cei care au suferit o interventie chirurgicala de inlocuire totala a genunchiului din cauza osteoartritei au inregistrat un risc redus de fracturi vertebrale si de sold in deceniul anterior artroplastiei de genunchi, au mai spus cercetatorii.

Cu toate acestea, dupa artroplastia de genunchi, riscul de fractura de sold a crescut cu 4%, iar riscul de fracturi vertebrale a crescut cu 19%, spre deosebire de cei care nu au optat pentru interventia chirurgicala.

Studiul a fost programat pentru prezentare sambata, in cadrul conferintei anuale a International Osteoporosis Foundation (Fundatiei Internationale pentru Osteoporoza) din Malaga, Spania. De asemenea, a fost publicat in revista Osteoporosis International.

„Riscul crescut de fracturi vertebrale si fracturi de sold pe parcursul a 10 ani dupa artroplastia de genunchi ar putea fi pus pe seama durerilor, cresterii activitatii fizice, ca urmare a recuperarii si altor factori biomecanici” a spus Vala, intr-un comunicat de presa al fundatiei.

Studiul nu a fost conceput pentru a determina o relatie de tip cauza-efect, totusi, Messer a precizat ca „va recomanda cu siguranta mai multe cercetari inainte de a concluziona ca artroplastia de genunchi reprezinta un factor de risc pentru viitoare facturi.”

 

Sursa articol: The New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0