Tratamentul pentru coxartroza: Ce trebuie sa stii

Există mai multe opțiuni de tratament pentru bolnavii de coxartroză. Află în cele ce urmează care sunt acestea și care este gradul lor de eficiență.

Membrii Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică (AAOS) au prezentat dovezi puternice cu privire la abordarea managementului terapeutic în coxartroză. Astfel, s-a întocmit o listă cu tipurile de tratament în coxartroză și eficiența acestora.

Tipuri de tratament în coxartroză și cât de eficiente sunt

  • Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) îmbunătățesc pe termen scurt atât durerea, cât și mobilitatea articulară.
  • Injecțiile cu corticosteroizi asigură atât îmbunătățiri pe termen scurt ale mobilității articulației șoldului, cât și amelioararea temporară a durerii.
  • Terapia fizică îmbunătățește funcția articulației și reduce durerea în coxartroza ușoară până la moderată, dar este lipsită de rezultate în forma avansată a bolii, formă în care singurul beneficiu îl aduce protezarea articulației șoldului.
  • Glucozamina sulfat are același efect cu placebo pentru îmbunătățirea funcției articulare, reducerea rigidității și diminuarea durerii de la nivelul articulației coxofemurale.
  • Autorii ghidului au analizat, de asemenea și factorii care contribuie la complicațiile asociate intervenției chirurgicale de înlocuire a articulației șoldului în coxartroză, cum ar fi: infecția, trombozele, durerea și alte complicații care necesită o nouă intervenție chirurgicală. 
  • Aceștia au concluzionat că obezitatea, fumatul și diabetul de tip 2 au fost asociate cu rate de complicații mult mai mari după intervenția chirurgicală. Riscul a fost mai mare în mod special pentru pacienții care aveau diabet zaharat slab controlat.

Cum poate coxartroza să afecteze articulația șoldului?

Articulația șoldului este formată prin unirea dintre oasele pelvine și femur. În porțiunea de întâlnire a femurului cu pelvisul, există o sferă și anume capul femurului, care se încadrează într-un spațiu care există în pelvis, în așa fel încât formezează un angrenaj perfect care permite mișcarea. Atât capul femurului, cât și scobitura pelvisului în care acesta intră sunt acoperite cu cartilaj (țesutul care împiedică frecarea os pe os).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

În timp, ca urmare a uzurii progresive a acestui cartilaj, acesta își pierde din grosime și poate chiar să dispară, ceea ce produce simptomele osteoartritei șoldului, mai ales durere. Pacienții care suferă de coxartroză (așa cum mai este numită osteoartrita de la nivelul șoldului) au uneori probleme în ceea ce privește mersul. 

Diagnosticarea bolii poate fi dificilă la început și asta pentru că durerea poate să apară în diferite locuri, inclusiv în zona inghinală, în coapsă, fese sau genunchi. Durerea poate fi ascuțită, ca un junghi sau poate fi o durere surdă, iar șoldul este adesea rigid.

Tratamentul non-medicamentos pentru coxartroză joacă un rol central

Pentru pacienții cu coxartroză, reducerea excesului ponderal este o prioritate, spun specialiștii, așa că este important ca persoanele supraponderale sau obeze care au această boală să slăbească. 

Tot o prioritate este și începerea unui program de activități aerobice (de exemplu, mersul pe jos în pas cât mai alert timp de 30 de minute, de 3 ori pe săptămână, mersul pe bicicletă fără a se forța sau înotul) și a unui program de exerciții indicate de medicul curant, care restabilesc funcția articulară, pentru a menține mobilitatea șoldului și pentru a întări musculatura care stabilizează șoldul afectat.

Medicamentele sunt administrate sub două forme

În tratamentul coxartrozei, medicamentele sunt prescrise sub formă de tablete sau, mai rar, sub forma injecțiilor intraarticulare. Analgezicele, cum ar fi paracetamolul, sunt prescrise că primă linie de medicație.

Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) au un efect superior față de analgezice, dar acestea au și mai multe efecte adverse. În absența contraindicațiilor, antiinflamatoarele sunt prescrise ca tratament pe termen scurt, într-o doză eficientă pentru pacient, de preferat în timpul episoadelor mai dureroase.

Medicamentele cu acțiune lentă reprezintă tratamentul pe termen lung pentru coxartroză. Toleranța excelentă a pacienților înseamnă că aceste medicamente pot fi prescrise pentru perioade lungi. Acțiunea lor este întârziată, dar adeseori prelungită după ce s-a oprit tratamentul.

Medicația în coxartroză este importantă în managementul durerii

Pentru pacienții cu simptome ușoare, medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (precum ibuprofenul, paracetamolul sau naproxenul) ar putea ajuta la controlarea durerii. Aceste medicamente au și efecte antiinflamatoare, așa că pot, în același timp, să reducă iritația nervilor.

Persoanele cu o formă moderată spre severă de coxartroză ar putea avea nevoie de ajutor sub forma unor analgezice prescrise de medic și sub forma unor medicamente împotriva artritei.

Injecțiile în articulație pot fi utile în gestionarea coxartrozei

Medicii pot prescrie injecții pentru a reduce durerea în cazul coxartrozei. Aceste injecții includ următoarele variante:

Injecții cu acid hialuronic

Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 1999. Studiile au indicat că acidul hialuronic asigură lubrifierea articulațiilor și reduce rigiditatea (redoarea). Un studiu¹ din 2021 a arătat că o singură injecție cu acid hialuronic în articulația șoldului a fost atât sigură, cât și eficientă într-o cohortă de 87 de pacienți, cărora le-a scăzut semnificativ durerea și li s-a îmbunătățit funcția articulației.

Injecții cu corticosteroizi

Injecțiile cu medicamente din clasa corticosteroizilor pot reduce inflamația și umflătura din zona șoldului, care, mai departe, ajută la reducerea durerii. Însă aceste injecții pot subția oasele din preajma articulației afectate, iar ușurarea durerii poate fi doar temporară.

Terapia cu plasmă bogată în plachete (PRP)

Terapia cu plasmă bogată în trombocite, sau terapia PRP, este un tip avansat de terapie regenerativă, în care sunt folosite proteine din corpul pacientului pentru a stimula vindecarea naturală. Plasma bogată în trombocite poate fi, astfel, o opțiune de tratament utilă în coxartroză. Terapia cu plasmă bogată în plachete poate opri degenerarea cartilajului și poate spori capacitățile regenerative naturale ale corpului pentru a crea țesut nou de cartilaj, a îmbunătăți funcția articulației și a reduce durerea.

Când alte tratamente nu funcționează, se face operație de înlocuire de șold, care elimină în totalitate osteoartrita la nivelul șoldului și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientului prin scăderea durerii și restabilirea mișcărilor normale.

În concluzie, coxartroza este o boală care poate fi ținută sub control prin tratament. Așa cum am discutat, există mai multe opțiuni de tratament pentru persoanele afectate de coxartroză, iar medicii fac recomandările pentru fiecare pacient în parte în funcție de starea acestuia. E important de reținut că multe dintre aceste opțiuni de gestionare a durerii în osteoartrita șoldului sunt folosite împreună cu exerciții speciale pentru această boală.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - Safety and efficacy of a single intra-articular injection of hyaluronic acid in osteoarthritis of the hip: a case series of 87 patients
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-021-04672-0
1. Studiul „Safety and efficacy of a single intra-articular injection of hyaluronic acid in osteoarthritis of the hip: a case series of 87 patients”, BMC Musculoskelet Disord 22, 797 (2021). https://doi.org/10.1186/s12891-021-04672-0, autori: Long, D.M., Fitzpatrick, J. 
AAOS - Osteoarthritis of the Hip
https://www.aaos.org/quality/quality-programs/lower-extremity-programs/osteoarthritis-of-the-hip/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0