Complicatiile artrozei: ce se intampla daca nu o tratezi

Osteoartrita, termen sinonim cu artroza, este o boala care cauzeaza inflamatia articulatiilor, din cauza uzurii si deteriorarii cartilajului. Daca este lasata netratata, artroza poate duce la multe alte afectiuni si complicatii.

Care sunt complicatiile pe care le poate avea artroza?

Pentru multe persoane, artroza este o sursa de durere cronica ce poate fi extenuanta si debilitanta (care scade rezistenta organismului). Boala poate duce, de asemenea, la probleme ce tin de anxietate si depresie, scrie healthline.com.

Pe langa faptul ca artroza provoaca durere pacientului, exista multe alte modalitati prin care boala poate afecta calitatea vietii, cum ar fi:

 • Intreruperea somnului - articulatiile dureroase si sensibile pot afecta somnul si odihna; iar daca persoana nu doarme bine intreaga noapte, acest lucru poate face ca durerea sa para ca s-ar fi intensificat. Rigiditatea articulara si gama limitata de miscari pot impiedica pacientul sa se simta confortabil in pat.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
 • Reducerea productivitatii - multe persoane pierd numeroase zile de lucru pe an din cauza durerii cronice a articulatiilor; osteoartrita poate avea drept rezultat si o capacitate scazuta de a face activitatile normale, de zi cu zi, precum treburile casnice, gatitul, imbracatul. In general, functia articulatiilor poate fi imbunatatita cu ajutorul tratamentului. Chiar si asa, unii pacienti care au o forma de artroza pot avea nevoie de asistenta pentru activitatile de zi cu zi.
 • Cresterea in greutate - durerea si rigiditatea articulatiilor pot sa reduca dorinta de a fi o persoana activa. De exemplu, pacientii nu vor mai dori sa participe la activitati care in mod normal le-ar fi adus multa bucurie. Artroza poate sa insemne o reducere a capacitatii de a face exercitii fizice simple sau chiar de a merge. Lipsa activitatii fizice nu doar ca limiteaza bucuriile din viata pacientului, ci poate duce la cresterea in greutate. Excesul ponderal poate chiar sa agraveze simptomele artrozei, iar in acelasi timp poate duce la un risc mai mare de a suferi de pe urma altor complicatii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea si bolile de inima.  
 • Guta - artroza poate sa produca modificari la nivelul cartilajului, cauzand formarea unor cristale de urati de sodiu in unele articulatii din corp. Acest lucru poate duce la guta si la o durere acuta. Degetul mare de la picior este un loc frecvent in care apare guta.
 • Condrocalcinoza - artroza poate determina formarea unor cristale de calciu in cartilajul articular, cel mai des in interiorul genunchiului. Calcifierea articulatiilor face ca simptomele artrozei sa fie mai severe. Uneori, cristalele de calciu pot provoca un atac subit si dureros al osteoartritei.
 • Anxietate si depresie - Exista un studiu care a investigat legatura dintre anxietate, depresie si artroza; acest studiu a constatat ca durerea din cadrul simptomelor artrozei a afectat in mod negativ sanatatea mintala a pacientilor. Peste 40% dintre participantii la studiu au prezentat niveluri crescutte de anxietate si depresie ca rezultat al simptomelor artrozei.

 

Alte complicatii

Campanie DOC-Time RMN

Exista si alte complicatii care pot lua nastere in urma artrozei netratate:

 • osteonecroza (moartea tesutului osos);
 • fracturi de stres (din cauza suprasolicitarilor fizice);
 • sangerarea sau infectia aparuta in interiorul articulatiei;
 • deteriorarea tendoanelor si ligamentelor din jurul articulatiilor;
 • "ciupirea" sau atingerea nervului, in cazul artrozei coloanei vertebrale.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0