Chiropractica, remediu controversat pentru durerile lombare

Chiropractica se ocupa cu tratarea pe cale nechirurgicala a afectiunilor sistemului nervos si a musculaturii. Specialistii in chiropractica isi concentreaza atentia pe manipularea coloanei vertebrale si a structurilor din jurul acesteia, prin folosirea mainilor ori a unor instrumente speciale.

 

Chiropractica este cea mai folosita metoda alternativa atunci cand vine vorba despre durerile lombare. Potrivit chiropracticienilor, atunci cand coloana vertebrala este perfect aliniata, organismul se poate vindeca de la sine, fara sa fie necesar tratamentul medicamentos ori chirurgical. De aceea, specialistii in chiropractica se ocupa cu “reasezarea” vertebrelor, articulatiilor si tesuturilor care, din diverse motive, nu mai sunt la locul lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiropractica este folosita pentru ameliorarea durerilor musculare, artriculare, osoase sau ale tesutului conjunctiv, tendoanelor ori ligamentelor. De multe ori, aceasta este folosita in paralel cu tratamentul conventional.

 

Tratamentul presupune folosirea mai multor miscari de reasezare a articulatiilor – chiropracticianul foloseste o forta controlata pentru indreptarea coloanei vertebrale.

O serie de studii facute in domeniu au confirmat efectele benefice ale chiropracticii in tratarea durerilor lombare.

Examinarea pacientului de catre medicul chiropractician

Chiropracticianul va examina pacientul inainte de a stabili diagnosticul si metoda de tratament. Acesta va face anamneza, va realiza un consult ortopedic si neurologic si va stabili tipul de durere cu care pacientul are de-a face.

In functie de simptome si natura acestora, durerea lombara poate fi:

Acuta – daca persista mai putin de 6 saptamani

Subacuta – daca persista intre 6-12 saptamani

Cronica – persista cel putin 12 luni

Recurenta – simptomele reapar ocazional

 

 

Afectiunile spatelui pentru care poate fi folosita in mod eficient chiropractica:

  • Hernia de disc
  • Durerile cauzate de nervul sciatic (n.r. lombosciatica)
  • Lumbago (n.r. contractura dureroasa a muschilor din zona lombara)
  • Deformarea coloanei vertebrale

In ce consta, concret, tratamentul oferit de chiropractician

Procedurile folosite de chiropracticieni au rolul de a indrepta postura coloanei vertebrale, de a relaxa zonele tensionate, de a reduce presiunea pusa pe anumite terminatii nervoase, precum si de a spori flexibilitatea coloanei vertebrale.

In general, tratamentul include:

  • Apasarea vertebrelor prin folosirea unor tehnici speciale
  • Realinierea manuala a coloanei vertebrale
  • Masarea musculaturii, ligamentelor si tendoanelor din zona lombara
  • Folosirea unor exercitii care detensioneaza zona lombara

Riscurile folosirii chiropracticii in tratarea durerilor lombare

Chiropractica este o metoda alternativa de tratament a durerilor de spate destul de controversata. Asta pentru ca vine la pachet cu o serie de riscuri.

Pacientii care sufera de osteoporoza, artrita inflamatorie sau care urmeaza un tratament pe baza de medicamente care subtiaza sangele nu ar trebui sa foloseasca chiropractica pentru tratarea durerilor de spate.

In cazuri foarte rare, chiropractica a agravat hernia de disc, de aici si dubiile medicilor atunci cand vine vorba despre aceasta metoda de tratament.

Specialistul in chiropractica trebuie sa comunice in permanenta cu pacientul pe care il trateaza, explicandu-i tot ce face, pas cu pas. De asemenea, trebuie sa il informeze pe acesta si cu privire la riscurile la care este expus din cauza procedurilor.

Pentru a reduce la minimum riscurile la care te expui daca vrei sa folosesti chiropractica pentru ameliorarea durerilor din zona lombara, e recomandat sa apelezi la un specialist care are studii in domeniul chiropracticii. Nu te lasa pe mana unui amator pentru ca atunci apar problemele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0