Chiropractica tratează afecțiunile articulațiilor

Chiropractica este una dintre cele mai contestate forme de medicină alternativă, fiindcă presupune manipularea directă a anumitor părți ale corpului. Mulți specialiști se declară împotriva unei terapii atât de riscante, care poate agrava afecțiunea sau chiar provoca alte leziuni. Pe de altă parte, mulți pacienți declară că s-au vindecat în urma unui tratament realizat de un chiropractician acreditat.

Terapia a fost descoperită de Daniel Palmer, un canadian care a vindecat problemele de auz ale unui pacient prin reașezarea unor vertebre ale coloanei în poziția normală. Ulterior, a studiat în detaliu rolul coloanei vertebrale și a observat că aceasta coordonează, practic, întregul organism și îl menține în poziția necesară unei bune funcționări. Astfel, a ajuns la concluzia că sistemul osos, baza pentru măduvă, sistemul circulator, mușchi și organe, poate influența sănătatea generală.

Ce presupune chiropractica și ce afecțiuni tratează

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Chiropracticienii își folosesc mâinile și forța fizică pentru realizarea anumitor mișcări asupra diferitelor părți ale corpului uman. Tehnica implică trageri, rotiri și împingeri, de intensitate medie sau mare, care au scopul de a elibera tensiunea de la nivel osos și muscular.

Chiropractica se recomandă în special în cazul afecțiunilor articulare, musculare sau osoase, atunci când alte tratamente nu dau rezultate. Peste 70% dintre pacienții care se adresează unui chiropractician suferă de afecțiuni și deformări ale coloanei vertebrale: cifoză, scolioză, lordoză, iar alte forme de tratament nu reușesc să reducă durerea și gradul de deformare a coloanei. Chiropracticienii pot calma și durerile de cap severe, durerile lombare, hernia, atrita, reumatismul, amețelile și chiar infertilitatea sau problemele digestive.

Tratamentul începe printr-o ședință de analiză și diagnostic a stării generale de sănătate a pacientului. Se analizează atât aspectul general al organismului, cât și simptomele reclamate de pacient: dureri, disconfort, calitatea somnului, pofta de mâncare, nervozitate sau agitație. Apoi, chiropracticianul va palpa în detaliu zona afectată, pentru a depista sursa durerii și fragmentele sau oasele pe care trebuie să le reașeze.

O ședință de chiropractică nu durează în general foarte mult, fiindcă tratamentul se aplică treptat, pas cu pas, până la vindecarea completă și ulterior pentru a preveni reapariția afecțiunii. În 15 - 20 de minute, specialistul aplică câteva mișcări bruște, foarte bine planificate și localizate. Terapia poate fi dureroasă, în funcție de nivelul de gravitate al afecțiunii.

Riscuri și complicații

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de știință și medicii sunt sceptici în privința acestei terapii fiindcă la baza ei nu se află anumite studii care să îi ateste eficiența. Rezultatele pozitive au fost menționate doar de către pacienți și terapeuți, iar incidența cazurile soluționate este medie. 

De asemenea, medicii trag un semnal de alarmă în privința riscurilor la care se expun pacienții. Deși pare că fiecare mișcare este gândită, ea poate cauza probleme grave dacă nu este realizată corect sau nu era necesară. Pot apărea fracturi, fisuri, întinderi sau entorse, dar și rupturi sau întinderi ale nervilor, extrem de dureroase și cu efecte pe termen lung.

Fiindcă orice afectare a coloanei vertebrale poate duce la probleme neurologice, ca dificultăți de mers, de vorbire, și chiar paralizie, este important să vă adresați doar specialiștilor cu acreditări în acest domeniu, care au urmat mai multe cursuri de specializare și au o experiență vastă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0