Chiropractica tratează afecțiunile articulațiilor

Chiropractica este una dintre cele mai contestate forme de medicină alternativă, fiindcă presupune manipularea directă a anumitor părți ale corpului. Pe de o parte, mulți specialiști se declară împotriva unei terapii atât de riscante, care poate agrava afecțiunea sau chiar provoca alte leziuni. Pe de altă parte, mulți pacienți declară că s-au vindecat în urma unui tratament realizat de un chiropractician acreditat.

Chiropractica susține capacitatea organismului de a se vindeca singur, tratamentul aplicat de chiropractician implicând în mod obișnuit terapie manuală, incluzând manipularea coloanei vertebrale. Pot fi utilizate și alte forme de tratament, cum ar fi exercițiile fizice și consilierea în ce privește alimentația. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Originile chiropracticii

Terapia a fost fondată de către Daniel David Palmer, un canadian care a vindecat problemele de auz ale unui pacient prin reașezarea unor vertebre ale coloanei în poziția normală. Ulterior, Palmer a studiat în detaliu rolul coloanei vertebrale și a observat că aceasta coordonează, practic, întregul organism și îl menține în poziția necesară unei bune funcționări. Astfel, a ajuns la concluzia că sistemul osos, baza pentru măduvă, sistemul circulator, mușchi și organe, poate influența sănătatea generală. Metodele de tratament utilizate de chiropracticieni variază de la întindere și presiune susținută până la manipulări specifice articulațiilor, efectuate manual și care implică o împingere rapidă și blândă.

Ce presupune, concret, chiropractica și ce afecțiuni tratează?

Chiropracticienii își folosesc mâinile și forța fizică pentru realizarea anumitor mișcări asupra diferitelor părți ale corpului uman. Tehnica implică trageri, rotiri și împingeri, de intensitate medie sau mare, care au scopul de a elibera tensiunea de la nivel osos și muscular.

Pentru ce afecțiuni este recomandată?

Chiropractica se recomandă în special în cazul afecțiunilor articulare, musculare sau osoase, atunci când alte tratamente nu dau rezultate. Peste 70% dintre pacienții care se adresează unui chiropractician suferă de afecțiuni și deformări ale coloanei vertebrale: cifoză, scolioză, lordoză, iar alte forme de tratament nu reușesc să reducă durerea și gradul de deformare a coloanei. Chiropracticienii pot calma și durerile de cap severe, durerile lombare, hernia, atrita, reumatismul, amețelile și chiar infertilitatea sau problemele digestive.

Analizarea și pregătirea pacientului

Tratamentul începe printr-o ședință de analiză și diagnostic a stării generale de sănătate a pacientului. Se analizează atât aspectul general al organismului, cât și simptomele reclamate de pacient: dureri, disconfort, calitatea somnului, pofta de mâncare, nervozitate sau agitație. Apoi, chiropracticianul va palpa în detaliu zona afectată, pentru a depista sursa durerii și fragmentele sau oasele pe care trebuie să le reașeze.

Cum continuă ședința de tratament?

Partea centrală a unei ședințe de chiropractică este ajustarea chiropractică sau manipularea spinală. Aceasta implică aplicarea de către chiropractician a unei presiuni controlate și direcționate asupra articulațiilor sau coloanei vertebrale pentru a restabili mobilitatea și alinierea corectă a vertebrelor. Ajustările chiropractice pot fi realizate manual sau cu ajutorul unor instrumente speciale. 

În funcție de nevoile individuale ale pacientului, chiropracticianul poate recomanda și alte intervenții complementare sau modalități de tratament, cum ar fi terapia cu ultrasunete, terapia cu laser, terapia cu încălzire sau gheață, masajul terapeutic sau exercițiile de întindere.

Cât durează o ședință?

O ședință de chiropractică nu durează în general foarte mult, fiindcă tratamentul se aplică treptat, pas cu pas, până la vindecarea completă și ulterior pentru a preveni reapariția afecțiunii. În 15-20 de minute, specialistul aplică unele mișcări bruște, foarte bine planificate și localizate. Terapia poate fi dureroasă, în funcție de nivelul de gravitate al afecțiunii.

Ce se întâmplă după ședință?

După finalizarea tratamentului, chiropracticianul va discuta cu pacientul despre rezultatele obținute, progresul făcut și orice modificări sau recomandări pentru planul de tratament viitor. Trebuie spus că fiecare ședință de chiropractică poate fi adaptată nevoilor și preferințelor individuale ale pacientului, iar experiența poate varia în funcție de practica specifică a chiropracticianului.

Chiropracticienii pot recomanda pentru acasă exerciții care să vizeze întărirea musculaturii pacienților, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și corectarea dezechilibrelor posturale. Aceste exerciții pot fi adaptate nevoilor individuale ale pacientului și pot varia în funcție de afecțiunile specifice tratate.

Chiropracticienii pot oferi, de asemenea, instrucțiuni specifice cu privire la modul corect de a efectua aceste exerciții și pot monitoriza progresul pacientului de-a lungul timpului pentru a se asigura că acestea sunt efectuate în mod corespunzător și că obiectivele terapeutice sunt atinse. 

Un chiropractician poate oferi și sfaturi nutriționale privind anumite alimente pe care să le consume sau să le evite pacientul. Deși chiropracticienii se concentrează în principal pe tratamentul sistemului musculo-scheletal prin ajustări și manipulări ale coloanei vertebrale și articulațiilor, ei înțeleg că sănătatea globală a pacientului poate fi influențată și de factori nutriționali.

Recomandările nutriționale ale unui chiropractician pot fi personalizate pentru nevoile individuale ale pacientului și pot viza îmbunătățirea stării generale de sănătate, reducerea inflamației, susținerea sistemului imunitar și menținerea unui nivel sănătos de energie. 

Poate fi recomandat un consum crescut de alimente antiinflamatoare și bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, legumele frunzoase, nucile, semințele și peștele gras. De asemenea, terapeutul poate sugera evitarea alimentelor ultra procesate, bogate în zahăr rafinat și alți carbohidrați rafinați sau în margarine și prăjeli (patiserie, fast-food etc.), care pot contribui la inflamație și la alte probleme de sănătate.

Ce spun studiile recente despre chiropractică?

O cercetare de dată recentă a analizat eficiența chiropracticii în ce privește durerea coloanei vertebrale. Potrivit autorilor studiului, aceasta este o afecțiune foarte răspândită cu care se luptă mai mult de 11% din populația lumii. Durerea coloanei vertebrale este singura cauză principală a limitării activității și ocupă locul patru ca ani pierduți din cauza dizabilității la nivel global. Acest lucru înseamnă că durerile de acest tip reprezintă o povară personală, socială și economică semnificativă. 

Pentru cei mai mulți pacienți cu dureri de spate și gât, spun oamenii de știință, nu poate fi identificată o patologie specifică drept cauză a durerii, deci se spune despre această durere că este nespecifică. Într-o proporție tot mai mare din aceste cazuri, durerea ține mai mult de 3 luni, deci devine durere cronică primară de spate sau de gât. 

Pentru a reduce povara globală a durerii coloanei vertebrale, mai spun cercetătorii, datele actuale sugerează că o abordare conservatoare poate fi de preferat. Una dintre opțiunile de gestionare conservatoare a durerii este terapia manipulativă a coloanei vertebrale, principala intervenție utilizată în chiropractică.

După examinarea celor mai relevante cercetări, autorii analizei au concluzionat că „cercetările clinice disponibile sugerează că terapia manipulativă a coloanei vertebrale ar putea fi la fel de eficientă ca și alte abordări conservatoare utilizate pentru a trata durerea nespecifică și cronică a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, acest lucru nu duce la recomandări consistente în gestionarea acestor afecțiuni, iar terapia manipulativă a coloanei vertebrale vine adesea după sfaturi/educație și în combinație cu exerciții fizice”.

O altă analiză a căutat să afle dacă îngrijirea de întreținere, adică faza de după ce pacienții au fost deja tratați prin chiropractică, este utilă pentru a preveni episoadele ulterioare de durere de gât și de spate. 

Autorii au analizat 14 articole de cerctare și au concluzionat că o cunoaștere generală privind îngrijirea chiropractică de întreținere a avansat și că există un consens rezonabil în rândul chiropracticienilor cu privire la ce este îngrijirea de întreținere, cum ar trebui să fie utilizată și indicațiile acesteia. În prezent, spun autorii, îngrijirea de întreținere poate fi considerată o metodă bazată pe dovezi pentru a efectua prevenirea secundară sau terțiară la pacienții cu episoade anterioare de lombalgie, care au raportat rezultate bune la tratamentele inițiale.

Riscuri și complicații asociate cu chiropractica

Oamenii de știință și medicii sunt sceptici în privința acestei terapii fiindcă la baza ei nu se află anumite studii care să îi ateste eficiența. Rezultatele pozitive au fost menționate doar de către pacienți și terapeuți, iar incidența cazurilor soluționate este medie. 

De asemenea, medicii trag un semnal de alarmă în privința riscurilor la care se expun pacienții. Deși pare că fiecare mișcare este gândită, aceasta poate cauza probleme grave dacă nu este realizată corect sau nu era necesară. Pot apărea fracturi, fisuri, întinderi sau entorse, dar și rupturi sau întinderi ale nervilor, extrem de dureroase și cu efecte pe termen lung.

Fiindcă orice afectare a coloanei vertebrale poate duce la probleme neurologice, ca dificultăți de mers, de vorbire, și chiar paralizie, este important pentru cei care vor să încerce acest tip de terapie să se adreseze doar unui chiropractician cu acreditare în acest domeniu, care a urmat mai multe cursuri de specializare și are o experiență vastă.

Pe continentul nostru există Uniunea Europeană a Chiropracticilor, care reprezintă asociațiile naționale de chiropractică din 22 de țări europene și care promovează standarde înalte de educație și practică, susținând în același timp cercetarea. Potrivit informațiilor de pe site-ul organizației, „obiectivul ECU este de a promova dezvoltarea, îmbunătățirea și recunoașterea chiropracticii bazate pe dovezi, centrate pe oameni, interprofesionale și colaborative în Europa”. Cine dorește să se informeze mai în amănunt despre chiropractică, activitatea unui chiropractician și siguranța pacientului, poate găsi aici mai multe detalii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Chiropractors Union - Research
https://www.chiropractic-ecu.org/research/ 
NCBI - Clinical Effectiveness and Efficacy of Chiropractic Spinal Manipulation for Spine Pain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8915715/
Studiul „Clinical Effectiveness and Efficacy of Chiropractic Spinal Manipulation for Spine Pain”, apărut în Front Pain Res (Lausanne). 2021; 2: 765921. Published online 2021 Oct 25. doi: 10.3389/fpain.2021.765921, autori: Carlos Gevers-Montoro et al.
Chiropractic & Manual Therapies - Chiropractic maintenance care - what’s new? A systematic review of the literature
https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12998-019-0283-6
Studiul „Chiropractic maintenance care - what’s new? A systematic review of the literature”, apărut în Chiropr Man Therap 27, 63 (2019). https://doi.org/10.1186/s12998-019-0283-6, autori: Axén, I., Hestbaek, L. & Leboeuf-Yde, C. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0