Ce cauze pot avea durerile de spate

Durerea de spate sau lombară (în termeni medicali – lumbago) nu este o afecțiune, ci un simptom. În general, durerile de spate sunt consecința unei probleme a uneia sau mai multor părți ale regiunii inferioare a spatelui, precum: 
 ● ligamentele 
 ● mușchii 
 ● nervii 
 ● structura osoasă care alcătuiește șira spinării 

Totodată, durerea lombară se mai poate manifesta ca urmare a unei afecțiuni la un organ care se află în această zonă, precum rinichii sau plămânii.  

Anatomia spatelui

Pentru a înțelege cauzele durerii lombare, trebuie să cunoști anatomia spatelui, care este format din: 
 ● șira spinării 
 ● mușchi 
 ● tendoane 
 ● ligamente 
 ● nervi 
 ● vase sangvine 

Partea inferioară a coloanei vertebrale este compusă din: 
 ● vertebrele lombare și sacrale 
 ● cartilajele dintre vertebre 
 ● nervii și măduva spinării 
 ● mușchii și ligamentele șirei spinării 

Cauzele durerii de spate 

Cauzele frecvente ale durerii lombare sunt mușchii încordați și afecțiunile zonei lombare. 

Tensiunea din mușchi și ligamente cauzează adesea dureri lombare. Încordarea apare, de obicei, ca urmare a ridicării incorecte a obiectelor grele sau în urma unor mișcări bruște și incomode. Încordarea poate apărea și ca urmare a suprasolicitării. Spre exemplu, senzația de durere și „înțepenire” după câteva ore de muncă în grădină sau după practicarea unui sport. 

Hernia de disc

Vertebrele sunt oasele interconectate care formează șira spinării, iar între ele se găsesc discurile intervertebrale. Adesea, lezarea acestor discuri este cauza durerilor de spate. Uneori, aceste discuri se umflă (hernie de disc) sau se rup, iar când acest acest lucru se întâmplă nervii se comprimă. Hernia de disc poate fi foarte dureroasă. Presiunea unui disc umflat pe nervul care se întinde de la nivelul spatelui până spre picior cauzează sciatică. Iritarea nervului sciatic se poate resimți ca o durere, furnicătură, amorțeală sau slăbiciune în picior. 

Malformațiile scheletului 

Malformațiile scheletului precum scolioza sau îngustarea canalului spinal din cauza artritei – pot genera la rândul lor dureri de spate. 

Osteoporoza

Diminuarea densității osoase sau subțierea oaselor (osteoporoză) poate duce la fracturi ale vertebrelor. Acestea se numesc fracturi vertebrale compresive și pot cauza dureri grave. 

Artrita coloanei vertebrale 

Degenerarea lentă a articulațiilor coloanei vertebrale este cea mai frecventă cauză a durerilor de spate. Este normal ca partea inferioară a spatelui să înceapă să se uzeze odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce cartilajul se descompune între articulațiile coloanei vertebrale, țesuturile din jur se pot inflama. Inflamația și subțierea cartilajului cresc frecarea articulațiilor, ceea ce poate provoca dureri în partea inferioară a spatelui.

Leziuni la spate

O cădere gravă sau un accident de mașină poate provoca o rănire a spatelui. Dar durerea poate să apară și dacă cari un coș de rufe pe scări. Unele leziuni ale spatelui pot fi bruște și traumatice, pe când altele apar lent în timp. 

S-ar putea să crezi că sportivii și oamenii activi se rănesc cel mai mult din cauza stilului lor de viață activ. Dar nu este întotdeauna așa, atrag atenția specialiștii. Este la fel de probabil să te alegi cu o durere lombară în timp ce te apleci pentru a ridica ceva de sub pat. Sarcinile de zi cu zi, cum ar fi ținerea în brațe a unui copil, pot duce la dureri lombare atunci când ridicăturile nu sunt executate corect.

Cancer la prostată

Durerea lombară poate avea legătură cu cancerul. De fapt, durerea de spate se numără printre primele simptome ale cancerului de prostată atunci când metastazează și creează leziuni. Aproape orice cancer se poate răspândi la spate, iar unele tipuri de cancer, cum ar fi sarcomul, își poate avea originea în coloana vertebrală. Fii precaut, mai ales dacă ai și alte simptome în afară de durerile de spate. 

Durere de rinichi

Rinichii sunt localizați pe partea din spate a corpului și durerea de rinichi poate fi uneori simțită ca o durere de spate. Singura modalitate prin care poți ști cu certitudine dacă este vorba despre o durere de rinichi este să mergi la medic pentru o examinare amănunțită.

Sindromul cauda equina (sindromul cozii de cal)

Cauda equina este un mănunchi de rădăcini nervoase spinale care se află la capătul inferior al măduvei spinării. Simptomele includ o durere surdă în partea inferioară a spatelui și a feselor superioare, precum și amorțeală în fese, organe genitale și coapse. Pacienții care se confruntă cu acest sindrom manifestă și tulburări ale funcției intestinului și vezicii urinare.

Cauze rare dureri lombare

Există multe alte posibile cauze ale durerii de spate însă majoritatea dintre acestea sunt rare. Adresează-te medicului dacă ai dureri constante de spate. După excluderea cauzelor cel mai des întâlnite, medicul te va supune unor analize pentru a stabili dacă durerile tale de spate au cauze mai rare. Aceste cauze ar putea fi: 
● îngustarea canalului spinal (stenoză spinală) 
 ● deplasarea vertebrelor (spondiloză degenerativă) 
 ● pierderea funcției nervoase în partea inferioară a canalului spinal (sindromul coadă de cal) 
 ● infecții fungice sau bacteriene ale coloanei vertebrale (de obicei stafilococice sau cu E. coli) 
 ● cancer sau tumori benigne la coloana vertebrală 

Simptomele durerii lombare 

Durerile de spate pot avea multe simptome, inclusiv: 
 ● o senzație difuză de durere în zona lombară 
 ● durere ascuțită, fulgerătoare, care străbate piciorul 
 ● imposibilitatea de a sta drept în picioare 
 ● plajă de mișcare scăzută și abilitate redusă de a flexa spatele 

Simptomele durerii lombare în caz de încordare sau suprasolicitare sunt, de obicei, de scurtă durată, dar pot ține și câteva zile sau săptămâni. Durerile de spate cronice sunt cele care durează de peste trei luni. 

Când durerile de spate sunt o urgență medicală 

Unii specialiști recomandă să te adresezi medicului dacă durerea lombară nu trece după trei zile de auto-îngrijire. În unele situații, durerea lombară este simptomul unei probleme grave de sănătate, atunci când este asociată cu alte simptome precum: 

 ● incontinență fecală sau urinară 
 ● amorțeală, furnicături sau slăbiciune în unul sau ambele picioare 
 ● dacă survine căderii sau unei lovituri la spate 
 ● dacă durerea este intensă, constantă sau se agravează noaptea 
 ● pierdere inexplicabilă în greutate 
 ● durere trepidantă în abdomen 
 ● febră 

Factori de risc durere de spate

Există mai mulți factori de risc care pot crește riscul de a dezvolta dureri de spate:

  • Fumatul - Mai multe studii au stabilit o legătură între fumat și durerea de spate. Fumatul crește inflamația în interiorul corpului și împiedică organismul să se vindece singur.
  • Obezitatea - Obezitatea este, de asemenea, asociată cu mai multe tipuri de dureri cronice, inclusiv dureri de spate. La persoanele cu indice de masă corporală (IMC) ridicat, stresul asupra coloanei vertebrale crește, contribuind la și mai multă uzură.
  • Sedentarismul -  În timp ce un stil de viață sedentar ar putea crește riscul de a dezvolta dureri de spate, la fel poate să facă și activitatea fizică excesivă sau intensă. 

Prezinți risc ridicat să suferi de dureri lombare și dacă: 

 ● Ai o slujbă într-un mediu sedentar; trecerea de la sedentarism la o activitate intensă poate duce la tensionarea mușchilor spatelui 
 ● Ai o vârstă înaintată 
 ● Ești femeie1

Studiile arată că și starea emoțională poate avea o influență în riscul de a avea dureri lombare. Ești predispus să ai dureri de spate dacă ai o slujbă stresantă, suferi de depresie sau de anxietate. 

Durerea lombară (lumbago) are legătură cu starea vremii?

Simți că durerea de spate se agravează în zilele în care este frig sau când vremea se schimbă? Durerea de spate poate fi într-adevăr legată de presiunea barometrică și de temperatura exterioară. Modificările presiunii pot provoca uneori dureri în articulațiile artritice, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale. Mușchii și articulațiile în general reacționează la mediu, ceea ce le poate face mai rigide și mai susceptibile de a suferi o rănire.

Vizita la medic și diagnosticul durerilor lombare

Un examen fizic este de ajuns pentru a diagnostica durerea de spate, în timpul căruia medicul va testa mobilitatea coloanei vertebrale și abilitatea de a stă în șezut sau în picioare și de a merge. Medicul ți-ar putea analiză și reflexele, forța picioarelor și abilitatea de a simți senzații în picioare. 

Dacă medicul suspectează că suferi de o afecțiune mai gravă, acesta ar putea să te supună la alte analize precum: 
 ● analize de sânge sau urină 
 ● radiografie pentru a vedea aliniamentul oaselor și dacă există fisuri 
 ● tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică pentru a verifica discurile, mușchii, tendoanele, ligamentele, nervii și vasele sangvine 
 ● analiza densității osoase  
 ● electromiografie pentru evaluarea funcției nervilor 

Tratament durere de spate

Majoritatea cazurilor de durere de spate pot fi tratate prin administrarea de antiinflamatoare și analgezice, aplicarea de comprese reci sau calde, practicarea exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea posturii și întărirea musculaturii abdominale și a spatelui, acupunctura, masajul sau remedii naturiste.

În cazul durerilor grave este necesar să te adresezi medicului pentru un tratament adecvat, care, uneori, poate presupune o intervenție chirurgicală. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Increased low back pain prevalence in females than in males after menopause age: evidences based on synthetic literature review”, Quant Imaging Med Surg. 2016 Apr; 6(2): 199–206., Yì Xiáng J. Wáng, Jùn-Qīng Wáng, Zoltán Káplár
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4858456/
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Back Pain
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain#tab-risk
Johns Hopkins Medicine - Lower Back Pain: What Could It Be?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/lower-back-pain-what-could-it-be
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0