Totul despre mei: de ce si cum sa il consumi

Meiul este un aliment de baza intr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Din pacate, romanii stiu prea putine despre mei, insa timpul nu este pierdut – Iata beneficiile consumului de mei!

Meiul este adesea asociat cu mancarea pentru pasari, insa nutritionistii considera meiul ca fiind o pseudo-cereala de baza intr-o dieta sanatoasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Calitatile nutritionale ale meiului

O cana de mei gatit are urmatoarele calitati nutritionale:

Calorii: 207

Cupru: 31% din doza zilnica recomandata

Fosfor: 25% din doza zilnica recomandata

Mangan: 24% din doza zilnica recomandata

Magneziu: 19% din doza zilnica recomandata

 

Beneficii pentru sanatate ale consumului de mei

Meiul este o alternativa sanatoasa pentru cerealele comune, iar pentru a te convinge, am facut o lista a beneficiilor pe care meiul le are:

Protejeaza inima – fiind o sursa bogata de magneziu, meiul scade tensiunea arteriala, dar si riscul de infarct, mai ales in cazul persoanelor care sufera de arteroscleroza ori diabet.

Scade nivelul de zahar din sange – un studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Sri Vekateswara din India a scos la iveala faptul ca meiul consumat cu regularitate are capacitate de a scade nivelul de glucoza din sange si cu 70% in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet.

Este bogat in antioxidanti – specialistii sustin ca meiul este extrem de bogat in antioxidanti, despre care se stie cat de benefici sunt pentru sanatatea noastra.

Scade nivelul de colesterol din sange – consumul de mei reduce trigliceridele din sange, ceea ce inseamna ca nivelul de colesterol scade si el, iar problemele cardiovasculare sunt prevenite. Un studiu realizat de catre cercetatorii coreeni a demonstrat ca meiul este mai bun pentru pacientii cu colesterolul mare, in comparatie cu orezul alb.

Stimuleaza refacerea tesuturilor – fosforul, care se regaseste in cantitati mari in mei, are un rol important in regenerarea celulara si refacerea tesuturilor.

Previne aparitia calculilor biliari – potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Gastroenterologie, consumul de alimente bogate in fibre insolubile, precum meiul, ajuta in prevenirea calculilor biliari.

Previne cancerul la san – consumul ridicat de fibre din cereale integrale precum meiul, are efecte pozitive asupra femeilor aflate in perioada de premenopauza, protejandu-le pe acestea de dezvoltarea de cancer la san.

 

Cum alegi si depozitezi meiul

Atunci cand achizitionezi meiul, asigura-te ca acesta este uscat si ca nu prezinta deloc urme de umezeala. Pentru a nu isi pierde gustul, dar nici calitatile nutritive, meiul trebuie sa fie depozitat intr-un recipient inchis ermetic, tinut intr-un loc intunecat si racoros. Meiul poate fi pastrat astfel luni la rand.

Cum gatesti meiul

Inainte de a gati meiul, clateste-l sub jetul de apa si apoi alege si indeparteaza impuritatile ce pot aparea in mei. Pentru a-l fierbe, foloseste o parte de mei la doua parti si jumatate de apa. Atunci cand apa clocoteste, lasa intensitatea focului la minim, acopera cu un capac si lasa sa fiarba pret de 25 de minute. Meiul gatit are o textura pufoasa, asemanatoare orezului. Daca iti doresti ca meiul sa capete o textura cremoasa, amesteca frecvent in timpul fierberii, completand cu apa la nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care vrei ca meiul sa aiba o aroma pregnanta, coace boabele de mei intr-o tigaie inainte de a le fierbe.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0