La ce riscuri te expui cand bei apa REFIARTA

Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. In momentul in care apa atinge aceasta temperatura, se produce tranzitia de la starea de agregare lichida la cea gazoasa. Transformarea are loc atat la suprafata, cat si in volumul apei. Fierberea este cea mai sigură metodă de a ucide organismele cauzatoare de boli, inclusiv viruși, bacterii și paraziți. Aduceți apa limpede la fierbere timp de 1 minut si puteti sa o  fierbeți timp de trei minute. Bacteriile Clostridium pot supraviețui în apă clocotită chiar și la 100 de grade Celsius, care este punctul său de fierbere, de aceea se recoamnda sa o mai lasati pana la trei -cinci minute daca aveti dubii cu privire la originea apei.  Acest lucru se datorează faptului că sporii săi pot rezista la temperaturi de 100 de grade Celsius.

Lăsați apa fiartă să se răcească inainte de a o depozita. Păstrați apa fiartă în recipiente curate, recent  igienizate, cu capace etanșe, preferabil din sticla si nu din plastic.

Probabil ca te gandesti ca nu te expui niciunui risc daca refierbi apa inainte de a o consuma, insa specialistii te contrazic – Iata ce riscuri te pandesc in anumite situatii, atunci cand bei apa refiarta!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

In momentul in care atinge punctul de fierbere, apa incepe sa se evapore, transformandu-se in aburi. Odata ce se raceste si este refiarta, gazele volatile si mineralele din apa isi schimba structura.

Când fierbeți apa o singura dată, compușii volatili și gazele dizolvate sunt îndepărtate, potrivit autorului și omului de știință, dr. Anne Helmenstine. Cu toate acestea, dacă fierbeți aceeași apă de două ori, riscați să creșteți concentrațiile de substanțe chimice nedorite care pot fi ascunse în apă de la robinet. Mercur, plumb, cupru, crom, cadmiu și aluminiu pot polua apa de la robinet in anumite zone. Dacă sunt consumate excesiv pentru o lungă perioadă de timp, aceste metale grele găsite în apa de la robinet vă pot dăuna sănătății. Aluminiu, de exemplu, poate crește riscurl de boli neurodegenerative.

Când refierbeti apa pură, chimia sa rămâne neschimbată, indiferent de câte ori o fierbi. Apa distilată și apa obtinuta prin osmoză inversă sunt suficient de pure încât să nu fie afectate de fierbere.

Refierberea apei potabile de la robinet, unor tipuri de apa minerale, bogate in minerale și de la fantana sau  izvor își schimbă chimia, deoarece apa conține alți compuși. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când fierbeți apă, unele se pierd în atmosferă ca abur, concentrând substanțele chimice rămase. Aceasta nu este o problemă de sănătate cu apă potabilă curată, deși fierberea apei dure poate duce la depuneri de calcar alb în interiorul fierbătorului și al încălzitorului de apă caldă. Depunerile constau în principal din carbonat de calciu (CaCO3), hidroxid de magneziu (Mg (OH) 2) și sulfat de calciu (CaSO4). Majoritatea oamenilor consideră că aceste minerale îmbunătățesc aroma apei și o fac mai sănătoasă. Cu toate acestea, fierberea apei bogate în calciu (apă dură și apă minerală) poate fi o preocupare pentru persoanele cu calculi biliari, pietre la rinichi, artrită sau ateroscleroză.

Apa refiarta provoacă cancer?
Practic, nu. Consumul de apă potabilă fierte nu provoacă cancer in mod direct. Dar, vă poate crește riscul de cancer (din pesticide și alte substanțe chimice continute), methemoglobinemie (din nitrați din îngrășăminte din panza freatica- posibila sursa a apei din puturile de mica adancime) și toxicitatea arsenului ( fie natural, fie din deșeuri). Plumbul și fluorul sunt, de asemenea, concentrate prin fierbere. Plumbul poate provine din materialele de lipire utilizate în țevile metalice, în timp ce fluorura apare fie în mod natural, fie este adăugată la unele surse publice de apă. Regiile nationale de control al apei testează apa potabila, astfel încât să puteți afla teoretic, despre potențialele probleme de la acestea.

Dacă utilizați apă de fântână sau sunteți îngrijorat de plumbul de la instalații sanitare, ar trebui sa testati calitatea acesteia. Rețineți că fierberea nu crește semnificativ concentrația de substanțe chimice nedorite deja în apă. Apa sursă contaminată trebuie filtrată înainte de a fierbe prima oara, cu atât mai puțin de două ori. Apa necontaminată poate  fierbe în siguranță.

Apa refiarta de la robinet, nefiltrata, poate contine nitrati, arsenic si fluor, care prin refierbere devin si mai concentrati.

Nitratii se transforma, atunci cand sunt expusi la temperaturi ridicate, in nitrozamine (n.r. compusi chimici cu grad de toxicitate slab sau mediu), despre care se stie ca au potential cancerigen ridicat. Când sunt aduși în organism de apă potabilă și prin alte surse dietetice, nitrații și nitriții pot reacționa cu aminele și amidele si formeaza compuși N-nitrozo (NOC), despre care se știe că provoacă cancer la animale sau  la om

Arsenicul este, fara indoiala, cel mai periculos compus pe care il putem regasi in apa pe care o refierbem. Expunerea organismului la arsenic ne poate intoxica, iar efectele nu se vor vedea imediat ci de-a lungul anilor. Problemele gastrointestinale, leziunile la nivelul pielii, diabetul, problemele renale, problemele cardiace, neuropatiile si chiar si cancerul pot aparea ca o urmare a intoxicarii cu arsenic.

 

 

Pe de alta parte, cantitatile mari de fluor afecteaza functiile cognitive si impedica dezvoltarea neurologica in cazul copiilor. Nenumarate studii realizate in domenii in ultimii ani au scos la iveala cat de daunator este fluorul pentru sanatatea noastra fizica si, mai ales, mentala.

Si mineralele benefice precum sarurile de calciu devin foarte periculoase atunci cand sunt fierte, favorizand aparitia pietrelor la rinichi si a calculilor biliari.

Ceea ce trebuie sa stii este ca apa distilata si deionizata, adica pura, nu este deloc influentata de refierbere. Asadar, acest tip de apa poate fi consumata fiarta, refiarta si nefiarta fara ca tu sa fii expus la vreun risc. Pe de alta parte insa, apa de la chiuveta devine toxica atunci cand este refiarta, asta pentru ca are un continut bogat in nitrati, arsenic si fluor.

Asadar, daca fierbi apa pentru a iti face un ceai si observi ca s-a racit, ai face bine sa o inlocuiesti cu alta apa, nu sa o supui iar procesului de fierbere. Atfel, te asiguri ca bei o apa pura, care nu iti pune deloc sanatatea in pericol.

In cazul femeilor insarcinate si al copiilor, refierberea apei ar trebui sa fie strict interzisa, asta pentru ca gravidele si copiii sunt mult mai sensibili si au sanse mai mari sa fie afectati.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie :

Barre, Luke (March 2017). “Calcium Pyrophosphate Deposition (CPPD).” American College of Rheumatology.

Agency for Toxic Substances & Disease Registry (2013). “Nitrate/Nitrite Toxicity: What Are the Health Effects From Exposure to Nitrates and Nitrites?”. Centers for Disease Control (CDC).

Better Health Channel (2014). “Gallbladder – Gallstones and Surgery.” Department of Health & Human Services, State Government of Victoria, Australia.

International Agency for Research on Cancer (IARC) “Agents Classified by the IARC Monographs, Volumes 1–125“. IARC Monographs on the Identification of Carcinogenic Hazards to Humans. World Health Organization.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0