Calculii biliari: când e nevoie de operație?

Calculii biliari sunt pietre mici, de obicei, compuse din colesterol, care se formează în vezica biliară. Deși în majoritatea situațiilor, calculii biliari nu prezintă simptome, dacă o piatră biliară este prinsă într-un canal din interiorul vezicii biliare, aceasta poate declanșa o durere abdominală bruscă și intensă si chiar provoca afectarea pancreasului prin blocarea sfincterului Oddi.

Pacienții care prezintă simptome necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, în timp ce calculii biliari care nu provoacă semne și simptome nu au nevoie, de regulă, de tratament chirurgical. Insa exista dupa cum vei afla in acest articol o serie de  tratamente ale pietrelor la fiere, recomandate intr-o consultatie la gastroenterolog sau hepatolog.

Ce este vezica biliară? 

Vezica biliară sau colecistul este un mic organ în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat și al cărei scop principal este depozitarea și concentrarea bilei. Bila este un lichid produs de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Bila este transportată din ficat în vezica biliară printr-o serie de canale cunoscute sub denumirea de căi biliare. Bila este depozitată în vezica biliară și, în timp, devine mai concentrată, ceea ce o face mai bună la digerarea grăsimilor. 

Vezica biliară conține un lichid digestiv numit bilă care este eliberat în intestinul subțire. Calculii biliari, denumiți și pietre la fiere, se formează atunci când există aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă sau când vezica biliară nu se golește complet. Dimensiunea calculilor biliari variază de la mici cât un bob de  mazăre până la mari cât o minge de golf. Unii pacienți dezvoltă o singură piatră la fiere, în timp ce alții, pot prezenta mai mulți calculi biliari, în același timp.

Tipuri de calculi biliari

Calculii biliari care se pot forma în vezica biliară se împart în:
•    calculi biliari de colesterol, care sunt cel frecvent întâlniți – adesea, aceștia sunt de culoare galbenă și sunt compuși în principal, din colesterol nedizolvat, dar pot conține și alte componente;
•    calculi biliari pigmentari – aceste pietre de culoare maro închis sau negre se formează atunci când bila conține prea multă bilirubină;
•    calculi biliari micști, ce sunt alcătuiți din colesterol și săruri.

Cunoaște-te mai bine

Semne și simptome calculi biliari

De cele mai multe ori, calculii biliari nu pot provoca semne sau simptome. Dacă un calcul biliar se depune într-un canal și provoacă un blocaj, semnele și simptomele care apar pot să  includă:
•    durere bruscă, ce se intensifică rapid, în partea dreaptă, sus, a abdomenului;
•    durere bruscă în centrul abdomenului, chiar sub stern, ce crește imediat în intensitate; 
•    dureri de spate, între omoplați;
•    durere la nivelul umărului drept;
•    greață sau vărsături.
Durerea provocată de pietrele la fiere poate dura câteva minute până la câteva ore și este cunoscută sub numele de colică biliară.

Cauze calculi biliari

Nu este clar ce cauzează formarea calculilor biliari, însă specialiștii consideră că pietrele la fiere pot să apară când:
•    bila conține prea mult colesterol – în mod normal, bila conține suficiente substanțe chimice pentru a dizolva colesterolul excretat de ficat, dar dacă ficatul elimină mai mult colesterol decât poate dizolva bila, excesul de colesterol se poate forma în cristale și în cele din urmă în pietre;
•    excesul de bilirubină – bilirubina este o substanță chimică produsă atunci când corpul tău descompune celulele roșii din sânge; anumite afecțiuni determină ficatul să producă prea multă bilirubină, inclusiv ciroza hepatică, infecții ale tractului biliar și anumite afecțiuni ale sângelui; 
•    vezica biliară nu se golește corect – dacă vezica biliară nu se golește complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrată, contribuind la formarea calculilor biliari.

Complicații calculi biliari

Unele persoane cu calculi biliari pot dezvolta și complicații, cum ar fi inflamația vezicii biliare, adică colecistită. Acest lucru poate provoca:
•    durere abdomnială persistentă și atât de intensă, încât nu poți sta liniștit sau nu poți găsi o poziție confortabilă;
•    îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter);
•    temperatură ridicată a corpului (febră mare); 
•    frisoane.

Totodată, complicațiile calculilor biliari pot include:
•    blocarea căii biliare comune – se pot bloca canelele prin care bila se scurge din vezica biliară sau din ficat în intestinul subțire și pot rezulta dureri severe, icter și infecții ale căilor biliare;
•    blocarea canalului pancreatic, care poate duce la inflamația pancreasului, adică pancreatită;
•    cancerul vezicii biliare – pacienții cu antecedente de calculi biliari au un risc crescut de cancer al vezicii biliare, dar acesta este foarte rar, deci, chiar dacă riscul de cancer este crescut, probabilitatea de cancer al vezicii biliare este încă foarte mică.

Este recomandat să-ți programezi o consultație la medic, dacă ai semne sau simptome care te îngrijorează și care semnalează o complicație gravă. Când calculii biliari provoacă simptome sau complicații, acest fapt se referă la boala calculilor biliari sau colelitiază.

Ce cauzează calculii biliari?

Se crede că calculii biliari se dezvoltă din cauza unui dezechilibru în componența chimică a bilei din vezica biliară. În ce mai mare parte a cazurilor, nivelurile de colesterol din bilă devin prea mari și excesul de colesterol se dezvoltă sub formă de pietre.

Factori de risc

Riști mai mult să dezvolți calculi biliari, dacă:
•    ești supraponderal sau obez;
•    ești femeie;
•    ești însărcinată;
•    ești sedentar;
•    ai o dietă bogată în grăsimi, colesterol și săracă în fibre;
•    ai în familie rude care au avut calculi biliari;
•    ai diabet;
•    ai anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anemie falciformă sau leucemie;
•    ai boli de ficat;
•    iei medicamente care conțin estrogen, cum ar fi contraceptivele orale (anticoncepționale) sau medicamente pentru terapia hormonală (tratament cu hormoni);
•    pierzi foare repede în greutate;
•    ai peste 40 de ani.

Tratament calculi biliari

Tratamentul acestei afecțiuni este, de obicei, necesar numai dacă calculii biliari cauzează simptome, cum ar fi dureri abdominale sau complicații, precum icter sau pancreatită acută. Tratamentul depinde, totodată, de dimensiunea calculilor biliari și de locul în care s-au format aceștia.

Opțiunile de tratament pentru calculii biliari includ:

1) Operația pentru îndepărtarea vezicii biliare, adică colecistectomia. Medicul îți poate recomanda această intervenție chirurgicală, deoarece calculii biliari reapar frecvent. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, este posibil să duci o viață normală fără vezică biliară. Ficatul tău va produce în continuare bilă pentru a digera alimentele, dar bila va curge din ficat în intestinul subțire, mai degrabă decât să fie depozitată în vezica biliară. Totodată, această procedură nu îți va afecta capacitatea de a digera alimentele, dar poate provoca diaree, care este, de obicei, temporară.

2) Medicamentația pentru dizolvarea calculilor biliari. Medicamentele administrate pe cale orală pot ajuta la dizolvarea calculilor biliari, dar poate dura luni sau ani de tratament, iar calculii biliari se vor forma din nou, dacă tratamentul este oprit.   De regula pentru tratamentelor pietrelor la fiere, cum sunt denumiti populari calculii biliari exista urmatoarele optiuni:

Acizii biliari orali

  • Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. În timpul tratamentului cu ursodiol pentru dizolvarea calculilor biliari, simptomele de suferință biliară au început să se amelioreze după trei până la șase săptămâni. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede pot fi utilizați pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, aceștia funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.
  •  Acidul chenodeoxicolic Chenodiolul este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism.Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă, care este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. Terapia cronică este asociată cu creșteri tranzitorii ale nivelurilor serice de aminotransferaze la până la 30% dintre pacienți, dar chenodiolul a fost asociat doar cu cazuri rare de leziuni hepatice aparente clinic cu icter.

Rowachol capsule, de doua sau trei ori pe zi, timp de numai 48 de ore, Rowachol poate scadea solubilitatea colesterolului la nivelul vezicii biliare.

 

3) Modificarea regimului alimentar, cum ar fi limitarea sau eliminarea alimentelor grase și a produselor lactate. Introducerea unor anumite remedii naturiste in alimentatie poate ajuta la dezvoltarea de calculi  noi si in unele situatii faciliteaza eliminarea celor mici. Cele mai frecvent utilizate sunt enumerate in continuare, desi nu multe dintre ele au beneficiat de atentia cercetatorilor si studii stiintifice care sa ateste aceste calitati:

  • Otet de mere si  sucul de mere ar putea preveni formarea de  calculi biliari, permițându-le să fie excretate din organism cu ușurință, insa persoanele cu diabet zaharat, ulcer gastric și hipoglicemie ar trebui să se ferească de a le consuma cantități mari
  •  Papadie - inca din medicina antica a fost folosita  pentru a trata problemele vezicii biliare, ficatului și căilor biliare. Susținătorii cred că rădăcinile amare pot stimula producția de bilă în vezica biliară. Nu există insa studii care să sugereze că acest lucru este benefic. În plus, persoanele cu calculi biliari, probleme cu vezica biliară sau cu rinichi ar trebui să discute cu un medic înainte de a consuma păpădie.
  • Ciulin de lapte  a fost folosit de secole  în scopuri medicinale pentru detoxifierea ficatului si  poate sprijini acivitatea ficatului și vezicii biliare, desi nu există studii care să evalueze efectele sale asupra calculilor biliari.  Persoanele cu diabet zaharat, alergii la ambrozie sau antecedente de cancere sensibile la hormoni ar trebui să discute despre utilizarea ciulinului de lapte cu medicul lor.
  • Lysimachiae herba  sau iarba monedei de aur este un remediu popular tradițional chinezesc pentru calculii biliari. ResearchTrusted Source sugerează că poate fi benefic pentru tratarea sau prevenirea calculilor biliari de colesterol. Suplimentul este disponibil sub formă de pulbere sau lichid.
  •  Anghinarea  poate ajuta la funcționarea vezicii biliare. S-a demonstrat că extractele de anghinare stimulează producția de bilă și ajută atât vezica biliară, cât și funcționarea ficatului. Cu toate acestea, nu există cercetări care să se concentreze în mod special pe efectele anghinării asupra calculilor biliari. Anghinarea poate fi gătită și preparată în diferite moduri. Dar cercetarea se bazează pe suplimente cu extract de anghinare, care sunt probabil mai puternice decât legumele. Este esențial să discutați cu un medic înainte de a lua extract de anghinare, deoarece poate provoca un atac de vezică biliară dacă un canal biliar este obstrucționat. 
  • Psyllium este o fibră solubilă derivată din semințele plantei Plantago ovata. Cercetările au arătat că aduce beneficii inimii, pancreasului și altor zone ale corpului. Un studiu foarte vechi a descoperit că cojile de psyllium protejează hamsterii de formarea calculilor biliari de colesterol. Un studiu mai recent, din 1999, susține aceste constatări.

 

4) Litotriția/Litrotripsia reprezintă o procedură medicală modernă, neinvazivă, care implică distrugerea fizică a maselor întărite, generând unde sonore pentru a sparge calculii biliari. Acest tratament este utilizat numai în anumite centre, pentru pacienții cu pietre mici și moi

Uneori, medicamentele în cazul calculilor biliari nu funcționează și nu sunt frecvent utilizate, fiind indicate mai degrabă, pacienților care nu pot fi supuși unei intervenții chirurgicale. De aceea, cel mai frecvent tratament recomandat este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, adică colecistectomia laparoscopică. Această procedură este relativ simplu de realizat și prezintă un risc scăzut de complicații.

 

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie la gastroenterolog sau hepatolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

NHS: „Gallstones”, https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/

Comparison between Lysimachiae Herba and Desmodii Styracifolii Herba in pharmacological activities] 2015 Ying XiongJun-wen WangJun Deng


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0