Masa de sarbatori pentru diabetici

Sărbătorile de iarnă reprezintă o ocazie specială, când te aduni în jurul mesei alături de prieteni și de familie. Însă faptul că toată atenția este acum îndreptată asupra mâncării și asupra meselor îmbelșugate în această perioadă poate fi o adevărată provocare, în special în familiile în care există persoane cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 ori cu prediabet.

Nu uita că mesele îmbelșugate de sărbători și tradițiile legate de masa de Revelion nu trebuie neapărat să îți dea peste cap echilibrul pe care îl menții în ceea ce privește regimul pentru diabet. Cu puțină atenție, vei fi pregătit de sărbători și te vei bucura de mesele în familie, fără să faci excese care sa îți afecteze valorile glicemiei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală în care organismul nu poate folosi în mod eficient insulina pentru a transporta zahărul din sânge (glucoza) către celule și mușchi pentru energie. Acest fenomen, cunoscut sub numele de rezistență la insulină, face ca glucoza să se acumuleze în sânge la niveluri nesănătoase.

Alegerea alimentelor sănătoase este una dintre cele mai bune modalități prin care persoanele cu diabet zaharat de tip 2 își pot menține sub control nivelul zahărului din sânge, ajutându-i să evite complicațiile legate de diabet, cum ar fi afectarea nervilor, rinichilor și inimii.

Ce reguli trebuie să respecte diabeticii de sărbători

La cina de Revelion și nu numai, este important să ții cont de câteva recomandări care te vor ajuta să ții diabetul sub control.

Așa că, pentru a te ajuta să ții diabetul sub control în această perioadă a anului, încearcă să respecți aceste reguli elaborate de medicii specialiști în diabet și în boli metabolice, pentru ca mesele tale să fie ceva mai sănătoase:
- Consumă cât mai multe legume (diversitatea este cuvântul-cheie)  
- Mănâncă o cantitate cât mai mică de alimente grase ce ți se oferă la mesele de sărbători (mare atenție la piftie, șuncă, sarmale, pentru că acestea pot să aibă un conținut foarte mare de grăsimi).
- Dacă vrei să guști din desert, încearcă să te rezumi la o porție mică din felul principal de mâncare servit la masă și rezumă-te la o porție foarte mică de desert. Poți gusta din cozonac, mai ales dacă nu este cu glazură de ciocolată.
- Încearcă să nu te "întinzi" cu masa pe mai multe zile, ideal ar fi ca această masă în familie să fie organizată doar în seara de Revelion.
- Amintește-ți că nu există doar alimente "interzise", așa ca nu trebuie sa faci excese dacă vrei să guști și din alte bunătăți.

Cum să nu "pici" în capcana deserturilor de sărbători

Încearcă să respecți aceste câteva reguli în perioada sărbătorilor, oricât de tentante ar fi deserturile de pe masa de Revelion și nu numai:
- E bine să decizi înainte de eveniment/cină ce anume și cât de mult vei mânca și cum vei face față acelei mese în familie ("Nu mulțumesc, sunt deja plin," este o frază pe care o poți spune.)
- Împarte porția (una singură, nu mai multe!) de desert cu altcineva de la masă și dacă desertul are topping de frișcă sau o glazură, dă la o parte această "ispită" culinară.
- Dacă la masa de sărbători există o altă rudă sau alt prieten care încearcă să fie atent la ceea ce mănâncă și care nu vrea să-și distrugă toate eforturile de a mânca sănătos, să îți vei găsi un aliat și poate că această persoană ți se va alătura și veți sta departe de desert, cât timp acesta se află pe masă.

Fii activ din punct de vedere fizic

Cel mai bun mod de a compensa faptul că ai mâncat puțin mai mult decât în mod normal este să fii activ. Dă startul unei noi tradiții, care implică faptul că faci mișcare după masă. Fă o plimbare cu întreaga familie prin parcul din apropiere sau mergeți pe jos prin zonă ori jucați-vă cu copiii.

Încearcă versiuni mai sănătoase ale alimentelor preferate 

Ideea este simplă. O mâncare poate să aibă gust bun și dacă în loc de smântână grasă folosești una cu un conținut mai mic de grăsimi sau "light" sau, în loc să sotezi legumele în unt, le prepari la aburi sau le fierbi pur și simplu. În plăcinte și alte deserturi, folosește îndulcitori precum Ștevia în locul zahărului atât de nociv. Iar fructele au zaharuri naturale, așa că poți să le mănânci ca atare, în loc de desert.

Gustări numai bune de "ciugulit"

În timp ce gătești preparatele culinare pentru masa de sărbători sau în timp ce aștepți să mâncați, poți opta pentru mici gustări sănătoase. Asigură-te că aceste alimente pe care le alegi nu îți vor sabota valorile glicemiei înainte de masă. Poți pune pe un platou mare legume crude sau blanșate (fierte), alături de sosul tău favorit, sărac în calorii. Sau poți servi câteva bucăți mici de brânză degresată. Nu uita să pui pe platou alimente cu un indice glicemic scăzut, care să nu îți crească glicemia. La aperitive, nu mânca alimente bogate în calorii și nici alimente prăjite, gen chifteluțe.

Învață să fii selectiv

Multe alimente tradiționale de la masa de sărbători sunt bogate în carbohidrați: piure sau salată de boeuf bogată în cartofi și maioneză, friptură de porc, plăcintă, cozonac și alte deserturi. Nu trebuie să te simți obligat să guști din tot ceea ce este pe masă, este perfect normal să fii selectiv. Poți să îți pui o porție rezonabilă din alimentul tău preferat și să treci mai departe. Dacă îți place friptura, alege carne cât mai slabă, preparată cu cât mai puține grăsimi, la cuptor, și renunță la cartofi sau sarmale. Alege o garnitură cât mai sănătoasă, cum ar fi legumele fierte sau preparate pe grill.

Mănâncă porții mici

Deoarece alimentele bogate în carbohidrați sunt din belșug pe masa de sărbători, trebuie să fii cu ochii pe dimensiunea porțiilor tale. Este important să ai porții foarte mici din felurile de mâncare și să reduci numărul de preparate din care mănânci.

Mănâncă legumele din farfurie

Legumele sunt importante pentru toată lumea din familie, nu doar pentru cei cu diabet. Așa că de ce să nu incluzi pe masa de sărbători preparate făcute din legume de diverse culori? Legumele sunt foarte nutritive și dau un plus de savoare preparatelor care se vor afla pe masa de sărbători. Oferă-te să aduci gazdei tale o salată verde sau o garnitură din legume preparate la aburi care au fost asezonate cu condimente delicioase. Alege legume cu un conținut cât mai mic de amidon, pentru că acestea conțin puțini carbohidrați și puține calorii.

Optează pentru broccoli, castraveți, legume cu frunze verzi, cum ar fi varză, ciuperci, sfeclă, varză de Bruxelles și morcovi). Proteinele slabe (cum ar fi puiul, curcanul, peștele, ouăle, tofu și fasolea), lactatele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și sursele de grăsimi sănătoase ( peștele, avocado, nucile și semințele și uleiul de măsline) sunt, de asemenea, elemente de bază ale unei diete prietenoase cu diabetul. 

Programează-ți mesele

În timpul sărbătorilor, s-ar putea să te trezești că ai un alt orar al meselor. Dacă acest lucru reprezintă o problemă în programul tău obișnuit de mese, poți lua o gustare pentru a îți menține nivelul zahărului din sânge, mai ales dacă iei pastile sau să-ți faci injecțiile cu insulină.

Ce ai voie să bei dacă ești diabetic?

Încearcă să nu bei alcool în exces. Specialiștii spun că, dacă faci injecții cu insulină sau iei anumite medicamente (tablete) pentru diabet, alcoolul poate să îți reducă glicemia, prin urmare crește riscul să ai un episod de hipoglicemie (adică glicemia ta poate să scadă periculos de mult).

Nu bea alcool pe stomacul gol, pentru că și acest aspect îți poate crește riscul de hipoglicemie. Și consumă alternativ băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare, pentru a limita cantitatea de alcool pe care o consumi și pentru a-ți menține corpul hidratat. Sucurile de fructe conțin foarte mult zahăr, așa că bea în locul lor sucuri fară zahăr sau băuturi dietetice. Un alt pont pentru a reduce caloriile și numărul de băuturi alcoolice este să alegi un vin mai slab și să îl consumi cu apă plată sau cu apă minerală.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Opțiuni cu care poți înlocui anumite ingrediente de la masa de Revelion

- Alege să gătești carne de curcan în locul preparatelor din carne de porc sau încearcă să mănânci pește gras, bogat în acizi grași Omega-3
- Mai multe legume: umple cam două treimi din farfuria ta cu legume ce nu conțin amidon, pentru că așa reduci numărul de calorii și te vei simți sătul mai mult timp.
- Desert cu măsură: limitează-te la a gusta puțin dintr-o felie de cozonac, iar dacă prepari deserturi, folosește lapte degresat, astfel încât să reduci cantitatea totală de grăsimi. Nu le prepara cu unt și nu folosi zahăr, ci îndulcitori.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

[{ads-diabet-second}]

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-meals/holiday-meal-planning/planning-ahead.html
American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-meals/holiday-meal-planning/making-sugar-count-during-the-holidays.html
The British Diabetic Association - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/seasonal-cooking/ultimate-healthier-christmas-dinner
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0