Alimente interzise pacientului cu diabet zaharat

Când consumă alimentele nerecomandate pentru starea lor, diabeticilor le pot crește glicemia, valorile insulinei și nivelul inflamației din corp, care, în continuare, cresc riscul pentru alte boli. Iată ce alimente sunt interzise în diabet!

Diabetul este o boală cronică, atingând în ultimii ani proporții epidemice în rândul adulților și al copiilor la nivel mondial. Diabetul necontrolat are multe consecințe grave, inclusiv boala cardiacă, boala renală, orbirea și alte complicații. Totodată, și prediabetul a fost corelat cu aceste afecțiuni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În cele ce urmează, îți prezentăm alimentele care cresc glicemia, trigliceridele și colesterolul. Deși le putem numi alimente interzise în diabet, acest lucru nu înseamnă că nu pot fi consumate niciodată. Se poate gusta din ele, dar foarte rar, de poftă, în rest trebuie respectat planul alimentar indicat de medic – dacă pacientul dorește să-și gestioneze cât mai bine boala și să aibă o calitate a vieții îmbunătățită.

 

Alimente care cresc foarte mult glicemia și trigliceridele

  • Zahărul alb și brun, mierea, fructoza, siropurile cu zahăr de orice fel
  • Dulciurile concentrate: prăjiturile, ciocolata, rahatul turcesc, halvaua, nuga, nutella și alte creme, înghețata
  • Produsele de patiserie: covrigii, plăcintele, ștrudelele, tartele, gogoșile, merdenelele, crochetele și alte foietaje
  • Snacksurile: covrigeii, sărățelele, chipsurile, pufuleții, napolitanele, floricelele, biscuiții de orice fel
  • Fructele uscate sau confiate: prunele, caisele, merișoarele, goji, smochinele, curmalele
  • Fresh-urile de fructe, sucurile acidulate, dulceața, pelteaua, șerbetul, spuma de fructe, iaurturile cu fructe
  • Băuturile alcoolice (se admit ocazional 330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml tărie)

 

Alimente care cresc colesterolul rău (LDL-colesterol)

Diabetul tinde să crească colesterolul rău – LDL și să îl scadă pe cel bun – HDL. Colesterolul crescut poate duce la ateroscleroză, care poate duce mai departe la infarct miocardic și accident vascular cerebral. Iată ce alimente sunt interzise în diabet pentru a nu crește și mai mult colesterolul rău:

  • Carnea grasă, tocăturile, cârnații, șunca, slănina, kaiserul, costița, toba;
  • Semipreparatele, afumăturile, mezelurile (parizerul, crenvurștii, salamurile), pateurile;
  • Grăsimea animală, untura, jumările, pielea de pe carnea de pasăre;
  • Conservele în ulei, icrele, creierul, organele, carnea prăjită, șnițelele și alte paneuri, tocăturile cu rântaș;
  • Lactatele grase: cele care au mai mult de 3% grăsime, smântână cu mai mult de 12% grăsime, laptele condensat și frișca;
  • Brânzeturile grase procesate: brânza topită, cașcavalul, telemeaua grasă, maturată, brânza cu mucegai;
  • Margarina, untul, maioneza, orice sosuri din comerț.

Să aruncăm o oprivire mai atentă asupra alimentelor interzise în diabet:

Băuturile îndulcite cu zahăr

Acestea reprezintă cea mai rea opțiune pentru pacienții cu diabet. Băuturile sunt foarte bogate în carbohidrați și au un conținut mare de fructoză, puternic asociată cu rezistența la insulină și cu diabetul. Studiile sugerează că, prin consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, se poate crește riscul unor afecțiuni corelate cu diabetul, de exemplu ficatul gras. 

Mai mult, cantitatea mare de fructoză din băuturile îndulcite cu zahăr poate duce la modificări metabolice care încurajează depunerile de grăsime în zona abdomenului și la valori potențial periculoase ale colesterolului și ale trigliceridelor.

Grăsimile trans

Acestea sunt create prin adăugarea de hidrogen la acizii grași nesaturați, pentru a-i face mai stabili. Grăsimile trans se găsesc în margarină, untul de arahide din comerț, creme tartinabile și preparate congelate. Aceste grăsimi au fost corelate cu un nivel crescut al inflamației de în corp, cu rezistența la insulină și cu grăsimea abdominală, precum și cu niveluri mai scăzute ale colesterolului bun și cu afectarea funcției arteriale.

Pâinea albă, pastele și orezul alb

Aceste alimente sunt și procesate, și bogate în carbohidrați simpli. Consumul de pâine albă, covrigi și alte preparate pe bază de făină albă poate crește semnificativ glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și de tip 2. Și pastele din făină albă și din făină de orez cresc mult glicemia.

Iaurtul cu arome de fructe

Iaurtul simplu poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet, însă variantele cu arome de fructe nu sunt indicate. Acestea sunt preparate cu lapte degresat sau lapte cu un conținut redus de grăsimi, dar sunt bogate în carbohidrați simpli cum este zahărul. Mulți oameni consideră iaurtul înghețat o alternativă sănătoasă, cu care pot înlocui înghețata, însă și acesta poate să conțină la fel de mult zahăr (poate chiar mai mult) decât înghețata.

Fructele uscate ori confiate

Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale importante, inclusiv de vitamina C și de potasiu și pot fi consumate cu moderație de diabetici. Când fructele sunt uscate sau deshidratate, procesul duce la pierderea apei din fructe, care duce mai departe la concentrații și mai mari ale acestor nutrienți, însă, din păcate, și conținutul de zahăr devine mai mare.

Dacă ai diabet, nu trebuie să renunți complet la fructe, însă rezumă-te la a mânca fructe cu un conținut redus de zahăr (un măr mic, un kiwi sau un sfert de grepfrut, de exemplu) care îți pot oferi beneficii pentru sănătate, în timp ce îți mențin glicemia în limite normale.

Ce mănâncă o persoană cu diabet?

Pentru a gestiona diabetul, a scădea riscul de complicații al acestei afecțiuni și a crește șansele ca boala să devină reversibilă¹, medicul va recomanda pentru fiecare pacient în parte un plan alimentar. Acest plan va conține divserse cantități din următoarele alimente:

  • Legume cu și fără amidon: broccoli, varză, morcovi, ardei, castraveți, verdețuri etc. (acestea nu au amidon), cartofi, porumb, fasole etc. (acestea au amidon);
  • Fructe: kiwi, portocale, pepene galben, fructe de pădure, mere, struguri;
  • Cereale integrale și produse din cereale integrale (pâine și paste integrale, orez brun, ovăz, orz, quinoa);
  • Lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi;
  • Carne slabă (în special pui sau curcan fără piele), peşte, ouă;
  • Înlocuitori de carne sau de lactate, cum ar fi tofu;
  • Grăsimi sănătoase (nuci, alune, avocado, ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui presat la rece).

Se va pune accentul pe alimente care conțin grăsimi sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiurile care sunt lichide la temperatura camerei (cel de măsline, cel de rapiță), nucile de diverse tipuri și semințele, avocadoul, peștele gras, bogat în acizi grași Omega 3, cum ar fi sardinele, somonul, heringul, tonul și macroul. La gătit se vor folosi uleiuri în loc de unt, smântână, untură sau margarină.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - A randomized controlled trial of pharmacist-led therapeutic carbohydrate and energy restriction in type 2 diabetes
https://www.nature.com/articles/s41467-021-25667-4
1. Studiul „A randomized controlled trial of pharmacist-led therapeutic carbohydrate and energy restriction in type 2 diabetes”, apărut în Nat Commun 12, 5367 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-25667-4, autori: Durrer, C., McKelvey, S., Singer, J. et al. 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0