Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei

Un studiu mai vechi arată că persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să păstreze carbohidrații, precum pâinea, pentru a-i consuma la finalul mesei.

Câți carbohidrați pe zi poți să consumi atunci când ai diabet

Organismul nostru are nevoie de carbohidrați – zaharuri, amidon și fibre – pentru a avea energie. Cantitatea reală de carbohidrați pe care o poți consuma depinde de vârsta pe care o ai, de nivelul de activitate și de obiectivele pe care le ai. De exemplu, o persoană care încearcă să slăbească și să își gestioneze nivelul de glucoză din sânge cu o dietă săracă în carbohidrați își va restricționa aportul de carbohidrați, în timp ce o altă persoană care este mulțumită de greutatea sa ar putea decide să consume mai mulți carbohidrați complecși. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În cazul diabeticilor, este important să se cunoască cantitatea de carbohidrați și tipul acestora. De ce? Pentru că doar așa aceștia pot să își țină sub control nivelul de zahăr din sânge. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, o persoană care consumă 1.600 de calorii pe zi ar trebui să obțină aproximativ 800 de calorii din carbohidrați. Deoarece carbohidrații furnizează 4 calorii pe gram, acest lucru se reduce la 200 de grame de carbohidrați pe zi. 

În timpul digestiei, organismul descompune carbohidrații în zahăr (glucoză). Aceasta ajunge în fluxul sangvin. La persoanele cu diabet zaharat, glucoza rămâne în sânge și poate duce la probleme de sănătate.

Cum afectează carbohidrații pacienții cu diabet de tip 1?

Toți carbohidrații sunt transformați în glucoză. În cazul pacienților cu diabet, organismul produce automat insulină pentru a face față glucozei care pătrunde în sânge în urma consumului de alimente bogate în carbohidrați.

În diabetul de tip 1 se aplică același principiu, dar pentru că organismul nu produce insulină, pacienții trebuie să-și primească doza de insulină, fie prin injecții, fie prin pompă. În felul acesta scade nivelul de glucoză din sânge după ce se consumă alimente care conțin carbohidrați.  

Dacă iei Insulină de două ori pe zi

În acest caz, este important să îți asiguri o cantitate constantă de carbohidrați în fiecare zi și chiar să și mănânci la ore similare în fiecare zi. Asta înseamnă că ar trebui să estimezi câți carbohidrați au alimentele pe care le consumi pentru a obține cantitățile corecte. În cazul în care consumi mai mulți carbohidrați decât de obicei nivelul de glucoză din sânge riscă să crească prea mult. De altfel, nici dacă se consumă o cantitate mai mică de carbohidrați nu este în regulă, întrucât există riscul să te confrunți cu un nivel prea scăzut de glucoză în sânge.

Insulina bazală

În cazul pacienților cu diabet care primesc insulină prin injectare de mai multe ori pe zi sau printr-o pompă, putem vorbi despre o flexibilitate în ceea ce privește câți carbohidrați consumă și la ce oră mănâncă. Pacienții trebuie să-și numere carbohidrații pe care îi consumă și apoi, în funcție de asta, vor calcula câtă insulină trebuie să ia. În cazul lor, și alți factori trebuie luați în calcul, precum dacă au făcut sau nu mișcare, dacă intenționează sau nu să facă mișcare, dacă au avut recent infecții etc. 

Cum afectează carbohidrații pe cineva cu diabet de tip 2?

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 care sunt supraponderale sau obeze, reducerea caloriilor pe care le consumă ajută la pierderea în greutate. Iar asta se poate face prin respectarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați sau pur și simplu reducerea cantității de carbohidrați consumată.

Utilizarea indicelui glicemic ca ghid

Indicele glicemic este un sistem care clasifică alimentele în funcție de cât de repede determină creșterea nivelul de zahăr din sânge. Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi carbohidrații rafinați, contribuie la creșterea glicemiei mai repede decât alimentele cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi carbohidrații complecși:

  • Alimentele cu indice glicemic scăzut sunt alimente cu un indice glicemic mai mic de 55
  • Alimentele cu indice glicemic intermediar sunt alimente cu un indice glicemic între 55 și 70
  • Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt alimente cu un  indice glicemic mai mare de 70

Planificarea meselor, esențială pentru diabetici

Planificarea meselor zilnice este un lucru esențial pentru diabetici. Iar unul dintre lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere dacă ai fost diagnosticat cu această boală este câți carbohidrați consumi la o masă. Potrivit specialiștilor, ar trebui să te ghidezi după următoarele recomandări: 

  • 45 până la 60 de grame de carbohidrați per masă sau mai puțin
  • 15 până la 30 de grame de carbohidrați per gustare sau mai puțin

Mare atenție și la produsele ambalate pe care le cumperi. Înainte de a consuma un astfel de produs, citește cu atenție eticheta nutrițională, ca să vezi cât carbohidrații per porție indică.  Când îți pregătești mesele și gustările, ține cont că este important să combini  carbohidrații cu proteinele și grăsimile. În felul acesta se încetinește absorbția glucozei în fluxul sangvin.

Cum alegi ce carbohidrați să mănânci?

Este important să optezi pentru carbohidrați complecși în locul carbohidraților simpli „rafinați” care au fost procesați și care nu mai au în compoziție nutrienți-cheie precum fibrele, acidul folic și fierul.

Printre alimentele procesate și ambalate care conțin carbohidrați rafinați se numără: 

  • pâinea albă
  • biscuiții
  • pastele
  • orezul alb

Carbohidrații complecși sunt amidonuri cu ardere mai lentă și se găsesc în alimente precum cerealele integrale. Tipul acesta de carbohidrați au în compoziție  nutrienți și fibre, care dau senzația de sațietate pentru mai mult timp.

De pe lista carbohidraților complecși fac parte: 

  • orezul brun
  • ovăzul
  • quinoa
  • orzul
  • fructele
  • legumele

Chiar dacă carbohidrații complecși oferă mai multă nutriție, trebuie să ai grijă și la mărimea porțiilor. Mai exact, trebuie să știi exact cât mănânci sau cât bei. De exemplu, dacă mănânci două sau trei porții de mâncare, va trebui să dublezi sau să triplezi cantitatea de grame de carbohidrați (și toți ceilalți nutrienți).

De altfel, numărarea carbohidraților ar fi simplă dacă s-ar consuma doar alimente cu carbohidați, dar mesele sunt de obicei un amestec de carbohidrați, proteine și grăsimi. O masă bogată în proteine și grăsimi poate schimba cât de repede organismul absoarbe carbohidrații, ceea ce influențează nivelul zahărului din sânge.

De aceea, monitorizarea continuă a glicemiei sau auto-monitorizarea glicemiei pot ajuta, de asemenea, în special pentru dozarea insulinei.

Când ar trebui să consumi carbohidrați

Potrivit oamenilor de știință, diabeticii ar trebui să păstreze pâinea pentru finalul mesei și să o mănânce atunci, pentru a-și ține glicemia sub control. Un mic studiu  a arătat că persoanele cu diabet de tip 2, care au mâncat carbohidrații către finalul mesei, au fost mai puțin predispuși să aibă o creștere subită în ceea ce privește nivelul de zahăr (glucoza) în sânge. Termenul medical pentru această creștere bruscă a glucozei serice este hiperglicemie postprandială.

Este important ca în cazul diabeticilor hiperglicemia postprandială să fie evitată, deoarece aceasta nu doar că face ca simptomele de zi cu zi ale diabetului să se înrăutățească, ci de asemenea este legată și de un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

S-a sugerat încă de acum ceva vreme că păstrarea surselor de carbohidrați pentru finalul mesei ar putea încetini golirea stomacului și ar putea da organismului o șansă să digere mai întâi proteinele și legumele, lucru care ar putea ajuta la prevenirea creșterii subite a glicemiei (momentele de hiperglicemie). Cercetătorii au vrut să vadă dacă acest lucru este adevărat sau nu.

Studiul lor a inclus doar 16 oameni care au mâncat alimentele de la masă într-o ordine diferită, pentru a testa astfel ce ordine a fost mai eficientă pentru a scădea glicemia. O parte dintre pacienți au consumat carbohidrați la începutul mesei, pe când alții au consumat toate alimentele în același timp.

La final, cercetătorii au descoperit, în general, că dacă sursele de carbohidrați sunt consumate ultimele la masa, acest lucru s-a dovedit a fi mai eficient în scăderea glicemiei și a secreției de insulină, comparativ cu celelalte situații, când carbohidrații au fost consumați la începutul mesei sau în același timp cu alți nutrienți.

Deși rezultatele acestea sunt interesante, în special pentru diabetici, studiul a fost prea mic pentru a forma baza unei recomandări medicale ferme. De altfel, acest studiu a analizat doar acei pacienți cu diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 1, de regulă, au nevoie de injecții cu insulină pentru a-și regla glicemia, așa că nu trebuie să se facă această confuzie între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.

Pentru moment, cel mai bine este să urmezi recomandările medicului tău specialist în diabet și boli metabolice sau cele ale unui medic nutriționist, și să îți menții un stil de viață activ, care te poate ajuta să îți ții glicemia sub control. De asemenea, un stil de viață activ te va ajuta și să îți ții greutatea sub control și să te simți mai bine în general.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - Carb Counting and Diabetes
https://diabetes.org/food-nutrition/understanding-carbs/carb-counting-and-diabetes
Diabetes UK - Carbohydrates and diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0