

Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei
Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei
Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei
Un nou studiu spune ca persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa pastreze carbohidratii, precum painea, pentru a-i manca la finalul mesei.
Potrivit Mail Online, diabeticii ar trebui sa pastreze painea pentru finalul mesei si sa o manance atunci, pentru a-si tine glicemia sub control. Un mic studiu dat publicitatii la inceputul lunii octombrie a aratat ca persoanele cu diabet de tip 2, care au mancat carbohidratii catre finalul mesei, au fost mai putin predispusi sa aiba o crestere subita in ceea ce priveste nivelul de zahar (glucoza) in sange. Termenul medical pentru aceasta crestere brusca a glucozei serice este hiperglicemie postprandiala.
Cel mai bine in cazul diabeticilor este ca hiperglicemia postprandiala sa fie evitata, deoarece aceasta nu doar ca face ca simptomele de zi cu zi ale diabetului sa se inrautateasca, ci de asemenea este legata si de un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.
S-a sugerat inca de acum ceva vreme ca pastrarea surselor de carbohidrati pentru finalul mesei ar putea incetini golirea stomacului si ar putea da organismului o sansa sa digere mai intai proteinele si legumele, lucru care ar putea ajuta la prevenirea cresterii subite a glicemiei (momentele de hiperglicemie). Cercetatorii au vrut sa vada daca acest lucru este adevarat sau nu.
Studiul lor a inclus doar 16 oameni care au mancat alimentele de la masa intr-o ordine diferita, pentru a testa astfel ce ordine a fost mai eficienta pentru a scadea glicemia si nivelul hormonilor ce au legatura cu ea. Participantii fie au mancat carbohidratii primii, fie i-au mancat ultimii fie au mancat toti nutrientii in acelasi timp.
La final, cercetatorii au descoperit, in general, ca daca sursele de carbohidrati sunt mancate ultimele la masa, acest lucru s-a dovedit a fi mai eficient in scaderea glicemiei si a secretiei de insulina, comparativ cu celelalte situatii, cand carbohidratii au fost consumati la inceputul mesei sau in acelasi timp cu alti nutrienti.
Desi rezultatele acestea sunt interesante, in special pentru diabetici, studiul a fost prea mic pentru a forma baza unei recomandari medicale ferme. Pentru moment, cel mai bine este sa urmezi recomandarile medicului tau specialist in diabet si boli metabolice sau cele ale unui medic nutritionist, si sa iti mentii un stil de viata activ, care te poate ajuta sa iti tii glicemia sub control. De asemenea, un stil de viata activ te va ajuta si sa iti tii greutatea sub control si sa te simti mai bine in general.
Care a fost sursa acestui studiu despre diabet?
Studiul a fost efectuat de cercetatorii din Statele Unite, de la Colegiul Medical Weill Cornell, de la Universitatea Columbia si de la Spitalul de Copii din Boston. Rezultatele studiului au fost publicate in BMJ Open Diabetes Research & Care.
Articolul de pe Mail Online a generalizat rezultatele studiului la toti bolnavii de diabet, insa studiul a analizat doar acei pacienti cu diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 1, de regula, au nevoie de injectii cu insulina pentru a-si regla glicemia, asa ca nu trebuie sa se faca aceasta confuzie intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.
Sursa foto: Shutterstock