Diabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe ori - ne pot da multe bătăi de cap, dar dacă suferi de diabet, toate acele simptome neplăcute vin la pachet cu niște riscuri suplimentare.
 
Când ești răcit, există un risc ca valorile glicemiei să crească, de aceea, este important să adopți unele măsuri și să fii foarte atent la ingredientele din unele medicamente pentru răceală. Ca să fii sigur că poți folosi în siguranță anumite medicamente, întreabă-ți medicul sau farmacistul ce poți lua.

Persoanele cu diabet (de tip 1, 2 sau gestațional), chiar și atunci când sunt bine gestionate, prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații grave ale gripei, care pot duce la spitalizare și uneori chiar la deces. Pneumonia, bronșita, infecțiile sinusale și infecțiile urechii sunt exemple de complicații legate de gripă.

De ce crește glicemia în perioadele când ești răcit?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Experții spun că, atunci când ai o răceală supărătoare, organismul trimite hormonii să lupte contra infecției, însă partea proastă este că organismului îi va fi mai greu să folosească insulina așa cum ar trebui, iar valorile glicemiei pot să crească. 

Cât de des ar trebui să îți măsori glicemia?

Dacă nu ești foarte sigur, întreabă-ți medicul, însă unii experți sunt de părere că ar fi bine să îți iei glicemia la fiecare 3 - 4 ore atunci când ești răcit. Dacă valorile glicemiei nu sunt în apropierea celor normale, poți să reglezi anumite tratamente: este posibil ca medicul tău să îți spună să folosești mai multă insulină dacă se observă că nivelul glucozei din sânge este prea mare.

Ce medicamente poți administra în caz de raceală

Poți lua de la farmacie unele medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, însă nu uita regula de aur: evită produsele care au cantități mari de zahăr în compoziție. De exemplu: unele siropuri de tuse sau unele medicamente pe care le găsești sub formă lichidă. Citește lista de ingrediente de pe prospect cu mare atenție și dacă ai îndoieli în această privință, sună-ți medicul și întreabă-l ce medicamente ai voie să folosești.

Dacă suferi și de hipertensiune, evită orice medicamente pentru răceală care conțin substanțe decongestionante, care îți pot crește și mai mult tensiunea arterială.

Câteva măsuri pe care să le respecți dacă ești diabetic, atunci când ești răcit

Mănâncă normal 

Este bine să menții regimul alimentar sau programul tău normal de mese, dacă este posibil. Dacă îți este greu, mănâncă porții mai mici, mai frecvent.

Dacă nu poți mânca în mod corespunzător (de pildă, ai dificultăți la înghițirea alimentelor solide), poți înlocui mesele cu băuturi care conțin carbohidrați, cum ar fi supa, laptele cald sau sucul de fructe (cu măsură!). Medicul nutriționist îți poate oferi sugestii în privința alimentelor recomandate în zilele când ești răcit.

Hidratează-te 

Este important să bei cât mai multe băuturi care nu sunt îndulcite cu zahăr, în special apă, și să continui să bei cât mai multe lichide. Dacă ești răcit și nu poți consuma suficiente lichide, poți bea mici cantități de suc de fructe sau limonadă, care te pot ajuta în unele situații să reglezi nivelul glicemiei când aceasta scade.

Ia-ți medicamentele așa cum ți le-a prescris medicul 

Continuă să îți administrezi insulina și/ sau alte medicamente pentru diabet, chiar dacă nu poți să mănânci. Vorbește cu medicul tău la telefon sau la cabinet dacă nu poți mânca din cauza răcelii și nu poți consuma lichide. El îți va explica ce trebuie să faci mai departe, pentru a ține glicemia sub control.

Ingrediente inactive din medicamente, care îi pot afecta pe diabetici

Este important să cunoști ce ingrediente se găsesc în medicamentele pe care le cumperi dacă ești răcit, dar și cum îți vor afecta acestea diabetul. Ingredientele pot fi inactive sau active. Cele inactive nu au valoare medicinală și sunt, de regulă, coloranți, arome și substanțe care ajută la menținerea consistenței. Ingredientele active din medicamente sunt cele care tratează simptomele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alcoolul și zahărul sunt ingrediente care se pot găsi în unele medicamente pentru răceală și gripă pe care le iei. Ele pot fi enumerate pe prospect sau etichetă, ca ingrediente inactive. Atât alcoolul, cât și zahărul îți vor afecta glicemia, făcând ca nivelul glucozei din sânge să crească, așa că este bine să eviți medicamentele care le conțin.

Substanțe/ ingrediente active din medicamente care îi pot afecta pe diabetici

  • Paracetamolul (acetaminofenul) poate fi toxic pentru ficat și rinichi; diabeticii care suferă și de unele complicații la nivelul rinichilor trebuie să își întrebe medicul înainte de a folosi produse farmaceutice pe bază de paracetamol;
  • AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofenul și naproxenul nu trebuie trecute cu vederea. Ibuprofenul sporește/ intensifică efectul hipoglicemic al insulinei și al medicamentelor orale pentru diabet, de aceea trebuie cerut sfatul medicului. Naproxenul poate crește riscul de hipoglicemie când se administrează insulina și medicamente orale pentru diabet.
  • Unele decongestionante - unele substanțe care se găsesc de regulă în spray-urile nazale și în unele medicamente pentru răceală ar putea să scadă efectele insulinei sau efectele medicamentelor orale pentru diabet.

Vaccinul antigripal este cea mai bună protecție împotriva gripei

Vaccinarea antigripală este deosebit de importantă pentru persoanele cu diabet, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații grave ale gripei. Protecția oferită de vaccinarea antigripală se instalează după aproximativ două săptămâni de la vaccinare. Pe lângă reducerea riscului de gripă, vaccinarea antigripală a demonstrat în mai multe studii că reduce gravitatea bolii:

  • S-a demonstrat că vaccinarea antigripală reduce riscul de îmbolnăvire de gripă, precum și riscul de a avea o evoluție gravă a gripei, cum ar fi spitalizarea sau chiar internarea în secția de terapie intensivă.
  • De asemenea, vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere a spitalizărilor în rândul persoanelor cu diabet (79%). 

Faptul că ai gripă îți crește riscul de a contracta boli pneumococice. Pneumonia este un exemplu de complicație gravă care poate provoca moartea. Persoanele care au diabet ar trebui, de asemenea, să fie la zi cu vaccinarea pneumococică pentru a ajuta la protejarea împotriva bolii. Vaccinarea pneumococică ar trebui să facă parte dintr-un plan de gestionare a diabetului. Discută cu medicul tău pentru a afla ce vaccinuri pneumococice sunt recomandate pentru tine.

Important!

Cel mai bun mod prin care poți preveni complicațiile sau efectele adverse asociate cu unele combinații de medicamente este să discuți cu medicul tău sau cu farmacistul despre ce tip de medicamente pentru răceală sau gripă sunt sigure pentru diabetici.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The British Diabetic Association - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/managing-other-medical-conditions/coughs-colds-diabetes
Flu & People with Diabetes – CDC - https://www.cdc.gov/flu/highrisk/diabetes.htm 
WebMD - https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes-colds


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0