Diabetul de tip 1: relația dintre răspunsul la interferon și infecțiile virale

Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a descoperit rolul răspunsului la interferon în infecții virale și în producția insulinei la persoanele cu diabet de tip 1.

Diabetul zaharat de tip 1 este o tulburare autoimună în care răspunsul imun al organismului este acela de a ataca celulele pancreasului producătoare de insulină. Astfel, persoana are nevoie pe tot parcursul vieții de terapii de substituție a insulinei. Anumiți markeri genici sunt indicați într-o predispoziție la diabet zaharat de tip 1, dar nu este clar dacă boala este un răspuns la o cauză de mediu sau genetică. 

Injecțiile cu insulină și dispozitivele de monitorizare continuă a glucozei din sânge sunt utilizate împreună pentru a furniza organismului insulină adecvată. Cu toate acestea, tratamentul este adesea complicat și insuficient pentru a menține nivelurile normale de glucoză din sânge, și poate fi nevoie de o reglementare dietetică strictă pentru ca persoana să poată funcționa în mod fiabil; în plus, nu există nicio terapie preventivă sau de vindecare.

Noi descoperiri în analiza diabetului de tip 1

Interferonii sunt proteine eliberate ca răspuns la atacul viral și joacă un rol central în răspunsul imun al organismului. În timp ce interferonii au fost asociați mult timp cu diabetul de tip 1, natura acestei relații nu este pe deplin înțeleasă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Echipa internațională de cercetare implicată într-un studiu publicat în Science Advances afirmă că obiectivul a fost să investigheze răspunsurile interferonului în pancreasul persoanelor cu diabet de tip 1. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au studiat eșantioane din pancreas obținute printr-o rețea de donatori de organe pancreatice, diabetici, o organizație care furnizează țesuturi pancreatice umane și țesuturi conexe pentru cercetare medicală.

Cu ajutorul a 280 de probe de pancreas, echipa a reușit să testeze organe de la persoanele cu diabet de tip 1 și fără diabet pentru prezența sau absența unui răspuns la interferon și, simultan, relația unui răspuns la interferon în prezența sau absența unei infecții virale.
Autorii studiului au observat că mai mulți senzori de interferon sunt exprimați în insulele lui Langerhans, zone mici de țesuturi producătoare de hormoni răspândite prin pancreas; un adult are aproximativ un milion de insule ale lui Langerhans. 

O observație interesantă a fost că la indivizii diabetici, acești senzori de interferon au fost observați predominant în insulele unde celulele producătoare de insulină erau încă prezente. Cu toate acestea, detectarea acestor molecule de răspuns la interferon a fost asociată cu o expresie scăzută a genelor importante pentru secreția de insulină, ceea ce indică o modificare a producției de insulină, mai spun cercetătorii.

Acești senzori de interferon au fost, de asemenea, mai abundenți în insulele care conțineau un număr mare de celule imune, sugerând că acestea induc inflamații. S-a mai observat, de asemenea, o asociere a acestor molecule cu o proteină din capsida enterovirusurilor, ceea ce indică faptul că acestea sunt induse ca răspuns la infecții virale, așa cum este de așteptat pentru răspunsurile la interferon.

Pe scurt, s-a descoperit în pancreasul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 că mai multe molecule produse ca răspuns la interferoni au un impact negativ în producția de insulină și induc inflamații, atrăgând celule imune cu capacitatea de a neutraliza celulele beta producătoare de insulină. Datele sugerează, de asemenea, că detectarea acestor molecule în pancreas este asociată cu infecțiile virale.

Fiecare nouă constatare legată de diabetul de tip 1 este importantă, deoarece milioane de persoane la nivel mondial sunt diagnosticate cu această boală, iar numerele sunt în creștere.

În viitor, diabetul de tip 1 ar putea fi prevenit

În prezent, nu există măsuri preventive care pot fi luate împotriva diabetului de tip 1, o situație pe care oamenii de știință speră să o schimbe. Studiul de față arată importanța potențială a intervențiilor care previn sau care elimină infecțiile virale la persoanele cu risc de a dezvolta diabet de tip 1 și, de asemenea, la cele care au deja boala. De asemenea, susține utilizarea unor strategii terapeutice care ar putea diminua inflamația indusă de interferon la persoanele cu diabet de tip 1.

Scopul următor al cercetătorilor este de a caracteriza în continuare aceste răspunsuri imune și de a investiga modul în care acestea ar putea fi controlate. De asemenea, se dorește studierea modului în care sistemul imunitar recunoaște atât proteinele virale, cât și auto-proteinele pe parcursul diabetului de tip 1, pentru a putea opri atacul imunitar asupra celulelor beta. 

În mod teoretic, această intervenție ar putea preveni dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1 la cei care sunt expuși riscului. Dezvoltarea unei astfel de terapii va necesita mult mai multă muncă în laborator, dar identificarea acestui mecanism de răspuns imun autodistructiv și relația sa cu diabetul de tip 1 și infecția virală este un salt uriaș înainte în dezvoltarea medicamentelor preventive sau terapeutice.

Despre diabetul de tip 1

În diabetul de tip 1, cunoscut și sub denumirea de diabet insulino-dependent sau diabet juvenil, sistemul imunitar al organismului atacă celulele pancreatice care produc insulină și peste 90% dintre acestea sunt distruse definitiv. Prin urmare, pancreasul produce puțină insulină sau deloc. Majoritatea persoanelor care au diabet de tip 1 dezvoltă boala înainte de vârsta de 30 de ani, deși poate să apară și mai târziu în viață.

Oamenii de știință cred că un factor de mediu - posibil o infecție virală sau un factor nutrițional în copilărie ori la vârsta adultă timpurie - determină sistemul imunitar să distrugă celulele pancreasului care produc insulină. O predispoziție genetică îi face pe unii oameni mai susceptibili la un factor de mediu.

În cele mai multe cazuri, simptomele apar brusc și dramatic. O afecțiune gravă numită cetoacidoză diabetică, o complicație în care organismul produce exces de acid, se poate dezvolta rapid. În plus față de simptomele obișnuite ale diabetului de sete și foame excesivă și urinare frecventă, simptomele inițiale ale cetoacidozei diabetice includ greață, vărsături, oboseală și - în special la copii - dureri abdominale. Respirația tinde să devină profundă și rapidă pe măsură ce corpul încearcă să corecteze aciditatea sângelui, iar respirația miroase a fructe sau a acetonă. Fără tratament, cetoacidoza diabetică poate evolua spre comă și deces.

Tratamentul diabetului de tip 1 include injecții cu insulină, exerciții fizice și o alimentație echilibrată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Advances - Islet expression of type I interferon response sensors is associated with immune infiltration and viral infection in type 1 diabetes
https://advances.sciencemag.org/content/7/9/eabd6527
1. Studiul „Islet expression of type I interferon response sensors is associated with immune infiltration and viral infection in type 1 diabetes”, apărut în Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abd6527, autori: Paola S. Apaolaza et al.
Merck Manual - Diabetes Mellitus (DM)
https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetes-mellitus-dm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0