Vaccinarea antipneumococica la copii si adulti

Una dintre cele mai grave afectiuni respiratorii infectioase, mai frecventa in sezonul rece este pneumonia, cu potential dramatic in patologia nou-nascutilor, sugarilor si copilului mic, dar si al adultilor in varsta sau pacientilor cronici, cu alte afectiuni, cum ar fi cele cardiace, metabolice, hepatice sau renale.

Ce trebuie sa stim despre vaccin

Pentru aceste categorii de risc medicii recomanda vaccinarea anti-pneumococica, care se poate efectua de catre adulti o data la cinci ani, iar la copii, conform schemei de vaccinare recomandata de medicul pediatru sau de familie, asigurand o protectie activa in prima parte a copilariei impotriva  a 13 dintre cele mai periculoase tipuri de bacterie Streptoccocus pneumoniae.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In tarile in care vaccinul a fost introdus obligatoriu in schema de vaccinare, cum ar fi Statele Unite ale Americii, s-au redus semnificativ cazurile de pneumonie si meningita, cu aproximativ 80%.

Trebuie stiut ca acest vaccin este inactivat, nu contine bacterii vii si nu exista riscul de a dezvolta o boala pneumococica dupa vaccinare.

In farmacii exista doua tipuri de vaccin, unul destinat exclusiv copiilor mici (conjugat) si cel polizaharidic, care poate fi efectuat de copii, dar si de adulti. 

Vaccinarea la copil se face in patru doze, la 2, 4, 6 luni si un an si jumate. Se administreaza intramuscular si protejeaza copiii impotriva pneumoniei, meningiteii, otiteti medii si bacteremiei generate de Streptoccocus pneumoniae. 

Contraindicatia majora o reprezinta copiii alergici, iar efectele adverse sunt cele locale obisnuite - inrosire, durere usoara, umflatura zonei unde s-a aplicat vaccinul, scaderea apetitului, febra.

Vaccinarea la adulti se recomanda in special persoanelor de peste 65 de ani sau celor tineri care au avut in antecedente cel putin un episod de pneumonie, fumatorilor, cardiacilor, celor cu alte afectiuni pulmonare cornice (BPOC), persoanelor cu imunitate scazuta. Doza recomandata este unica, insa exista situatii cand  medicii pot recomanda mai multe doze.

Streptoccocus pneumoniae

Pneumonia generate de Streptoccocus pneumonia are ca perioada de incubare 3 zile, bacteria putand fi contactata prin picaturile Pflugger in urma stranutului, tusei unei persoane infectate. Se manifesta prin febra, frisoane, durere puternica in piept si junghi toraccic, dispnee, tuse productiva, cu sputa de culoare rosiatica (‘peltea de mere”), cresterea ritmului cardiac. Pacientul trebuie sa se adreseze de urgenta medicului.

Streptoccocus pneumonia poate genera si meningita, in 20% din cazuri, debutand cu durere puternica de cap, redoare cefalica (pacientul nu poate pune barbia in piept), greata, varsaturi, febra. La sugar tabloul este dramatic si urmarile sunt foarte grave, cu sechele la nivelul sistemului nervos, 30% din cazuri evoluand pana la deces .

Otita medie generata de Streptoccocus pneumonia se manifesta prin durere puternica la nivelul timpanului, cu edem la acest nivel, febra, insomnia, stare de agitatie.

Bacteremia cu Streptoccocus pneumoniae inseamna patrunderea infectiei in sange si debuteaza cu febra brusca, frisoane, stare de slabiciune, iar analizele hematologice de specialitate confirma infectia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul de electie pentru infectia cu Streptoccocus pneumonia este cu antibiotic, in principal cu penicilina, insa sunt cosemnate fenomene de crestere a rezistentei tulpinilor fata de medicament, care impune modificari terapeutice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0