Raceala si gripa la hipertensivi: ce medicamente nu sunt indicate daca ai hipertensiune

Unele medicamente pot să crească tensiunea arterială, iar dacă suferi deja de hipertensiune, aceasta poate ajunge la valori considerate periculoase dacă urmezi tratamente fără supravegherea unui medic. În plus, este bine să fii informat și să știi ce produse și substanțe active să eviți atunci când ești răcit sau ai gripă și vrei să menții tensiunea arterială în limite normale.

Care este legătura dintre anumite medicamente și hipertensiune

Gripa poate avea riscuri serioase pentru sănătatea persoanelor cu hipertensiune arterială, iar pacienții cu boli cardiovasculare au mai multe riscuri de deces din cauza gripei decât pacienții cu orice altă afecțiune cronică, potrivit Asociației Americane a Inimii. În timp ce controlul simptomelor este important, la fel este și cunoașterea potențialelor efecte secundare.

Medicamentele pentru răceală și gripă pot crește tensiunea arterială, în special la persoanele care se luptă deja să o controleze. 

Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece de obicei nu prezintă simptome. Deși toată lumea ar trebui să-și cunoască valorile tensiunii arteriale, cei cu tensiune arterială moderată sau crescută ar trebui să o monitorizeze mai des, în special atunci când iau medicamente noi.

Prin urmare, de fiecare dată când iei medicamente noi, monitorizează-ți tensiunea arterială acasă pentru a te asigura că rămâne sub 140/90 (mm Hg). Dacă aceasta crește excesiv și este constant peste 140/90, atunci trebuie să vorbești cu medicul tău.

De asemenea, este important de reținut că cercetările au sugerat posibile corelații între gripă și lacrimile din stratul interior al aortei, care pot fi semnalate de dureri bruște sau severe în piept sau în partea superioară a spatelui. 

Până la 75 % dintre disecțiile aortei acute implică hipertensiune arterială, care poate slăbi aorta și poate duce la mărirea sau ruptura acesteia.

Aorta este cea mai mare arteră care transportă sânge de la inimă către restul corpului. Disecția acută de aortă este o ruptură în stratul interior al aortei. Sângele care trece printr-o lacrimă face ca stratul interior să se separe de straturile exterioare. Dacă aorta se rupe, sângele se scurge și afecțiunea este adesea fatală.

Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie recomandă  ca persoanele cu boli cardiovasculare, inclusiv cele cu boli coronariene și alte boli vasculare aterosclerotice, să se vaccineze anual împotriva gripei.

Ce medicamente nu sunt indicate dacă ai hipertensiune și ești răcit sau ai gripă

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) 

Multe produse pentru tratarea răcelii și tusei conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a calma durerea. Deși reduc febra, disconfortul și durerea, acestea pot crește valorile tensiunii arteriale.

Medicamentele din clasa AINS (precum acestea sau acestea) pot determina organismul să rețină mai multe lichide (vorbim de retenție de apă) și pot crește funcția renală. 

Aceste lucruri pot face ca tensiunea arterială să crească și mai mult, iar inima și rinichii sunt supuse unui volum și mai mare de muncă. Un studiu din 2017 a investigat dacă administrarea de antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru a trata o infecție respiratorie acută crește riscul unui atac de cord 1. Studiul a inclus 9.793 de persoane care fuseseră anterior în spital pentru un atac de cord. Vârsta medie a participanților a fost de 72 de ani.

La finalul studiului, oamenii de știință au constatat că persoanele cu hipertensiune arterială care au luat AINS pentru o infecție aveau de aproximativ trei ori mai multe riscuri de a suferi un atac de cord.

Cu toate acestea, autorii au remarcat că pur și simplu a fi bolnav poate crește tensiunea arterială a unei persoane și crește riscul de a avea un atac de cord. În general, descoperirile sugerează că o persoană care are hipertensiune arterială sau boli de inimă ar trebui să evite utilizarea AINS pentru a trata simptomele răcelii.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Atunci când cumperi un medicament pentru răceală, roagă farmacistul să verifice eticheta sau prospectul, pentru a afla dacă produsul conține AINS. Întreabă-ți și medicul dacă poți folosi medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, pe ce durată și în ce concentrație.  

Decongestionantele 

De asemenea, reține și că medicamentele pentru răceală și tuse conțin în mod frecvent substanțe decongestionante.Decongestionantele sunt medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor unui nas înfundat. Specialiștii atrag atenția că aceste medicamente pot prezenta un risc pentru o persoană cu hipertensiune arterială, boli de inimă sau alte tulburări cardiovasculare.

Decongestionantele pot interacționa și cu medicamentele pentru tensiunea arterială, făcându-le să fie mai puțin eficiente.

Decongestionantele pot agrava hipertertensiunea arterială a pacienților în doua feluri:

  • Fie decongestionantele pot să crească valorile tensiunii arteriale și numărul bătăilor inimii (pe minut).
  • Fie decongestionantele împiedică medicamentele prescrise pentru tensiunea arterială să funcționeze așa cum ar fi normal.

Reține că un bun exemplu în acest sens sunt aceste medicamente, decongestionante specifice care pot să crească tensiunea arterială. Cel mai bine este să întrebi medicul sau farmacistul ce medicamente îți poate recomanda atunci când ești răcit sau ai gripă, menționându-i că suferi de hipertensiune și că urmezi sau nu un tratament.

Potrivit specialiștilor, aceste medicamente contractă vasele de sânge din nas și din sinusuri. Acest lucru reduce edemul și drenează lichidele, permițându-i pacientului să respire mai ușor.  Din păcate, aceste medicamente nu afectează doar zona capului, ci contractă vasele de sânge din tot corpul. Un efect este o posibilă creștere a tensiunii arteriale. 

În general, această creștere este minimă, chiar și la persoanele cu hipertensiune arterială controlată, însă un studiu mai vechi, publicat în Archives of Internal Medicine, a arătat că un procent mic dintre participanții care au participat la cercetare au avut o creștere vizibilă a tensiunii arteriale.

Ce poți face când ești răcit sau tușești?

Ține cont de ingredientele din medicamentele pentru răceală sau gripă

Un sfat bun este să alegi produsele cu un singur ingredient și nu medicamentele care au mai multe substanțe active, dintre care unele ți-ar putea face mai mult rău decât bine.

Evită medicamentele care au cofeină

Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală care tratează durerile de cap, dureri ce pot să apară în timpul unei răceli, drept rezultat al presiunii de la nivelul sinusurilor, conțin uneori cofeină, substanță care poate crește tensiunea arterială. 
 
Acest aspect poate face că medicamentele prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale să fie mai puțin eficiente, așa că trebuie să citești cu mare atenție prospectele medicamentelor înainte de administrare.

Evită să iei multe medicamente când ești răcit sau ai gripă

Iar când iei mai multe medicamente, trebuie să reții că asta înseamnă că există un risc crescut de interacțiuni între acestea și un risc mai mare de a fi expus/a la unele substanțe medicamentoase în exces, periculoase astfel și pentru ficatul tău.

Reține: întreabă farmacistul dacă nu ești sigur în privința unui medicament

Farmaciștii sunt experții când vine vorba despre medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, dar este important să le oferi toate informațiile despre starea ta de sănătate. Ei te pot ajuta să alegi un medicament care va trata tipul de tuse de care suferi și simptomele răcelii (ori gripei).

În plus, farmacistul poate să verifice dacă există interacțiuni dintre medicamentele pe care le iei pentru răceală și pentru hipertensiunea arterială sau pentru colesterol și alte medicamente care se eliberează fără rețetă.

Concluzia: medicamentele pentru răceală și gripa pot crește tensiunea arterială.

Anumite ingrediente din medicamentele eliberate fară prescripție medicala, pentru a trata simptomele răcelii și gripei, pot crește tensiunea arterialaă și pot suprasolicita rinichii. De vină sunt anumite substanțe active care pot crește valorile tensiunii arteriale.

Cel mai indicat este să discuți cu medicul tău, pentru a decide dacă anumite produse farmaceutice trebuie evitate, trebuie folosite cu precauție sau trebuie folosite doar pe termen scurt, mai ales dacă ești răcit sau ai gripă.

Opțiuni alternative pentru ameliorarea răcelii sau a gripei

Când vine vorba de atenuarea simptomelor răcelii și gripei, există mai multe alternative la AINS.

Există câteva medicamente pentru răceală și gripă concepute pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Poți cere medicului sau farmacistului mai multe informații despre aceste medicamente.

Ce poți să faci dacă ești hipertentiv și ai gripă (răceală)

Următoarele sfaturi pot ajuta, de asemenea, la atenuarea simptomelor răcelii și la recuperarea după o răceală:

  • bea cât mai multe lichide (apă, supe)
  • bea apă caldă sau ceai cu lămâie și miere pentru a ajuta la calmarea gâtului
  • folosește o gargară cu apă sărată
  • folosește un spray nazal salin
  • folosește un umidificator pentru a crește umiditatea interioară
  • odihnește-te mai mult

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Acute Respiratory Infection and Use of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs on Risk of Acute Myocardial Infarction: A Nationwide Case-Crossover Study”, The Journal of Infectious Diseases, Volume 215, Issue 4, 15 February 2017, Yao-Chun Wen, Fei-Yuan Hsiao, K. Arnold Chan, Zhen-Fang Lin, Li-Jiuan Shen, Cheng-Chung Fang
https://academic.oup.com/jid/article/215/4/503/2965358
American Association of Retired Persons - High Blood Pressure and Cold Medicine Don't Mix
https://www.aarp.org/health/drugs-supplements/info-2020/decongestant-hypertension-side-effects.html
American Heart Association - Cold and flu medications can increase blood pressure
https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/cold-and-flu-medications-can-increase-blood-pressure
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0