La ce riscuri te expui cand combini paracetamolul cu alcoolul?

Administrarea paracetamolului în asociere cu băuturile alcoolice este contraindicată – iată care sunt riscurile la care te expune această combinație!

Poate ai mai auzit de faptul că unele medicamente nu trebuie luate cu alcool, deoarece fie pot avea efecte secundare grave, fie nu-și mai fac efectul în mod normal. Pentru astăzi ți-am pregătit un articol din care să afli de ce nu trebuie să iei paracetamol cu alcool, cum îți protejezi ficatul când iei paracetamol și de ce alcoolul în exces nu este sănătos nici ocazional și nici regulat.

Pentru ce se ia paracetamolul și ce efecte secundare poate avea?

Acetaminofenul, adică paracetamolul, este utilizat ca atare pentru a reduce febra și pentru a trata durerea uşoară până la moderată, respectiv în asociere cu opiaceele pentru a trata durerea moderată până la severă. Afecțiunile obișnuite care se tratează cu paracetamol includ dureri de cap, dureri musculare, artrită, dureri de spate, dureri de dinți, dureri de gât, răceli, gripă și febră.

Acetaminofenul poate cauza o serie de reacții adverse dacă este combinat cu alcoolul. Cea mai gravă urmare a unei asemenea asocieri este degradarea ficatului, care poate fi temporară, dar și permanentă.

Ficatul este responsabil atât pentru metabolizarea paracetamolului, cât și pentru cea a alcoolului. Studiile efectuate în domeniu au arătat că ambele substanțe, acetaminofenul și alcoolul, sunt dăunătoare ficatului. De aceea se recomandă ca cele două să nu fie consumate în același timp.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Riscuri ale consumului combinat de alcool și paracetamol

Potrivit oamenilor de știință, poți consuma o cantitate redusă de alcool în timp ce administrezi paracetamol, fără să îți pui sănătatea în pericol. Însă dacă iei paracetamol în doze mari și, în același timp, consumi băuturi alcoolice în cantități însemnate, pot apărea efectele adverse. Pacienții alcoolici sunt predispuși, în mod deosebit, insuficienței hepatice cauzată de asocierea alcoolului cu paracetamol.

Posibile efecte ale acestei asocieri nesănătoase sunt:

  • Tulburări digestive și crampe abdominale
  • Sângerări și ulcere la nivelul stomacului
  • Leziuni la nivelul ficatului
  • Tahicardie


Persoanele care consumă cu regularitate mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi ar trebui să evite acetaminofenul. Acestea ar trebui să ceară afatul medicului pentru găsirea unui înlocuitor adecvat în caz de nevoie.

De ce este periculoasă combinația de paracetamol cu alcool?

Paracetamolul poate cauza hepatotoxicitate. Toxicitatea la nivelul ficatului este cea mai frecventă cauză de insuficiență hepatică. Leziunile apar la nivelul ficatului din cauza modului în care acest organ metabolizează paracetamolul. Atunci când o persoană ia o pastilă de paracetamol, enzimele hepatice reușesc să metabolizeze cea mai mare parte din aceasta. Organismul o elimină apoi fie prin urină, folosind rinichii, fie prin intermediul bilei.

Prin digestie, restul de 5-10% rămas din paracetamol se transformă într-o toxină. În acel moment, ficatul produce un antioxidant denumit glutation, pentru a elimina toxina rămasă din cauza paracetamolului. Însă când organismul primește o doză mai mare de paracetamol decât cea recomandată, ficatul este copleșit de toxina produsă și astfel apar problemele.

Alcoolul, la rândul lui, conține o serie de toxine pe care ficatul trebuie să le metabolizeze, ceea ce înseamnă că asocierea acestuia cu paracetamolul crește riscul de leziuni hepatice.

Ce efecte secundare poate avea paracetamolul?

E nevoie de asistență medicală de urgență dacă dai semne de reacție alergică la acetaminofen: urticarie, respirație dificilă, umflarea feței, a buzelor, a limbii sau a gâtului. În cazuri rare, acetaminofenul poate provoca o reacție cutanată severă care poate fi fatală, chiar dacă ai mai luat paracetamol în trecut și nu ai avut nicio reacție negativă. Aministrarea acestui medicament trebuie oprită imediat și pacientul trebuie să-și contacteze de urgență medicul dacă observă o înroșire a pielii sau o erupție cutanată care se răspândește și provoacă vezicule și descuamare.

Administrarea paracetamolului trebuie oprită, de asemenea, și sunat medicul, dacă apar semne de probleme hepatice cum ar fi dureri de stomac în partea dreapta sus, pierderea poftei de mâncare, oboseală, mâncărimi, urină închisă la culoare, scaune de culoarea argilei sau icter (îngălbenirea pielii sau a ochilor).

Cum să îți protejezi ficatul?

În general, supradozele de paracetamol nu sunt intenționate. De multe ori, pacienții asociază mai multe medicamente pe bază de paracetamol fără să își dea seama și astfel fac supradoză. Poți, însă, să reduci riscul de supradoză de paracetamol și pe cel de leziuni hepatice, respectând câteva recomandări:

  • Nu depăși doza maximă recomandată de 3000 mg de acetaminofen pe zi. Doza este valabilă în cazul adulților, dar atenție, dacă, de exemplu, ești o femeie mică de statură și slabă, această doză ar putea fi prea mare pentru tine, deci e bine să nu îți administrezi niciodată doza maximă.
  • Nu lua mai multe medicamente pe bază de acetaminofen în același timp (multe medicamente pentru răceală conțin acetaminofen, chiar dacă sunt vândute sub altă denumire decât paracetamol – citește prospectul și te vei lămuri imediat).
  • Nu lua paracetamol mai mult de 10 zile la rând.
  • Nu consuma mai mult de o băutură alcoolică pe zi dacă urmezi un tratament pe bază de acetaminofen.
  • Nu lua paracetamol dacă suferi de afecțiuni hepatice, precum hepatită de tip C.

Cu ce poți înlocui paracetamolul?

Dacă vrei să înlocuiești paracetamolul cu alt medicament, poți alege antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul sau aspirina. Acestea au aceeași capacitate de a reduce durerile, însă au și efect antiinflamator. Antiinflamatoarele pot fi combinate cu alcoolul fără să dăuneze ficatului. Se poate totuși să apară probleme gastrice. Însă mare atenție la aspirină, care poate cauza sângerări stomacale dacă este administrată în paralel cu consumul de alcool.

Asocierea paracetamolului cu alcool în cantități moderate nu prezintă riscuri mari pentru sănătate atât timp cât pacientul nu depășește doza de paracetamol recomandată (dacă are dubii, e indicat să ceară sfatul medicului), nu suferă de alcoolism și nici de afecțiuni hepatice.

De ce alcoolul în exces nu este bun?

Alcoolul în exces poate afecta grav starea de sănătate, de aceea e bine să fii informat adecvat legat de efectele acestuia asupra organelor.

Alcoolul și creierul

Alcoolul interferează cu căile de comunicare ale creierului și poate afecta modul în care arată și funcționează acest organ. Alcoolul în exces poate schimba starea de spirit și comportamentul și pot face mai dificilă gândirea clară și mișcarea coordonată.  

Alcoolul și inima

Excesul de alcool pe o perioadă îndelungată sau prea mult alcool băut cu o singură ocazie poate afecta inima, cauzând probleme precum cardiomiopatie (mușchiul inimii slăbește și inima pompează mai greu sângele), aritmii (bătăi neregulate ale inimii), accident vascular cerebral și tensiune arterială crescută.

Alcoolul și ficatul

Consumul excesiv de alcool afectează ficatul și poate duce la o varietate de probleme, inclusiv steatoza hepatică sau ficatul gras, hepatita alcoolică, fibroza și ciroza.

Alcoolul și pancreasul

Alcoolul face ca pancreasul să producă substanțe toxice, ceea ce poate duce în cele din urmă la pancreatită, o inflamație periculoasă, și umflarea vaselor de sânge din pancreas care împiedică digestia corectă. 

Alcoolul și cancerul

Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, există un consens științific puternic conform căruia consumul de alcool poate provoca mai multe tipuri de cancer. Oamenii de știință spun că dovezile indică faptul că, cu cât o persoană bea mai mult alcool în mod regulat de-a lungul timpului, cu atât mai mare îi este riscul de a dezvolta un cancer asociat alcoolului. 

Chiar și oamenii care nu consumă mai mult de un pahar pe zi și cei care beau în exces doar ocazional (de exemplu, mai mult de 4 băuturi într-o seară pentru femei și mai mult de 5 băuturi pentru bărbați) au un risc moderat de a face unele tipuri de cancer și anume cancerul capului și gâtului, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe și laringe, dar și cancerul esofagian, în special carcinomul esofagian cu celule scuamoase. În plus, s-a descoperit că persoanele care moștenesc o deficiență a unei enzime care metabolizează alcoolul prezintă un risc substanțial crescut de carcinom esofagian cu celule scuamoase dacă beau alcool în exces.

Alte cancere asociate cu consumul de alcool sunt cancerul de ficat, cel de sân (cercetările arată că femeile care consumă aproximativ o băutură în fiecare zi au un risc cu 5 până la 9% mai mare de a dezvolta cancer de sân decât femeile care nu beau deloc) și cancerul colorectal.

Alcoolul și sistemul imunitar

Consumul excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar, deci corpul va fi o țintă mult mai ușoară pentru boli. Consumatorii cronici de alcool sunt mai susceptibili de a contracta boli precum pneumonia și tuberculoza decât cei care nu beau prea mult sau care nu beau deloc. Băutul excesiv cu o anumită ocazie încetinește capacitatea organismului de a evita infecțiile, chiar și până la 24 de ore după consum.

Și totuși, cât alcool poți consuma?

Conform ghidurilor de sănătate, dacă nu bei alcool e bine să nu te apuci. Dacă obișnuiești să bei, limitează-te la cel mult o băutură pe zi dacă ești femeie și la cel mult două dacă ești bărbat. Concret, o porție de alcool înseamnă 330 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de tărie. Dacă simți că ai probleme cu alcoolul în exces, dar nu știi cum să procedezi pentru a le rezolva, cere îndrumarea medicului de familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Is Acetaminophen Safe to Take When You’re Drinking?
https://health.clevelandclinic.org/is-acetaminophen-safe-to-take-when-youre-drinking/
Science Direct - The role of alcohol consumption on acetaminophen induced liver injury: Implications from a mathematical model
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022519320304148
Studiul „The role of alcohol consumption on acetaminophen induced liver injury: Implications from a mathematical model”, apărut în Journal of Theoretical Biology, Volume 519, 21 June 2021, 110559, autori: Aditi Ghosh et al.
NIAAA - Alcohol's Effects on the Body
https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0