Cum să dai gust mâncării dacă ai diabet: sosuri și condimente
Cum să dai gust mâncării dacă ai diabet: sosuri și condimente
Cum să dai gust mâncării dacă ai diabet: sosuri și condimente
Nu te teme să folosești condimente și plante aromatice atunci când gătești, chiar dacă suferi de diabet de tip 2. Există unele plante care chiar sunt recomandate în cazul tău.
Ca regulă generală, o linguriță de plante aromatice uscate (dacă așa îți indică rețeta) este egală cu o lingură de plante aromatice proaspete (verzi). Încearcă să folosești, per porție, un sfert sau până la o jumătate de linguriță de ierburi și condimente uscate.
Ce să faci dacă ai diabet și vrei mâncăruri mai aromate?
Încearcă să rehidratezi plantele uscate, pentru a elibera mai multă savoare și apoi adaugă-le fie la începutul gătitului, fie cu 20 de minute înainte de terminarea mâncării.
Pentru a le rehidrata, amestecă plantele aromatice cu o linguriță de ulei și lasă-le deoparte, 10-15 minute, pentru că acest truc funcționează foarte bine atât pentru marinade, dressinguri și sosuri pentru mâncăruri.
Plantele aromatice sunt, de asemenea, un mod bun de a reduce conținutul de sare al unei mâncări: nu uita să le adaugi în timpul preparării în loc să le presari la final, deasupra mâncării.
Iată câteva sugestii și idei de plante aromatice pe care le poți folosi în mâncare, dacă ai diabet:
Menta
Există mai multe soiuri de mentă pe care le poți încerca și cu care poți experimenta în bucătărie. Menta uscată poate fi prea aromată, așa că asigură-te că o folosești cu măsură. Dacă prepari mâncăruri mai aromate, optează pentru menta proaspătă.
Mărar
Mărarul uscat poate fi un ingredient plăcut în dressingurile salatelor, în murături și în numeroase rețete pe bază de cartofi.
Oregano
Este o plantă aromată care este considerată mai bună atunci când este uscată decât când este verde/ proaspătă. Un ingredient de soi în multe preparate italienești, oregano merge extrem de bine alături de roșii coapte și suculente și alături de brânzeturi.
Cimbru
O plantă aromată cu multe întrebuințări, cimbrul uscat reprezintă o opțiune plină de savoare atunci când nu ai la dispoziție cimbru proaspăt. Încearcă să gătești carnea de pui sau supele folosind cimbru, însă nu uita că e delicios și în tocănițe și alte preparate.
Foi de dafin
Ele dau o aromă delicată tocănițelor, supelor și fierturilor și, în același timp, frunzele acestea pot fi folosite și în mâncărurile cu sos.
Salvie
Încearcă să folosești și frunze de salvie în timp ce gătești, pentru că ea acționează ca un ingredient ce completează perfect preparatele din porc, toate tipurile de carne de pasăre de curte, legumele și umpluturile.
Rozmarin
Acesta își îndeplinește foarte bine rolul și dă savoare tocănițelor, preparatelor din miel și supelor. Toacă-l, însă, cu atenție sau zdrobește-l înainte într-un mojar, dacă nu vrei ca frunzele ascuțite să îți strice aspectul mâncării. Rozmarinul este o altă plantă puternic antioxidantă care este cunoscută pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Câteva beneficii sunt: ajutarea digestiei, promovarea creșterii celulelor pielii și a părului, combaterea infecțiilor bacteriene și scăderea nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului și a trigliceridelor.
Usturoi
Usturoiul menține un nivel sănătos al zahărului din sânge. Acesta are zeci de beneficii pentru sănătate pentru aproape oricine îl consumă. Pentru persoanele cu diabet, usturoiul poate reduce nivelul glicemiei și diminuează complicațiile diabetului. Această plantă gustoasă are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, anticancerigene, antiinflamatorii, antioxidante și antivirale de care beneficiază oricine. Usturoiul este cunoscut și pentru că stimulează sistemul imunitar, scade tensiunea arterială și chiar ajută la prevenirea Alzheimer. Dacă gătitul cu usturoi nu este genul tău, poți să iei și capsule de suplimente de usturoi și să obții aceleași beneficii ca și cum l-ai arunca într-un fel de mâncare.
Ghimbir
Îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce oxidarea și îmbunătățește nivelul colesterolului. Ghimbirul este o rădăcină folosită atât în bucătărie, cât și în medicină. Există beneficii semnificative ale consumului de ghimbir, printre care se numără ajutarea digestiei, ameliorarea stării de greață, combaterea simptomelor răcelii comune sau ale gripei, gestionarea greutății, reducerea indigestiei și chiar prevenirea anumitor tipuri de cance. Persoanele cu diabet care caută metode mai naturale de a controla nivelul de zahăr din sânge ar putea apela la ghimbir. Ghimbirul este antidiabetic, hipolipemiant și antioxidant și îmbunătățește nivelul colesterolului.
Turmeric
Îmbunătățește funcția insulinei, reduce rezistența la insulină și protejează celulele beta (responsabile de producerea insulinei). Turmericul este un condiment minunat pentru controlul glicemiei ridicate. Are efecte antiinflamatorii, antioxidante, antiaterosclerotice, de protecție a inimii și de scădere în greutate, care îi ajută pe diabetici să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge și să minimizeze efectele secundare suplimentare ale bolii.
Scorțișoară
Unul dintre cele mai bune condimente pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge. Scorțișoara este excelentă pentru persoanele cu diabet, deoarece poate reduce nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, scăzând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, conține polifenoli, care ajută la combaterea bolilor, și este unul dintre cele mai cunoscute condimente antiinflamatorii existente. Așadar, presară puțină scorțișoară în cafeaua de dimineață și vei fi pe drumul cel bun pentru a-ți gestiona diabetul și pentru a combate inflamațiile.
Ce sosuri sunt în regulă pentru a fi consumate de diabetici
Sosul salsa pentru legumele proaspete
Pentru a obține o combinație gustoasă care să se potrivească cu atât de multe alimente, amestecă roșii proaspete și tocate, ceapă, usturoi, ardei iuți, coriandru și un praf de sare. Nu uita că atunci când îți faci propriul sos salsa, poți să adaugi cât de multe condimente vrei tu, plus ierburi aromatice. Sosul salsa preparat în casă reprezintă o combinație delicioasă, ce poate fi servită alături de pește la grătar sau pui la grătar sau îl poți pune în lipie, pentru a obține o gustare sănătoasă.
Oțetul balsamic, un aliat delicios
Oțetul este un produs care are puține calorii și puțini carbohidrați, fără adaos de sare sau grăsimi. Poți să cauți și să încerci mai multe tipuri de oțet balsamic, până când îl descoperi pe cel care îți place cel mai mult. Stropește cu puțin oțet balsamic salata, pentru a face legumele să iasă în evidență. Pentru o marinadă savuroasă, combină oțetul balsamic cu un strop de sos de soia cu un conținut scăzut de sare.
Muștarul galben
Când consumi anumite preparate din carne, poți adăuga un strop de muștar, fie că îți place varianta clasică, fie că preferi versiunile mai picante. Este un produs cu puțini carbohidrați și cu puține grăsimi și de regulă poate fi consumat de persoanele cu diabet de tip 2 – condiția este să nu depășești cantitatea recomandată: cel mult 1 lingură.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The British Diabetic Association - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/getting-started/using-herbs
Spice up your seasoning - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/getting-started/spice-up-your-seasoning
Te-ar mai putea interesa și...