Extractul de marar: beneficii si intrebuintari

Mărarul a fost, din cele mai vechi timpuri, mai mult decât un condiment. În Evul Mediu, când superstițiile erau la putere, mărarul era folosit pentru protecția împotriva vrăjilor și a farmecelor, iar în zilele noastre, această plantă este utilizată pentru virtuțile sale în bucătărie, dar și pentru efectele sale terapeutice. Discutăm în acest articol despre extractul de mărar și ce beneficii potențiale are pentru sănătate, cât și despre cum poți faci acasă tinctură de mărar.

Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă aromatică populară, cunoscută pentru frunzele și semințele sale folosite în bucătărie și în scopuri medicinale, originară din regiunea mediteraneeană, dar cultivată în prezent în multe părți ale lumii. Frunzele sunt utilizate pentru a da aromă mâncărurilor, precum supe, salate, sosuri calde, dressinguri și preparate pe bază de pește sau carne, însă e bine de știut că mărarul este și o sursă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina A, fier, calciu și potasiu, iar dacă este transformat în tinctură de mărar sau ulei de mărar, poate avea unele beneficii pentru sănătate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Extractul de mărar: beneficii pentru sănătate

Extractul de mărar se regăsește sub formă de tinctură de mărar sau sub formă de capsule. Acest extract se obține atât din semințele, cât și din frunzele acestei plante, prin presare la rece.

Are efecte antiinflamatoare

Inflamația acută este un răspuns rapid și temporar al organismului la o leziune sau infecție și este utilă deoarece împiedică răspândirea infecției și permite corpului să înceapă procesul de vindecare. Inflamația cronică, însă, care persistă săptămâni, luni sau chiar ani, este cauza apariției multor boli grave. O echipă de cercetare a descoperit că extractul de mărar poate combate inflamația. Un studiu efectuat pe animale a dovedit ca tinctura de mărar are efecte care pot fi comparate cu medicamentele antiinflamatoare. Este posibil ca descoperirea să fie valabilă și în cazul oamenilor, dar mai este nevoie de cercetări. De asemenea, e bine de știut că extractul de mărar conține poliacetine, substanțe cu puternice efecte antibacteriene și antifungice.

Scade aciditatea gastrică

Extractul de mărar reduce aciditatea gastrică, ceea ce înseamnă că poate preveni ulcerul, dar ajută și la vindecarea acestuia. Așadar, se poate administra extract de mărar în paralel cu tratamentul clasic prescris de medic, dar se va cere înainte sfatul acestuia. Este important însă să nu consumi un extract de mărar care să conțină alcool, așa că evită tinctura de mărar, întrucât conținutul de alcool al acesteia poate crește aciditatea gastrică.

Benefic pentru sistemul reproducător feminin

Extractul de mărar are printre beneficii și normalizarea modului în care funcționează sistemul reproducător al femeii. Acesta poate fi folosit pentru reducerea durerilor menstruale dar și pentru reglarea ciclului menstrual. Totodată, și femeile aflate la menopauză pot să-și administreze extract de mărar pentru ușurarea simptomelor specifice. Unele cercetări au arătat că extractul de mărar sub formă de supozitor a avut o eficacitate asemănătoare cu clotrimazolul în reducerea ratei unei culturi pozitive pentru candidoză și ameliorarea severității simptomelor clinice.

Mărește elasticitatea pielii 

Unele studii au dovedit ca tinctura de mărar, aplicată la nivel cutanat, redă elasticitatea și fermitatea pielii, combătând efectele îmbătrânirii. Extractul de mărar stimulează sinteza elastinei, oferind pielii un aspect mai tânăr. Datorită proprietăților sale puternice, extractul de mărar este folosit în compoziția multor produse cosmetice cu efect anti-aging. Pentru a beneficia de efectele pozitive asupra pielii ale extractului de mărar, îl poți introduce în rutina ta de beauty astfel: amestecă în palmă 3 picături de tinctură de mărar cu o jumătate de linguriță de ulei de argan și aplică, în fiecare seară, înainte de culcare, acest amestec pe ten și pe gât, într-un strat subțire și masează bine.

Poate fi de ajutor în prevenirea cancerului

Anumite cercetări au arătat că extractul de mărar conține cantități mari de monoterpenoide, substanțe despre care se știe că stimulează activitatea enzimelor care combat agenții cancerigeni.

Protejează organismul de efectul radicalilor liberi 

Antioxidanții care se regăsesc în extractul de mărar combat radicalii liberi. Specialiștii susțin chiar că mărarul este la fel de eficient în combaterea radicalilor liberi ca și quercetina, despre care se știe că este unul dintre inamicii redutabili acestora.

Este un bun repelent pentru insecte

Când vorbim despre mărar și lista sa de beneficii, pe aceasta intră și faptul că este un bun repelent pentru insecte. Tinctura de mărar este o alternativă mai sănătoasă pentru spray-urile anti-insecte din comerț, care, în general, sunt pline de substanțe chimice. Înainte de a folosi tinctura pe o suprafață mare de piele, testeaz-o pe o porțiune mică pentru a verifica dacă există alergii sau reacții adverse. Dacă în câteva ore nu se petrece nimic suspect, nu te înroșești, nu te confrunți cu mâncărimi, poți aplica fără probleme tinctura de mărar pe o suprafață mai mare a pielii.

Ce riscuri sunt asociate cu extractul de mărar?

Persoanele cu sensibilitate sau alergie la plante din familia Apiaceae (cum ar fi morcovii, pătrunjelul, feniculul etc.) ar putea prezenta și o reacție alergică la extractul de mărar. În caz de erupții cutanate, mâncărimi sau orice alt simptom alergic, ar trebui să încetezi utilizarea și să consulți un medic. 

Aportul excesiv de extract de mărar ar putea cauza disconfort abdominal, flatulență sau alte probleme digestive, mai ales dacă sistemul digestiv este sensibil. Anumite componente ale extractului de mărar ar putea afecta coagularea sângelui. Utilizarea în exces a acestui extract ar putea crește riscul de sângerare sau potențialul de interacțiune cu medicamente anticoagulante. 

Administrarea prelungită și excesivă de extract de mărar ar putea afecta nivelurile hormonale în moduri care nu sunt pe deplin înțelese. Acest lucru ar putea avea efecte asupra sănătății generale și a funcționării sistemului endocrin.

Cum faci acasă tinctură de mărar?

Tinctura de mărar se găsește de cumpărat în magazinele naturiste, însă poți să o prepari cu ușurință și acasă. 

Ca ingrediente, ai nevoie de frunze proaspete sau uscate de mărar (poți folosi și, și), semințe de mărar și alcool etilic de 40-60 de grade pentru a asigura o conservare corespunzătoare. La 3 linguri de frunze amestecate cu semințe ai nevoie de 100 ml de alcool. Ca echipament, îți trebuie un borcan de sticlă cu capac ermetic, o sită fină sau tifon pentru filtrare și un recipient ermetic pentru depozitare.

Pentru a pregăti tinctura, spală bine frunzele de mărar și asigură-te că semințele sunt sunt curate și uscate. Umple borcanul pe jumătate sau o treime cu frunzele proaspete sau uscate de mărar și cu semințele. Toarnă alcoolul în borcan astfel încât să acopere complet frunzele și semințele. Închide bine borcanul cu capacul ermetic, plasează-l într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi un dulap sau o cămară, și lasă tinctura să se infuzeze timp de 2-6 săptămâni. Agită borcanul ușor o dată pe zi pentru a ajuta la extragerea substanțelor active din mărar în alcool.

După ce a trecut perioada de infuzare, strecoară tinctura printr-o sită fină sau un tifon pentru a îndepărta resturile de plante și colectează lichidul într-un recipient care se închide ermetic, cum ar fi o sticluță cu dop. Depozitează sticluța cu tinctură într-un loc întunecat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui. Tinctura de mărar ar trebui să fie valabilă pentru o perioadă lungă de timp, deoarece alcoolul acționează ca agent conservant.

Cine nu ar trebui să utilizeze tinctura de mărar?

Cum spuneam, tinctura de mărar poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar unele categorii de populație ar trebui să fie precaute sau să evite utilizarea tincturii de mărar:

  • Mărarul conține anetol, o substanță care poate avea efecte estrogenice. Din acest motiv, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea tincturii de mărar în cantități mari, deoarece aceasta ar putea influența echilibrul hormonal. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului înainte de a utiliza orice produs pe bază de plante în aceste perioade.
  • Dacă ai alergii la plante din familia Apiaceae, există riscul să ai și o reacție alergică la tinctura de mărar. Este important să fii atent la orice semn de reacție alergică și să consulți un medic în caz de îngrijorări.
  • Dacă ești sub tratament cu anumite medicamente, coere sfatul medicului înainte de a utiliza tinctura de mărar, deoarece anumite produse medicamentoase ar putea interacționa negativ cu tinctura.
  • Având în vedere conținutul de alcool din tinctură, persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să discute cu medicul înainte de a utiliza tinctura de mărar.
  • Utilizarea tincturii de mărar la copiii mici ar trebui să fie făcută cu precauție și sub supravegherea unui medic. 
  • Diabeticii care se află în tratament cu medicamente pentru scăderea glicemiei ar trebui să evite extractul de mărar, deoarece ar putea să contribuie la o scădere prea mare a glciemiei. Cel mai bine este să se discute cu medicul curant.

Cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală ar trebui oprită administrarea extractului de mărar, deoarece ar putea crește riscul de sângere excesivă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList - Dill
https://www.rxlist.com/dill/supplements.htm
Comparative Study of Natural Antioxidants from Glycine max, Anethum graveolensand Pimpinella anisum Seed and Sprout Extracts Obtained by Ultrasound-Assisted Extraction
https://www.mdpi.com/2297-8739/9/6/152
Studiul „Comparative Study of Natural Antioxidants from Glycine max, Anethum graveolensand Pimpinella anisum Seed and Sprout Extracts Obtained by Ultrasound-Assisted Extraction”, apărut în Separations 2022, 9(6), 152; https://doi.org/10.3390/separations9060152, autori: Fănică Bălănescu et al.
NCBI - The Study of Anti-Inflammatory Activity of Oil-Based Dill (Anethum graveolens L.) Extract Used Topically in Formalin-Induced Inflammation Male Rat Paw
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813168/
Studiul „The Study of Anti-Inflammatory Activity of Oil-Based Dill (Anethum graveolens L.) Extract Used Topically in Formalin-Induced Inflammation Male Rat Paw”, apărut în Iran J Pharm Res. 2012 Autumn; 11(4): 1169–1174, autori: Mohsen Naseri et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0