Oțetul de mere: 6 beneficii dovedite științific

1. Oțetul de mere are și proprietăți medicinale
2. Oțet de mere: beneficii
   a. Oțetul de mere este bogat în substanțe hrănitoare
   b. Oțetul de mere poate anihila bacteriile nocive din organism
   c. Oțetul de mere poate contribui la scăderea nivelului glicemiei
   d. Oțetul de mere poate contribui la pierderea în greutate
   e. Oțetul de mere ar putea îmbunătăți sănătatea inimii 
   f. Oțetul de mere poate îmbunătăți calitatea și sănătatea pielii
3. Cine nu ar trebui să consume intern oțet de mere?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Oțetul de mere este un remediu foarte popular, dar și un ingredient comun în bucătărie. Oțetul de mere deține numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv efecte antimicrobiene și antioxidante. Acesta este obținut prin fermentarea sucului de mere și este folosit în bucătărie de secole pentru a adăuga o notă acră și aromă la diferite preparate culinare. Deși benefic pentru multe persoane, e bine să se știe că unii oameni ar trebui să fie precauți dacă doresc să consume oțet de mere.

Oțetul de mere are și proprietăți medicinale

Pe lângă utilizările sale culinare, oțetul de mere este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Conține enzime, bacterii benefice și substanțe nutritive precum vitaminele C și B, potasiul și fierul. Acesta poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ameliorarea simptomelor de diabet, accelerarea arderii grăsimilor, reducerea nivelului de colesterol LDL, la controlul tensiunii arteriale și la îmbunătățirea digestiei. Cu toate acestea, nu există foarte multe cercetări în jurul oțetului de mere, deci este nevoie de mai multe studii pentru a-l putea recomanda ca formă de tratament alternativ. Află din acest articol cum poți folosi oțet de mere și ce beneficii poate avea.

Oțet de mere: beneficii

Iată șase beneficii dovedite științific ale oțetului de mere.

Oțetul de mere este bogat în substanțe hrănitoare

Oțetul de mere este obținut printr-un proces format din două etape. Primul pas constă în expunerea merelor zdrobite la culturi de drojdie, care fermentează zaharurile din fructe și le transformă în alcool. Mai apoi, se adaugă culturi vii de bacterii, care vor continua procesul de fermentare a alcoolului, transformându-l în acid acetic - principalul ingredient activ din oțet.  

Acidul acetic este cel care îi dă oțetului gustul și mirosul pătrunzător. Cercetătorii sunt de părere că acest acid este responsabil pentru beneficiile pe care oțetul de mere le are asupra sănătății organismului. Așadar, un oțet de mere nefiltrat și organic conține proteine, enzime și bacterii benefice, toate contribuind la sănătatea corpului. 

Deși oțetul de mere nu are multe vitamine și minerale, acesta conține potasiu, anumiți aminoacizi și antioxidanți. 

Oțetul de mere poate anihila bacteriile nocive din organism

Oțetul de mere poate ucide anumiți agenți patogeni, inclusiv bacterii. Acesta este folosit în mod tradițional pentru curățarea și dezinfectarea rănilor, dar și pentru tratamentul ciupercilor unghiei, a paraziților intestinali și ale infecțiilor auriculare.  

Totodată, se poate folosi oțet de mere pe post de conservant natural pentru mâncare. Cercetările arată că acesta poate inhiba dezvoltarea bacteriilor precum E.coli în alimente. Așadar, dacă ești în căutarea unei soluții naturale de prelungire a valabilității alimentelor din frigider, oțetul de mere poate fi o soluție. 

Oțetul de mere poate contribui la scăderea nivelului glicemiei 

Până în prezent, una dintre cele mai răspândite metode de folosire a oțetului de mere este în ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 este caracterizat printr-un nivel excesiv de zahăr în sânge, cauzat de rezistența la insulină sau incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină pentru a regla glicemia. O modalitate eficientă și sănătoasă de a-ți menține sub control glicemia este să eviți carbohidrații rafinați și zahărul, dar oțetul de mere ar putea fi, de asemenea, de folos în acest sens. 

Oamenii de știință susțin că oțetul de mere poate oferi următoarele beneficii pentru reglarea nivelului glicemiei și al insulinei:

Poate crește sensibilitatea la insulină cu până la 34% pe parcursul unei mese bogate în carbohidrați și poate scădea glicemia și răspunsul insulinic
Două lingurițe de oțet de mere consumate înainte de culcare pot reduce nivelul de zahăr din sânge cu până la 4% în dimineața următoare
Mai multe studii clinice demonstrează faptul că oțetul de mere poate îmbunătăți funcția insulinei și scădea indicele glicemic după mese.

Cu toate acestea, atragem atenția asupra faptului că, sub nicio formă, nu trebuie înlocuit tratamentul prescris de medic cu oțet de mere, în cazul persoanelor diabetice. De asemenea, acestea trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a consuma oțet de mere în scop terapeutic. 

Oțetul de mere poate contribui la pierderea în greutate

În mod surprinzător, oțetul de mere poate fi un aliat al persoanelor aflate la cură de slăbire. Cercetările arată că oțetul de mere contribuie la accelerarea senzației de sațietate, care duce la un consum caloric mai redus și, astfel, la pierderea în greutate. De exemplu, un studiu realizat pe 175 de persoane cu obezitate și derulat pe o perioadă de trei luni, a arătat că un consum zilnic de oțet de mere poate duce la reducerea grăsimii abdominale și la pierderea în greutate, mai precis:

O linguriță pe zi poate duce la pierderea a 1.2 kg
Două lingurițe pe zi pot duce la pierderea a 1.7 kg
Un alt studiu, și mai recent, pe 120 de persoane supraponderale și cu obezitate, a arătat că aportul zilnic de oțet de mere (5, 10 sau 15 ml) pe o durată cuprinsă între 4 și 12 săptămâni este asociat cu reduceri semnificative ale variabilelor antropometrice (greutate, indice de masă corporală, circumferințe talie/șold și raport grăsime corporală), glicemie, trigliceride și colesterol.

Astfel, oțetul de mere poate ajuta la pierderea în greutate prin stimularea sațietății, precum și prin scăderea nivelului de glicemie și de insulină în corp. Oțetul de mere conține numai trei calorii per linguriță. 

Atenție, însă, consumul de oțet de mere poate avea unele efecte secundare, cum ar fi arsuri la stomac și iritarea gurii și a gâtului. Prin urmare, persoanele care își doresc să slăbească ar trebui să consulte întotdeauna medicul înainte de a începe să consume oțet de mere sau orice alt supliment alimentar și ar trebui să îl dilueze în apă sau într-o ciorbă.

Oțetul de mere ar putea îmbunătăți sănătatea inimii 

Bolile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces în lume. Mai mulți factori biologici sunt legați de riscul de boli de inimă. Cercetările prezente sugerează că oțetul de mere ar putea reduce câțiva dintre factorii de risc principali. Majoritatea cercetărilor în acest sens au fost efectuate pe animale și sugerează că oțetul de mere poate scădea nivelul de colesterol LDL și pe cel al trigliceridelor, care sunt printre factorii de risc primari ai bolilor de inimă. Din păcate, însă, nu există suficiente dovezi care să indice faptul că beneficiile oțetului de mere se aplică și în cazul oamenilor. 

Oțetul de mere poate îmbunătăți calitatea și sănătatea pielii

Oțetul de mere este un remediu des utilizat pentru diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczema, uscăciunea pielii și erupțiile cutanate. 

Pielea corpului este, în mod natural, ușor acidică. Prin utilizarea de oțet de mere topic, se poate reechilibra pH-ul natural al pielii, întări bariera naturală de protecție a acesteia și netezi imperfecțiunile. Având în vedere proprietățile antibacteriene ale oțetului de mere, acesta ar putea, la modul teoretic, să ajute la prevenirea infecțiilor cutanate asociate cu eczema și alte afecțiuni ale pielii. 

Unele persoane folosesc o soluție diluată de oțet de mere pe post de produs de curățare și/sau tonifiere a pielii. Pentru că are o acțiune antibacteriană și dezinfectantă, soluția de oțet de mere poate preveni apariția petelor postacneice. Cu toate acestea, este important de reținut că nu există studii clinice care să ateste proprietățile antiacneice ale oțetului de mere. 

Dacă suferi de anumite probleme de piele sau afecțiuni cutanate, este recomandat să discuți cu medicul dermatolog înainte să folosești remedii naturiste, mai ales dacă intenționezi să le aplici pe zonele iritate ale pielii. De asemenea, nu folosi oțet de mere nediluat pe ten, deoarece îți poate provoca arsuri.

Cine nu ar trebui să consume intern oțet de mere?

Cum am discutat, oțetul de mere are numeroase beneficii, dar nu este potrivit pentru toată lumea, câteva categorii de persoane ar trebui să fie precaute sau să evite consumul intern de oțet de mere. 

Pacienții cu gastrită, ulcer gastric sau reflux gastroesofagian pot experimenta o agravare a simptomelor, deoarece oțetul de mere este acid și poate irita mucoasa stomacală. Oțetul de mere poate influența nivelul glicemiei și sensibilitatea la insulină, deci dacă iei medicamente pentru diabet, acesta poate crește riscul de hipoglicemie. De aceea, așa cum am recomandat deja, dacă ești diabetic trebuie să discuți întâi cu medicul curant legat de consumul de oțet de mere.

Oțetul de mere poate interacționa cu diureticele, laxativele, medicamentele pentru inimă, afectând echilibrul electroliților. Rinichii trebuie să filtreze acizii din organism, iar oțetul de mere fiind acid poate pune o presiune suplimentară asupra acestora. E bine de știut și că aportul excesiv de oțet de mere poate reduce nivelul de potasiu și, pe termen lung, poate contribui la scăderea densității osoase.

Aciditatea oțetului de mere poate eroda smalțul dentar, mai ales dacă este consumat nediluat, de aceea subliniem faptul că dacă decizi să consumi oțet de mere, e bine ca acesta să fie diluat înainte. O metodă simplă este de a pune o lingură de oțet în farfuria cu ciorbă, dar poți să-l bei și pus într-un pahar cu apă și amestecat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - What can apple cider vinegar really do for your health? 
https://www.heart.org/en/news/2024/09/11/what-can-apple-cider-vinegar-really-do-for-your-health
BMJ Journals - Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight and obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study
https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/18/bmjnph-2023-000823
Studiul „Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight and obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study”, apărut în BMJ Nutrition, Prevention & Health 2024;:e000823, https://doi.org/10.1136/bmjnph-2023-000823, autori: Rony Abou-Khalil, Jeanne Andary, Elissar El-Hayek 

 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0