Ulcer la picior: tipuri si tratamente

Un ulcer la picior este o constatare clinică și poate avea mai multe etiologii. Stabilirea cauzei este esențială pentru alegerea tratamentului adecvat și pentru determinarea necesității unei evaluări suplimentare. Să vedem care sunt tipurile de ulcere, care dintre ele apar în zona picioarelor și ce opțiuni de tratament există pentru ulcere venoase, arteriale și neuropatice.

Termenul „ulcer” descrie distrugerea epidermei care se extinde în derm și poate ajunge la țesut adipos subcutanat sau mai adânc. Cele mai frecvente cauze ale unui ulcer la picior sunt insuficiența venoasă, insuficiența arterială și boala neuropatică (neuropatia periferică). Ulcerele venoase, arteriale și neuropatice reprezintă până la 90% dintre ulcerele piciorului. Ulcerele cauzate de o combinație de insuficiență venoasă și boală arterială periferică par a fi din ce în ce mai diagnosticate, din cauza creșterii incidenței aterosclerozei și a obezității la nivel mondial.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ulcerele insuficienței venoase

Ulcerele insuficienței venoase afectează frecvent zona piciorului, de la gambă până la gleznă. Sunt localizate cel mai frecvent la nivelul maleolelor - fiecare dintre proeminențele situate în partea inferioară a tibiei și a peroneului. Ulcerele sunt, de obicei, superficiale, cu margini neregulate cu exsudat, adică produsul de secreție, galben, fibrinos care acoperă patul plăgii. Durerea este ușoară până la moderată. Pulsațiile arteriale sunt normale dacă nu există insuficiență arterială concomitentă.

Venele ulceroase sunt diagnosticate prin examen clinic. Imagistica venoasă neinvazivă cu ultrasonografie Doppler evaluează refluxul și obstrucția în venele superficiale, profunde și perforante și este indicată dacă diagnosticul nu este clar sau dacă se ia în considerare intervenția chirurgicală.

Boală arterială periferică, o manifestare a aterosclerozei, duce la scăderea fluxului de sânge la nivelul extremităților și poate duce apoi la necroză tisulară și la ulcer la picior. Factorii de risc pentru boala arterială periferică includ diabetul, fumatul, hipertensiunea arterială și hiperlipidemia. Pacienții pot prezenta antecedente de infarct miocardic, angină pectorală sau accident vascular cerebral (AVC).

Ulcere arteriale

Ulcerele din insuficiența arterială (ischemică) apar în mod obișnuit la nivelul degetelor sau în zonele de presiune, cum ar fi călcâiul, maleolele și tibia. Ulcerele au margini bine delimitate, ceea ce le dă un aspect străpuns, adesea cu escare necrotice (cruste negricioase care se formează în urma necrozării unor țesuturi). Spre deosebire de ulcere venoase, ulcerele arteriale sunt, de obicei, foarte dureroase. Pacienții pot prezenta claudicație intermitentă, adică durere în gambă care apare la mers și cedează în repaus.

Ulcere neuropatice

Neuropatia diabetică este responsabilă pentru marea majoritate a ulcerelor neuropatice. Pacienții diabetici pot avea până la 25% riscul de a dezvolta un ulcer de picior. Ulcerele neuropatice sunt nedureroase și apar în punctele de presiune pe picior sau pe călcâie.

Care sunt tipurile de ulcere care apar pe laba piciorului și pe zona picioarelor?

Cele trei cele mai întâlnite tipuri de ulcere care apar pe membrele inferioare includ:

Ulcerele sunt, de obicei, definite de aspectul lor, de localizarea lor și de modul în care arată marginile și pielea din preajma leziunii.

Ulcere venoase: localizare și aspect

Sunt numite și ulcere de stază ale picioarelor. Ele sunt situate sub genunchi. În principal, se găsesc pe partea interioară a piciorului, chiar deasupra gleznei. Când discutăm de ulcere venoase, e bine de știut că acestea pot afecta unul sau ambele picioare. Mai sunt numite și ulcere varicoase (ulcer venos de gambă). Culoarea lor este roșie și pot fi acoperite cu țesut fibros galben. Dacă ulcerul este infectat, poate să existe o secreție de culoare verde sau galbenă. Marginile ulcerului au, de obicei, formă neregulată. Pielea din apropiere este adesea decolorată și umflată.

Ulcere diabetice: localizare și aspect

De obicei, sunt localizate în punctele cu presiune crescută, din talpa. Chiar și așa, ulcerele neurotrofice asociate cu traumatismele pot să apară oriunde pe picior. Ca aspect, baza acestora este variabilă, în funcție de circulația sângelui pacientului. Pot să aibă aspect roz/roșu sau maroniu/negru. Ulcerele neurotrofice apar, în principal, la persoanele cu diabet, deși acestea pot să fie prezente la orice persoană care are simțurile afectate la nivelul labei piciorului. Neuropatia diabetică și boala arterială periferică, de multe ori, apar împreună în cazul persoanelor care au diabet.

Ulcere arteriale: localizare și aspect

Acestea apar pe laba piciorului, adeseori pe călcâie, pe vârful degetelor mari, între degetele de la picioare, acolo unde degetele se freacă unele de altele sau în orice altă zonă unde oasele ies în evidență și se freacă de cearceaf, de lenjeria de pat, de șosete sau de încălțăminte. În privința aspectului, acestea au culoare galbenă, maronie, gri sau neagră și, de regulă, nu sângerează. Ulcerele arteriale sunt, de obicei, foarte dureroase, în special noaptea. Dacă iritația zonei sau infecția este prezentă, edemul (umflarea) și roșeața în apropiere de zona ulcerului pot fi sau nu prezente. Pacientul afectat știe că are o circulație deficitară a sângelui în picioare și poate avea o altă afecțiune asociată.

Cum sunt diagnosticate ulcerele de la picioare?

În primul rând, istoricul medical al pacientului este evaluat. Un specialist va examina ulcerul sau rana, cu atenție, și poate efectua teste precum radiografiile, scanările RMN și CT și poate apela la alte metode de diagnostic neinvazive la nivel vascular, pentru a dezvolta un plan de tratament.

Cum se tratează ulcerele de la picioare?

Tratamentul ulcerelor de la picioare depinde de cauza subiacentă a ulcerului și de severitatea acestuia. De obicei, abordarea terapeutică implică o combinație de măsuri pentru a duce la vindecarea ulcerului, pentru a trata infecțiile asociate și pentru a preveni recurența. Iată câteva elemente importante ale tratamentului:

  • Curățarea regulată a ulcerului este necesară pentru a îndepărta țesutul moale și necrotic și pentru a preveni infecția. Utilizarea de pansamente specializate care pot absorbi exsudatul și pot menține un mediu umed favorabil vindecării.
  • Dacă ulcerul este infectat, este posibil să fie necesară administrarea de antibiotice orale sau topice pentru a trata infecția. Este important să se monitorizeze semnele de infecție, cum ar fi roșeața, durerea crescută, secrețiile purulente și febra.
  • Compresia este o parte esențială a tratamentului pentru ulcere venoase și ulcere arteriale, care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea edemului. Se pot folosi bandaje compresive, ciorapi compresivi sau alte dispozitive speciale pentru compresie prescrise de medic.
  • Pentru a trata durerea asociată cu ulcerul, pot fi prescrise analgezice sau alte medicamente pentru gestionarea durerii.
  • Alimentație bogată în proteine, vitamine și minerale, poate susține procesul de vindecare.
  • Evitarea fumatului și controlul factorilor de risc pentru afecțiuni precum diabetul și boala arterială periferică este esențială pentru grăbirea vindecării.
  • Identificarea și tratamentul cauzelor subiacente ale ulcerului, cum ar fi boala venoasă cronică, insuficiența arterială periferică sau neuropatia diabetică, sunt cruciale pentru prevenirea recurenței ulcerului.
  • Un ulcer la picior poate necesita o îngrijire continuă pe termen lung, deci monitorizarea și gestionarea continuă a rănii sunt esențiale pentru asigurarea vindecării adecvate și prevenirea complicațiilor. 

Cum se pot preveni ulcerele de la picioare?

Prevenirea ulcerelor la picioare implică gestionarea și controlul factorilor de risc care pot contribui la dezvoltarea acestora. Dacă ai factori de risc crescut pentru ulcere la picioare sau ai fost diagnosticat cu o afecțiune care crește riscul pentru aceste probleme, este important să discuți cu medicul curant pentru a dezvolta un plan de prevenire și gestionare adecvat.

  • Spală-ți picioarele zilnic cu apă caldă și săpun blând. Uscă-le bine, mai ales între degete.
  • Îngrijește-ți unghiile de la picioare corect și evită tăierea excesivă, care poate duce la răni sau infecții.
  • Folosește loțiuni hidratante pentru a menține pielea moale și hidratată, dar evită aplicarea loțiunii între degete, deoarece poate favoriza creșterea fungilor.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase, pe lângă multiple alte beneficii, poate reduce presiunea asupra picioarelor, reducând astfel și riscul de dezvoltare a ulcerelor.
  • Bazează-te pe o alimentație cât mai simplă și sănătoasă, bogată în fructe proaspete, legume crude și gătite, cereale integrale și proteine slabe și lasă doar pentru ocazii zahărul și grăsimile animale în exces.
  • Pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau diabet, menținerea sub control a acestor condiții medicale este esențială pentru prevenirea complicațiilor care ar putea duce la ulcerarea picioarelor.
  • Evită mersul desculț pe suprafețe dure sau aspre pe care nu le cunoști pentru a preveni rănile accidentale la picioare.
  • Folosește zi de zi încălțăminte potrivită, confortabilă și, cât mai des, fără tocuri, pentru a reduce presiunea excesivă și frecarea. 
  • Verifică picioarele zilnic pentru a observa semne de leziuni, umflături, vezicule, fisuri sau modificări ale culorii pielii.
  • Contactează imediat medicul dacă observi orice semn de infecție sau rănire, sau dacă ai orice problemă de vindecare a rănilor.
  • Nu uita de activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă, pentru a menține circulația sângelui și sănătatea picioarelor. Include și exerciții de întindere și mișcare pentru a menține flexibilitatea și mobilitatea picioarelor.
  • Verifică-ți regulat nivelurile de colesterol și trigliceride în sânge.
  • Caută să renunți la fumat sau, dacă nu ești fumător, evită pe cât posibil expunerea la fumul de țigară.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Foot and Toe Ulcers
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17169-foot-and-toe-ulcers
NCBI - Foot Ulcer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557778/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0