

Diagnosticul diferential al ulcerelor membrelor inferioare
Diagnosticul diferential al ulcerelor membrelor inferioare
Diagnosticul diferential al ulcerelor membrelor inferioare
Un ulcer localizat la nivelul piciorului este o constatare clinica si poate avea mai multe etiologii (cauze).
Determinarea cauzei este esentiala pentru alegerea tratamentului adecvat si pentru determinarea necesitatii unei evaluari suplimentare. Cele mai frecvente cauze ale ulcerului piciorului sunt insuficienta venoasa, insuficienta arteriala si boala neuropatica (neuropatia perferica). Ulcerele venoase, arteriale si neuropatice reprezinta pana la 90% din ulcerele piciorului.
Termenul "ulcer" descrie distrugerea epidermei care se extinde in derm si poate ajunge la tesut adipos subcutanat sau mai adanc.
Ulcerele insuficientei venoase afecteaza frecvent zona piciorului, de la gamba pana la glezna. Sunt localizate cel mai frecvent la nivelul maleolelor (fiecare dintre proeminentele situate in partea inferioara a tibiei si a peroneului). Ulcerele sunt, de obicei, superficiale, cu margini neregulate cu exudat (produsul de secretie) galben, fibrinos care acopera patul plagii. Durerea este usoara pana la moderata. Pulsatiile arteriale sunt normale daca nu exista insuficienta arteriala concomitenta.
Venele ulceroase sunt diagnosticate prin examen clinic. Imagistica venoasa neinvaziva cu ultrasonografie Doppler evalueaza refluxul si obstructia in venele superficiale, profunde si perforante si este indicata daca diagnosticul nu este clar sau daca se ia in considerare interventia chirurgicala.
Boala arteriala periferica, o manifestare a aterosclerozei, duce la scaderea fluxului de sange la nivelul extremitatilor si poate duce la necroza tisulara si la ulcerul piciorului. Factorii de risc pentru boala arteriala periferica (PAD) includ diabetul, fumatul, hipertensiunea arteriala si hiperlipidemia. Pacientii pot prezenta antecedente de infarct miocardic, angina pectorala sau accident vascular cerebral (AVC).
Ulcerele din insuficienta arteriala (ischemica) apar in mod obisnuit la nivelul degetelor sau in zonele de presiune, cum ar fi calcaiul, maleolele si tibia. Ulcerele au margini bine delimitate, dandu-le un aspect "strapuns", adesea cu escare necrotice (cruste negricioase care se formeaza in urma necrozarii unor tesuturi). Spre deosebire de ulcerele venoase, ulcerele arteriale sunt, de obicei, foarte dureroase. Pacientii pot prezenta claudicatie intermitenta (durere in gamba ce apare la mers si cedeaza in repaus).
Neuropatia diabetica este responsabila pentru marea majoritate a ulcerelor neuropatice. Pacientii diabetici pot avea pana la 25% riscul de a dezvolta un ulcer de picior.
Ulcerele neuropatice sunt nedureroase si apar in punctele de presiune pe picior sau pe calcaie.
Care sunt tipurile de ulcere ce apar pe laba piciorului si pe zona picioarelor?
Cele trei cele mai intalnite tipuri de ulcere ce apar pe membrele inferioare includ:
- ulcerele de staza venoasa
- ulcere neurotrofice (la diabetici)
- ulcere arteriale (ulcere ischemice)
Ulcerele sunt, de obicei, definite de aspectul lor, de localizarea lor si de modul in care arata marginile si pielea din preajma leziunii.
Ulcerele venoase
Sunt numite si ulcere de staza ale picioarelor. Ele sunt situate sub genunchi. In principal, se gasesc pe partea interioara a piciorului, chiar deasupra gleznei. Ulcerele venoase pot afecta unul sau ambele picioare. Mai sunt numite si ulcere varicoase (ulcer venos de gamba).
Culoarea lor este rosie si pot fi acoperite cu tesut fibros galben. Daca ulcerul este infectat, poate sa existe o secretie de culoare verde sau galbena. Marginile ulcerului au, de obicei, forma neregulata. Pielea din apropiere este adesea decolorata si umflata.
Ulcerele diabetice (neurotrofice)
De obicei, sunt localizate in punctele cu presiune crescuta, din talpa. Chiar si asa, ulcerele neurotrofice asociate cu traumatismele pot sa apara oriunde pe picior. Ca aspect, baza acestora este variabila, in functie de circulatia sangelui pacientului. Pot sa aiba aspect ros/rosu sau maroniu/negru. Ulcerele neurotrofice aar, in principal, la persoanele cu diabet, desi acestea pot sa afecteze pe oricine care are simturile afectate la nivelul labei piciorului. Neuropatia diabetica si boala arteriala periferica, de multe ori, apar impreuna in cazul persoanelor care au diabet.
Ulcere arteriale
Acestea apar pe laba piciorului, adeseori pe calcaie, pe varful degetelor mari, intre degetele de la picioare, acolo unde degetele se freaca unele de altele sau in orice alta zona unde oasele ies in evidenta si se freaca de cearceaf, de lenjeria de pat, de sosete sau de incaltaminte. In privinta aspectului, acestea au culoare galbena, maronie, gri sau neagra si, de regula, nu sangereaza. Ulcerele arteriale sunt, de obicei, foarte dureroase, in special noaptea. Daca iritatia zonei sau infectia este prezenta, edemul (umflarea) si roseata in apropiere de zona ulcerului pot fi sau nu prezente. Pacientul afectat stie ca are o circulatie deficitara a sangelui in picioare si poate avea o alta afectiune asociata.
Cum sunt diagnosticate ulcerele de la picioare?
In primul rand, istoricul medical al pacientului este evaluat. Un specialist va examina ulcerul sau rana, cu atentie, si poate efectua teste precum radiografiile, scanarile RMN si CT si poate apela la alte metode de diagnostic neinvazive la nivel vascular, pentru a dezvolta un plan de tratament.
Sursa foto: shutterstock.com