Tratamentul non-medicamentos si preventia insuficientei venoase cronice

Insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare apare secundar alterarilor structurale si functionale de la nivelul venelor, avand drept consecinta semne si simptome locale.

Picioarele grele, obosite, crampele locale, durerea, senzatia de arsura si mancarime – toate contureaza tabloul de simptome caracteristic insuficientei venoase cronice (IVC).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul insuficientei venoase cronice este complex si depinde de extinderea bolii, starea generala de sanatate a pacientului, varsta, tolerabilitatea fata de planul de tratament, semne si simptome associate.

Tratamentul non-medicamentos include masuri pentru ameliorarea fluxului sanguin venos, de tipul:

  • ridicarii picioarelor fata de axul corpului de 3-4 ori pe zi, pentru cel putin 30 de minute, obtinand astfel reducerea presiunii din vene
  • si purtarea ciorapilor elastici care sa determine compresie gradata, incepand de la nivelul labei piciorului pana la genunchi, pentru a reduce edemul (umflatura) si pentru a diminua presiunea venoasa.


Purtarea ciorapilor cu compresie gradata reprezinta o componenta esentiala de tratament in insuficienta venoasa cronica, medicul dvs. recomandand gradul de compresie adaptat dvs.

Efectuarea exercitiilor fizice regulate, depinzand de toleranta personala, si evitarea incrucisarii picioarelor in pozitie sezanda sunt, de asemenea, metode eficiente de prevenire. O buna igiena a pielii este, de asemenea, necesara.

Prevenirea insuficientei venoase cronice

Prevenirea dezvoltarii insuficientei venoase cronice se poate face prin sport, dieta echilibrata, renuntarea la fumat si stilul de viata echilibrat. Datorita determinismului genetic al afectiunii, preventia se poate face, insa, doar in mica masura.

Insuficienta venoasa  cronica progreseaza in lipsa corectarii cauzelor de baza mai sus amintite. Simptomele avanseaza, semnele locale devin din ce in ce mai evidente, ulcerele varicoase persista, se suprainfecteaza si pot aparea complicatiile, potential fatale, de tipul trombozei venoase profunde si emboliei pulmonare.

Cum este tratata insuficienta venoasa cronica

Alegerea tratamentului va depinde de mai multi factori, inclusiv de motivul pentru care pacientul a dezvoltat afectiunea si starea generala de sanatate, precum si istoricul medical. Alti factori pe care medicul tau ii va lua in considerare sunt:

  • simptomele tale specifice
  • varsta ta
  • severitatea afectiunii tale
  • cat de bine tolerezi medicamentele sau procedurile.


Cel mai frecvent intalnit tratament pentru insuficienta venoasa consta in prescrierea ciorapilor de compresie. Acesti ciorapi speciali medicinali sunt elastici si aplica o presiune in zona gleznei si in partea inferioara a piciorului. Ei ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in picioare si pot reduce edemul (umflarea picioarelor).

Ciorapii compresivi medicinali sunt de diferite lungimi si au o compresie gradata. Medicul tau te va ajuta sa decizi care este cel mai bun tip de ciorapi compresivi pentru tratamentul tau.

In plus, tratamentul pentru insuficienta venoasa cronica poate sa includa mai multe strategii diferite:

1. Imbunatatirea circulatiei sangelui

Aici exista cateva recomandari care te vor ajuta sa iti imbunatatesti circulatia sangelui in picioare:

  • ori de cate ori este posibil, mentine-ti picioarele ridicate
  • poarta ciorapii compresivi, pentru ca acestia sa aplice o presiune constanta pe partea inferioara a picioarelor tale
  • nu iti incrucisa picioarele atunci cand stai pe scaun
  • fa miscare/exercitii fizice in mod regulat.


2. Medicamentele - exista un numar mare de medicamente care ii pot ajuta pe pacientii care sufera de insuficienta venoasa cronica.

3. Interventia chirurgicala - uneori, cazurile mai grave de insuficienta venoasa cronica necesita interventia chirurgicala. Medicul tau iti poate sugera un anumit tip de operatie, in functie de severitatea bolii.

4. Flebectomia ambulatorie - nu va trebui sa petreci noaptea in spital, iar medicul iti va anestezia anumite zone de pe picior.

5. Scleroterapia - aceasta metoda de tratament este, in general, rezervata pentru cazurile avansate de insuficienta venoasa cronica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

6. Procedurile cu cateter - in cazuri severe, medicul tau poate folosi o astfel de procedura (utilizand un tub subtire) pentru venele mai mari.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0