Tipuri de vene varicoase: cum le deosebesti

Varicele reprezintă acele vene umflate, cu volum mai mare decât ar fi normal (sunt, practic, dilatații venoase), care apar de regulă pe picioare și laba piciorului. Aceste vene pot fi de culoare albastră, având uneori nuanțe de violet închis, și au, adeseori, un aspect neplăcut pentru pacient, întrucât sunt "răsucite", proeminente și umflate.

Când o venă slăbește, sângele ajunge să se acumuleze în aceasta, determinând-o să se umfle și să fie vizibilă sub piele. Acest lucru apare cel mai adesea în partea inferioară a piciorului, unde venele au nevoie de multă putere pentru a mișca sângele în sus.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Venele varicoase se caracterizează prin vene răsucite, albastre sau violet.  Acestea fie sunt singure, fie grupate strâns împreună. De regulă, se dezvoltă pe picioare, cu precădere pe piciorul inferior și pe gleznă și se manifestă prin mâncărime, dureri de picioare, crampe și senzația de picioare grele. Tratamentul este posibil prin proceduri minim invazive, cum ar fi tratamentul cu laser endovenos (EVLT). Așa cum am menționat, varicele pot fi dureroase. În ciuda simptomelor, multe persoane cu vene varicoase ajung foarte târziu la un specialist, mai exact la flebolog.

Etiologia venelor varicoase

Printre cauzele apariției venelor varicoase se numără creșterea presiunii intravenoase cauzată de statul prelungit în picioare, creșterea presiunii intra-abdominale din cauza unei tumori, sarcini, obezitate sau din cauza constipației cronice etc. 

Simptome varice

Unii pacienți sunt asimptomatici. Simptomele, dacă sunt prezente, apar de regulă în zona cu vene varicoase. Potrivit unui studiu mai vechi, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu simptome ale venelor varicoase, cum ar fi umflături, dureri, picioare neliniștite, crampe sau mâncărimi.

Simptomele observate de pacienți pot fi grupate astfel: 

Simptome ușoare:

* senzație de disconfort în picioare, senzația de picioare grele, durere surdă și constantă în membrele inferioare
* gleznele și labele picioarelor sunt umflate
* senzația ca de arsură în picioare, pulsații
* crampe musculare în picioare, în special în timpul nopții
* pielea poate fi uscată, poate provoca mâncărimi, pielea este subțiată deasupra venei afectate;

Aceste simptome se acutizează atunci când pacientul stă foarte mult în picioare. Simptomele se pot calma când persoana merge și face puțină mișcare sau dacă se odihnește și își ridică picioarele.

Simptome și complicații severe:

*  ulcere ale picioarelor, sângerări și tromboflebite.
Așa cum am văzut, varicele pot provoca o varietate de simptome de disconfort la nivelul picioarelor, dar este important să încerci să le diferențiezi de alte cauze care accentuează durerile de picioare.

Tipuri de vene varicoase (varice)

Există mai multe tipuri de varice, potrivit experților, iar câteva exemple în acest sens sunt:

Vene varicoase safene

Acestea sunt vene mari umflate, poziționate pe spatele gambei sau pe partea laterală a piciorului. De regulă, acestea nu sunt atât de vizibile, întrucât se află în stratul de grăsime chiar sub piele. Însă dacă apar la pacienții cu pielea foarte subțire, nu trec neobservate.  Aceste vene provin din cel puțin una dintre aceste vene ale trunchiului: 

  • Vena safenă mică 
  • Vena safenă mare accesorie posterioară a gambei
  • Vena lui Giacomini 

Vene reticulare 

Venele varicoase reticulare sunt uneori grupate împreună, la distanțe mici, într-o "rețea". Aceste vene varicoase sunt în general suficient de mari pentru a fi observate, deoarece se umflă chiar sub piele. Sunt albastre sau violet și la început par a fi doar o problemă cosmetică. Însă, specialiștii atrag atenția că dacă sunt lăsate netratate, pot să provoace probleme grave de sănătate. De altfel, este important de menționat că aceste vene mari ar putea indica faptul că pacientul are o boală venoasă cronică, care poate duce la apariția altor probleme de sănătate.  De obicei, tratamentul pentru aceste tipuri de vene varicoase se face cu laser endovenos. În felul aceasta este asigurată circulația naturală și sănătoasă de-a lungul picioarelor până la inimă.

Telangiectaziile sau venele de păianjen 

Telangiectaziile sunt mici aglomerări de vene albastre sau roșii care uneori apar pe fața pacientului ori pe picioare. Se pot forma în timpul sarcinii, însă de multe ori apar la persoanele care au anumite afecțiuni genetice, infecții virale și alte boli, cum ar fi o afecțiune hepatică. Telangiectaziile sunt inofensive și, spre deosebire de varicele care au aspectul unor trunchiuri venoase mai mari, acestea nu se aglomerează sub suprafața pielii, nu sunt groase și nici "noduroase".

Venele în formă de pânză de păianjen sunt versiuni mai mici ale varicelor și un tip mai puțin grav de telangiectazie. Venele de păianjen implică, de fapt, capilarele, cele mai mici vase de sânge din corp. Aceste formațiuni ce au forma unei pânze de păianjen apar de cele mai multe ori pe picioare și pe față. Sunt roșii sau albastre și au aspectul pânzei de păianjen sau al ramurilor unui copac.

Cauzele apariției venelor de păianjen nu sunt în prezent cunoscute, însă mulți specialiști cred că la bază se află cauze ereditare. De regulă, venele de păianjen sunt de obicei considerate a fi o problemă de estetică, atâta timp cât nu sunt asociate cu alte simptome. 

STUDII VIITOARE PENTRU SCLERODERMIE

Tratamentele precum scleroterapia sunt de ajutor pentru a minimiza aspectul venelor de păianjen. Venele pânză de păianjen nu sunt la fel de observabile ca venele varicoase, dar le poți sesiza, căci sunt linii mici, subțiri, care seamănă adesea cu ramurile de copac încurcate sau cu o pânză de păianjen.

Vene varicoase severe

Dacă sunt lăsate netratate, venele varicoase se pot transforma în varice severe. Iar apariția unei dureri intense poate anunța alte probleme grave de sănătate, cum ar fi o boală venoasă cronică. Această boală poate duce la îngroșarea țesuturilor și a pielii, ceea ce poate provoca umflături severe, ulcere ale pielii și decolorare.  

Varice legate de sarcină

În timpul sarcinii, sânge suplimentar poate pune mai multă presiune asupra vaselor de sânge. Acest lucru poate să favorizeze formarea de vene varicoase la nivelul picioarelor sau în zona pelviană. Femeile care au avut mai multe sarcini sunt mai predispuse să dezvolte o afecțiune cunoscută sub numele de sindrom de congestie pelvină. Această boală determină formarea de vene varicoase moderate sau severe la nivelul picioarelor și zona pelviană, însoțite de durere intensă. Partea bună este că venele varicoase legate de sarcină pot fi tratate folosind un tratament cunoscut sub numele de scleroterapie ghidată cu ultrasunete. Tratamentul se face după nașterea bebelușului. 

Varicocelul 

Acesta este un tip de vene varicoase în interiorul scrotului (pielea de deasupra testiculelor). Varicocelul poate fi asociat cu infertilitatea la bărbați, iar dacă suspectezi că ai o astfel de dilatație venoasă la nivelul scrotului, mergi rapid la medicul tău.

Alte probleme de natură venoasă

Alte tipuri de vene varicoase sunt lacurile venoase, venele reticulare și hemoroizii. Lacuri venoase sunt acele vene varicoase care apar pe față și pe gât. Venele reticulare sunt vene albastre "plate" observate adeseori în zona din spatele genunchilor. Hemoroizii sunt venele varicoase în interiorul și din preajma anusului. Dacă ai semnele și simptomele varicelor, este important să te vadă un medic, pentru că el este în măsură să pună diagnosticul corect și să îți recomande tratamentul corespunzător, în funcție de tipul varicelor.

Complicații varice

Venele varicoase pot provoca diferite grade de disconfort, iar alteori sunt asociate cu complicații medicale semnificative 1. Cele mai frecvente complicații ale venelor varicoase includ durerea, senzația de greutate a picioarelor și oboseală ușoară a membrelor inferioare. Totuși, printre complicațiile cu care se pot confrunta pacienții cu vene varicoase se numără și tromboflebita superficială, hiperpigmentarea gleznei, lipodermatoscleroza, atrofia blanche și ulcerul venos.

Anumite complicații ale venelor varicoase necesită tratament de urgență. Printre acestea se numără sângerarea superficială și tromboza venoasă superficială. Termenul de tromboflebită face referire la existența unui cheag de sânge într-o venă. În cazul în care afecțiunea e superficială, asta înseamnă că cheagul sangvin există într-o venă situată aproape de suprafața pielii. Acest tip de cheag poate cauza durere și alte probleme în zona afectată a corpului.

Mulți oameni cu vene varicoase își fac griji cu privire la tromboza venoasă profundă, dar venele superficiale ale picioarelor care devin varicoase sunt diferite de venele profunde unde apare tromboza venoasă profundă. Varicele nu prezintă un risc dovedit de tromboză venoasă profundă în timpul vieții, potrivit unui studiu mai vechi. Varicele care apar ca urmare a unei tromboze venoase profunde sunt mai puțin frecvente.

Totodată, nu uita că varicele pot duce și la apariția dermatitei, o erupție cutanată însoțită de mâncărimi. Dacă ai varice pe membrele inferioare, dermatita poate afecta gleznele și partea inferioară a picioarelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum pot preveni venele varicoase?

Unele schimbări în stilul de viață pot întârzia apariția venelor varicoase. Printre aceste măsuri se numără: 

  • Efectuarea de exerciții regulate, întrucât mișcare îmbunătățește circulația sangvină. Mixează pe exercițiile fizice care implică picioarele, precum mersul pe jos sau alergarea.
  • Menținerea greutății. Obezitatea poate să exercite o presiune foarte mare asupra picioarelor și se știe despre aceasta că provoacă apariția venelor de păianjen.
  • Evitarea statului pe scaun cu picioarele încrucișate.
  • Ridicarea picioarelor în timpul somnului. 
  • Evitarea sedentarismului sau statul prelungit în picioare. Dacă trebuie să stai multe ore pe scaun, fă pauze la fiecare oră pentru a merge câteva minute.  
  • Evitarea hainelor strâmte și pantofii cu toc înalt.
  • Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fibre și cu puțină sare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Heart, Lung, and Blood Institute - Varicose Veins
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/varicose-veins
1 „Clinical Presentation of Varicose Veins”, Indian Journal of Surgery (2023), Shantonu Kumar Ghosh, Abdullah Al Mamun & Alpana Majumder 
https://link.springer.com/article/10.1007/s12262-021-02946-4
National Library of Medicine - Varicose veins and their management
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0