Ce este microscleroterapia si cum te ajuta daca ai telangiectazii?

In prezent sunt disponibile o multime de optiuni de tratament minim-invazive pentru persoanele cu varice. Printre acestea se numara si o procedura numita microscleroterapie.

Microscleroterapia presupune folosirea unei injectii, ce contine o substanta chimica lichida, cu rolul de a bloca venele circulatia sangelui in venele mai mici ale pacientului, a caror inflamare ii provoaca disconfort.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scleroterapia, despre care am scris mai multe informatii aici, este un tratament conceput pentru a rezolva problemele venoase, incepand de la vene mici in forma panzei de paianjen (cunoscute si sub numele de telangiectazii) si pana la varice mai mici. Tratamentul se face prin injectarea unui lichid special, in vena cu probleme, pentru a o distruge. Solutia sau agentul sclerozant se introduce local cu un ac foarte fin, direct in vasul de sange cu probleme. Solutia injectata de medic este special creata pentru a distruge endoteliul (acel tesut epitelial care captuseste vasul de sange), declansand tromboza si fibroza ulterioara, determinand vasul de sange sa se inchida si sa dispara. Practic vena isi pierde functia, devine tare la atingere, apoi este "absorbita" de organism printr-un proces de cicatrizare.

Microscleroterapia se bazeaza pe acelasi principiu si este unul dintre cele mai eficiente tratamente folosite pentru telangiectazii (sau vene in panza de paianjen), o problema care afecteaza un procent destul de mare din populatia adulta.

Desi venele in panza de paianjen pot cauza disconfort in unele cazuri, pentru multe paciente aceste mici vase dilatate de sange reprezinta o problema pe care vor sa o indeparteze, asa ca apeleaza la proceduri precum scleroterapia cu spuma, microscleroterapia, terapia cu laser sau chiar interventia chirurgicala.

Prin ce se deosebeste microscleroterapia de alte proceduri?

Expertii spun ca microscleroterapia este diferita de scleroterapie, in sensul ca procedura aceasta foloseste micro-ace pentru a tinti doar telangiectaziile, nu si varicele mai mari.

Microscleroterapia este cea mai eficienta in ceea ce priveste tratamentul venelor in panza de paianjen de pe picioare. 

Folosirea terapiei compresive (a ciorapilor compresivi, recomandati de medic) sustine si incurajeaza procesul de vindecare, reducand la minimum efectele adverse nedorite, cum ar fi dezvoltarea unor trombi (cheaguri de sange) dupa procedura si inflamatia generala.

Ce substante se folosesc in cadrul microscleroterapiei

Agentii sclerozanti folositi in timpul microscleroterapiei in zilele noastre reprezinta o noua generatie, iar printre ei se afla o solutie salina hipertonica, tetradecil sulfatul de sodiu, polidocanol si un tip special de glicerina.

Ce se intampla dupa procedura

Ciorapii compresivi cu grad mare de compresie trebuie sa fie purtati de paciente pana la 3 zile dupa procedura, pentru ca ajuta la reducerea echimozelor. Anumite zone sunt cu o predispozitie mai mare pentru edem (umflarea tesuturilor), in special daca au fost tratate zona gleznei si cea a genunchiului.

Este posibil ca unele vene mai mari sa se inflameze, iar vasele de sange se pot simti tari, calde la atingere si sensibile. Aceste simptome vor trece rapid.

Este posibil ca venele mai mari sa necesite o compresie mai mare, pe o perioada mai lunga dupa ce au fost tratate. Potrivit specialistilor britanici, aproape 60-70% dintre venele tratate cu microscleroterapie intr-o singura sedinta vor disparea, de regula. Asadar, o mare parte sau aproape toate venele tratate in timpul procedurii de microscleroterapie vor fi eliminate.

Desigur, gradul de raspuns la acest tratament difera de la un pacient la altul. Numarul sedintelor de microscleroterapie si timpul necesar pentru a obtine rezultatul final dorit sunt greu de estimat in avans.

Recuperarea pacientei

Imediat dupa tratament, pacienta poate sa conduca masina, poate chiar sa calatoreasca si cu avionul, insa este sfatuita sa bea multa apa si sa poarte ciorapi compresivi clasa 2 in cazul in care calatoriile dureaza peste 4 ore.

Ca regula generala, este important sa retii ca trebuie sa eviti sa stai nemiscata pe perioade lungi si ca picioarele trebuie mentinute la un nivel ridicat atunci cand stai asezata.

De retinut!

Microscleroterapia este tratamentul optim pentru venele in panza de paianjen (sau telangiectazii) de pe picioare, in cele mai multe dintre cazuri. Procedura ar trebui folosita doar dupa ce varicele "ascunse" au fost fie excluse din calcul dupa o ecografie Doppler, fie dupa ce aceste vene varicoase au fost descoperite si tratate in prealabil.

Dupa tratamentul cu microscleroterapie, ciorapii compresivi trebuie purtati pana la 14 zile, iar rezultatele complete se vor vedea, de regula, dupa trei luni.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The British Vein Institute - https://www.bvi.uk.com/treatments/microsclerotherapy-for-thread-veins/
  • The College of Phlebology - https://www.collegeofphlebology.com/microsclerotherapy/pros-cons/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0