Ce este microscleroterapia si cum te ajuta daca ai telangiectazii?

În prezent sunt disponibile o mulțime de opțiuni de tratament minim-invazive pentru persoanele cu varice, iar printre acestea se numără și o procedură numită microscleroterapie, utilă mai ales pentru telangiectazii. Vom discuta în acest articol despre ce sunt telangiectaziile și ce presupune microscleroterapia.

Venele varicoase sunt extrem de răspândite, la nivel mondial cam 30% din populație fiind afectată. În ce privește venele în pânză de păianjen (telangiectazii), acestea se pare că afectează majoritatea adulților mai devreme sau mai târziu în viață, într-un grad mai mare sau mai mic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Telangiectazii: ce sunt și cum arată?

Despre telangiectazii putem spune că sunt dilatații ale vaselor de sânge mici, vizibile în special la nivelul pielii sau mucoaselor. Acestea apar de obicei sub forma unor linii sau pete roșii, violete sau albastre, cu aspect aproximativ de pânză de păianjen, care pot fi mai evidente în anumite zone, precum fața, nasul, obraji, gâtul sau picioarele. Telangiectaziile sunt adesea cauzate de o slăbiciune a peretelui vascular, care duce la dilatarea excesivă și vizibilă a vaselor mici de sânge.

Telangiectaziile nu sunt periculoase și nu provoacă simptome, așa că pacientul trebuie să se întrebe, mai întâi, dacă acestea reprezintă o problemă suficient de gravă pentru a o trata. Dacă este afectată doar o zonă foarte mică de piele, probabil că aceste telangiectazii nu sunt atât de deranjante vizual sau pot fi ascunse cu o cremă de piele colorantă. 

Dacă, însă, zona este mai mare și se dorește îmbunătățirea aspectului, atunci e bine ca pacientul să meargă la medic pentru a afla dacă există și varice asociate. Dacă există și varice, atunci rezultatele tratamentului sunt mai bune dacă sunt tratate mai întâi acestea.

Tratamentul telangiectaziilor poate implica diverse opțiuni, cum ar fi terapia cu laser, electrocauterizarea, terapia cu lumină intens pulsată sau scleroterapia (injectarea unei substanțe pentru a închide vasele dilatate) ori microscleroterapia. Microscleroterapia presupune folosirea unei injecții care conține o substanță chimică lichidă, cu rolul de a bloca circulația sângelui în venele mai mici ale pacientului, a căror inflamare îi provoacă disconfort.

De ce apar telangiectaziile?

Există mai multe cauze posibile pentru apariția telangiectaziilor. Printre acestea se numără:

Predispoziția genetică

Unele persoane pot avea o predispoziție ereditară pentru dezvoltarea telangiectaziilor.

Expunerea la soare

Expunerea îndelungată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate contribui la apariția și înrăutățirea telangiectaziilor.

Afecțiuni dermatologice

Anumite afecțiuni ale pielii, precum rozaceea sau dermatita seboreică pot duce la dezvoltarea de telangiectazii.

Traume sau leziuni

Traumele sau leziunile repetate asupra pielii sau vaselor de sânge pot duce la apariția telangiectaziilor.

Factori hormonali

Schimbările hormonale asociate cu sarcina, menopauza sau terapia hormonală pot contribui, de asemenea, la apariția acestor dilatații vasculare.

Ce sunt scleroterapia și microscleroterapia?

Scleroterapia este un tratament conceput pentru a rezolva problemele venoase, începând de la acele vene mici în forma pânzei de păianjen (cunoscute și sub numele de telangiectazii) și până la varice mai mici. Tratamentul se face prin injectarea unui lichid special, în vena cu probleme, pentru a o distruge. 

Studiul VITALISsCE

Soluția sau agentul sclerozant se introduce local cu un ac foarte fin, direct în vasul de sânge cu probleme. Soluția injectată de medic este special creată pentru a distruge endoteliul (acel țesut epitelial care căptușește vasul de sânge), declanșând tromboză și fibroză ulterioară, determinând vasul de sânge să se închidă și să dispară. Practic, vena își pierde funcția, devine tare la atingere, apoi este absorbită de organism printr-un proces de cicatrizare.

Microscleroterapia se bazează pe același principiu și este unul dintre cele mai eficiente tratamente folosite pentru telangiectazii (sau vene în pânză de păianjen), o problemă care afectează un procent destul de mare din populația adultă. Deși venele în pânză de păianjen pot cauza disconfort în unele cazuri, pentru multe paciente aceste mici vase dilatate de sânge reprezintă o problemă pe care vor să o îndepărteze, așa că apelează la proceduri precum scleroterapia cu spumă, microscleroterapia, terapia cu laser sau chiar intervenția chirurgicală.

Prin ce se deosebește microscleroterapia de alte proceduri?

Microscleroterapia este diferită de scleroterapie, în sensul că procedura aceasta folosește micro-ace pentru a ținti doar aceste telangiectazii, nu și varicele mai mari. Microscleroterapia este, potrivt experților, cea mai eficientă în ceea ce privește tratamentul venelor în pânză de păianjen de pe picioare.

Folosirea terapiei compresive (a ciorapilor compresivi, recomandați de medic) susține și stimulează procesul de vindecare, reducând la minimum efectele adverse nedorite, cum ar fi dezvoltarea unor trombi (cheaguri de sânge) după procedură și inflamația generală.

Ce substanțe se folosesc în cadrul microscleroterapiei?

Agenții sclerozanți folosiți în timpul microscleroterapiei în zilele noastre reprezintă o nouă generație, iar printre aceștia se află o soluție salină hipertonică, tetradecil sulfatul de sodiu, polidocanol și un tip special de glicerină.

Cât durează procedura?

Durata poate varia în funcție de numărul și dimensiunea venelor tratate, precum și de complexitatea cazului. În general, procedura de microscleroterapie pentru tratarea telangiectaziilor și venelor reticulare mici poate dura între 15 și 60 de minute. Durata exactă a operației va fi determinată de medicul specialist în funcție de evaluarea individuală a fiecărui pacient și de extinderea problemelor vasculare tratate. În timpul operației, medicul va identifica venele afectate și va injecta substanța sclerozantă direct în acele vene, blocându-le și determinându-le să se închidă treptat.

Ce se întâmplă după procedură?

Ciorapii compresivi cu grad mare de compresie trebuie să fie purtați de pacienți până la 3 zile după procedură, pentru că ajută la reducerea echimozelor. Anumite zone sunt cu o predispoziție mai mare pentru edem (umflarea țesuturilor), în special dacă au fost tratate zona gleznei și cea a genunchiului.

Este posibil ca venele mai mari să necesite o compresie mai mare, pe o perioadă mai lungă după ce au fost tratate. Potrivit specialiștilor britanici, aproape 60-70% dintre venele tratate cu microscleroterapie într-o singură ședință vor dispărea, de regulă. Așadar, o mare parte sau aproape toate venele tratate în timpul procedurii de microscleroterapie vor fi eliminate. Desigur, gradul de răspuns la acest tratament diferă de la un pacient la altul. Numărul ședințelor de microscleroterapie și timpul necesar pentru a obține rezultatul final dorit sunt greu de estimat în avans.

Recuperarea pacientului

Imediat după tratament, pacientul poate să conducă mașină, poate chiar să călătorească și cu avionul, însă este sfătuit să bea multă apă și să poarte ciorapi compresivi clasa 2 în cazul în care călătoriile durează peste 4 ore. 

Ciorapii compresivi sunt clasificați în funcție de nivelul de compresie pe care-l oferă, iar clasa 2 reprezintă un nivel mediu de compresie și este unul dintre cele mai comune niveluri utilizate în tratamentul afecțiunilor venoase. Ciorapii compresivi clasa 2 oferă în mod obișnuit o compresie între 20 și 30 mmHg, care ajută la stimularea fluxului sangvin în venele picioarelor și la îmbunătățirea circulației. Sunt disponibili în diferite mărimi și lungimi, astfel încât să se potrivească corect piciorului și să ofere compresie optimă.

Ca regulă generală, dacă ai trecut printr-o astfel de procedură, este important să reții că trebuie să eviți să stai nemișcată pe perioade lungi și că picioarele trebuie menținute la un nivel ridicat atunci când stai așezată. Să ții picioarele ridicate înseamnă să le ridici deasupra nivelului inimii, pentru a ajuta la reducerea presiunii în venele picioarelor și la îmbunătățirea circulației sanguine. 

Ce riscuri are microscleroterapia?

Deși este considerată o procedură sigură și eficientă, există câteva riscuri asociate cu microscleroterapia. Acestea includ:

Reacții alergice

Substanțele sclerozante utilizate în timpul procedurii pot provoca reacții alergice la unii pacienți. Este important să comunici, deci, cu medicul, despre eventualele alergii pe care le ai înainte de a efectua tratamentul.

Durere și disconfort

În timpul injectării, pot apărea senzații de durere, arsură sau înțepătură. Aceste simptome sunt de obicei minore și trecătoare, dar pot fi resimțite de pacienți în timpul procedurii.

Hematome și vânătăi

Injectarea substanței sclerozante poate provoca formarea de hematoame sau vânătăi în zona tratată. Acestea sunt de obicei temporare, se vindecă în timp.

Pigmentare cutanată

Uneori, după microscleroterapie, pot apărea modificări temporare ale culorii pielii în zona tratată, cum ar fi hiperpigmentarea (închiderea culorii pielii) sau hipopigmentarea (deschiderea culorii pielii). Aceste schimbări de culoare pot dispărea treptat în câteva luni, dar în cazuri rare pot fi permanente.

Formarea de cheaguri de sânge

Deși este un efect secundar rar, există un risc foarte mic ca microscleroterapia să provoace formarea de cheaguri de sânge în venele tratate. Este important să fii conștient de semnele și simptomele trombozei venoase profunde, cum ar fi umflarea, durerea și căldura în picior, și să ceri imediat asistență medicală în astfel de cazuri.

În concluzie, microscleroterapia este tratamentul optim pentru venele în pânză de păianjen (telangiectazii) de pe picioare, în cele mai multe dintre cazuri. Procedura ar trebui folosită doar după ce varicele ascunse au fost fie excluse din calcul după o ecografie Doppler, fie după ce aceste vene varicoase au fost descoperite și tratate în prealabil. După tratamentul cu microscleroterapie, ciorapii compresivi trebuie purtați până la 14 zile, iar rezultatele complete se vor vedea, de regulă, după trei luni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Spider Veins 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563218/
My Vein Clinic - Micro Sclerotherapy
https://www.myveinclinic.co.uk/vein-treatments/micro-sclerotherapy
NCBI - Sclerotherapy in the treatment of varicose veins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8692296/
Studiul „Sclerotherapy in the treatment of varicose veins”, apărut în Hautarzt. 2021; 72(Suppl 2): 23–36. Published online 2020 Nov 30. doi: 10.1007/s00105-020-04705-0, autori: E. Rabe et al.

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0