Dieta pentru persoanele cu varice: Asa iti mentii venele sanatoase

Adoptă obiceiuri alimentare mai sănătoase dacă vrei să ai grijă de venele tale și să reduci simptomele neplăcute ale varicelor. Include pe lista ta de cumpărături cele mai bune alimente pentru vene sănătoase, pe care ți le prezentăm mai jos. Și stai departe de alimentele care ar putea favoriza apariția afecțiunilor sistemului venos.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vasele noastre de sânge sunt mai predispuse să sufere unele complicații, care pot afecta circulația sângelui și pot împiedica sângele bogat în nutrienți să ajungă la organe vitale, cum este creierul. O dietă incompletă sau necorespunzătoare poate accelera acest proces de îmbătrânire, ducând la anumite afecțiuni ale sistemului venos, care îți pot pune viața în pericol.

Adoptarea unei diete sănătoase este crucială pentru sănătatea ta, în general, însă este importantă și pentru venele tale, pentru că o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți importanți, te poate ajuta să ai vene mai sănătoase.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce trebuie să se afle pe lista ta de cumpărături

Există câteva ingrediente care sunt necesare pentru a-ți menține venele cât mai sănătoase cu putință și care îți pot permite să trăiești mai mult. Unii dintre cei mai importanți nutrienți includ:
•    Vitamina C
•    Acizii grași Omega-3
•    Fibrele alimentare
•    Apa
•    Flavonoidele

Așadar, pe lista ta de cumpărături ar trebui să se regăsească alimente ce conțin în cantități mari elementele de mai sus.

Alege vitamina C

Vitamina C este un antioxidant incredibil de puternic. De asemenea, vitamina C este un nutrient necesar pentru producția de colagen, o proteină care este considerată una dintre "cărămizile" ce stau la baza construirii venelor și arterelor noastre, printre altele. Vitamina C se poate găsi în fructele și legumele ce au culori intense, precum:
•    portocalele
•    ardeii grași roșii
•    morcovii
•    broccoli
•    lămâile și limetele
•    usturoiul
•    fructele precum cireșele și zmeura.

Și vitamina E este vitală pentru vene

Oamenii de știință spun că vitamina E poate îmbunătăți fluxul sangvin, însă se pare că aceasta ajută și la prevenirea trombozei venoase profunde (TVP). Printre alimentele bogate în vitamina E se numără:

  • Nucile – în special alunele de pădure, nucile braziliene și alunele
  • Avocado 
  • Dovleac 
  • Pește inclusiv somon și păstrăv
  • Grăsimile sănătoase

Pentru vene sănătoase, ai nevoie și de grăsimi bune. Toate celulele noastre au o membrană sau o căptușeală făcută din grăsimi, inclusiv celulele care alcătuiesc pereții venelor, organele și alte țesuturi din corp. Acizii grași Omega-3 le asigură venelor și arterelor rezistența și flexibilitatea. Asta înseamnă că Omega-3 este un nutrient vital, care îți ajută venele să își mențină vitalitatea.

Acizii grași Omega-3 se găsesc în alimente precum: 
•    peștele gras, cum ar fi sardinele sau somonul
•    suplimentele pe bază de ulei de pește, inclusiv cele ce conțin ulei din ficat de cod
•    o gamă variată de nuci și semințe, precum caju, nucile de macadamia, semințele de dovleac și cele de floarea-soarelui.

Așa că, pentru vene cât mai sănătoase, include pe lista ta de cumpărături alimente bogate în Omega-3.

Fibrele alimentare

Deși acestea nu îți influențează venele în mod direct, fibrele alimentare ajută la prevenirea aterosclerozei (întărirea arterelor) și a bolilor cardiovasculare. Fibrele alimentare se găsesc în toate fructele și legumele, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale. Unele dintre cele mai bune surse de fibre sunt făină din grâu integral, orezul brun, popcornul, orzul și ovăzul. De altfel, un meniu bogat în fibre te poate ajuta să îți menții o greutate sănătoasă și chiar să previi venele varicoase.

Este recomandat să înlocuiești făina albă cu făină integrală, întrucât din acesta din urmă nu-i sunt înlăturate din compoziție toate vitaminele, mineralele, proteinele și fibrele, așa cum se întâmplă în cazul făinii albe. Ca să ai vene sănătoase, înlocuiește gustările dulci cu fructe. Aportul de antioxidanți îți va întări venele, iar fibrele suplimentare te vor ajuta să îți menții greutatea. În plus, acestea dau și senzația de sațietate pentru mai multă vreme.

Apa nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături

Apa este vitală, așa că nu trebuie să uităm că organismul nostru este alcătuit în proporție de aproape 80% apă. Nu este de mirare că atunci când bem apă din belșug, aceasta ne ajută să ne menținem venele și arterele într-o condiție excelentă și că apa previne boala venoasă. O regulă bună în acest sens este să încerci să bei opt pahare cu apă pe zi.

De altfel, tot pentru sănătatea venelor, evită alcoolul, întrucât deshidratează sistemul venos, încetinind circulația sangvină. 

Flavonoidele

Bioflavonoidele (cunoscute și ca vitamina P) pot fi de ajutor în reducerea durerii și edemului (umflării) din cauza venelor varicoase, în timp ce întăresc țesutul conjunctiv din structura pereților celulari. 
Legumele și fructele sunt unele dintre cele mai bune opțiuni dacă vrei să te bucuri de o doză bună de flavonoide. 

Cele mai bune opțiuni pe care trebuie să le incluzi pe lista ta de cumpărături:
•    ardeii grași, în special cei roșii
•    toate fructele citrice
•    broccoli
•    varza de Bruxelles
•    căpșunele
•    usturoiul
•    ceaiurile (cum ar fi ceaiul verde și ceaiul negru)
•    spanacul
•    mango, papaya și alte fructe tropicale.

Când alegi fructe și legume, cel mai bine este să le mănânci crude, pentru a beneficia pe deplin de nutrienții lor.  

Ce alimente ar trebui să eviți ca să ai vene sănătoase

Limitează consumul de sare

Din pricina alimentelor bogate în sodiu, este posibil ca organismul să rețină lichide, iar acest lucru nu face decât să deterioreze venele. În schimb, dacă se limitează consumul de sodiu și se crește consumul de apă, va exista un echilibru între fluidele din țesuturi.

Potrivit specialiștilor, adulții trebuie să consume până în 2.300 de grame de sodiu în fiecare zi. O foarte mare parte din sarea pe care o consumăm provine din alimentele gata preparate pe care le cumpărăm. În general, alimentele puternic procesate, cum ar fi hot-dog-urile și carnea, murăturile, sosurile pentru salată, fast-food-urile și conservele conțin toate o cantitate mare de sodiu. 

Ca să limitezi consumul de sodiu, citește întotdeauna etichetele nutriționale de pe alimentele pe care le cumperi. Pe de o parte, sodiul nu se rezumă doar la sarea de masă, ci se găsește și în multe produse aflate pe rafturile din magazine, așa cum am văzut mai sus.

Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu reduc retenția de apă și stimulează efectul opus al sodiului. Printre alimentele bogate în potasiu se numără migdalele, lintea, fasolea albă, cartofii, legumele cu frunze verzi și peștele, precum somonul și tonul. Prin urmare, ar fi indicat să incluzi și aceste alimente în meniul zilnic. 

Cât mai puțin zahăr!

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă și limitarea consumului de zahăr. Bărbații ar trebui să consume 36 de grame de zahăr pe zi, pe când femeile ar trebui să consume doar 25 de grame. O dietă bogată în zahăr favorizează apariția kilogramelor, iar acest lucru poate duce la diabet - un alt factor cunoscut care contribuie la declanșarea bolile venelor.

Din păcate, la fel ca și sarea, și zahărul este ascuns în tot felul de alimente, care se găsesc pe rafturile din magazine, cum ar fi sosurile de paste, sosurile pentru salate și chiar tortilla din făină de porumb. De aceea, ca să limitezi consumul de zahăr, verifică de fiecare dată etichetele produselor pe care le cumperi, ca să te asiguri că nu depășești limita zilnică de zahăr permisă. 

Spune NU grăsimilor saturate

Consumul excesiv de grăsimi saturate, precum și de grăsimi trans de origine animală pot să crească nivelurile dăunătoare de colesterol „rău” (LDL) din sânge și să scadă colesterolul „bun” (HDL). Iar din acest motiv, pot să apară probleme la nivelul venelor. 

În cazul în care nu știi care sunt grăsimile bune și care sunt grăsimile rele, ține minte că majoritatea grăsimilor saturate și trans, cum ar fi untul, untura și grăsimile sunt solide la temperatura camerei, în vreme ce grăsimile bune, cum sunt uleiul de măsline și de canola, își păstrează starea lichidă.

Fast-food 

Majoritatea alimentelor fast-food sunt bogate în sodiu, zahăr și grăsimi trans. Ca să nu mai vorbim de încărcătura calorică a acestor alimente. Toate acestea nu pot decât să afecteze sănătatea venelor, dar și sănătatea în general. Prin urmare, evită cartofii prăjiți și shake-urile și încearcă să gătești cât mai des acasă. În felul acesta, controlezi nivelurile de sodiu, zahăr și grăsimi din alimentele pe care le incluzi în meniu. 

Alimente care provoacă constipație

Constipația poate duce în timp la slăbirea venelor. De aceea, dacă te confrunți cu probleme digestive, ar fi bine să eviți anumite produse lactate și carnea roșie. Se știe că aceste tipuri de alimente agravează sau provoacă constipație. Ca să eviți această problemă de sănătate, apelează la alimentele bogate în fibre, cum ar fi grâul integral, orezul brun, fulgii de ovăz, nucile și leguminoasele. Dacă în ciuda acestor măsuri te confrunți cu constipația, nu mai amâna vizita la medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Vascular & Interventional Associates -  Is Your Diet Making Your Varicose Veins Worse?
https://www.viaveincenter.com/blog/is-your-diet-making-your-varicose-veins-worse
Vein Clinics of America - Improve Vein Health With Healthier Eating Habits
https://www.veinclinics.com/blog/eat-your-way-to-healthier-veins/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0