Tratamentul insuficientei venoase cronice

Tratamentul insuficientei venoase cronice are ca scop ameliorarea simptomelor existente si prevenirea aparitiei noilor simptome.

Totodata, in situatiile in care cauza insuficientei venoase se poate trata sau elimina, este foarte importanta rezolvarea acesteia (de exemplu, boala varicoasa).

Pentru a preveni agravarea simptomelor, pacientul poate contribui mult prin schimbarea modului de viata. Sunt foarte importante miscarea, mersul pe jos si inotul pentru a facilita actiunea pompei musculare in a goli venele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In cazul ocupatiilor care necesita sedentarism sau statul in picioare, pacientul este rugat sa efectueze periodic miscari de flexie – extensie – rotatie a labei piciorului.

Gimnastica medicala si tot ce inseamna exercitii pentru mentinerea musculaturii gambei sunt binevenite. Pacientul trebuie sa evite baile calde, caldura in general, apa termala, sauna si expunerea indelungata la soare.

Tratamentul medicamentos il reprezinta flebotroficele (Detralex, Venoruton), medicamente care reduc permeabilitatea capilara, cresc rezistenta peretilor vasculari si amelioreaza simptomele si edemele de la nivelul membrelor inferioare la bolnavii cu aceasta patologie.

Terapia compresiva are rolul de a scadea hipertensiunea venoasa si de a proteja peretele venos de efectul acestei tensiuni crescute. Compresia vine in sprijinul pompei musculare, dar totodata ajuta si la diminuarea cantitatii de lichid extravazat din vene, astfel la diminuarea edemului. Sunt mai multe modalitati de compresie. Aceasta se poate realiza cu ajutorul ciorapului compresiv, respectiv cu feşe compresive.

In cazurile mai putin avansate, se recomanda grad I de compresie, in cazuri mai avansate, respectiv in sindromul posttrombotic, gradul II de compresie sau bandaj compresiv cu feşe speciale non-elastice sau usor elastice. Comprimand venele, valvele devin mai competente, hipertensiunea venoasa scade si creste astfel oxigenarea tesuturilor. Astfel terapia compresiva este foarte importanta si in tratamentul local al ulcerului venos, accelerand procesul de vindecare.

Tratamentul ulcerului venos este un proces indelungat, iar prevenirea reaparitiei acesteia dupa vindecare este o provocare atat pentru pacient, cat si pentru medicul curant. Este de o importanta deosebita eliminarea cauzei care a dus la apritia insuficientei venoase cronice, atunci cand acest lucru este posibil, respectiv tratamentul complex general si local, completat de terapia compresiva corespunzatoare.

Modalitatile de tratament

Insuficienta venoasa cronica rezulta de pe urma hipertensiunii venoase, secundare unui reflux venos profund ori superficial (adica sangele nu circula asa cum ar trebui si stagneaza in venele profunde sau superficiale).

Modalitatile de tratament alese sunt orientate spre reducerea refluxului venos, prin urmare, medicii specialisti incearca sa inhibe procesul inflamator patologic in cazul acestor pacienti.

Terapia compresiva (prin folosirea unor bandaje speciale, a unor ciorapi compresivi cu diferite grade de compresie) reprezinta tratamentul de nadejde pentru insuficienta venoasa cronica, spun studiile.

S-a dovedit ca terapia compresiva este eficienta in ce priveste reducerea hipertensiunii venoase, intarziind dezvoltarea inflamatiei si a modificarilor patologice de la nivelul pielii din zona picioarelor.

Desigur, exista si tratament farmacologic pe care medicul il poate prescrie pacientilor cu insuficienta venoasa cronica. Medicul poate prescrie medicamente diuretice sau creme pe baza de steroizi, care se aplica local, pentru a reduce edemul si durerea pe termen scurt.

Exista si unele suplimente din plante sau suplimente naturale care pot reduce raspunsul inflamator in cazul hipertensiunii venoase, insa cere sfatul medicului flebolog inainte de a le incerca, deoarece acestea pot varia in ceea ce priveste eficacitatea, calitatea si siguranta.

Sa nu uitam ca exista si tehnici endovasculare si chirurgicale, care tintesc tratamentul refluxului venos primar sau secundar. Aceste tehnici, dupa cum s-a dovedit, imbunatatesc hemodinamica venoasa, incurajand vindecarea ulcerelor varicoase si imbunatatind calitatea vietii pacientului.

Potrivit studiilor, noile tratamente endovasculare pentru varice (vene varicoase) care folosesc laserul, ablatia prin radiofrecventa si o spuma speciala in cazul scleroterapiei arata rezultate promitatoare. Daca venele profunde sunt afectate, in cazuri severe se recomanda angioplastia sau folosirea stenturilor. In cazuri rare, este posibil sa fie nevoie de un bypass chirurgical.

Daca suferi de insuficienta venoasa, cel mai important este sa discuti cu medicul tau, pentru ca acesta iti poate face recomandari in privinta tratamentului cel mai potrivit pentru tine.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Society for Vascular Surgery - https://vascular.org/patient-resources/vascular-conditions/chronic-venous-insufficiency
  • Studiul "Treatment of chronic venous insufficiency.", publicat in 2007 in Current Treatment Options in Cardiovascular Medicine, autori: Rathbun SW, Kirkpatrick AC.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0