Tratamente neinvazive si minim-invazive pentru varice

Varicele sau venele varicoase sunt acele vene dureroase, dilatate, de dimensiuni mai mari, care au aspect de fire răsucite neregulate și în care sângele nu circulă așa cum ar fi normal, din cauza pierderii elasticității pereților acestor vase de sânge. Tratamente pentru varice sunt multe, dar în acest articol discutăm despre cele neinvazive sau doar minim invazive la care pot apela pacienții.

Varicele se dezvoltă, de regulă, la picioare și se pot vedea pe suprafața pielii, ieșind în relief. A avea varice nu înseamnă că ai o afecțiune care îți pune viața în pericol, însă, de multe ori, varicele pot cauza disconfort, fiind vorba de o dilatație venoasă permanentă. Specialiștii au dezvoltat tehnologii mai noi pe lângă cele existente deja pentru a îndepărta aceste dilatații venoase cu ajutorul unor proceduri minim-invazive sau neinvazive.  

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce înseamnă tratament „neinvaziv” și „minim invaziv” și cui îi este recomandat? 

Este bine de știut că o procedură neinvazivă este nechirurgicală și deci nu implică echipament sau instrumente chirugicale care să taie pielea sau care să pătrundă astfel în corp. Procedurile minim-invazive presupun doar efectuarea unor mici incizii în pielea pacientului cu varice.

Tratamentele neinvazive sau minim-invazive sunt adesea preferate pentru pacienții activi, deoarece aceste proceduri au o perioadă de recuperare mai scurtă și permit revenirea rapidă a acestora la activitățile lor de zi cu zi. Aceste tratamente pentru varice pot fi o opțiune mai sigură pentru pacienții cu afecțiuni medicale concomitente, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace, care ar putea crește riscul de complicații în urma intervențiilor chirurgicale majore. De asemenea, aceste tratamente pot fi potrivite pentru persoanele care doresc să evite intervențiile chirurgicale majore și anestezia generală asociată cu acestea.

Tipuri de tratamente neinvazive pentru varice

În funcție de fiecare pacient în parte, medicul poate recomanda un anumit tratament pentru varice. Există mai multe proceduri diferite, atât minim-invazive, cât și neinvazive care sunt folosite pentru a trata aceste probleme.

Scleroterapia

Obiectivul scleroterapiei este să distrugă venele varicoase prin injectarea acestora cu o soluție specială, numită substanță sclerozantă. Acest tratament implică injectarea unei spume speciale în venele pacientului. Spuma cicatrizează venele, lucru care le va menține închise și sigilate. Injecția este ghidată prin vena afectată cu ajutorul ecografiei (ultrasonografiei). În plus, avantajul e că este posibilă tratarea mai multor vene în aceeași ședință.

Scleroterapia cu spumă este un tratament pentru varice efectuat, de regulă, folosindu-se anestezia locală; medicul va utiliza, deci, un analgezic pentru a amorți zona care urmează să fie tratată. După scleroterapie, varicele ar trebui să înceapă să dispară după câteva săptămâni, pe măsură ce venele sănătoase, mai puternice, preiau rolul venei deteriorate, care nu mai este umplută cu sânge. Acest tip de tratament pentru varice nu este indicat dacă pacientul a avut în trecut tromboză venoasă profundă.

Ablația prin radiofrecvență

Această procedură implică încălzirea peretelui venei varicoase, prin folosirea unei energii (radiofrecvență). În cadrul procedurii, undele radio, adică radiofrecvența, sunt transmise prin peretele venei. Medicul va anestezia zona, se va ajuta de ecografie pentru a vedea interiorul piciorului și apoi va introduce un cateter (un tub foarte subțire) de-a lungul venei, pentru a aplica această energie de-a lungul peretelui venos. Peretele venei se va încălzi în urma energiei degajate, se va îngroșa și se va contracta, iar în cele din urmă va fi reabsorbit de corp și va dispărea.

Această căldură încălzește, așadar, vena, până când pereții ei „se prăbușesc” și se sigilează zona. Odată ce vena a fost sigilată, sângele va fi redirecționat, în mod natural, către una dintre venele sănătoase. Pacientul va trebui să poarte ciorapi compresivi până la o săptămână după ce a fost supus acestei intervenții.

Ablație endovenoasă cu laser

Alt tip de tratament minim-invaziv pentru varice este ablația cu laser. Această procedură este similară cu ablația prin radiofrecvență, cu excepția faptului că metoda folosește laserul și nu radiofrecvența (deci un alt tip de energie). La fel ca la procedura de mai sus, tratamentul cu laser implică folosirea unui cateter introdus în vena pacientului și folosirea ultrasonografiei, pentru a ghida cateterul în poziția corectă.

Un laser foarte mic este introdus prin cateter și poziționat deasupra venei varicoase. Laserul transmite energie în intervale scurte de timp, pentru a încălzi vena și pentru a o închide. Laserul este tras înapoi foarte încet de-a lungul venei, medicul fiind ghidat de ultrasonografie, permițând ca întreaga lungime a venei să fie închisă. Acest tratament cu laser pentru varice se efectuează fie sub anestezie locală, fie sub anestezie generală.

Tratamentul cu laser și ablația cu radiofrecvență sunt de cele mai multe ori folosite pentru a trata venele mai profunde din picioare. Ambele proceduri sunt sigure și eficiente în ceea ce privește rata de ocluzie și timpul de revenire la activitatea normală, arată cercetări recente.

Ce riscuri au aceste tratamente neinvazive pentru varice?

Când vorbim de tratamente neinvazive sau minim-invazive pentru varice, acestea sunt, în general, foarte sigure pentru pacienți, însă uneori există și anumite riscuri. Toate procedurile pot avea riscuri precum reacție alergică la anestezie sau la agentul sclerozant, sângerare, învinețire ori infecție.

Reacții alergice

Scleroterapia cu spumă implică injectarea unui agent sclerozant în venele afectate pentru a le închide. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la aceste substanțe sclerozante. Pentru a reduce riscul de reacții alergice, este important ca pacientul să fie evaluat de către un specialist înainte de a efectua procedura și să raporteze orice alergii pe care știe că le are.

Complicații venoase

Unele complicații venoase pot apărea după tratamentele minim-invazive, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă) sau inflamația venei tratate (tromboflebita). Pentru a minimiza acest risc, este important ca pacientul să urmeze instrucțiunile medicului după procedură, cum ar fi purtarea de ciorapi compresivi și evitarea poziției prelungite în picioare sau a efortului fizic intens.

Infecții și leziuni cutanate

Există un risc mic de infecții sau leziuni cutanate în zona tratată după proceduri cum ar fi scleroterapia sau ablația cu laser. Pentru a reduce acest risc, este necesar ca procedura să fie efectuată în condiții de sterilizare adecvată și pacientul să respecte instrucțiunile medicului pentru îngrijirea postoperatorie.

Reapariția varicelor

În unele cazuri, varicele pot reapărea după tratamentele minim-invazive. Acest lucru poate fi cauzat de insuficiența venoasă cronică subiacentă sau de vena tratată care nu a fost complet închisă. Pentru a reduce riscul de reapariție a varicelor, este important, așa cum am mai spus, să se respecte recomandările medicului privind stilul de viață sănătos, cum ar fi exercițiile regulate și purtarea de ciorapi compresivi.

Există tratament naturist pentru varice?

Există unele remedii naturiste și măsuri de îngrijire personală care pot ajuta la gestionarea simptomelor varicelor și la încetinirea progresiei lor, dar trebuie să fie utilizate cu prudență și să fie discutate cu un medic înainte de a fi încercate. Este important de reținut că aceste remedii naturiste nu pot elimina varicele existente, dar pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea disconfortului asociat cu ele. Iată câteva remedii naturiste care pot fi utile în caz de varice:

Alimentația sănătoasă

O dietă bogată în fibre, antioxidanți și nutrienți esențiali poate ajuta la menținerea sănătății venelor și la îmbunătățirea circulației sângelui. Consumul de fructe și legume proaspete, cereale integrale (fulgi de ovăz, hrișcă, quinoa, orez sălbatic, mei etc.), nuci, alune și alimente bogate în acizi grași Omega-3 (somon, hering, sardine, macrou, semințe de in) poate fi benefic pentru sănătatea venelor. 

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicleta sau yoga, pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la întărirea mușchilor picioarelor, ceea ce poate reduce presiunea asupra venelor. Și dacă nu practici cine știe ce sporturi de felul tău, este bine și dacă faci zilnic câte o plimbare de jumătate de oră.

Compresia elastică

Purtarea unor ciorapi compresivi ajută la menținerea tonusului venelor și la reducerea umflăturii și a disconfortului asociat cu varicele. Înainte de a achiziționa ciorapi compresivi, este recomandat să ceri sfatul medicului pentru a afla gradul de compresie necesar pentru tine (cum ar fi ușoară 8-15 mmHg, medie 15-20 mmHg, fermă 20-30 mmHg sau extra-fermă 30-40 mmHg) și dimensiunea potrivită pentru picioarele tale. Ciorapii compresivi sunt disponibili în diferite lungimi, cum ar fi până la genunchi, șosete sau ciorapi până la coapsă. Alege lungimea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și care este confortabilă pentru tine. 

Picioarele ridicate

Ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii pentru câteva minute de mai multe ori pe zi poate ajuta la reducerea edemului și a presiunii asupra venelor.

Suplimente naturale

Unele suplimente naturale, cum ar fi extractul de castan sălbatic, extractul de semințe de struguri, extractul de ginkgo biloba și suplimentele de vitamina C și E, au fost asociate cu îmbunătățirea circulației sângelui și a sănătății venelor. Trebuie discutat cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare, fie ele și din plante.

Masajul picioarelor

Masajul ușor al picioarelor, efectuat regulat, poate ajuta la stimularea circulației sângelui și la reducerea disconfortului asociat cu varicele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Treatment - Varicose veins
https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/
NCBI - Strategies and challenges in treatment of varicose veins and venous insufficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9254182/
Studiul „Strategies and challenges in treatment of varicose veins and venous insufficiency”, apărut în World J Clin Cases. 2022 Jun 26; 10(18): 5946–5956. Published online 2022 Jun 26. doi: 10.12998/wjcc.v10.i18.5946, autori: Rong-Ding Gao et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0