Măsurarea nivelului colesterolului și al trigliceridelor

După efectuarea analizelor de sânge, fiecare pacient primește un rezultat care include valoarea colesterolului total prezent în sânge, valoarea colesterolului HDL, cea a colesterolului LDL și a trigliceridelor. Iată ce arată măsurarea colesterolului, care sunt valorile normale și ce e de făcut dacă ai colesterol mărit sau trigliceride mărite.

Colesterolul mărit este atunci când ai prea mult colesterol în sânge, ceea ce poate crește riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Trigliceridele mărite combinate cu colesterolul prea mare cresc și mai mult riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, dar și pancreatită.

Ce este profilul lipidic?

Profilul lipidic reprezintă un model sau un tipar al valorilor lipidelor din sânge. Un profil lipidic, de regulă, include valorile colesterolului total, colesterolul HDL (lipoproteinele cu densitate mare sau colesterol bun), trigliceridele și calcularea valorilor colesterolului LDL (lipoproteinele cu densitate mică sau colesterol rău).

Un test complet pentru măsurarea colesterolului analizează patru tipuri de lipide (sau grăsimi) care se găsesc în sânge:

  • Colesterolul total: aceasta este cantitatea totală de colesterol care se găsește în sânge.
  • Lipoproteinele cu densitate scăzută sau mică (colesterolul LDL): acestea se referă la colesterolul rău. Prea mult colesterol LDL în sânge crește riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral și de ateroscleroză.
  • Lipoproteinele cu densitate mare sau ridicată (colesterolul HDL): acestea se referă la colesterolul bun, deoarece acesta ajută la îndepărtarea colesterolului LDL din sânge.
  • Trigliceridele: atunci când mănânci, corpul transformă caloriile de care nu are nevoie în trigliceride, care sunt stocate sau păstrate în celulele grase. Persoanele care sunt supraponderale, diabetice, cele care mănâncă prea multe dulciuri sau care beau prea mult alcool pot avea valori mari ale trigliceridelor în sânge.

Colesterol normal și colesterol mărit

Pentru a înțelege mai bine și pentru a te putea încadra în categoriile de risc, trebuie să știi anumiți parametri stabili. Pentru nivelul colesterolului total, limitele sunt:

  • < 200 mg/dl - nivel optim;
  •  între 200 și 239 mg/dl - nivel de risc crescut;
  • > 240 mg/dl - nivel de risc ridicat.

În cazul colesterolului bun HDL, limitele sunt:

  • < 40 mg/dl pentru bărbați - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;
  • < 50 mg/dl pentru femei - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;
  •  > 60 mg/dl - nivel optim, protecție crescută în fața bolilor cardiace.

Valoarea colesterolului rău LDL este cea mai importantă, în raport cu evaluarea riscului de îmbolnăvire cardiacă:

  •  < 100 mg/dl - nivel optim;
  •  între 100 și 129 mg/dl - nivel intermediar;
  •  între 130 și 150 mg/dl - nivel de risc crescut;
  •  între 160 și 189 mg/dl - nivel ridicat;
  • >190 mg/dl - nivel foarte ridicat.

E bine ca măsurarea colesterolului să se facă anual sau, dacă medicul sfătuiește așa, chiar mai des.

Trigliceride normale și trigliceride mărite

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În cazul în care sunt crescute atât nivelurile sangvine de trigliceride cât și de LDL colesterol, riscul unui infarct miocardic este mai mare.

Pentru nivelurile de trigliceride, limitele sunt:

  • 150 – 199 mg/dl - nivel la limită;
  •  >200mg/dl - nivel ridicat;
  •  >500mg/dl - nivel foarte ridicat.

Din ce cauze crește colesterolul?

Colesterolul mărit are legătură cu mai mulți factori, dintre care unii pot fi controlați, iar alții nu.

Stilul de viață

Consumul prea mare de grăsimi saturate reduce capacitatea ficatului de a elimina colesterolul, astfel încât acesta se acumulează în sânge. Sedentarismul poate fi, de asemenea, o cauză a colesterolului mărit (a fi activ crește nivelul de colesterol bun și reduce nivelul de colesterol rău), la fel și fumatul. Acest viciu duce la acumularea de gudron în artere, facilitând depunerea colesterolul pe pereții vaselor de sânge.

Toți aceștia sunt factori de risc controlabili, deci depinde de fiecare persoană să îi gestioneze, prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Vârsta, genul și originea etnică

Pe măsura înaintării în vârstă, crește și riscul de a avea valori mai mari ale colesterolului. De asemenea, bărbații sunt mai susceptibili de a avea colesterolul ridicat, la fel și persoanele din zona Asiei de Sud.

În plus, și genele pot fi de vină pentru un colesterol mărit. Acestea poartă informațiile care determină trăsăturile sau caracteristicile care sunt moștenite de la părinți. Hipercolesterolemia familială este o afecțiune moștenită, deci cine o are, înseamnă că s-a născut cu ea. Este adesea transmisă prin familii în gene defecte și poate duce la niveluri foarte mari de colesterol, chiar dacă persoana nu are și alți factori de risc.

Aceștia sunt factori de risc care nu pot fi controlați, deci nu depind de persoana respectivă.

Alte cauze

Alte cauze de colesterol mărit sunt și unele afecțiuni:

  • O boală de rinichi - atunci când rinichii nu funcționează bine, se schimbă și modul în care organismul tratează colesterolul, ceea ce poate duce la creșterea valorilor;
  • O boală hepatică – o sarcină importantă a ficatului este să producă colesterol și să-l curețe din organism, dar dacă acest organ nu funcționează bine, apare riscul de colesterol mărit.
  • Dacă trăiești cu exces de greutate, mai ales în jurul taliei, și acesta este un factor de risc pentru colesterol mărit.
  • Dacă ai diabet de tip 2, ai automat un risc mai mare de valori prea mari ale colesterolului.
  • Dacă ai o  tiroidă subactivă (hipotiroidism – când corpul nu produce suficient hormon tiroidian), la fel, ești la risc de valori mari ale colesterolului.
  • Dacă există un deficit de hormon de creștere (când nu se produce suficient hormon de creștere), și acesta este un factor de risc pentru colesterolul prea mare.

Din ce cauze cresc trigliceridele?

Factorii care cresc riscul de trigliceride mărite sunt:

  • Consumul excesiv de alcool;
  • Istoric familial de colesterol mărit;
  • Afecțiuni hepatice sau renale;
  • Anumite medicamente, inclusiv diuretice, hormoni, corticosteroizi și beta-blocante;
  • Menopauza;
  • Obezitatea;
  • Fumatul;
  • Boala tiroidiană;
  • Diabetul necontrolat;

O alimentație bogată în alimente și băuturi cu zahăr și alți carbohidrați rafinați (bomboane, produse de patiserie, sucuri din comerț, produse din făină albă, orez alb, cartofi prăjiți).

Cum scazi valorile colesterolului?

Există multe lucruri pe care pe care le poți face pentru a reduce colesterolul. În primul rând, caută modalități de a deveni mai activ. Un adult ar trebui să facă măcar două ore și jumătate de mișcare pe săptămână, împărțită în mai multe ședințe, deci vezi ce fel de activități fizice ai putea întreprinde. Nu toată lumea poate face aceleași tipuri de sporturi, fiecare are un program diferit și obligații profesionale sau personale diferite, de aceea e important să găsești tipuri de activități fizice care să se încadreze bine în stilul tău de viață.

Pentru a reduce valorile prea mari ale colesterolului, e nevoie și de reducerea consumului de alcool și de renunțarea la fumat. Aceste vicii sunt greu de învins, de aceea poate fi nevoie de ajutorul medicului pentru a scăpa de ele, precum și al persoanelor dragi.

Nu mai puțin important, alimentația ar trebui să se schimbe treptat pentru a reduce colesterolul. În loc de grăsimi animale (unt, untură, smântână), sunt indicate cele vegetale (ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui nerafinat, nuci, semințe, avocado), iar în loc de zahăr, persoanele care iubesc dulciurile pot utiliza un îndulcitor natural fără calorii, pe care să-l folosească în cafea sau în prepararea unor deserturi sănătoase de casă.

Dacă modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolul ridicat, medicul poate prescrie tratament medicamentos. Statinele (rosuvastatină, simvastatină, atorvastatină etc.) sunt principalul tip de medicament folosit pentru a reduce colesterolul, dar există și alte tratamente disponibile, cum ar fi inhibitorii absorbției colesterolului (ezetimib) sau sechestranții acizilor biliari (colestiramină).

Și anumite suplimente alimentare pot ajuta la reducerea valorilor colesterolului, cum ar fi cele pe bază de drojdie de orez roșu sau frunze de măslin. Există și unele ceaiuri pentru scăderea colesterolului și anume ceaiul verde, cel de anghinare, cel de păpădie și cel de schinduf.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum scazi valorile trigliceridelor?

Dacă ai trigliceride mărite, medicul îți poate recomanda schimbări în stilul de viață, precum și unele medicamente. Pentru a contribui la scăderea valorilor trigliceridelor, fii activ fizic cel puțin 30 de minute în fiecare zi, adoptă treptat o alimentație mai sănătoasă pentru inimă, cu mai puține grăsimi nesănătoase și zaharuri simple, și introdu mai multe legume și fructe. Se recomandă ca nu mai mult de 6% dintre caloriile zilnice să provină din grăsimi saturate.

De asemenea, gestionează hipertensiunea arterială și diabetul, redu consumul de alcool, dormi suficient și gestionează stresul, redu treptat kilogramele în plus și menține-te la o greutate sănătoasă și renunță la fumat. Persoanele cu risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme pot avea nevoie de medicamente pentru a scădea trigliceridele. Acestea pot include medicamente care scad și colesterolul, cum ar fi statinele.

Prevenirea creșterii colesterolului și trigliceridelor

Pentru a menține un nivel sănătos de colesterol și trigliceride, limitează consumul de grăsimi animale (carne grasă, lactate grase, unt, untură, smântână) și consumă, în schimb, carne slabă și lactate degresate în cantități moderate, ouă și grăsimi nesaturate, cum sunt cele din uleiurile vegetale și din oleaginoase. Pune accentul pe legume, fructe, leguminoase și produse din cereale integrale. De asemenea, obișnuiește-te să fii activ fizic în cât mai multe zile pe săptămână, nu bea alcool în exces și nu fuma.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Cholesterol - https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm
NHLBI - High Blood Triglycerides - https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-triglycerides


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0