Trigliceridele mărite: care sunt cele mai frecvente cauze?

Este foarte important să ții o evidență a valorilor colesterolului, însă aceeași regulă este valabilă și pentru trigliceride, tensiunea arterială, glicemie și circumferința taliei, dacă vrei să îți scazi riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. Ce faci dacă ai trigliceride mari?

Poate că te-ai obișnuit deja să tot auzi vorbindu-se despre colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL), însă și trigliceridele sunt o parte importantă pentru a înțelege imaginea de ansamblu cunoscută sub numele de profil lipidic. Trigliceridele reprezintă una dintre cele patru valori pe care le vei vedea pe un test standard pentru colesterol. Atunci când trigliceridele au valori foarte mari, acest lucru înseamnă că pot apărea probleme de sănătate, inclusiv la nivelul funcționării inimii.

Recomandările Experților DOC

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele reprezintă un tip de grăsimi (lipide) care se găsesc în sânge. Ficatul este cel care produce trigliceridele. De asemenea, o persoană le poate lua dintr-o mulțime de alimente pe care le mănâncă în mod normal. De fapt, după ce mâncăm, orice calorii în plus de care organismul nostru nu are nevoie imediat sunt transformate în trigliceride.

Aceste substanțe sunt depozitate în celulele grase și sunt mai apoi eliberate și încep să circule prin fluxul sangvin, pentru a fi folosite ca energie de către celule. Dar, la fel ca în cazul colesterolului rău, prea multe triglideride pot fi dăunătoare. Atunci când testele de sânge arată că ai trigliceridele crescute, acest lucru înseamnă, de fapt, că ai o cantitate prea mare din acest tip de grăsime în sânge. În termeni medicali, se numește hipertrigliceridemie.

Care sunt cauzele creșterii trigliceridelor?

Kilogramele în plus și anumite afecțiuni

Cele mai comune cauze ale creșterii trigliceridelor sunt kilogramele în plus, obezitatea și diabetul care nu a fost ținut sub control. Dacă pacientul este supraponderal și nu este activ din punct de vedere fizic, ar putea avea trigliceridele mari, în special dacă persoana mănâncă multe alimente bogate în carbohidrați rafinați și zahăr sau dacă bea mult alcool. Consumul excesiv de alcool poate cauza creșteri bruște în ceea ce privește nivelul trigliceridelor, iar aceste „vârfuri” pot declanșa inflamația în interiorul pancreasului.

Alte cauze ale creșterii trigliceridelor sunt hipotiroidismul, afecțiunile renale și anumite boli de stocare a lipidelor moștenite genetic.

Terapia cu estrogen și diverse medicamente

Terapia cu estrogen, care poate fi recomandată pentru a trata simptomele menopauzei la anumite paciente, poate, de asemenea, să crească foarte mult nivelul trigliceridelor. În plus, e bine de știut că anumite medicamente pot cauza creșterea trigliceridelor, cum ar fi:

 • medicamentele betablocante: o clasă de medicamente prescrise pentru tratamentul tensiunii arteriale, durerilor în piept și problemelor legate de ritmul cardiac;
 • diureticele: folosite pentru a contribui la scăderea tensiunii arteriale, ajutând organismul să elimine mai multe lichide;
 • corticosteroizii: medicamente folosite pentru a trata cazurile severe de durere și inflamație;
 • contraceptivele hormonale: acestea conțin estrogen, care poate crește nivelul trigliceridelor.

De reținut este că valorile mari ale trigliceridelor pot fi, de asemenea, un simptom al unei boli metabolice, care crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și accident vascular cerebral.

Din ce alte cauze poți avea valori mari ale trigliceridelor?

Dacă ai trigliceride mari, poate fi un semn al:

 • diabetului de tip 2 sau prediabetului
 • sindromului metabolic
 • hipotiroidismului (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni)
 • bolilor genetice rare, care afectează modul în care organismul transformă grăsimea în energie (hipertrigliceridemia familială și altele)

Trigliceridele mari pot fi un efect advers al tratamentului cu anumite medicamente: diuretice, estrogen și progesteron, retinoizi, steroizi, betablocante, unele medicamente imunosupresoare, unele medicamente folosite pentru HIV.

Ce tipuri de alimente pot cauza o creștere a trigliceridelor serice?

 • Zahărul este o sursă frecventă a trigliceridelor crescute.
 • Grăsimile săturate și grăsimile trans; acestea se găsesc în: alimentele prăjite, carnea roșie, pielea de la carnea de pui, gălbenuș, produse lactate cu procent mare de grăsime, unt, untură, grăsime de origine animală; cele trans sunt grăsimi hidrogenate, care pot fi găsite în multe alimente din comerț (margarină, alimente de la fast-food, chipsuri, biscuiți, fursecuri, gogoși, popcornul care se prepară la microunde).
 • Cerealele rafinate și alimentele cu amidon; cerealele procesate au adaos de zaharuri și sunt făcute din făină albă, care pot crește trigliceridele; se recomandă a fi evitate pâinea albă, pastele albe, cerealele îndulcite cu zahăr, orezul instant, covrigii, pizza din comerț, produsele de patiserie, plăcintele, fursecurile și prăjiturile.
 • Alcoolul; consumul excesiv de alcool face ca ficatul să crească producția de trigliceride.
 • Alimentele cu multe calorii (excesul de calorii crește nivelul trigliceridelor).

Creșterea trigliceridelor nu dă simptome

În general, creșterea trigliceridelor nu dă niciun fel de simptom, dar dacă aceasta este cauzată de o boală genetică, pacientul poate dezvolta depozite de grăsime sub piele. Nivelul trigliceridelor poate crește în cazul femeilor însărcinate și tinde să atingă un vârf, o valoare maximă, în al treilea trimestru de sarcină. Cu toate acestea, după naștere, cele mai multe femei revin la un nivel normal al trigliceridelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce este periculos să ai trigliceride mari?

Indiferent de cauză, o valoare foarte mare a trigliceridelor este legată de un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, atac de cord sau accident vascular cerebral. Încă se fac cercetări pentru a descoperi relația exactă dintre trigliceride și bolile cardiovasculare, însă este important de reținut că o valoare extrem de ridicată a trigliceridelor tinde să se asocieze cu alți factor de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul mărit.

Cum poți reduce trigliceridele mărite?

O alimentație adecvată

În primul rând, este importantă grija pentru alimentație, care trebuie să pună accentul pe legume, leguminoase, fructe, proteine slabe (carne fără grăsime, lactate degresate, ouă, tofu) și cereale integrale. Se vor evita pe cât posibil zahărul, grăsimile nesănătoase și preparatele din făină albă.

Suplimente alimentare

Pentru pacienții cu forme mai ușoare de hipercolesterolemie ori hipertrigliceridemie, suplimentele alimentare ar putea fi o alternativă, mai ales dacă medicul specialist le recomandă sau își dă acordul pentru administrarea lor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetătorii au adus în prim-plan în ultimii ani noi suplimente nutritive, care conțin monacolină K, o substanță obținută în timpul procesului de fermentare a drojdiei de orez roșu japonez. Cercetările arată că drojdia de orez roșu japonez conține cantități considerabile de monacolină K, iar aceasta poate să reducă nu doar nivelul colesterolului rău, ci și valorile trigliceridelor.

Dacă trigliceridele nu pot fi controlate cu aceste metode, medicul poate recomanda statine sau fibrați.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shuttertsock
Bibliografie:
MedlinePlus - Triglycerides
https://medlineplus.gov/triglycerides.html
NIH - Hypertriglyceridemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459368/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1