Cum previi un infarct miocardic dupa 50 de ani?

Riscul de infarct miocardic este mai mare pe măsură ce înaintăm în vârstă, după 45 de ani în cazul bărbaților și după 55 de ani în cazul femeilor. Cum poți preveni un astfel de eveniment cardiovascular?

Un atac de cord, așa cum mai este denumit infarctul miocardic, are loc când sângele care circulă printr-o secțiune a mușchiului inimii (miocardul) este blocat. Acea parte a mușchiului inimii începe să moară dacă fluxul sangvin nu este rapid repus în funcțiune.

Atacurile de cord sunt, adeseori, rezultatul unei boli arteriale coronariene, numită și cardiopatie ischemică, iar acest tip de afecțiune apare atunci când o substanță asemănătoare cu ceară, numită aterom, se depune în arterele coronare sub forma unor plăci (numite plăci de aterom).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC
După vârsta de 50 de ani, poți preveni aceste probleme de sănătate, cum sunt bolile coronariene, infarctul și accident vascular cerebral (AVC), dacă adopți o serie de modificări în stilul tău de viață.

Reține că tu ești responsabil pentru sănătatea ta

Prioritatea ta numărul 1 ar trebui să fie întotdeauna sănătatea personală și a familiei și tratarea oricăror afecțiuni de care suferi. Dacă ai diabet, de exemplu, riscul tău de a face un accident vascular cerebral este mai crescut decât al unei persoane fără diabet. Asigură-te că ești informat și că înțelegi riscurile asociate cu vârsta și cu afecțiunile existente adresându-i întrebări medicului de familie și mergând la controale regulate.

Renunță la fumat și încearcă să eviți, pe cât posibil, fumatul pasiv

Multe dovezi științifice arată că fumatul activ este cauza principală a unor boli cardiovasculare și a unor forme de cancer, dar potrivit instituțiilor sanitare internaționale, și fumatul pasiv poate cauza boli cardiace la nefumători. Așa că, dacă fumezi, nu doar că te expui pe tine pericolelor de boală, ci ai putea să îi expui și pe cei dragi care locuiesc împreună cu tine. Dacă ai vrea să te lași de fumat, dar nu știi cum să procedezi, cere sfatul medicului de familie.

 

Limitează consumul de alimente care pot crește colesterolul

Alegerile pe care le faci în ce privește stilul tău de viață merg mână în mână cu o dietă sănătoasă. Un aport mare de calorii, împreună cu grăsimea abdominală sau obezitatea generală sunt factori de risc majori care se adaugă la probabilitatea unei persoane de a suferi de boli de inimă sau de a face un infarct ori un AVC.

Acest lucru se întâmplă pentru că grăsimea începe să se acumuleze în locuri care nu au fost create să „găzduiască” grăsime - adică în jurul pancreasului, inimii și în preajma altor organe. Se limitează astfel fluxul de oxigen către aceste organe, făcând ca anumite părți din ele să moară, ceea ce duce la probleme precum infarctul miocardic.

Pentru a-ți reduce riscul de boli cardiovasculare și de infarct, adoptă un stil alimentar care include recomandările de mai jos:

  • Este important să limitezi grăsimile săturate (untură, unt, smântână etc.), să eviți grăsimile trans (margarina și produsele care conțin margarină) și să încerci să optezi pentru grăsimi bune, cum ar fi peștele gras, diverse tipuri de nuci și de semințe. Acestea îți vor asigura necesarul de grăsimi esențiale, cum ar fi acizii grași Omega-3, care au multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, poți lua un supliment de calitate pentru buna funcționare a inimii, cu acizi grași Omega 3, vitaminele K2+D3 și ubiquinol.
  • Sarea în exces contribuie la creșterea tensiunii arteriale (numită hipertensiune), iar aceasta este un factor de risc pentru evenimentele cardiovasculare cu potențial fatal. E bine ca alimentele să fie consumate ca atare, cu cât mai puțină sare adăugată sau chiar deloc (mai ales că unele au deja sare în conținut).
  • Consumul excesiv de zahăr ar putea duce la obezitate și la diabet, două afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare. Zahărul are multe nume sub care se ascunde în produsele din comerț, și poate fi găsit pe etichete sub denumiri precum sucroză, glucoză, fructoză, maltoză, amidon hidrolizat sau sirop de porumb.
  • Accentul se va pune pe consumul de fibre, deoarece o dietă bogată în fibre poate să reducă absorbția colesterolului rău LDL în organism, ceea ce înseamnă mai puține depuneri de substanțe grase în artere. Alimentele bogate în fibre sunt fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale.
  • Cel mai bun mod de a-ți asigura nutrienții necesari, vitaminele, mineralele și antioxidanții de care inima are nevoie este să te asiguri că mănânci din belșug fructe și legume proaspete, în fiecare zi. Acestea au acțiune antiinflamatorie, deci combat inflamația din corp și scad riscul de infarct și AVC.

Până de curând, nicio dovadă directă nu a arătat că o intervenție care limitează inflamația poate îmbunătăți perspectivele la pacienții cu ateroscleroză. Un studiu¹ din 2021, bazat pe decenii de investigații preclinice, a arătat că pacienții care au suferit deja un infarct miocardic și care aveau LDL-ul controlat cu statine au avut beneficii de pe urma tratamentului cu un anticorp care neutralizează interleukina-1 beta (marker inflamator). Acest studiu, efectuat la peste 10.000 de persoane, a arătat o reducere a evenimentelor cardiace adverse majore prin această intervenție antiinflamatoare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Fă mișcare în mod regulat și fii cu ochii pe greutatea pe care ți-o arată cântarul

Obezitatea, supragreutatea și grăsimea abdominală înseamnă multe probleme de sănătate, iar un alt mod de a reduce acești factori de risc este să faci mai multă mișcare, în fiecare zi. Se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe zi sau măcar cinci zile pe săptămână. Exercițiile fizice te ajută să îți menții inima activă și puternică. Alege un gen de mișcare pe care să-l poți face cu ușurință, cum ar fi plimbările, mersul cu bicicleta, gimnastica în casă ori în curte etc.

Redu consumul de alcool

Unele cercetări spun că un pahar cu vin roșu pe zi poate fi benefic pentru sănătatea inimii tale, datorită antioxidanților pe care îi conține. Așadar, dacă obișnuiești să bei alcool, e bine să te rezumi la un pahar cu vin roșu sau un pahar cu bere pe zi. Dacă nu bei alcool deloc, nu începe să bei. Ține cont și de sfaturile medicului tău, mai ales dacă riscul tău de infarct miocardic este mare.

Menține tensiunea arterială la valori cât mai apropiate de cele normale

Hipertensiunea arterială este considerată de medici un ucigaș tăcut, deoarece adeseori este asimptomatică (deci persoana cu tensiune mare nu știe că are această problemă), însă are un efect major asupra sănătății sistemului cardiovascular, deteriorând arterele și vasele de sânge. Cel mai bine este să îți menții tensiunea la un nivel considerat sănătos, respectând recomandările medicului, în cazul în care ți-a prescris antihipertensive și încercând, pe cât posibil, să ții stresul sub control și să limitezi consumul de sare.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Heart attack
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106
Oxford Academic - Inflammation in Atherosclerosis - No Longer a Theory
https://academic.oup.com/clinchem/article-abstract/67/1/131/6061403?redirectedFrom=fulltext
1. Studiul „Inflammation in Atherosclerosis - No Longer a Theory”, apărut în Clinical Chemistry, Volume 67, Issue 1, ianuarie 2021, Pages 131–142, https://doi.org/10.1093/clinchem/hvaa275, autor: Peter Libby


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0