Top 5 beneficii pe care le are drojdia de orez roșu în cazul persoanelor care au colesterolul
Top 5 beneficii pe care le are drojdia de orez roșu în cazul persoanelor care au colesterolul mare
Top 5 beneficii pe care le are drojdia de orez roșu în cazul persoanelor care au colesterolul mare
Drojdia de orez roșu a fost și încă este un ingredient apreciat pentru proprietățile sale medicinale puternice, mai ales în raport cu valoarea colesterolului.
Drojdia de orez roșu este un remediu natural de top folosit pentru scăderea valorii colesterolului, mai ales pentru că are în compoziție substanțe active puternice. Drojdia de orez roșu este de fapt un tip de orez fermentat, care este obținut prin folosirea unor anumite specii de mucegai. Astfel, drojdia de orez roșu conține un compus chimic, numit monacolina K, un ingredient activ pe care îl regăsim în anumite medicamente prescrise pentru scăderea valorii colesterolului.
În afară de indicația pentru gestionarea colesterolului, cercetările științifice au arătat și alte efecte benefice pe care le poate avea drojdia de orez roșu. Iată în cele ce urmează ce beneficii are drojdia de orez roșu:
1. Poate contribui la sănătatea inimii
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de un procent mare al deceselor, la nivel mondial. Colesterolul mare, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă, poate cauza îngustarea arterelor și pierderea flexibilității acestora, ducând la un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.
Drojdia de orez roșu (produsul unor fungi, Monascus purpureus, care se dezvoltă pe orezul alb) este folosită în mod frecvent ca remediu natural pentru scăderea valorii colesterolului și pentru a contribui la sănătatea inimii, mai ales că are mai puține efecte adverse¹ decât anumite medicamente.
2. Poate să reducă valoarea colesterolului rău LDL
Un mic studiu² realizat pe 25 de persoane a arătat că drojdia de orez roșu a redus colesterolul total, în medie, cu până la 15% și a scăzut valoarea colesterolului rău (LDL) cu până la 21% în aproape două luni de tratament.
În mod similar cu alte cercetări pe această temă, un studiu³ cu durata de 8 săptămâni, realizat pe 79 de persoane, a arătat că administrarea unei doze de 600 mg de drojdie de orez roșu, de două ori pe zi, a redus semnificativ valoarea colesterolului rău, în comparație cu grupul de control.
3. Poate să scadă valoarea trigliceridelor
Și persoanele care au trigliceridele crescute pot avea un risc mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni. O amplă analiză din 2017 care a avut în vizor 21 de studii de peste hotare a arătat că drojdia de orez roșu a fost eficientă atât în reducerea valorii colesterolului total și în scăderea valorii colesterolului LDL, precum și în reducerea valorii trigliceridelor și în scăderea tensiunii arteriale, când suplimentele cu acest tip de drojdie au fost combinate cu terapia cu statine.
4. Poate să ajute în cazul pacienților cu sindrom metabolic
Sindromul metabolic reprezintă prezența mai multor elemente care cresc riscul unui pacient de a suferi de boli cronice sau evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și accidentul vascular cerebral. Unele dintre aceste elemente pentru instalarea sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arterială, excesul de grăsime acumulată în corp, creșterea glicemiei și modificările valorilor colesterolului și ale trigliceridelor.
Mai multe lucrări științifice au arătat că drojdia de orez roșu poate ajuta la tratarea unora dintre acești factori de risc și că ar putea fi folosită ca aliat în prevenirea acestor factori. Pe lângă faptul că drojdia de orez roșu are capacitatea de a scădea valoarea colesterolului, cercetările arată că are și alte beneficii.
De exemplu, un studiu mic, cu durata de 18 săptămâni, a descoperit că un supliment care conținea drojdie de orez roșu a reușit să reducă glucoza din sânge, nivelul insulinei și tensiunea arterială sistolică în cazul pacienților care aveau sindrom metabolic.
5. Poate fi folosită de pacienții cu intoleranță la statine
Drojdia de orez roșu este un supliment alimentar care conține monacoline, acizi grași nesaturați și fitosteroli care, așa cum am spus, pot să scadă colesterolul LDL. Un studiu a analizat și dacă acest tip de drojdie poate fi folosită în cazul pacienților cu intoleranță la statine.
După ce oamenii de știință au urmărit 25 de pacienți tratați cu drojdie de orez roșu, pe o perioadă mai mare sau egală cu 4 săptămâni, ei au vrut să afle ce efecte adverse au avut acești pacienți în urma folosirii altor agenți care scad lipidele sangvine. Cercetătorii au observat că în cazul pacienților care nu puteau tolera administrarea zilnică a statinelor, nivelul colesterolului total a scăzut cu 13%, iar nivelul colesterolului LDL a scăzut cu 19%.
Concluzia cercetătorilor a fost că drojdia de orez roșu a fost bine tolerată de acești participanți la studiu și că acest remediu este o alternativă acceptabilă în cazul pacienților cu intoleranță la alte medicamente hipolipemiante.
Drojdie de orez roșu este capabil să scadă nivelul colesterolului din sânge și al colesterolului total din sânge. Deși suplimentul este în general considerat sigur, ar putea avea aceleași efecte secundare potențiale ca și medicamentele cu statine pentru colesterol.
Drojdie de orez roșu ar putea costa mai puțin decât o statină. Cu toate acestea, cu un supliment, există mai puțină asigurare cu privire la calitate și cât de mult ingredient activ este de fapt în produs. Unele produse cu drojdie roșie pot conține doar cantități mici de monacolină K și pot avea un efect redus asupra nivelului de colesterol, deci trebuie sa luati doar un suplimnet care contine cantitatea necesara, precum CholeRice si ChoLive recomandat DOC, de la health-shop.com
Siguranță și efecte secundare
Drojdia de orez roșu poate provoca efecte secundare ușoare, inclusiv:
- Disconfort abdominal
- Arsuri la stomac
- Gaz
- Durere de cap
- Ameţeală
Drojdie de orez roșu conține monacolină K, același ingredient care se află în medicamentul care scad colesterolul pe bază de rețetă lovastatina. Efectele secundare ale lovastatinei includ leziuni hepatice și tulburări musculare (miopatie).
Nu luați orez roșu cu drojdie dacă sunteți însărcinată, încercați să rămâneți gravidă sau alăptați.
Un studiu mai vechi a ridicat îngrijorarea că unele produse din orez cu drojdie roșie conțin un contaminant numit cirinină, care poate provoca insuficiență renală. Cu toate acestea, un studiu mai recent care a analizat 14 suplimente alimentare cu drojdie roșie de orez nu a găsit cirinină în niciunul dintre ele.
Interacțiuni cu alte medicamente
Interacțiunile posibile includ:
- Alcool. Nu beți alcool dacă luați orez roșu cu drojdie. Combinația poate crește riscul de afectare a ficatului.
- Ciclosporină (Neoral, Sandimmune). Acest medicament imunosupresor cu drojdie de orez roșu ar putea crește riscul de miopatie.
- Inhibitori ai citocromului P450 3A4 (CYP3A4). Luarea de drojdie de orez roșie cu medicamente, cum ar fi eritromicina, care inhibă această enzimă ar putea crește riscul de efecte secundare dăunătoare ale drojdiei de orez roșu.
- Grapefruit. Consumul de suc de grepfrut și administrarea de drojdie de orez roșu ar putea crește riscul efectelor secundare nocive ale suplimentului.
- Gemfibrozil (Lopid). Administrarea acestui medicament pentru colesterol cu drojdie de orez roșu ar putea crește riscul de miopatie.
- Medicamente hepatotoxice, ierburi și suplimente. Drojdie de orez roșu conține monacolină K, care poate provocao usoara afectare hepatice la unele persoane. Administrareade drojdie de orez roșu cu aceste tipuri de medicamente, ierburi și suplimente ar putea crește riscul de afectare a ficatului.
- Niacina. Administrarea de drojdie de orez roșu cu niacină în doze mari poate crește riscul de miopatie.
- Sunătoare. Administrarea acestui supliment cu drojdie de orez roșu ar putea reduce eficacitatea orezului roșu de drojdie.
- Statină. Administrarea de drojdie de orez roșu cu alte statine poate crește riscul de reacții adverse dăunătoare.
Ce măsuri mai poți lua pentru scăderea colesterolului rău?
- Bazează-ți mesele pe legume proaspete și fierte sau preparate la cuptor, fructe și cereale integrale. Consumul de alimente bogate în fibre (ovăz, fasole, mazăre, linte, năut, fructe și legume) poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
- Mănâncă proteine slabe. Cele mai bune alegeri în ceea ce privește proteinele sunt peștele și fructele de mare, leguminoasele (cum ar fi fasolea și lintea), nucile și semințele. Se pot mânca și cantități mici de ouă și carne de la păsări de curte (fără piele), iar carnea roșie (porc, vită) e bine să fie limitată la o porție pe săptămână.
- Condimentează alimentele cu ierburi și condimente mai degrabă decât cu multă sare și evită alimentele ultraprocesate (mezeluri, brânză topită, chipsuri etc.), deoarece acestea conțin și multă sare. Sarea poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă.
- Consumă cantități moderate (două linguri pe zi) de grăsimi sănătoase. Măslinele, uleiul de măsline, peștele gras (hering, macrou, somon etc.), nucile (migdale, alune de pădure, caju etc.), semințele (de floarea-soarelui, dovleac etc.) sunt exemple de alimente care conțin grăsimi bune, nesaturate. Consumă cât mai rar grăsimi saturate (unt, untură, smântână, carne grasă etc.).
- Fii activ. Un stil de viață activ poate ajuta la scăderea nivelului prea mare de colesterol. Activitățile variază de la mersul pe jos și cu bicicleta până la exerciții mai viguroase, cum ar fi alergatul și dansul. 30 de minute de mișcare de intensitate moderată în majoritatea zilelor poate îmbunătăți valoarea colesterolului.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Red yeast rice induces less muscle fatigue symptom than simvastatin in dyslipidemic patients: a single center randomized pilot trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5437665/
1. Studiul „Red yeast rice induces less muscle fatigue symptom than simvastatin in dyslipidemic patients: a single center randomized pilot trial”, apărut în 2017 in BMC Cardiovascular Disorders, autori: Xue Y, Tao L et al.
AJC - Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins
https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(09)02588-0/pdf
2. Studiul „Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins”, apărut în 2010 în The American Journal of Cardiology, autori: Venero C.V. et al.
Pub Med - Efficacy of Monascus purpureus Went rice on lowering lipid ratios in hypercholesterolemic patients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17568245/
3. Studiul „Efficacy of Monascus purpureus Went rice on lowering lipid ratios in hypercholesterolemic patients”, apărut în 2007 în European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, autori: Huang C.F., Li T.C. et al.
Health Direct - How to lower your cholesterol
https://www.healthdirect.gov.au/how-to-lower-cholesterol
$.https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-red-yeast-rice/art-20363074