Produsele lactate agraveaza refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune dureroasă cauzată de sucurile gastrice ale stomacului care ajung înapoi în esofag și care favorizează simptome precum arsuri gastrointestinale, senzație de gust acid sau acru, tuse seacă, răgușeală, durere în piept, greață sau disconfort, senzația de stomac preaplin după masă.

A circulat multă vreme un mit conform căruia laptele poate calma gâtul și poate reduce simptomele de reflux gastroesofagian. Dar majoritatea cercetărilor sugerează că laptele, în special laptele bogat în grăsimi, nu face altceva decât să agraveze simptomele acestei afecțiuni.  

Intoleranța la lactoză adesea declanșează/ agravează simptomele refluxului gastroesofagian, însă aceasta nu este cauza acestei boli gastrointestinale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian?

Persoanele cu arsuri la stomac pot experimenta o senzație de arsură în piept din cauza acidului din stomac care se ridică în esofag. Esofagul nu are aceeași protecție ca stomacul împotriva acizilor și a enzimelor digestive, iar din acest motiv contactul cu sucurile stomacului îi poate deteriora mucoasa, precizează specialiștii britanici. 

Pacienții diagnosticați cu reflux gastroesofagian (GERD) se confruntă deseori cu:

  • arsuri la stomac
  • durere cronică în gât
  • respirație urât mirositoare
  • dificultate la înghițire
  • senzația de lipire a alimentelor în gât sau în piept

Iar unii pacienți au un gust acru sau amar în gură cauzat de acidul din stomac. Uneori, simptomele pot dura câteva ore și apar atunci când sfincterul esofagian nu mai funcționează corespunzător, permițând acidului gastric să ajungă frecvent în esofag. Din acest motiv, mucoasa esofagiană se deteriorează, iar asta favorizează  apariția unor complicații precum esofagita, esofagul Barrett și chiar cancerul esofagian.

Simptomele refluxului gastroesofagian se acutizează după consumul lactatelor?

Un studiu făcut în anul 2011 pe un eșantion de 81 de participanți a scos la iveală faptul că 72 dintre cei 81 au avut de-a face cu probleme digestive precum refluxul gastroesofagian după consumul de lapte sau alte produse lactate. Celor 72 de pacienți care au avut simptome specifice bolii de reflux gastroesofagian li s-a oferit tratament medicamentos pentru combaterea acidității la stomac, însă 27 dintre aceștia nu au simțit nicio ameliorare în urma tratamentului.

Ca urmare a acestei descoperiri, s-au eliminat produsele lactate din dieta participanților la studiu iar starea pacienților aceștia s-a ameliorat, simptomele bolii de reflux gastroesofagian dispărând. Astfel, s-a constatat că între intoleranța sau sensibilitatea la lactoză și boala de reflux gastroesofagian există o legătură puternică. 

Totuși, potrivit unui studiu recent 1, care a avut ca scop să identifice impactul consumului de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cu grăsimi asupra simptomelor refluxului gastroesofagian, la bărbații și femeile cu sindrom metabolic, creșterea consumului de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut de grăsimi la cel puțin trei porții pe zi nu afectează simptomele comune ale acestei afecțiuni, comparativ cu o dietă limitată în lactate.

În cadrul acestui studiu, 72 de participanți cu sindrom metabolic au adoptat o dietă de 4 săptămâni în timpul căreia aportul de lactate a fost limitat la trei porții de lapte degresat pe săptămână. Participanții au fost apoi îndemnați fie să își continue dieta limitată cu lactate, fie să opteze pentru o dietă care să conțină 3,3 porții pe zi de lapte, iaurt și brânză, fie cu conținut scăzut de grăsimi sau bogate în grăsimi, timp de 12 săptămâni. 

De ce este importantă dieta prin eliminare

Pentru a vedea dacă și în cazul tău produsele lactate sunt responsabile pentru declanșarea/ agravarea simptomelor specifice refluxului gastroesofagian, încearcă să elimini, pentru câteva zile sau chiar săptămâni, produsele lactate – laptele, untul, brânza, iaurtul și orice produs care conține lactate. 

Dieta prin eliminare te poate ajuta să descoperi dacă suferi de sensibilitate sau intoleranță la produsele lactate. Ține un jurnal care să monitorizeze ce consumi și notează-ți simptomele pe care le ai după fiecare masă. Dacă observi că simptomele apar după ce consumi produse lactate, e posibil ca boala de reflux gastroesofagian să fie accentuată, în cazul tău, de consumul acestora.

Produsele lactate au o serie de beneficii pentru sănătate, așa că nu trebuie eliminate din dietă decât dacă există o intoleranță reală la lactoză, confirmată de medici. Produsele lactate reprezintă o sursă bogată de calciu și de probiotice, având un rol important în procesul digestiv.

Dacă însă medicul confirmă intoleranța la lactoză și este descoperită legătura dintre consumul de produse lactate și simptomele de reflux gastroesofagian, trebuie să iei anumite măsuri pentru ameliorarea situației.

Cu ce pot fi înlocuite produsele lactate

În această situație, produsele lactate pot fi înlocuite cu variante vegetale precum: laptele de soia, laptele de migdale, laptele de cocos, laptele de orez sau laptele de caju. Aceste tipuri de produse se găsesc în comerț, însă pot fi preparate și acasă, cu puțină răbdare și îndemânare.

Atunci când folosești produsele de proveniență vegetală în locul produselor lactate la gătit, trebuie să știi câteva reguli de bază. În primul rând, trebuie să știi că, dacă folosești lapte vegetal în loc de lapte de origine animală, cantitatea folosită rămâne aceeași.

Dacă însă ai nevoie de alternative pentru produsele lactate precum ricotta sau lapte bătut, iată cum le poți obține:

  • Lapte bătut – îl poți obține adăugând o lingură de oțet într-o cană de lapte de soia.
  • Ricotta – mărunțește brânza tofu și ai obținut ricotta vegetală.
  • Lapte condensat – fierbe lapte vegetal la foc mic până când își reduce volumul cu 60% și ai obținut lapte condensat.
  • Parmezan – folosește drojdie nutritivă în locul parmezanului, în rețete.

Ce alimente nu sunt indicate în refluxul gastroesofagian

Totuși, ghidurile clinice ale Colegiului American de Gastroenterologie pentru diagnosticul și gestionarea refluxului gastroesofagian nu consideră lactatele vinovate de arsurile la stomac. Însă este important de menționat că produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi laptele integral și iaurtul, pot relaxa sfincterul, favorizând astfel apariția arsurilor la stomac.

Printre alimentele care ar trebui evitate se numără și:

Alimentele procesate

Se știe că alimentele procesate accentuează simptomele refluxului gastroesofagian și întârzie digestia, deoarece sunt dificil de digerat de organism. Ca regulă generală, produsele procesate care au în compoziție coloranți artificiali, îndulcitori artificiali, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză etc. sunt adesea foarte procesate. Printre aceste alimente se numără: 

  • Cerealele cu zahăr
  • Produsele fast-food
  • Deserturile congelate
  • Bomboanele
  • Siropurile
  • Carnea grasă (de exemplu, slănina și cârnații)

Pudra de chili și ardei (de exemplu, alb, negru, cayenne)

Pudra de chili și ardeii pot fi deosebit de picante în doze concentrate și adesea favorizează apariția arsurilor la stomac după masă.

Sosuri pe bază de roșii

De pe lista alimentelor pe care nu ar trebui să le consumi dacă ai reflux gastroesofagian face parte și sosul de roșii sau pe bază de roșii întrucât sunt foarte acide, în special în alimente comune precum pizza și pastele.

Ciocolată

Dacă consumi chiar și un pătrățel de ciocolată, probabil că riști să te confrunți cu arsuri la stomac și reflux. Pe lângă pudra de cacao și cofeina care se găsesc adesea în ciocolată, în acest desert este posibil să regăsești și metilxantină, un ingredient destul de comun care poate favoriza arsurile la stomac. 

Citricele

Citricele (lămâile, grepfrutul și portocalele) sunt foarte acide, așa că nu e de mirare că ar trebui evitate de pacienții cu reflux gastroesofagian.  

Menta

Poate că nu știai, dar și menta declanșează simptome deranjante, precum arsuri la stomac și indigestie. Dacă ai reflux gastroesofagian ar trebui să eviți și gumele de mestecat pe bază de mentă, căci pot avea efecte similare.

Băuturi carbogazoase

Dacă vrei să limitezi simptomele refluxului gastroesofagian, stai departe de băuturilor carbogazoase. Printre băuturile care ar trebui evitate se numără și berea. 

Cum mai poți să previi agravarea simptomelor refluxului gastroesofagian

  • Renunță la fumat sau să mesteci tutun, întrucât acest viciu reduce producția de salivă, crescând astfel producția de acid gastric.
  • Încearcă să slăbești dacă ești supraponderal.
  • Evită mesele copioase și să mănânci mult prea mult. În schimb, consumă porții mici la mese și gustări.
  • Îmbracă haine lejere și renunță la curelele strânse.
  • Nu te așeza pe canapea în primele 15-30 de minute după masă.
  • Nu mesteca gumă și nu consuma bomboane tari. Înghițirea aerului poate provoca eructații și reflux.
  • Adoptă o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Alimentele grase forțează stomacul să producă mai mult acid.
  • Apelează la ghimbir, mușețel, suc de aloe și lemn dulce când te confrunți cu simptomele refluxului gastroesofagian. 
  • O linguriță de bicarbonat de sodiu, atunci când este combinată cu un pahar de apă, poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac.
  • Consumă o banană (sau un alt aliment alcalin). Bananele sunt bogate în potasiu și sunt considerate fructe alcaline. Asta înseamnă că pot contracara acidul din stomac care irită esofagul.

Dacă în ciuda acestor recomandări continui să te confrunți cu simptome deranjante, nu mai amâna consultul medical de specialitate. Specialistul îți poate recomanda medicamente fără prescripție medicală, medicamente pe bază de rețetă sau alte tratamente pentru îmbunătățirea simptomelor cu care te confrunți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The impact of low-fat and full-fat dairy foods on symptoms of gastroesophageal reflux disease: an exploratory analysis based on a randomized controlled trial”, Eur J Nutr. 2022 Aug; Imashi Fernando, Kelsey A Schmidt, Gail Cromer, Maggie S Burhans, Jessica N Kuzma, Derek K Hagman, Kristina M Utzschneider, Sarah Holte, Jana Kraft, Thomas L Vaughan, Mario Kratz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35294608/
Oesophageal Patients Association Cancer Charity - What’s the link between dairy and acid reflux?
https://opa.org.uk/whats-the-link-between-dairy-and-acid-reflux/
Cooper University Health Care - GERD Diet
https://www.cooperhealth.org/services/gastroesophageal-reflux-disease-gerd/diet


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0