Cum sa elimini in mod natural nicotina din organism

Fumul de țigară conține un amestec fatal de peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care câteva sute sunt dăunătoare, iar 70 pot cauza cancer. Fumatul crește riscul de îmbolnăvire, dar și de deces, așa că este recomandat să renunțați la acest obicei extrem de nesănătos.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se găsește în tutun?

Nicotina este substanța din tutun care creează dependență, la fel ca și alte substanțe, precum alcoolul, cocaina sau heroina. Simptomele neplăcute care apar în urma renunțării la nicotina, acumularea kilogramelor în plus și stresul sunt principalele cauze pentru care oamenii se reapucă de fumat deși își doresc să renunțe definitiv. Pe lângă acest lucru, există persoane care fumează foarte mult, riscând că acumularea de nicotina în organism să perturbe starea de sănătate. Anumite programe de detoxifiere se impun în acest caz. Dar există și persoane care vor să abandoneze fumatul și, în acest caz, pentru a gestiona mai bine abandonarea dependenței se pot face treptat tratamente substitutive de nicotină. Și în acest caz există riscul acumulării acesteia în exces. Unele persoane preferă să își administreze nicotină sub formă de gumă sau sub formă de plasturi pentru a se lăsa mai ușor de fumat. Totuși, există și metode naturale care te ajută să renunți la fumat și să elimini rapid nicotina din organism.

Ce este abuzul de nicotină?

Dependența de nicotină poate apărea imediat, chiar și după o singură utilizare pentru unii oameni. Acest lucru poate duce la dependența de substanță, având nevoie de tot mai multă nicotină pentru a te simți „funcțional”. Unele semne ale dependenței de nicotină pot include:

  • Incapacitatea de a opri fumatul: Deși s-au făcut multe încercări, acestea nu au avut succes pe termen lung.
  • Experimentarea simptomelor de sevraj atunci când se încearcă oprirea fumatului: când se încearcă oprirea fumatului, pacientul se poate confrunta cu simptome de sevraj fizice și emoționale, cum ar fi: anxietate, iritabilitate, schimbări puternice ale dispoziției, pofte intense, neliniște, dificultăți de concentrare, dispoziție deprimată, frustrare, diaree, constipație , apetit crescut sau insomnie.
  • Continuarea utilizării în ciuda aparențelor probleme de sănătate: dacă nu se poate opri fumatul, în ciuda problemelor de sănătate cunoscute asociate fumatului, dependența este cel mai probabil la îndemână.
  • Evitarea evenimentelor sociale care nu permit fumatul: aceasta poate include evitarea restaurantelor unde nu se fumează sau petrecerea timpului cu persoane care au aversiune la fumat.

Efecte secundare ale nicotinei

Este bine cunoscut faptul că nicotina poate provoca multe efecte secundare negative asupra sănătății, dar mulți oameni nu știu pe larg cât de dăunătoare pot fi acestea pentru organism.  Nicotina afectează în special zonele creierului legate de respirație, ritmul cardiac, pofta de mâncare și memoria, dar poate afecta și circulația periferică și chiar starea de sănătate a rinichilor. Prin urmare, atunci când oamenii folosesc nicotină pentru o perioadă lungă de timp, mai ales în cazurile în care se abuzează de nicotină, mesagerii chimici ai creierului se dezechilibrează, afectând o serie de funcții. Cu toate acestea, deoarece simptomele de sevraj pot fi atât de incomode pentru utilizator, mulți sunt blocați într-un ciclu de dependență cu nicotină.

Printre efectele secundare imediate și pe termen scurt ale nicotinei se numără: 

  • Euforie
  • Sentimente de relaxare
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Creșterea ritmului cardiac
  • Arsuri la stomac

Unele efecte pe termen lung pe care nicotina le poate avea asupra organismului pot include:

  • Instalarea emfizemului
  • Cancerul pulmonar, gastric și bucal
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet
  • Infarct
  • Degenerescență maculară
  • Infecție gingivală
  • Îmbătrânire prematură
  • Probleme de fertilitate (sau dacă sunteți gravidă: avort spontan, sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS),  naștere precoce sau complicații ale sarcinii)

Unele probleme psihologice induse de abuzul de nicotină pot include:

  • Nelinişte
  • Depresie
  • Anxietate
  • Iritabilitate

Deoarece nicotina generează ușor dependență, este deosebit de periculoasă pentru adolescenți cu vârsta sub 18 ani ale căror creiere sunt încă în curs de dezvoltare. Prin urmare, medicii avertizează că expunerea la nicotină în timpul adolescenței afectează negativ funcția și dezvoltarea cognitivă. Prin urmare, efectele cognitive potențiale pe termen lung ale expunerii la nicotină în această grupă de vârstă reprezintă o îngrijorare. 

Cât timp rămâne nicotina în organism?

Ori de câte ori fumezi, nicotina se absoarbe în fluxul sangvin. Odată ce nicotina pătrunde în fluxul sangvin, enzimele din ficat descompun nicotina într-un produs cunoscut sub numele de cotinină. Cantitatea de cotinină din sânge va fi proporțională cu cantitatea de nicotină care a fost ingerată. Acestea fiind spuse, durează doar 72 de ore după ce ai renunțat la fumat pentru ca nicotina să iasă din organism. Cu toate acestea, durează cel puțin 3 luni pentru ca chimia creierului să revină la normal după ultima utilizare a substanței. Mai mult, dacă fumatul este rar, cotinina poate fi prezentă în organism timp de până la patru zile, dar cu expunere regulată, cotinina poate fi detectabilă în organism până la 3 săptămâni de la ultima expunere.

Nicotina poate fi măsurată prin anumite teste

Nicotina poate fi măsurată fie calitativ (dacă este prezentă nicotina), fie cantitativ (cât de multă nicotină este prezentă) prin teste de urină, salivă, păr sau sânge. Nicotina și cotinina pot fi identificate în salivă în termen de patru zile, cu toate acestea, dacă se testează prin metoda foliculului de păr, nicotina / cotinina pot fi detectate timp de până la trei luni până la un an după ultima expunere, în funcție de testul de păr utilizat. Cu toate acestea, deoarece acest test este cel mai costisitor dintre toate metodele, nu este la fel de frecvent utilizat. Deoarece rezultatul fals pot fi frecvente, deoarece poate reacționa și la un compus numit tiocianat, care se găsește în alimente precum broccoli și varză, și în anumite medicamente, este important să discutați orice rezultat fals pozitiv cu medicul.

În timp ce mulți oameni vor percepe modificări pozitive după o săptămână de detoxifiere a nicotinei, la alții poate dura trei luni (sau mai multe) ca să se simtă mai bine, mai ales dacă dependența de nicotină a fost îndelungată.

Iată care sunt aliații care susțin procesul de detoxifiere a nicotinei din organism și declanșarea proceselor regenerative:

Hidratează-te intens

În general este recomandat să te hidratezi adecvat, însă în perioada în care te lași de fumat acest aspect este mai important ca niciodată. Consumul de apă are efecte detoxifiante asupra organismului, ajutând la eliminarea nicotinei. Detoxifierea apare atunci când corpul tău elimină o substanță prin excreția de urină și deșeuri solide. Cea mai rapidă metodă de detoxifiere de nicotină este consumul de multă apă, orice metodă care stimulează  transpirația, inclusiv exerciții fizice sau terapie cu saună, dar și prin suplimente naturale de detoxifiere.

E bine să ai mereu la îndemână un recipient cu apă, din care să bei constant pe parcursul zilei.

Și sucul de portocale îți poate fi aliat de preț pe parcursul detoxificării organismului de nicotină. Acesta nu numai că hidratează și asigură necesarul de vitamine organismului, însă îl curată și de nicotină și alte toxine. Amestecă sucul de la două portocale cu apă și consumă fresh-ul de portocale între mese sau dimineața, la micul dejun.

Schimba-ți dieta

O dietă bogată în fructe și legume ajută organismul să scape mai repede de toxinele din fumul de țigară. Totodată, o asemenea dietă previne îngrășarea care este favorizată imediat după renunțarea la țigări. Broccoliul și spanacul sunt superalimente bogate în acid folic, vitamina C și vitamina B5, așa că oferă organismului nutrienții de care are nevoie și estompează poftele. Totodată contribuie la detoxificarea organismului. În plus, cele mai bune  alimente pentru sănătatea plămânilor sunt cele colorate, bogate în antioxidanți, antocianide și fitonutrienți, vitamine, enzime și minerale:

  • Sfecla roșie și sfecla alba 
  • Ardeii grași, capia, ardeiul iute
  • Merele
  • Dovleacul, caisele, piersicile
  • Curcuma
  • Tomate și produse din roșii
  • Afinele și fructele de pădure
  • Ceaiul verde
  • Vitaminele 

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea plămânilor de stresul oxidativ pe care îl poate provoca fumul de țigară. Prin urmare, administrarea acestor vitamine pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate și la fumători și mai ales în perioada abandonării fumatului. 

Cu toate acestea, în timp ce suplimentele de vitamină B și C pot contribui la susținerea sănătății oamenilor în timp ce renunță la fumat, nu îi vor ajuta propriu-zis să renunțe la fumat. Studiile arată în mod constant că fumătorii au niveluri mai scăzute de vitamina C în plasmă și leucocite decât nefumătorii, din cauza stresului oxidativ crescut. Din acest motiv, cercetătorii au concluzionat că fumătorii au nevoie de 35 mg mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii.

Fă sport

Cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi sunt necesare dacă vrei să elimini nicotina, dar și să ții în frâu dorința de a fuma. Exercițiile fizice te fac să transpiri, așa că detoxificarea este mai rapidă. În același timp, sportul te ajută să faci față mai bine stresului și agitației cotidiene. 

Practicarea exercițiilor fizice eliberează endorfine, dar și alte substanțe chimice benefice. Treptat, dependența de țigări ar putea să fie înlocuită de dependența de sport, o alternativă mult mai sănătoasă. 

Supliment pe baza de rădăcină de lemn-dulce

Potrivit studiilor făcute de către specialiștii de la Universitatea Maryland, rădăcina de lemn-dulce este un excelent expectorant, care ajută la curățarea căilor respiratorii de mucus. Rădăcina de lemn-dulce poate fi consumată sub formă de lichid sau capsule. Consultă-te cu medicul tău înainte de a începe să urmezi un tratament pe bază de suplimente de rădăcină de lemn-dulce, pentru a te asigura că nu există reacții adverse. 

Practică meditație

Meditația te ajută să te debarasezi de obiceiurile nesănătoase, să îți păstrezi perseverența și îți asigură o stare de bine. Așadar, creează contextul perfect pentru ca organismul să înceapă procesul de detoxificare. 

Apelează la hipnoterapie

Hipnoterapia este un tip de tratament, de obicei practicată de un terapeut, în care o persoană este adusă într-o „transă” sau într-o stare de conștiință care este profund conectată cu gândurile și sentimentele sale interioare 1. Potrivit unei cercetări mai vechi, hipnoterapia a fost comparată cu terapiile de înlocuire a nicotinei (NRT). Specialiștii au ajuns la concluzia că hipnoterapia a fost mai eficientă decât NRT în abstinența pe termen lung. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „What is hypnosis and how might it work?”. Palliat Care. 2019; Williamson A.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1178224219826581
American Cancer Society - Help for cravings and tough situations while you're quitting tobacco
https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/tobacco/guide-quitting-smoking/quitting-smoking-help-for-cravings-and-tough-situations.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0