Investigatii pentru depistarea cancerului pulmonar

Exista o multitudine de metode folosite pentru depistarea cancerului bronhopulmonar, in functie de particularitatile individuale de manifestare a bolii. Din multitudinea de teste posibile, medicul urmeaza sa selecteze cele mai potrivite investigatii pentru fiecare pacient in parte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul pulmonar are sanse reduse de vindecare din cauza ca, de cele mai multe ori, este diagnosticat in stadiu destul de avansat. Pentru diagnosticarea timpurie, e indicat ca pacientul sa apeleze la consult de specialitate imediat ce sesizeaza simptome precum tusea persistenta ori problemele respiratorii nemotivate (care nu apar pe fondul unei raceli).

In prima faza, medicul va realiza examinarea fizica, precum si anamneza. Acesta va pune intrebari cu privire la starea de sanatate, la simptomele resimtite, la expunerea la anumite substante toxice (azbest, radon), precum si la expunerea la radioterapie in zona pieptului, folosita pentru tratarea unui alt tip de cancer. E important ca pacientul sa mentioneze daca exista cazuri de cancer pulmonar in familie.

In timpul examinarii fizice, medicul va asculta plamanii cu ajutorul stetoscopului, va asculta zona pieptului, va verifica prin palpare ganglionii limfatici, va palpa abdomenul si va verifica tensiunea arteriala si pulsul.

Testele de sange pot ajuta in aprecierea starii generale de sanatate si a posibilei metastazari a cancerului bronhopulmonar.

Examinarea microscopica a sputei poate fi necesara medicului, intrucat uneori sputa contine celule canceroase.

Radiografia osoasa evidentiaza leziuni osoase secundare diseminarii celulelor neoplazice - radiografia se poate realiza dupa injectarea unei cantitati mici de substanta radioactiva. Radiografia toracica poate evidentia afectiuni inflamatorii, infectii sau catrici.

Tomografia computerizata (CT) este folosita, de regula, dupa realizarea radiografiilor. Aceasta ofera imagini detaliate ale aparatului respirator. Tomografia se face dupa injectarea unei substante de contrast, care permite observarea mai detaliata a plamanilor. Aceasta metoda de diagnosticare imagistica nu este dureroasa si dureaza, in general, intre 10 si 30 de minute. Tomografia computerizata sesizeaza aparitia metastazelor la alte organe si eventuala afectare a nodulilor limfatici sau a vaselor de sange.

Bronhoscopia se realizeaza prin introducerea prin nas sau gura a unui tub ingust si flexibil, cu o camera foarte mica in varf, si care este ghidat spre zona afectata din plaman. Imaginea bronhiilor/plamanului apare pe monitor si astfel este examinata, fotografiata si chiar se poate recolta prin biopsie o cantitate mica de tesut din zona afectata, pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic. Aceasta evaluare nu este dureroasa, dar poate crea disconfort.

Mediastinoscopia poate fi, de asemenea, utilizata in diagnosticarea cancerului bronhopulmonar. Aceasta este similara bronhoscopiei, numai ca examineaza zona dintre plamani – adica mediastinul. In timpul acestei proceduri, medicul are posibilitatea de a inlatura ganglionii limfatici din zona traheei, dar si de a recolta mostre de tesut pentru biopsie.

Mediastinoscopia este, de obicei, folosita daca la bronhoscopie nu se depisteaza nimic anormal, insa medicii suspecteaza totusi prezenta cancerului, mai ales din cauza ganglionilor limfatici inflamati. Mediastinoscopia este o procedura chirurgicala necesara in anumite situatii pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului.

 

Toracoscopia este folosita pentru examinarea cavitatii toracice, inclusiv a peretelui acestei cavitati. Aceasta este folosita daca celelalte teste nu au oferit informatii suficiente pentru stabilirea unui diagnostic.

Teste de functionare a plamanilor/ spirometria ajuta la alegerea tratamentului adecvat: chirurgical, chimioterapie / radioterapie sau evidentiaza alte boli pulmonare, cum ar fi emfizemul pulmonar.

Testele genetice pot fi, de asemenea, folosite pentru identificarea anumitor mutatii la nivelul celulelor canceroase. Aceste modificari pot ajuta medicul sa aleaga cel mai eficient tratament. Unele mutatii genetice reactioneaza mai bine la anumite medicamente folosite in timpul chimioterapiei.

Stadializarea cancerului pulmonar

Dupa ce, in urma acestor analize si teste, medicul stabileste diagnosticul de cancer bronhopulmonar, se va stabili si stadiul de evolutie al bolii.

Cu cat cancerul la plamani este diagnosticat mai devreme, cu atat sansele de supravietuire a pacientului sunt mai mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0