Scintigrafia osoasa: ce presupune si cand se recomanda?

Scintigrafia este o tehnică imagistică ce implică administrarea intravenoasă a unui radioizotop (izotop radioactiv). Metoda este o unealtă excelentă pentru a scoate la iveală o paletă diversă de anomalii ale sistemului osos (caz în care vorbim de o scintigrafie osoasă), însă procedura poate fi folosită și pentru a investiga alte zone și organe, nu doar oasele. Discutăm în acest articol despre afecțiunile pe care le poate depista scintigrafia osoasă, cum se desfășoară procedura și ce riscuri are.

Scintigrafia este o procedură prin care se obțin imagini ale structurilor din interiorul corpului, inclusiv din zonele unde există celule canceroase. Scintigrafia este folosită pentru a diagnostica, stadializa și monitoriza boala. 

O cantitate mică dintr-o substanță radioactivă (radiotrasor) este injectată într-o venă sau este înghițită de pacient. Diferiții atomi cu nucleu instabil (nuclizi radioactivi) circulă prin sânge până ajung la organe diferite. Un aparat cu o cameră specială se mișcă deasupra pacientului, care stă întins pe un pat, și detectează tipul de radiație pe care o emană acești atomi radioactivi. Apoi, un computer formează o imagine detaliată a zonelor în care se acumulează izotopii radioactivi. Aceste zone în care se adună substanță radiofarmaceutică ar putea conține celule canceroase.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce afecțiuni poate depista o scintigrafie osoasă?

O astfel de scanare a oaselor este o tehnică de imagistică ce face parte din medicina nucleară, care se efectuează la nivelul oaselor. Aceasta poate să ajute medicul să diagnosticheze numeroase afecțiuni, cum ar fi cancerul osos sau metastazele osoase, localizarea inflamației la nivelul osului și localizarea fracturilor care nu sunt vizibile pe o radiografie clasică și infecțiile osoase - osteomielita.

Mai precis, o scintigrafie osoasă este efectuată pentru a scoate la iveală unele probleme apărute în metabolismul osos. Ce înseamnă acest lucru? Metabolismul osos se referă la procesul prin care oasele se descompun și se reconstruiesc singure. Formarea țesutului osos nou face parte din procesul de vindecare atunci când oasele sunt lezate sau fracturate, iar o scintigrafie este o modalitate bună de a vedea și de a documenta activitatea anormală din interiorul oaselor.

De asemenea, scintigrafia osoasă mai poate fi folosită și pentru a determina dacă nu cumva cancerul s-a răspândit la oase dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi prostata sau sânul.

Fracturi

Scintigrafia osoasă poate ajuta la identificarea fracturilor osoase, inclusiv a fracturilor de stres sau a fracturilor care pot fi dificil de detectat prin alte metode de imagistică.

Cancer osos

Această procedură poate ajuta la detectarea și evaluarea extinderii cancerului la nivelul oaselor (metastaze osoase). Radiotrasorii se acumulează în zonele cu activitate crescută, cum ar fi zonele afectate de tumorile canceroase.

Osteomielită

O scintigrafie osoasă poate ajuta la detectarea infecțiilor osoase, cum ar fi osteomielita, prin evidențierea zonelor cu inflamație sau activitate infecțioasă.

Boli osoase metabolice

Această procedură poate ajuta la evaluarea bolilor osoase metabolice, cum ar fi osteoporoza sau boala Paget.

Boli inflamatorii ale articulațiilor

Scintigrafia osoasă poate fi folosită pentru a detecta inflamația și activitatea crescută a articulațiilor asociate cu afecțiuni precum poliartrita reumatoidă.

Evaluarea leziunilor sau a durerilor inexplicabile

Scintigrafia osoasă poate fi folosită pentru a investiga durerile osoase sau articulare inexplicabile și pentru a identifica eventuale anomalii.

Ce presupune procedura de scintigrafie osoasă?

În timpul scintigrafiei osoase, o substanță radiofarmaceutică este injectată într-o venă și este preluată apoi de oasele pacientului. Apoi, pacientul este monitorizat pe o perioadă de câteva ore. Este folosită o cantitate foarte mică de radiații în această substanță și aproape toată este eliminată din corp în interval de două sau trei zile.

Concret, pacientul este poziționat pe un pat special, iar o asistentă sau un specialist în medicină nucleară îi introduce un cateter intravenos în vena de la mână sau braț. Apoi în venă îi va fi administrată substanță radiofarmaceutică. Sunt necesare câteva ore, de regulă 2 până la 4 ore, pentru ca substanțele radiofarmaceutice să circule prin corp și să se atașeze de oase, astfel încât să poată fi obținute imaginile necesare.

În tot acest interval, pacientul va fi rugat să bea 4 - 6 pahare cu apă, pentru a elimina substanța radiofarmaceutică din corp care nu mai este necesară (care nu a circulat către oase).

Când este momentul potrivit pentru ca investigația sa treacă la următoarea etapă, un scanner special va face o serie de imagini. Camera de fotografiat se va roti în jurul pacientului ori poate să stea într-un singur mod, iar pacientul va fi cel care își va schimba pozițiile.

Cum te simți când faci o scintigrafie osoasă?

În timpul unei scintigrafii osoase, majoritatea pacienților se simt în general confortabil și relaxați. Acesta este un tip de procedură imagistică non-invazivă și nu implică durere sau disconfort semnificativ pentru majoritatea oamenilor. Este posibil să ai o ușoară senzație de înțepătură la momentul administrării trasorului sau poate exista o ușoară senzație de disconfort în timpul procedurii, în funcție de poziția în care trebuie să stai. Cu toate acestea, majoritatea pacienților consideră că o scintigrafie este suportabilă în ceea ce privește durerea sau disconfortul.

Scintigrafia osoasă poate dura între 30 de minute și câteva ore, în funcție de ce zone ale corpului sunt evaluate și de cum se acumulează trasorul. Dacă ai îngrijorări legate de procedură, comunică-le personalului medical înainte de scanare, pentru a primi recomandările necesare. După efectuarea scanării, vei putea reveni la activitățile normale.

Cantitatea mică de radiotrasor din corpul tău își va pierde radioactivitatea treptat, prin procesul natural de descompunere radioactivă. De asemenea, va ieși din corp prin urină sau prin scaun în primele ore sau zile după efectuarea procedurii.

Când se recomandă o scintigrafie osoasă?

Medicul poate recomanda scintigrafia osoasă dacă este de părere ca pacientul are o problemă la sistemul osos. O scanare a oaselor poate să ajute medicul să descopere cauza unei dureri inexplicabile a oaselor cu care se confruntă pacientul. Scintigrafia osoasă poate să scoată la iveală probleme ale țesutului osos care sunt asociate cu următoarele:

  • o formă de artrită
  • necroză avasculară (când țesutul osos este necrozat din cauză că nu mai este irigat cu sânge)
  • cancere osoase
  • cancer care s-a extins către oase, din alte părți ale corpului
  • displazie fibroasă (o afecțiune care determină un țesut anormal asemănător celui cicatricial, care crește în locul osului normal)
  • fracturi
  • o infecție care implică osul
  • boala Paget a osului - o afecțiune care duce la oase deformate, fragile

Scintigrafia osoasă poate fi utilizată pentru a monitoriza evoluția bolilor osoase sau a cancerului osos în timp și pentru a evalua răspunsul la tratament. Este important de înțeles că scintigrafia osoasă oferă imagini care pot evidenția anomalii sau modificări în structura oaselor, dar interpretarea rezultatelor necesită experiența unui medic specialist. Rezultatele scintigrafiei osoase trebuie interpretate în contextul simptomelor, istoricului medical și al altor informații relevante despre pacient.

Este scintigrafia osoasă periculoasă?

Scintigrafia osoasă este o procedură considerată sigură și are un risc scăzut de efecte secundare sau complicații grave. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există anumite aspecte de luat în considerare:

Expunerea la radiații

Scintigrafia osoasă implică utilizarea unor cantități mici de substanțe radioactive (trasori) pentru a obține imagini. Aceasta presupune o expunere la radiații, dar nivelul de radiații utilizat în scintigrafie este în general considerat sigur și nu prezintă un risc major pentru majoritatea pacienților. Injecția cu radiotrasor poate provoca durere ușoară și roșeață, dar acest lucru ar trebui să se rezolve rapid.

Alergii sau reacții adverse

Deși reacțiile adverse sunt rare, unele persoane pot prezenta alergii sau reacții adverse la substanța radioactivă sau la alte componente ale procedurii. Informează medicul despre orice alergii sau sensibilități anterioare știi că ai.

Femeile însărcinate sau care alăptează

În general, scintigrafia osoasă nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece expunerea la radiații poate afecta fătul sau bebelușul. Dacă există o necesitate medicală urgentă, medicul va lua în considerare avantajele și riscurile și va discuta opțiunile cu pacienta.

Așadar, deși scintigrafia osoasă este o tehnică imagistică utilă și sigură în evaluarea anumitor afecțiuni ale oaselor și articulațiilor, înainte de a efectua procedura, discută cu medicul tău despre istoricul medical, eventualele alergii și orice alte preocupări pe care le ai. Medicul îți va oferi informații și sfaturi specifice legate de procedură și de siguranță.

Cine interpretează rezultatele?

Un medic specialist în radiologie ori alt medic care s-a specializat în medicină nucleară vă interpreta imaginile obținute la o scintigrafie și va căuta dovezi care să arate un metabolism anormal al oaselor. Procedura nu poate identifica unele tipuri de cancer și, în anumite cazuri, o constatare anormală la o scintigrafie osoasă poate necesita teste suplimentare, cum ar fi un CT sau un RMN, teste de sânge sau o biopsie pentru a ajuta la distingerea între osul normal și cel anormal. Zonele analizate vor apărea ca niște puncte mai închise la culoare și ca niște puncte mai deschise la culoare, acolo unde substanța radiofarmaceutică nu s-a acumulat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
RadiologyInfo - Bone Scan
https://www.radiologyinfo.org/en/info/bone-scan#8a244c669063497da473367aa71ab8c1
Science Direct - Bone Scintigraphy 
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/bone-scintigraphy


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0