

Scintigrafia osoasa: ce presupune si cand se recomanda
Scintigrafia osoasa: ce presupune si cand se recomanda
Scintigrafia osoasa: ce presupune si cand se recomanda
Scintigrafia este o tehnica imagistica ce implica administrarea intravenoasa a unui radioizotop (izotop radioactiv). Expertii spun ca metoda este o unealta excelenta pentru a scoate la iveala o paleta diversea de anomalii ale sistemului osos, insa scintigrafia poate fi folosa si pentru a investiga alte zone si organe, nu doar oasele.
Ce este scintigrafia?
Este o procedura prin care se obtin imagini (scanari) ale structurilor din interiorul corpului, inclusiv din zonele unde exista celule canceroase. Scintigrafia este folosita pentru a diagnostica, stadializa si monitoriza boala. O cantitate mica dintr-o substanta radioactiva (radiofarmaceutica) este injectata intr-o vena sau este inghitita de pacient.
Diferitii atomi cu nucleu instabil (nuclizi radioactivi) circula prin sange pana ajung la organe diferite. Un aparat cu o camera speciala se misca deasupra pacientului, care sta intins pe un pat, si detecteaza tipul de radiatie pe care o emana acesti atomi radioactivi. Apoi un computer formeaza o imagine detaliata a zonelor in care se acumuleaza izotopii radioactivi. Aceste zone in care se aduna substanta radiofarmaceutica ar putea contine celule canceroase, potrivit expertilor.
Ce afectiuni poate depista o scintigrafie osoasa?
O astfel de scanare a oaselor este o tehnica de imagistica ce face parte din medicina nucleara, care se efectueaza la nivelul oaselor. Ea poate sa ajute medicul sa diagnosticheze numeroase afectiuni, cum ar fi cancerul osos sau metastazele osoase, localizarea inflamatiei la nivelul osului si localizarea fracturilor (care nu sunt vizibile pe o radiografie clasica) si infectiile osoase (osteomielita).
Mai precis, o astfel de scanare a oaselor este efectuata pentru a scoate la iveala unele probleme aparute in metabolismul osos. Ce inseamna? Metabolismul osos se refera la procesul prin care oasele se descompun si se reconstruiesc singure. Formarea tesutului osos nou face parte din procesul de vindecare atunci cand oasele sunt lezate sau fracturate, iar o scintigrafie este o modalitate buna de a vedea si de a documenta activitatea anormala din interiorul oaselor.
De asemenea, scintigrafia osoasa mai poate fi folosita si pentru a determina daca nu cumva cancerul s-a raspandit la oase dintr-o alta zona a corpului, cum ar fi prostata sau sanul.
Ce presupune procedura de scintigrafie osoasa?
In timpul scintigrafiei osoase, o substanta radiofarmaceutica este injectata intr-o vena care preluata apoi de oasele pacientului. Apoi pacientul este monitorizat pe o perioada de cateva ore. Este folosita o cantitate foarte mica de radiatii in aceasta substanta si aproape toata este eliminata din corp in interval de doua sau trei zile.
Ce se mai intampla in timpul procedurii?
Pacientul este pozitionat pe un pat special, iar o asistenta sau un specialist in medicina nucleara va introduce un cateter intravenos in vena de la mana sau brat. Apoi in vena va fi administrata substanta radiofarmaceutica. Sunt necesare cateva ore, de regula 2 pana la 4 ore, pentru ca substantele radiofarmaceutice sa circule prin corp si sa se "lipeasca" sau ataseze de oase, astfel incat sa poata fi obtinute imaginile necesare.
In tot acest interval, pacientul va fi rugat sa bea 4 - 6 pahare cu apa, pentru a elimina substanta radiofarmaceutica din corp care nu mai este necesara (care nu a circulat catre oase).
Cand este momentul potrivit pentru ca investigatia sa treaca la urmatoarea etapa, un scanner special va face o serie de imagini. Camera de fotografiat se va roti in jurul pacientului ori poate sa stea intr-un singur mod, iar pacientul va fi cel care isi va schimba pozitiile.
Cand se recomanda o scintigrafie osoasa?
Medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii osoase daca este de parere ca pacientul are o problema la sistemul osos. O scanare a oaselor poate sa ajute medicul sa descopere cauza unei dureri inexplicabile a oaselor cu care se confrunta pacientul.
Scintigrafia osoasa poate sa scoata la iveala probleme ale tesutului osos care sunt asociate cu urmatoarele:
- o forma de artrita
- necroza avasculara (cand tesutul osos este necrozat din cauza ca nu mai este irigat cu sange)
- cancere osoase
- cancer care s-a extins catre oase, din alte parti ale corpului
- displazie fibroasa (o afectiune care determina un tesut anormal asemanator celui cicatricial, care creste in locul osului normal)
- fracturile
- o infectie ce implica osul
- boala Paget a osului - o afectiune ce duce la oase deformate, fragile.
Cine interpreteaza rezultatele?
Un medic specialist in radiologie ori alt medic care s-a specializat in medicina nucleara va interpreta imaginile obtinute la o scintigrafie. Acest medic va interpreta imaginile si va cauta dovezi care sa arate un metabolism anormal al oaselor. Zonele acestea vor aparea ca niste puncte mai inchise la culoare si ca niste puncte mai deschise la culoare, acolo unde substanta radiofarmaceutica nu s-a acumulat.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/scintigraphy
- Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bone-scan#results
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-scan/about/pac-20393136