Ingrijirile paliative in tratarea bolilor hepatice cronice - cand sunt recomandate

Bolile hepatice cronice precum ciroza sau cancerul hepatic necesita ingrijiri paliative. Tratamentul paliativ amelioreaza simptomele resimtite de pacientul care sufera de o boala incurabila, dar sustine totodata si familia acestuia. In orice moment al evolutiei bolii hepatice, pacientul poate beneficia de ingrijiri paliative.

Ingrijirile paliative sunt oferite de o echipa de cadre medicale, alcatuita din medici, asistente, psihologi si asistenti sociali. Intreaga echipa actioneaza impreuna pentru a oferi cea mai buna ingrijire pacientului. Tratamentul paliativ poate fi oferit pacientului indiferent de varsta, iar acesta poate fi administrat in paralel cu tratamentul conventional.

Durerile, oboseala, constipatia, greata, pierderea apetitului, insomniile si toate celelalte simptome ce pot aparea pe fondul unei boli cronice pot fi combatute cu ajutorul tratamentului paliativ. Acest tratament nu numai ca va ameliora starea pacientului, insa totodata il va ajuta pe acesta sa isi recapete speranta si dorinta de a lupta cu boala si de a iesi invingator.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tratamentul paliativ nu este recomandat numai pacientilor care au sanse de vindecare desi se lupta cu o boala grea, ci si pacientilor care sufera de boala hepatica in stadiu final si au de-a face cu simptome fizice si psihice greu de suportat. Si pacientii care sunt pe lista pentru transplant de ficat pot avea de castigat de pe urma folosirii tratamentului paliativ.

Scopul ingrijirilor paliative este acela de a ameliora si preveni suferinta, astfel incat calitatea vietii pacientului sa fie imbunatatita considerabil. In prima faza, tratamentul paliativ se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si pe sustinerea pacienului si a familiei acestuia, in alegerea tratamentului potrivit. Apoi, ingrijirile paliative nu neglijeaza nici aspectele psihice si spirituale, oferind sustinere din toate punctele de vedere bolnavului.

Ingrijirile paliative in tratarea cirozei

Ciroza reprezinta stadiul final si ireversibil de evolutie a bolii hepatice cronice. Aceasta este caracterizata de fibroza hepatica, ceea ce inseamna ca tesuturile sanatoase ale ficatului au fost inlocuite, la pacientul care sufera de ciroza, de tesut cicatricial. Singurul tratament disponibil pentru ciroza consta in transplantul de ficat, insa obtinerea unui transplant reprezinta un proces anevoios si dureros pentru pacient si familia acestuia.

Mai mult decat atat, din cauza alor probleme de sanatate asociate, e posibil ca pacientul cu ciroza sa nu fie considerat un candidat potrivit pentru interventia de transplant de ficat, ceea ce inseamna ca pentru acesta nu se mai poate face nimic. Si in aceasta situatie ingrijirile paliative pot fi de ajutor, oferind sprijin emotional pacientului si familiei acestuia, insa totodata concentrandu-se pe calmarea durerilor si estomparea altor simptome neplacute.

Daca tu sau cineva apropiat din familie ori din cercul de prieteni primeste diagnosticul de boala cronica hepatica in stadiu avansat, poti lua in considerare si varianta tratamentului paliativ, chiar daca e folosit in paralel cu tratamentul conventional.

Chiar daca tratamentul paliativ poate incepe in orice moment al evolutiei bolii, este recomandat sa fie folosit inca de la primirea diagnosticului – astfel, acesta va fi mai benefic pacientului. Echipa de medici care ofera ingrijirile paliative va ajuta pacientul sa inteleaga mai bine diagnosticul primit, precum si modul in care il va afecta boala hepatica cronica pe termen scurt si lung.

Anxietatea, depresia si disconfortul resimtit de pacient sau de apropiatii acestuia vor fi, de asemenea, combatute cu ajutorul echipei de specialisti care ofera tratament paliativ.

Indiferent de cat de grav iti poate parea diagnosticul primit, nu te descuraja si cauta cei mai buni specialisti pentru a lupta impreuna impotriva bolii hepatice ce nu iti da pace. Pe masura ce iti intelegi diagnosticul si inveti sa iti accepti boala, lucrurile vor deveni mai clare si lupta cu afectiunea de care suferi va capata sens.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Integration of palliative care in end-stage liver disease and liver transplantation", publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Jamie Potosek, Michael Curry, Mary Buss, si Eva Chittenden

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0