Fumatul, principala cauza a cancerului pulmonar

Fumatul este principala cauza a aparitiei cancerului la plamani, iar vestea buna este ca e, de asemenea, si cea mai usor de prevenit cauza a cancerului. In urma multor ani de cercetare, oamenii de stiinta au confirmat: fumatul cauzeaza cancer.

Majoritatea cazurilor de cancer cauzate de fumat sunt de cancer la plamani, insa fumul de tigara poate contribui, de asemenea, si la aparitia altor tipuri de cancer precum: cancer al cavitatii bucale, cancer esofagian, cancer la ficat, cancer la pancreas, cancer la stomac, cancer intestinal, cancer al vezicii urinare, cancer cervical sau leucemie. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, 4 din 5 cazuri de cancer pulmonar diagnosticate sunt cauzate de fumat. Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar are rata de supravietuire cea mai mica.

Ce rol are fumatul in declansarea cancerului pulmonar

Principalul mod prin care fumatul cauzeaza cancer consta in distrugerea ADN-ului celular. O serie de substante chimice din fumul de tigara afecteaza ADN-ul celulelor de la nivelul cailor respiratorii. Mai mult decat atat, organismul fumatorului isi pierde capacitatea de a elimina substantele toxice, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al acestora este mai slab.

Asta inseamna ca fumatul favorizeaza mutatiile genetice la nivelul ADN-ului celular, mutatii care pot rezulta in multiplicarea haotica si necontrolata a celulelor – iar astfel apar tumorile la nivel pulmonar.

Este nevoie de mai multi ani pentru ca ADN-ul celular sa fie afectat de fumat si astfel sa apara cancerul. Organismul este creat astfel incat sa faca fata substantelor chimice, insa in timp isi pierde aceasta abilitate, daca este expus in mod repetat si constant la fumul de tigara. Fiecare tigara afecteaza ADN-ul celulelor pulmonare, insa agresarea in mod repetat a celulelor poate cauza cancer. Asadar, riscul de cancer pulmonar creste direct proportional cu numarul de tigari fumate.

Studiile arata totusi ca modificari la nivelul ADN-ului se produc chiar si dupa 15 tigari fumate.

 

 

Statistic vorbind, o jumatate dintre fumatorii inraiti vor muri din cauza acestui viciu. Iata si alte informatii utile despre cancerul pulmonar:

  • Fumatorii mor mai tineri decat nefumatorii.
  • Fumatul scurteaza viata barbatilor cu pana la 12 ani, iar pe cea a femeilor cu 11 ani.
  • Fumatul nu cauzeaza numai cancer pulmonar, ci afecteaza aproape orice organ din organism, incepand cu inima, vasele de sange, organele reproducatoare, gura, pielea, ochii si oasele.

Renuntarea la fumat este sinonima cu reducerea riscului de cancer pulmonar

Daca vrei sa iti reduci riscul de cancer la plamani, e momentul sa renunti la fumat. Trebuie sa stii insa ca abia dupa 10 ani in care nu fumezi deloc, riscul de cancer pulmonar ti se injumatateste.

De asemenea, renuntatul la fumat reduce riscul cardiovascular. In 2-5 ani de cand te lasi de fumat, riscul de infarct ajunge sa fie acelasi cu al unui nefumator.

Mai mult decat atat, riscul de cancer al cavitatii bucale, esofagian si al vezicii urinare se injumatateste si el in 5 ani de la renuntarea la acest viciu.

Fumul de tigara ii afecteaza si pe cei din jurul fumatorilor, fumatul pasiv fiind, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0