Terapii noi în cancerul pulmonar fără celule mici

Cancerul pulmonar fără celule mici este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, cu mai mult de două milioane de cazuri noi pe an. Află în cele ce urmează ce terapii noi au fost aprobate de FDA pentru gestionarea acestui tip de cancer.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar fără celule mici includ agravarea tusei cronice, însoțită de sânge, respirație șuierătoare, pierderea inexplicabilă în greutate, dureri în piept sau respirație dureroasă, scăderea apetitului și infecții pulmonare, cum ar fi bronșită și pneumonie. Simptomele avansate includ dureri osoase, dureri de cap sau convulsii cauzate de metastazele cerebrale și noduli limfatici.

Deși nu se cunoaște exact cauza principală a acestui tip de cancer, factorii de risc includ fumatul, fumatul pasiv, radioterapia pentru alte tipuri de cancer, expunerea la radon și azbest, arsenic în apa potabilă, factori genetici și poluarea atmosferică.

Tratamentul cancerului pulmonar este gestionat de o echipă de specialiști din diferite departamente și depinde de tipul de cancer pulmonar, de mărimea și poziționarea tumorii, de cât de avansată este boala și de starea generală de sănătate a pacientului. Cele mai frecvente opțiuni de tratament includ intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia și imunoterapia. În funcție de tipul de cancer și de stadiu, se poate recomanda o combinație a acestor tratamente.

Inhibitorii  tirozin kinazei (TKI) reprezinta  un tip de blocant al creșterii cancerului, acre blochează proteinele situate pe celulele canceroase care încurajează dezvoltarea cancerului. Aceste proteine ​​sunt numite receptori ai factorului de creștere epidermic (EGFR). Dacă aveți un cancer care are acești receptori, sunteți EGFR pozitiv.

Tratamente noi pentru cancerul pulmonar: tepotinib, sotorasib, amivantamab-vmjw

Iată ce tratamente s-au aprobat recent pentru cancerul pulmonar fără celule mici:

Tepotinib

În februarie 2021, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea accelerată acestui medicament pentru tratamentul pacienților adulți, cu cancer pulmonar metastazat fără celule mici, cu modificări ale tranziției epitelial-mezenchimale (MET).

În ceea ce privește Europa, în noiembrie 2020, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a validat cererea de autorizare de introducere pe piață depusă de Merck pentru revizuirea tepotinibului ca tratament pentru cancer pulmonar fără celule mici avansat, cu modificări ale METex14 la pacienții adulți.

Tepotinib, dezvoltat de Merck, este un inhibitor al kinazei îndreptat împotriva tranziției epitelial-mezenchimale, cu administrare o dată pe zi, care care contribuie la inhibarea creșterii tumorii canceroase. Medicamentul este disponibil sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare alb-roz, biconvexe, de 225 mg.

Aprobarea autorităților de sănătate s-a bazat pe rezultatul studiului clinic pivot de fază II VISION. Studiul clinic multi-centru, non-randomizat, cu un singur braț, deschis, multi-cohortă a înrolat 152 de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici avansat sau metastatic.

Participanților la studiu li s-au administrat 450 mg de tepotinib pe cale orală o dată pe zi până când boala lor a progresat sau s-au confruntat cu o toxicitate inacceptabilă. Măsura principală a rezultatului eficacității studiului a fost rata de răspuns globală, evaluată de un comitet de evaluare independent. Aceasta a fost de 43%. Cele mai frecvente reacții adverse observate la pacienții cărora li s-a administrat tepotinib în timpul studiului clinic au inclus edeme, greață, oboseală, dureri musculo-scheletice, diaree și dispnee.

Sotorasib

Sotorasib, dezvoltat de compania biofarmaceutică americană Amgen, este o terapie orală, de primă clasă, indicată pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer pulmonar fără celule mici cu mutații KRAS G12C sau metastatic, după cel puțin o terapie sistemică anterioară. Sotorasib este un inhibitor extrem de selectiv al KRAS G12C care suprimă potențial proliferarea rapidă a celulelor canceroase.

Medicamentul a primit aprobare FDA în mai 2021, pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici local avansat sau metastatic cu mutația KRAS G12C și este disponibil sub formă de comprimate filmate galbene, alungite, cu eliberare imediată de 120 mg. Aprobarea s-a bazat pe rezultatele obținute din studiul clinic cu un singur braț, deschis, multi-centru CodeBreaK 100. Studiul a înscris un subgrup de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici local avansat sau metastatic cu mutații KRAS G12C.

Un număr total de 126 de pacienți au fost incluși în studiu, dintre care 124 au fost confirmați cu cancer pulmonar fără celule mici cu mutare KRAS G12C. Obiectivul principal al studiului a fost rata generală de răspuns și durata răspunsului. Toți pacienții primiseră cel puțin o linie anterioară de terapie sistemică pentru cancerul pulmonar fără celule mici metastatic. În studiu, pacienții au primit 960 mg de sotorasib o dată pe zi până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă.

Sotorasib a atins 36% ca rată generală de răspuns cu o durată medie de răspuns de zece luni. Rata de control al bolii care include pacienții care au obținut răspunsuri complete și parțiale sau boală stabilă pentru mai mult de trei luni a fost de 81%. Cele mai frecvente efecte secundare ale pacienților tratați cu sotorasib în acest studiu au inclus diaree, dureri musculo-scheletice, greață, oboseală, leziuni hepatice și tuse.

Amivantamab-vmjw

Amivantamab-vmjw este primul anticorp bispecific complet uman indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer pulmonar metastatic fără celule mici cu mutații de inserție ale receptorului factorului de creștere epidermic (EGFR) exon 20, a căror boală a avansat în timpul sau după chimioterapia pe bază de platină. 

Medicamentul dezvoltat de Janssen Pharmaceutical este disponibil în doza de 50 mg / ml (350 mg / 7 ml) sub formă de soluție sterilă, fără conservanți, incoloră până la galben pal, într-un flacon cu doză unică pentru perfuzie intravenoasă. În mai 2021, amivantamab-vmjw a primit aprobarea accelerată de la FDA pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer pulmonar fără celule mici, local avansat sau metastatic, cu mutații de inserție a exonului 20 EGFR. Medicamentul împiedică creșterea tumorii și neutralizează celulele canceroase.

Aprobarea autorităților sanitare se bazează pe date pozitive din CHRYSALIS, un studiu în curs de desfășurare, multi-centru, deschis, faza multi-cohortă. Eficacitatea medicamentului a fost evaluată la 81 de pacienți a căror boală a progresat în timpul sau după chimioterapia pe bază de platină.

Obiectivul principal al studiului a fost rata de răspuns globală, evaluată printr-o revizuire oarbă centrală independentă. În studiu, pacienții au primit fie 1050 mg, fie 1400 mg de amivantamab-vmjw o dată pe săptămână timp de patru săptămâni, apoi la fiecare două săptămâni până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă. Medicamentul a atins rata de răspuns globală de 40% cu 11,1 luni de durată medie a răspunsului și un profil de siguranță tolerabil. Aproape două treimi (63%) dintre răspunsuri au durat șase luni sau mai mult.

Cele mai frecvente evenimente adverse raportate la pacienții tratați cu amivantamab-vmjw în studiul clinic au inclus erupții cutanate, reacții legate de perfuzie, infecții ale pielii din jurul unghiilor sau de la picioare, dureri musculare și articulare, respirație scurtată, greață, oboseală, umflături la nivelul picioarelor inferioare sau mâini sau față, răni în gură, tuse, constipație, vărsături și modificări ale anumitor analize de sânge.

Amivantamab - comercializat si ca Rybrevant™ este un anticorp monoclonal bispecific care vizează receptorul factorului de creștere epidermal (EGFR) și factorul de tranziție epitelial mezenchimal (MET) si este dezvoltat de Janssen Biotech pentru tratamentul cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) .

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Lung Cancer treatment
https://www.nhs.uk/conditions/lung-cancer/treatment/
Clinical Trials Arena - Tepmetko (tepotinib) for the Treatment of Non-Small Cell Lung Cancer
https://www.clinicaltrialsarena.com/projects/tepmetko-tepotinib-non-small-cell-lung-cancer/
Clinical Trials Arena - LUMAKRAS™ (Sotorasib) for the Treatment of Non-Small Cell Lung Cancer
https://www.clinicaltrialsarena.com/projects/lumakras-sotorasib-nsclc/
Clinical Trials Arena - RYBREVANT (amivantamab-vmjw) for the Treatment of Non-Small Cell Lung Cancer
https://www.clinicaltrialsarena.com/projects/rybrevant-nsclc/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0