Tratamentul cancerului bronho-pulmonar cu celule mici

Cancerul bronho-pulmonar cu celule mici este un tip de cancer ale carui celule se formeaza la nivelul tesuturilor pulmonare.

Exista doua tipuri de cancer bronho-pulmonar cu celule mici:

  • Carcinomul cu celule mici
  • Carcinomul cu celule mici combinate
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Cancerul bronho-pulmonar cu celule mici prezinta un timp de dedublare mai rapid, o rata de crestere mai mare si o metastazare mai precoce decat cancerul cu celule non-mici.

Doar o treime dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune au boala limitata in momentul diagnosticului, restul de doua treimi se prezinta cu boala extinsa.

Cancerul bronho-pulmonar cu celule mici este sensibil la chimioterapie si radioterapie, dar majoritatea pacientilor mor din cauza recurentei bolii.

Tratamentul cancerului la plamani cu celule mici se bazeaza pe:

  • Chimioterapie
  • Radioterapie
  • Interventie chirurgicala.


Aceste metode de tratament pot fi folosite pe cont propriu, insa pot fi folosite si asociate. De pilda, adesea chimioterapia este folosita in combinatie cu radioterapia. Totodata, radioterapia este, de multe ori, recomandata inainte sau dupa o interventie chirurgicala.

Tratamentele paliative sunt, de asemenea, folosite la pacientii cu cancer bronho-pulmonar. Acestea ajuta pacientul sa managerieze mai bine simptomele, mai ales in ultima faza a bolii. Si familia bolnavului de cancer pulmonar in stadiu final poate fi ajutata de tratamentele paliative.

Tratamentul bolii limitate la torace consta in chimioterapie si radioterapie toracica concomitente. Rata de raspuns este de 70-90% cu o supravietuire medie de 14-20 de luni; rata de supravietuire la 2 ani este de aproximativ 40%. Peste 50% din pacientii cu cancer cu celule mici dezvolta metastaze cerebrale. Acest fapt a determinat utilizarea iradierii craniene profilactice.

 

 

Pentru pacientii cu cancer bronho-pulmonar cu celule mici in stadiu avansat, tratamentul recomandat consta in chimioterapie, urmata de iradiere craniana profilactica la pacientii cu raspuns obiectiv la chimioterapie. Chimioterapia are rol paliativ si poate prelungi supravietuirea pentru majoritatea pacientilor cu boala extinsa. Rata de supravietuire medie este de 9-11 luni, iar rata de supravietuire la 2 ani este de sub 5%.

Majoritatea pacientilor cu recadere sunt rezistenti la terapie. Pacientii cu recadere au indicatie de chimioterapie de linia a doua.

Ce medic trateaza cancerul bronho-pulmonar cu celule mici

Echipa de medici care trateaza pacientul diagnosticat cu cancer la plamani cu celule mici este alcatuita din:

  • Medic oncolog – acesta trateaza cancerul cu medicamente, folosind chimioterapia.
  • Medic pneumolog – acesta este specializat in tratarea problemelor aparatului respirator.
  • Medic specialist in radioterapie – acesta trateaza cancerul cu ajutorul radioterapiei.
  • Medic chirurg – acesta indeparteaza tumorile atunci cand tratamentul o cere.


Este important ca pacientul sa discute cu medicii care il trateaza, pentru a afla cat mai multe despre tratamentul ales si despre modul in care acesta il va afecta. Efectele secundare trebuie neaparat sa fie cunoscute de catre pacient, pentru ca acesta sa nu se alarmeze atunci cand ele apar.

A doua opinie este, de asemenea, importanta. Este recomandat ca pacientul care nu e impacat cu decizia medicului sau sa ceara o a doua opinie unui alt medic. Astfel, fie va capata mai multa incredere in tratamentul ales pentru ca al doilea medic confirma spusele primului, fie va primi o alternativa mai pe placul sau.

Cum sa faci fata tratamentului pentru cancerul bronho-pulmonar

Tratamentul pentru cancer este foarte solicitant pentru organism. Reactiile adverse pot face pacientul sa isi piarda rabdarea, sa cada in depresie sau sa dezvolte anxietate.

Un psihoterapeut te poate ajuta sa treci mai usor peste lucrurile prin care treci. Si grupurile de suport pentru bolnavii de cancer te pot ajuta sa faci fata mai usor situatiei in care te afli.

Familia si prietenii joaca, de asemenea, un rol in aceasta perioada. De aceea, e indicat ca pacientul sa ceara si sa accepte ajutorul celor apropiati in aceasta perioada.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0