Cancerul bronhopulmonar – metode de diagnostic

Diagnosticarea cancerului pulmonar trebuie sa fie facuta cat mai timpuriu, astfel incat sansele de vindecare sa fie cat mai mari.

Evaluarea clinica este obligatorie la toti pacientii. Bronhoscopia se efectueaza la toti pacientii, permite diagnosticul anatomopatologic si ofera informatii pentru stadializarea cancerului bronhopulmonar. In cadrul bronhoscopiei se preleveaza probe pentru examenul citologic si histopatologic prin biopsie, lavaj bronsic, periaj, punctie aspirativa transbronsica sau transesofagiana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ecografia transbronsica/ transesofagiana permite evaluarea mediastinului anterior si posterior, permite diagnosticul si stadializarea non-chirurgicala a mediastinului.

Computer tomografia toraceui (CT), abdomenului superior ori craniului ofera informatii pentru stadializarea bolii - descrierea leziunii primare si a leziunilor la distanta (metastaze, ganglioni).

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) la nivel cerebral, toracic si abdominal superior este, de asemenea, folosita in diagnosticarea cancerului la plamani. RMN-ul toracic este superior examenului CT pentru detectarea invaziei directe a tumorii primare in structurile adiacente precum peretele toracic, diafragma, mediastinul, baza gatului si ar trebui efectuat la pacientii selectati la care se are in vedere o interventie chirurgicala cu viza curativa.

Ultrasonografia toracica evalueaza tumorile pulmonare periferice, pleureziile neoplazice, metastazele pleurale sau ale cutiei toracice.

Ecografia abdominala evidentiaza metastazele hepatice si suprarenaliene.

Scintigrafia osoasa trebuie efectuata cand pacientul are dureri osoase sau fosfataza alcalina crescuta.

Examenul citologic se efectueaza din sputa, lavaj bronsic, aspiratie pleurala/biopsie pleurala. Citologia negativa nu trebuie sa elimine diagnosticul de cancer bronhopulmonar in cazurile cu suspiciune clinico-radiologica.

Testele imunohistochimice permit diferentierea intre tumora primara si metastaza, precum si intre diferitele tipuri de cancer bronho-pulmonar.

Pentru stadializarea ganglionilor mediastinali este necesara toracotomia/toracoscopia sau mediastinoscopia/mediastinotomia.

Dupa stabilirea diagnosticului de cancer bronho-pulmonar, dar si dupa stadializarea acestuia – cancerul la plamani are 4 stadii, dintre care ultimul este cel metastaziat (celulele bolnave au migrat catre ale zone din corp) - medicul oncolog stabileste tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte.

In unele cazuri, daca boala este intr-un stadiu foarte avansat si nu exista varianta vindecarii pacientului, acesta poate hotari, impreuna cu medicul, sa nu faca tratamentul pe baza de interventie chirurgicala, chimioterapie ori radioterapie. In asemena situatii se recomanda tratamentul paliativ, care amelioreaza simptomele resimtite de pacient si imbunatateste calitatea vietii acestuia.

Pe de alta parte, daca exista sanse de vindecare, pacientul va fi supus unei interventii chirurgicale prin intermediul careia se va indeparta fie o sectiune din plaman, fie un lob pulmonar ori chiar un plaman intreg. Nodulii limfatici din apropierea tumorii pot fi, de asemenea, indepartati daca medicul banuieste ca celulele canceroase au migrat catre acestia.

Radioterapia poate fi folosita atat inaintea interventiei chirurgicale, cat si dupa aceasta. Radioterapia ucide celulele canceroase, insa poate sa amelioreze si unele simptome, printre care si durerile.

 

 

Chimioterapia este, de asemenea, folosita pentru uciderea celulelor canceroase. In general, aceasta este folosita dupa interventia chirurgicala si poate fi asociata cu radioterapia, pentru sporirea eficientei.

Imunoterapia reprezinta o alta metoda de tratament folosita pentru cancerul bronho-pulmonar. Aceasta determina sistemul imunitar sa atace mai eficient celulele canceroase. Aceasta metoda de tratament este folosita, in general, la pacientii cu cancer pulmonar metastatic.

Tratamentul paliativ are rolul de a ameliora simptomele cancerului bronho-pulmonar, in special in cazul pacientilor cu cancer aflat in stadiu final, care nu mai pot face nimic pentru a se vindeca. Ingrijirile paliative ajuta si familia bolnavului, oferindu-i sprijin atat pentru obtinerea calmantelor de care pacientul are nevoie pentru a suporta durerile in ultima faza, cat si pentru acceptarea situatiei in care se afla.

Cancerul bronho-pulmonar are o rata scazuta de vindecare, iar principalul motiv pentru care rata este asa mica e ca acesta este, de cele mai multe ori, diagnosticat in stadiu foarte avansat, atunci cand medicii nu mai pot face mare lucru pentru pacient. De aceea este foarte important ca, imediat ce observa semne si simptome ce pot trada cancerul pulmonar, pacientul sa mearga la medic pentru o examinare amanuntita. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0