Anemia, simptom frecvent asociat cancerului

Intr-o definitie foarte simpla, anemie inseamna un nivel scazut al globulelor rosii in sange.

Cauzele anemiei pot fi multiple, iar in cancer in mod special, etiologia este multifactoriala. In general, anemia apare fie in momentul in care maduva hematoformatoare nu sintetizeaza suficiente globule rosii, fie atunci cand in ciuda unei sinteze normale organismul pierde sange sau in cazul in care celulele rosii sunt distruse de catre organism prin punerea in miscare a mai multor mecanisme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anemia este un simptom frecvent intalnit in cancer, in special la pacientii care sunt supusi procedurilor de chimioterapie. Pacientii se plang de oboseala excesiva, la eforturi mici si chiar in repaus, ameteli, cefalee, palpitatii, lipsa de concentrare, etc. Tratamentul anemiei asociate cancerului reprezinta un element extrem de important care contribuie la coerenta tratamentului citostatic cu mentinerea dozelor recomandate precum si a intensitatii dozei. Un nivel al hemoglobinei aproape de normal inseamna pe de o parte o calitate a vietii superioara iar pe de alta parte inseamna administrarea dozei corespunzatoare de chimioterapic sau agent biologic, cu respectarea timing-ului de administrare.

Despre hematii

Celulele rosii cunoscute si sub numele de hematii contin o proteina chelatoare de fier intitulata hemoglobina. Hemoglobina este principalul transportor de oxigen de la nivel pulmonar catre toate partile corpului. Scaderea nivelului hemoglobinei inseamna oxigenare inferioara a tuturor tesuturilor si ca urmare deficiente functionale la nivelul acestora. Sinteza globulelor rosii se produce la nivelul maduvei osoase hematoformatoare sub actiunea eritropoetinei, o proteina sintetizata de catre rinichi in conditii de hipoxie.

 

 

Simptome si semne

Pacientii anemici prezinta unul sau mai multe simptome printre care:

  • astenie
  • oboseala musculara
  • tahicardie, ritm cardiac neregulat
  • dificultati in respiratie (dispnee) la eforturi mici sau chiar in repaus
  • ameteli, nesiguranta, dureri de cap, dificultati de concentrare, insomnii
  • tegumente si mucoase palide

 

Etiologia anemiei

  • Terapia oncologica citostatica afecteaza maduva hematoformatoare.In general, toxicitatea hematologica este reversibila, ceea ce inseamna refacerea nivelului hemoglobinei la cateva saptamani sau luni dupa finalizare chimioterapiei
  • Radioterapia, desi este o procedura terapeutica localizata,poate determina anemie in conditiile iradierii unor arii mai largi sau in conditiile iradierii oaselor bazinului, membrelor inferioare, toracelui sau abdomenului
  • Evolutia diverselor tipuri de cancer, asa cum este cazul hemopatiilor maligne de genul leucemiilor, limfoamelor sau mielomului multiplu, care "sugruma" populatia normala de celule hematoformatoare din masuva hematogena
  • Pierderea apetitului, greturile repetive si/sau varsaturile, depriveaza organismul de componenti absolut necesari sintezei globulelor rosii asa cum sunt fierul, vitamina B12 sau Acidul folic..
  • Sangerarea

 

Diagnosticul de anemie este sugerat de examenul clinic si confirmat de analizele de laborator. O hemoleucograma completa este suficienta pentru a diagnostica o anemie.La aceasta se adauga teste suplimentare pentru a identifica cauzele acesteia.

 

 

Tratamentul anemiei

Depinde de cauzele acesteia precum si de simptomatologie. Tolerabilitatea anemiei este variabila de la persoana la persoana si depinde de gradul acesteia dar si de ritmul de instalare al acesteia.

In situatia unei anemii severe (hemoglobina sub 7) se recurge la transfuzia repetitiva de sange izogrup- izoRH in scopul corectatii rapide a nivelului hemoglobinei.

In situatia unei anemii hemoragice se intervine specific in identificarea cauzei acesteia si oprirea sangerarii

In cazul anemiei survenite in contextul chimioterapiei, al radioterapiei sau terapiei biologice se poate recurge la terapiei medicamentoasa. Aceasta consta in administrarea unor factori stimulatori ai eritropoiezei (mecanismul de stimulare al formarii globulelor rosii). Factorii de stimulare ai eritropoiezei au o perioada de latenta variabila de pana la 4 saptamani pana la instalarea efectului. Rolul eritropetinelor in cazul anemiei secundare chimioterapiei este controversat si reprezinta subiectul unor dezbateri aprinse in conditiile in care anumite pareri sustin potentialul efect stimulator si asupra celulelor tumorale.

Deoarece etiologia anemiei din cancer este multifactoriala, de multe ori la aparitia si mentinerea acesteia sunt implicate o serie de carente vitaminice si minerale. In aceste conditii, de foarte multe ori, in afara eritropoietinelor se recurge la administrarea de complexe vitaminice care includ,printre altele fier, acid folic sau vitamina B12, frecvent carentate in conditiile unei maladii neoplazice. Si aceasta, in ciuda unor dogme, inca actuale, atat in literatura medicala cat si mai ales in cea pseudomedicala potrivit carora este interzisa administrarea de vitamine din grupul B si mai ales B12 si acid folic pacientilor cu cancer. Lucru complet fals si fara nici un fundament stiintific.

De asemenea,pacientilor diagnosticati cu cancer si anemici, li se recomanda frecvent o dieta bogata in fier si acid folic prin consum de carne rosie, broccoli, alune, caise deshidratate, spanac, linte, sparanghel, etc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Catalin Costovici.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0