

Urmarirea pacientilor diagnosticati cu melanom (follow-up)
Urmarirea pacientilor diagnosticati cu melanom (follow-up)
Urmarirea pacientilor diagnosticati cu melanom (follow-up)
Toti pacientii diagnosticati cu melanom, indiferent de stadiul bolii, raman intr-un program de monitorizare dermatologica periodica. In functie de stadiul la diagnostic, daca este boala avansata, ei trebuie sa efectueze controale periodice si la medicul oncolog, dar si la medicul chirurg.
Ingrijirea pacientilor care au suferit de melanom nu se incheie dupa ce boala este vindecata. Medicii vor continua sa monitorizeze situatia pacientului in mod periodic, pentru a se asigura ca boala nu a revenit.
Pe langa aceste evaluari periodice, autoexaminarea este foarte importanta. Autoexaminarea ar trebui facuta lunar. Astfel, fiecare pacient va putea depista eventuale noi leziuni aparute pe corp sau la nivelul zonei unde a fost melanomul. In cazul aparitiei unor formatiuni suspecte, consultul dermatologic este obligatoriu a fi efectuat cat mai repede.
In general, evaluarea dermatologica se face la fiecare 3-6 luni, pentru primii 2 ani dupa diagnostic, si la fiecare 3-12 luni, in urmatorii 3 ani. Dupa 5 ani de la diagnostic, aceste evaluari se pot face anual. Bineinteles, autoexaminarea este indicat sa se faca lunar, la fel ca in cazul pacientilor sanatosi.
Evaluarea dermatologica se face prin examen clinic al intregii suprafete cutanate. Ea se efectueaza pentru a descoperi eventuale noi leziuni melanocitare aparute intre timp, care ar putea fi noi melanoame primare sau metastaze ale melanomului care a fost excizat. Formatiunile nou depistate se evalueaza si dermatoscopic. Se monitorizeaza dermatoscopic alte leziuni melanocitare de tipul nevilor atipici. La nivelul zonei unde a fost melanomul, se evalueaza cicatricea restanta, pentru a putea depista eventualele recidive.
Citeste si Radioterapia in melanom
La controlul dermatologic se palpeaza si ariile ganglionare loco-regionale.
Testele imagistice pentru evidentierea metastazelor si recurentelor se repeta incepand cu stadiul IIb, la intervale de timp ce pot fi cuprinse intre 3 si 12 luni, in primii 5 ani de la terminarea tratamentului. Aceste teste imagistice pot include radiografii, ecografii, tomografie computerizata, PET/CT, RMN. Dupa 5 ani, ele nu se mai recomanda daca nu a existat recurenta sau daca pacientul nu are niciun semn sau simptom dat de metastaze. In cazul in care apare recurenta, apar metastaze sau un alt melanom, tratamentul se face in functie de stadiul bolii.
Cum poate fi prevenita revenirea melanomului
Pacientii care au suferit deja de melanom, insa l-au vindecat, prezinta risc crescut de reimbolnavire. De aceea, ei trebuie sa acorde o protectie sporita metodelor de prevenire a acestui tip de cancer de piele.
Protejarea de radiatiile UV este esentiala in prevenirea revenirii melanomului. Pentru a iti proteja pielea, respecta urmatoarele indicatii:
- Evita expunerea la soare in intervalul orar 10 – 16, atunci cand intensitatea radiatiilor este sporita.
- Poarta pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga in zilele calduroase de vara.
- Foloseste lotiune cu factor de protectie SPF 30.
- Poarta palarii cu boruri mari, pentru a-ti proteja tenul, gatul si zona decolteului de radiatiile ultraviolete.
In cazul in care melanomul revine, in ciuda adoptarii metodelor de prevenire, este esential ca acesta sa fie depistat in stadiu incipent. Astfel, sansele de vindecare sunt sporite.
Pacientul si medicii care l-au tratat de melanom trebuie sa lucreze impreuna, sa fie o echipa, pentru a putea identifica melanomul la scurt timp dupa revenirea acestuia. Din pacate, melanomul este singurul tip de cancer de piele care se metastaziaza, ceea ce inseamna ca daca nu este tratat, celulele canceroase pot migra catre alte zone din organism. Odata metastaziat, melanomul este mult mai greu de tratat, iar sansele de vindecare scad dramatic.
Sursa foto: Shutterstock