Urmarirea pacientilor diagnosticati cu melanom (follow-up)

Toți pacienții diagnosticați cu melanom, indiferent de stadiul bolii și de tratamentul pe care l-au urmat, rămân într-un program de monitorizare dermatologică periodică. În funcție de stadiul la diagnostic, dacă este boală avansată, ei trebuie să efectueze controale periodice și la medicul oncolog, dar și la medicul chirurg. Discutăm în acest articol despre ce presupune monitorizarea și ce ar trebui să facă pacientul vindecat de melanom pentru a avea grijă de el cât mai bine în perioada următoare.

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă în celulele pigmentare numite melanocite. Aceste celule sunt responsabile de producerea melaninei, pigmentul care oferă pielii culoare. Melanomul poate apărea în diverse părți ale corpului, inclusiv pe piele, în ochi sau în alte organe unde se găsesc melanocitele.

Melanomul poate să apară ca un nou nev sau poate să se dezvolte într-un nev existent. Deși poate afecta persoanele de toate vârstele, melanomul este mai frecvent la adulți și este considerat a fi unul dintre cele mai grave tipuri de cancer de piele din cauza tendinței sale de a se răspândi rapid către alte părți ale corpului, dacă nu este diagnosticat și tratat în stadiile incipiente. Detectarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru managementul eficient al melanomului și pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire a pacientului.

Îngrijirea pacienților care au suferit de melanom nu se încheie după ce boala este vindecată. Medicii vor continua să monitorizeze situația pacientului în mod periodic, pentru a se asigura că boala nu a revenit. Pe lângă aceste evaluări periodice, autoexaminarea este foarte importantă și ar trebui făcută lunar. Astfel, fiecare pacient va putea depista eventuale noi leziuni apărute pe corp sau la nivelul zonei unde a fost melanomul. În cazul apariției unor formațiuni suspecte, consultul dermatologic este obligatoriu a fi efectuat cât mai repede.

Recomandările Experților DOC

La cât timp se face evaluarea pacienților care au avut melanom?

În general, evaluarea dermatologică se face la fiecare 3‑6 luni, pentru primii 2 ani după diagnostic, și la fiecare 3‑12 luni, în următorii 3 ani. După 5 ani de la diagnostic, aceste evaluări se pot face anual. Bineînțeles, autoexaminarea este indicat să se facă lunar, la fel ca în cazul pacienților sănătoși.

Cum se face evaluarea post melanom?

Evaluarea dermatologică se face prin examen clinic al întregii suprafețe cutanate. Aceasta se efectuează pentru a descoperi eventuale noi leziuni melanocitare apărute între timp, care ar putea fi noi melanoame primare sau metastaze ale melanomului care a fost excizat. Formațiunile nou depistate se evaluează și dermatoscopic. Se monitorizează dermatoscopic alte leziuni melanocitare de tipul nevilor atipici. La nivelul zonei unde a fost melanomul, se evaluează cicatricea restantă, pentru a putea depista eventualele recidive. La controlul dermatologic se palpează și ariile ganglionare loco-regionale.

Testele imagistice necesare

Testele imagistice pentru evidențierea metastazelor și recurențelor se repetă începând cu stadiul IIb, la intervale de timp ce pot fi cuprinse între 3 și 12 luni, în primii 5 ani de la terminarea tratamentului. Aceste teste imagistice pot include radiografii, ecografii, tomografie computerizată, PET/CT, RMN. După 5 ani, acestea nu se mai recomandă dacă nu a existat recurență sau dacă pacientul nu are niciun semn sau simptom dat de metastaze. În cazul în care apare recurența, apar metastaze sau un alt melanom, tratamentul se face în funcție de stadiul bolii.

Recurența melanomului

Recurența melanomului poate apărea din mai multe motive și în diverse locuri ale corpului. Recurența locală se referă la reapariția melanomului în aceeași zonă în care a fost tratat inițial. Chiar și după îndepărtarea chirurgicală a unei leziuni, există un risc mic ca celulele canceroase să rămână în jurul marginilor exciziei și să crească din nou.

Recurența regională se referă la răspândirea melanomului la ganglionii limfatici din apropierea zonei inițiale a cancerului. Dacă melanomul s-a răspândit inițial la nivelul ganglionilor limfatici în timpul primului diagnostic sau dacă ganglionii limfatici au fost implicați în timpul exciziei inițiale, există un risc crescut de recurență regională.

Recurența la distanță înseamnă răspândirea melanomului la distanță de locul inițial al cancerului, afectând alte organe sau țesuturi din corp. Aceasta poate apărea chiar și după tratamentul inițial și poate fi rezultatul celulelor canceroase care au călătorit prin sistemul limfatic sau sangvin.

Recurența melanomului poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de stadiul cancerului la momentul diagnosticului inițial, tratamentul inițial și de caracteristicile specifice ale tumorii. Riscul de recurență poate fi redus prin urmărirea strictă după tratament și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Cum poate fi prevenită revenirea melanomului?

Pacienții care au suferit deja de melanom, însă s-au vindecat, prezintă risc crescut de reîmbolnăvire. De aceea, ei trebuie să acorde o protecție sporită metodelor de prevenire a acestui tip de cancer de piele.

Protecție solară

Protejarea de radiațiile UV este esențială în prevenirea revenirii melanomului. Pentru a îți proteja pielea, respectă următoarele indicații:

  • Evită expunerea la soare în intervalul orar 10 - 16, atunci când intensitatea radiațiilor este sporită. Dacă trebuie să ieși neapărat între aceste ore, îmbracă-te adecvat, cu haine subțiri și ușoare, dar care să-ți acopere pielea.
  • Poartă pantaloni lungi și subțiri și bluze subțiri cu mânecă lungă în zilele călduroase de vară.
  • Folosește loțiune cu factor de protecție SPF 30 sau 50 când ieși din casă.
  • Poartă pălării cu boruri mari, pentru a-ți proteja tenul, gâtul și zona decolteului de radiațiile ultraviolete.
  • Utilizarea patului de bronzare sau expunerea la alte surse artificiale de UV poate crește riscul de recurență a melanomului și de dezvoltare a altor cancere de piele. Este recomandabil să eviți complet bronzarea artificială.

Evaluări medicale regulate 

Este crucial ca pacientul să urmeze programul recomandat de vizite de urmărire și evaluări medicale regulate stabilite de medic. Aceste vizite pot include examinări fizice, monitorizarea ganglionilor limfatici și, uneori, imagistică medicală pentru depistarea precoce a oricărei recurențe sau a altor probleme de sănătate.

Autoexaminare a pielii

Pacienții ar trebui să fie instruiți să-și examineze periodic pielea pentru a detecta orice modificare a aspectului sau a formei alunițelor sau a altor leziuni cutanate. Dacă observă orice schimbare sau leziune nouă, aceștia ar trebui să raporteze imediat medicului.

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot crește riscul de recurență a melanomului și de dezvoltare a altor probleme de sănătate, inclusiv cancere. Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot contribui la menținerea unei sănătăți optime. Fumătorii înrăiți ar trebui să ceară sprijinul medicului, pentru că poate fi extrem de greu să se lase de acest viciu dacă au fumat mult și timp de mulți ani.

În cazul în care melanomul revine, în ciuda adoptării metodelor de prevenire, este esențial ca acesta să fie depistat în stadiu incipent. Astfel, șansele de vindecare sunt sporite. Pacientul și medicii care l-au tratat de melanom trebuie să lucreze împreună, să fie o echipă, pentru a putea identifica melanomul la scurt timp după revenirea acestuia. Din păcate, melanomul este singurul tip de cancer de piele care se metastazează, ceea ce înseamnă că dacă nu este tratat, celulele canceroase pot migra către alte zone din organism.

Odată metastazat, melanomul este mult mai greu de tratat, iar șansele de vindecare scad dramatic.

Cum se tratează în prezent melanomul?

Tratamentul melanomului depinde de stadiul cancerului, de localizarea acestuia și de alte factori individuali ai pacientului. În general, tratamentul melanomului poate include o combinație de metode, cum ar fi:

Intervenția chirurgicală

Îndepărtarea chirurgicală a melanomului este adesea primul pas în tratament. Operația poate implica excizia leziunii și a unei margini de țesut sănătos în jurul acesteia pentru a asigura înlăturarea completă a cancerului. În unele cazuri, poate fi necesară și excizia ganglionilor limfatici afectați.

Terapia adjuvantă

Pentru pacienții cu melanom în stadii avansate sau cu risc crescut de recurență, terapia adjuvantă, cum ar fi imunoterapia sau terapia țintită, poate fi recomandată pentru a reduce riscul de revenire a cancerului după tratamentul inițial.

Imunoterapia

Imunoterapia este o opțiune de tratament care stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a identifica și a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi realizată prin intermediul inhibitorilor de punct de control imunitar sau prin terapii cu celule T modificate genetic.

Terapia țintită

Pentru melanomul care prezintă anumite mutații genetice, terapia țintită poate fi o opțiune eficientă. Aceasta implică administrarea de medicamente care vizează specific acele mutații, blocând anumite căi de semnalizare celulare care promovează creșterea și supraviețuirea celulelor canceroase.

Radioterapia

Radioterapia poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce dimensiunea tumorii înainte sau după chirurgie.

Terapia fotodinamică

Această metodă implică utilizarea unui medicament fotosensibil care devine activ când este expus la lumină. După administrarea medicamentului, zona afectată este expusă la o sursă de lumină specială pentru a distruge celulele canceroase.

Terapia experimentală și clinică

În anumite cazuri, pacienții pot fi eligibili pentru participarea la studii clinice pentru terapii noi sau experimentale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - Follow up after melanoma treatment 
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/melanoma/treatment/follow-up
Sage Journals - Surveillance After a Previous Cutaneous Melanoma Diagnosis: A Scoping Review of Melanoma Follow-Up Guidelines
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/12034754231188434
Studiul „Surveillance After a Previous Cutaneous Melanoma Diagnosis: A Scoping Review of Melanoma Follow-Up Guidelines”, apărut în Journal of Cutaneous Medicine and Surgery. 2023;27(5):516-525. doi:10.1177/12034754231188434, autori: Johnston L, Starkey S, Mukovozov I, Robertson L, Petrella T, Alhusayen R. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0