Cine poate dezvolta melanom în cursul vieţii

Melanomul este cel mai rar, dar și cel mai periculos tip de cancer de piele. Depistat în timp util, melanomul poate fi vindecat, însă în fază avansată prezintă rata cea mai mare de deces din rândul tuturor tipurilor de cancer de piele.

Orice persoană poate dezvolta o tumoră de tipul melanomului în cursul vieţii, în funcţie de predispoziţia genetică şi de factorii de risc pe care îi are:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factori implicaţi:

  • predispoziţia genetică se referă la existenta unor gene ale căror mutaţii favorizează dezvoltarea melanomului. Muteţiile cel mai frecvent implicate sunt cele ale genelor p16, BRAF, MC1R
  • expunerea necontrolată la ultraviolete:
    • expunere intermitentă, cu arsuri solare (atât în copilărie, cât şi în viaţa de adult)
    • expunere cronică excesivă
  • fototipul cutanat: pielea deschisă şi foarte deschisă – persoane cu tendinţă de a se arde atunci când stau la soare şi care nu se bronzează, persoane cu ochi albaştri sau verzi, păr blond.
  • persoane cu mulţi nevi (aluniţe) - în general peste 50 aluniţe tipice
  • persoane cu cel puţin un nev atipic (se aproximează că 8% din populaţia caucaziană are cel puţin un nev atipic)
  • persoane cu un nev congenital mare
  • persoane care au rude de gradul I şi II care au fost diagnosticate cu melanom
  • istoric personal de melanom (aceste persoane au risc mai mare de a dezvolta un nou melanom primar)
  • alte afecţiuni cutanate, cum ar fi xeroderma pigmentosum
  • slăbirea sistemului imun

 

Factorii de risc cresc șansele de dezvoltare a melanomului, însă nu garantează faptul ca se va instala, într-adevăr, cancerul de piele. Pentru a reduce însă predispoziția, e indicat să încercăm să limităm factorii de risc ce pot fi controlați – de pildă, expunerea la soare în intervalul orar 10-16, atunci când intensitatea radiațiilor solare este maximă.

Cum să previi melanomul prin controlul factorilor de risc

Expunerea la radiatiile UV – expunerea la radiațiile solare reprezintă un factor major pentru dezvoltarea melanomului. Razele solare, precum și solarul din salonul de înfrumusețare, emit radiații ultraviolete care ne afectează pielea și măresc predispoziția pentru melanom. Radiațiile UV afectează ADN-ul celulelor pielii, fapt ce poate determina apariția unei anomalii ce poate declanșa multiplicarea necontrolată a celulelor pielii (melanocitele), determinand astfel apariția melanomului.

Pentru a reduce riscul de melanom, este recomandat să evităm, mai ales în sezonul cald, expunerea la radiațiile solare în intervalul orar 10-16. De asemenea, este recomandata folosirea unei loțiuni de plaja cu factor de protecție 30, pe toată perioada anului. O asemenea loțiune de plajă creează o bariera protectoare la nivelul pielii.

Bronzul obținut în solar este extrem de periculos așa că, pentru a reduce riscul de melanom, este indicat să îl evităm.

Monitorizarea alunițelor – alunițele sunt tumori benigne, însă unele dintre ele se pot transforma în melanom. De asemenea, și o aluniță nou apărută poate fi, de fapt, melanom. Așadar, este extrem de important să ne monitorizăm în permanență pielea și alunițele și să mergem la medicul dermatolog în fiecare an, la finalul sezonului cald, ori dacă observăm o excrescență anormală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0