Focus Cancer de piele
Alunitele sub unghie –  factor de risc pentru melanom?
Alunitele sub unghie –  factor de risc pentru melanom?
Despre cancerul de piele Alunitele sub unghie – factor de risc pentru melanom? <p>Ce inseamna daca ai alunite sub unghie?</p>
Citește mai mult
Vacanta la schi si riscul de cancer de piele
Vacanta la schi si riscul de cancer de piele
Îngrijire și lifestyle în cancer de piele Vacanta la schi si riscul de cancer de piele De ce vacanta la schi poate creste riscul de cancer de piele? 
Citește mai mult
Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Despre cancerul de piele Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara Trebuie sa te dai cu crema cu factor de protectie solara (FPS) daca ai ten masliniu?
Citește mai mult
10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog
10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog
Simptome și diagnostic în cancer de piele 10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog Ori de cate ori apar modificari la nivelul pielii ar trebui sa mergi la medicul...
Citește mai mult
Cat de des ne autoexaminam alunitele si cat de des mergem la dermatolog?
Cat de des ne autoexaminam alunitele si cat de des mergem la dermatolog?
Despre cancerul de piele Cat de des ne autoexaminam alunitele si cat de des mergem la dermatolog? Iata cat de des ar trebui sa te autoexaminezi si sa mergi la dermatolog.
Citește mai mult
Cine poate dezvolta melanom în cursul vieţii
Cine poate dezvolta melanom în cursul vieţii
Despre cancerul de piele Cine poate dezvolta melanom în cursul vieţii Orice persoană poate dezvolta o tumoră de tipul melanomului în cursul...
Citește mai mult
Cancerele cutanate (non-melanotice): carcinomul bazocelular si scuamos
Cancerele cutanate (non-melanotice): carcinomul bazocelular si scuamos
Despre cancerul de piele Cancerele cutanate (non-melanotice): carcinomul bazocelular si scuamos Ce sunt cancerele cutanate non-melanotice - carcinomul bazocelular și carcinomul...
Citește mai mult
Melanomul malign rezecabil - un nou standard terapeutic?
Melanomul malign rezecabil - un nou standard terapeutic?
Tratament și opțiuni în cancer de piele Melanomul malign rezecabil - un nou standard terapeutic?  Ce tratamente pot fi utile in caz de melanom malign?
Citește mai mult
Cum arata un melanom?
Cum arata un melanom?
Simptome și diagnostic în cancer de piele Cum arata un melanom? Cum arata un melanom si ce optiuni de tratament exista?
Citește mai mult
Ce este keratoza actinica si cum arata?
Ce este keratoza actinica si cum arata?
Simptome și diagnostic în cancer de piele Ce este keratoza actinica si cum arata? Keratoza actinica apare în urma expunerii indelungate la soare si este...
Citește mai mult
Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul?
Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul?
Simptome și diagnostic în cancer de piele Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul? Din ce cauze apare melanomul si cum il poti detecta?
Citește mai mult
De ce sangereaza o alunita?
De ce sangereaza o alunita?
Despre cancerul de piele De ce sangereaza o alunita? Cand sa mergi la medic daca iti sangereaza o alunita?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Cancer de Piele

Autor: Dr. Laura Nedelcu, Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Despre cancerul de piele

Ce este cancerul de piele

Cancerul de piele reprezinta o dezvoltare anormala a celulelor pielii (maligna) care apare local. El isi are originea in celulele care se afla de-a lungul membranei care separa stratul superficial al pielii de stratele mai profunde. Spre deosebire de melanomul malign cutanat, marea majoritate a acestor tipuri de cancer de piele au un potential limitat de a se raspandi in alte zone ale corpului si de a pune in pericol viata pacientului.

Cel mai adesea, cancerul de piele se dezvolta pe zonele care au fost expuse la razele soarelui. Boala afecteaza oamenii, indiferent de rasa si de culoarea pielii, desi s-a observat ca persoanele cu pielea deschisa la culoare, care se ard mai usor in urma expunerii la razele soarelui, au un risc mai mare de a face cancer de piele.

Tipurile de cancer de piele

Cate tipuri de cancer de piele exista?

Exista trei tipuri majore de cancer de piele: carcinomul celular bazal (este cea mai comuna forma); carcinomul celular scuamos (a doua cea mai comuna forma), care isi are originea in celulele pielii; melanomul, care este un tip de cancer care se dezvolta din celulele ce produc pigmentul pielii, cunoscute ca melanocite sau celulele care care formeaza melanina; acest tip de cancer este mai putin comun, desi este mult mai periculos decat celelalte doua forme.

Ce tipuri de cancer de piele se pot trata?

Exista cateva modalitati eficiente pentru tratarea cancerului de piele. Alegerea terapiei depinde de zona in care se afla tumora si de dimensiunile acesteia, de caracteristicile microscopice ale cancerului de piele si de starea generala de sanatate a pacientului. In cazul carcinomului celular bazal, anumite creme, geluri si solutii medicamentoase pot fi folosite ca tratament pentru pacienti. De exemplu, cremele care contin substanta activa numita imiquimod functioneaza prin stimularea sistemului imunitar al pacientului, ajutandu-l sa produca interferon, care ataca cancerul. Alte tratamente se fac cu ajutorul solutiilor pe baza de fluorouracil, care este un medicament pentru chimioterapie. Pe langa tratamentele medicamentoase, exista metode chirurgicale avansate prin care medicii indeparteaza tumora.

Ce este melanomul?

Melanomul este un cancer al pielii. El incepe sa se dezvolte in melancite, celulele care produc pigmentul numit melanina, cel care coloreaza pielea, parul si ochii. Melanocitele, totodata, sunt cele care formeaza alunitele, acolo unde se dezvolta de cele mai multe ori melanomul. Persoanele care au multe alunite pot avea un risc crescut de a dezvolta acest melanom, dar este important de retinut ca marea majoritate a alunitelor de pe pielea unui pacient nu se transforma in melanom.

Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer de piele si, totodata, forma care poate duce la deces. Melanomul se dezvolta cel mai frecvent intr-o alunita sau apare brusc, ca o pata intunecata pe piele, care nu exista inainte. Diagnosticul timpuriu si tratamentul sunt cruciale pentru pacient. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, melanomul poate fi adeseori observat pe piele, ceea ce il face mai usor de detectat in stadiile incipiente.

Ce este carcinomul?

Carcinomul este cel mai comun tip de cancer. El incepe in tesuturile epiteliale ale pielii sau in tesuturile care invelesc organele interne, precum ficatul sau rinichii. Carcinomul se poate raspandi la alte parti ale corpului sau poate fi limitat in locul unde a aparut, iar clasificarea se face utilizand urmatorii termeni: 

  • carcinom in situ - un stadiu incipient de cancer, care nu s-a raspandit la tesuturile inconjuratoare sau la alte zone ale corpului; ramane in celulele in care a inceput;
  • carcinom invaziv - cancerul s-a raspandit dincolo de stratul primar al tesututului catre tesuturile inconjuratoare;
  • carcinom metastatic - cancerul s-a raspandit in tot corpul, la alte tesuturi si organe.

La fel ca alte tipuri de cancer, carcinomul reprezinta celulele anormale care se inmultesc fara control. Aceste celule sunt capabile sa se raspandeasca la alte parti ale corpului, dar nu fac intotdeauna acest lucru. Nu toate cancerele sunt carcinom. Alte tipuri de cancer care nu sunt carcinoame invadeaza corpul in moduri diferite. Aceste forme de cancer iau nastere in alte tipuri de tesuturi, cum ar fi: oasele, vasele de sange, celulele sistemului imunitar, creierul, maduva spinarii.

Carcinomul celular bazal

Potrivit Societatii Americane de Cancer, carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip de cancer de piele, iar statisticile arata ca aproximativ 8 din 10 forme de cancer de piele (fara melanom) vor fi carcinom celular bazal. Aceste cancere se dezvolta in stratul de celule bazale ale pielii, partea cea mai de jos a epidermei.

Specialistii spun ca acest tip de cancer de piele tinde sa apara pe acele zone ale pielii care au fost cele mai expuse la soare, precum capul si gatul. Carcinoamele celulare bazale, de regula, se dezvolta lent si foarte rar se raspandesc la nodulii limfatici din preajma sau in zonele mai indepartate ale corpului. Daca este lasat netratat, carcinomul celular bazal se poate raspandi si poate ajunge in metastaza, asa ca diagnosticul precoce si tratamentul sunt importante.
Carcinomul celular bazal poate sa reapara in acelasi loc in care a fost descoperit cancerul initial. Pacientii care au avut o data carcinom celular bazal au un risc crescut de a dezvolta pe viitor acelasi tip de cancer.

Carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip de cancer in randul oamenilor. Exista mai multe tipuri de carcinom celular bazal, inclusiv tipul superficial (forma care ingrijoreaza cel mai putin pacientii si medicii) si cel morfeaform, cel mai dificil de tratat, deoarece tumorile adeseori se dezvolta in tesuturile inconjuratoare (se infiltreaza), fara sa aiba un contur bine definita.

Carcinomul celular scuamos

Carcinomul celular scuamos este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, reprezentand aproximativ 20% dintre cancerele de piele fara melanom. Acest carcinom se dezvolta din celulele scuamoase care sunt principalul tip de celule care formeaza stratul exterior al pielii, epiderma.

Acest tip de cancer - carcinomul celular scuamos - se afla de obicei pe zonele pielii care au fost expuse la soare, cum sunt gatul si urechile, fata sau spatele mainilor, dar se poate dezvolta si in alte zone, cum ar fi in interiorul cicatricilor, in ulceratiile pielii sau in zona genitala. 
Celulele canceroase scuamoase se dezvolta, de obicei, lent si au mai multe sanse sa invadeze tesutul gras de sub piele sau sa se raspandeasca si mai in profunzime. In cele mai multe cazuri, comportamentul biologic al acestei forme de cancer seamana cu carcinomul celular bazal, cu o mica, dar semnificativa diferenta in ceea ce priveste sansele de raspandire.

Melanomul

Melanomul este o forma de cancer de piele. El ia nastere in melanocite, celulele care produc pigmentul care coloreaza pielea, parul si ochii. Melanocitele formeaza si alunitele de pe piele, acolo unde adeseori se dezvolta melanomul. Persoanele care au multe alunite pot avea un risc crescut de cancer de piele de acest tip, dar este important sa retinem ca cele mai multe alunite nu se devin melanom.

Daca nu este diagnosticat la timp, melanomul se poate raspandi in zone mai indepartate sau la unele organe. O data ce melanomul a ajuns la alte parti ale organismului (stadiul IV), se poate spune ca este melanom metastatic, care este foarte greu de tratat. In stadiile tarzii ale bolii, melanomul se raspandeste la ficat, plamani, oase si creier, iar in acest punct, prognosticul este foarte rezervat.

Forme rare de cancer de piele

Formele mai putin frecvente de cancer de piele includ carcinomul cu celule Merkel, fibroxantomul atipic, limfonul cutanat si dermatofibrosarcomul.

Cauzele si factorii favorizanti ai cancerului de piele

Ce zone ale corpului sunt mai expuse cancerului de piele?

Cancerele de piele de regula apar pe suprafetele pielii expuse la soare in mod repetat, de-a lungul unei perioade multi ani, precum fata si nasul, urechile, ceafa si zona cu chelie de pe scalp. Mai putin frecvent, tumorile canceroase pot aparea pe zone in care expunerea la soare este limitata, cum ar fi spatele, pieptul si extremitatile. Cu toate acestea, cancerul poate sa apara oriunde pe suprafata pielii.

Cancerul de piele este o boala ereditara?

Deoarece majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete, specialistii spun ca, in general, cancerul de piele nu este considerat ereditar, adica nu poate fi mostenit de la parinti sau bunici. Dar faptul ca acest tip de cancer este mult mai comun in randul persoanelor care nu au o piele foarte pigmentata si faptul ca inclusiv culoarea pielii este mostenita genetic sprijina ideea ca genetica joaca un rol foarte important in ceea ce priveste cancerul de piele. In plus, exista unele sindroame genetice foarte rare care rezulta intr-un numar mai mare de cancere de piele in randul persoanelor afectate.

Care sunt cauzele cancerului de piele?

Principalele cauze ale cancerului de piele sunt:

  • Mostenirea genetica
  • Expunerea la radiatii ultraviolete fara protectie solara
  • Folosirea solarului
  • Arsurile solare
  • Traumatismele repatate la nivelul pielii

Multa lume se intreaba ce anume cauzeaza aparitia cancerului de piele. Se pare ca formele de carcinom celular bazal iau nastere din mutatiile suferite de ADN-ul din celulele bazaloide din stratul superior al pielii. Multe dintre aceste cancere timpurii par sa fie controlate de sistemul imun natural de supraveghere care, atunci cand este compromis, poate permite dezvoltarea maselor de celule maligne, care incep sa creasca tot mai mult si sa devina tumori.

In cazul carcinomului celular scuamos, tumorile apar din celulele scuamoase normale din straturile superioare ale epidermei. La fel ca in cazurile de cancer ce implica celulele bazale, aceste celule scuamoase sunt impiedicate sa creasca normal de mecanismele naturale mutationale de reparare. Atunci cand exista o modificare a acestor gene sau a sistemului imun de supraveghere care le controleaza, aceste forme de cancer de piele incep sa se dezvolte. In cele mai multe cazuri, genele sufera modificari prin expunerea la razele ultraviolete.

Expunerea la soare cauzeaza cancerul de piele?

Specialistii spun ca expunerea indelungata la soare cauzeaza, pe langs ridurile fine si profunde, si alte modificari, cum ar fi: pistrui; zone decolorate ale pielii; tumori benigne; leziuni precanceroase ale pielii (Keratoza actinica) si leziuni canceroase ale pielii (carcinomul bazal celular; carcinomul scuamos celular si melanomul), datorita faptului ca functia de bariera a pielii scade.

Semnele de alarma pentru cancerul de piele

Cum este depistat cancerul de piele? Ce analize se fac?
Examinarea pielii de catre medicul dermatolog este modul prin care se poate pune un diagnostic corect in ceea ce priveste cancerul de piele. In multe cazuri, aspectul pielii este suficient pentru ca specialistul sa poata puna diagnosticul.

Biopsia cutanata este, de obicei, metoda utilizata pentru a confirma suspiciunea de cancer de piele. Aceeasta biopsie se face prin anestezierea zonei de sub tumora, cu ajutorul unui anestezic local. O mica portiune din alunita este taiata si trimisa apoi la un laborator, pentru a fi examinata de medicul anatomo-patolog, care analizeaza tesutul respectiv sub un microscop si pune un diagnostic, in functie de caracteristicile tumorii.

Care sunt semnele cancerului de piele?

Majoritatea carcinoamelor celulare bazale au putine simptome sau chiar deloc. In schimb, carcinomul celular scuamos poate fi dureros. Ambele forme de cancer de piele pot aparea ca o rana sau inflamatie care sangereaza, supureaza, are crusta sau care nu se vindeca sub nicio forma. Cancerele de piele incep ca o umflatura usoara pe piele care creste si care poate sangera dupa o trauma minora. Ambele tipuri de cancer de piele pot avea conturul ridicat si o ulceratie in mijlocul zonei afectate.

Printre semnele si simptomele carcinoamelor celulare bazale, care pot alarma pacientii, se afla:

  • aparitia unei protuberante de culoare roz sau rosie, cu aspect translucid sau perlat;
  • leziuni sau formatiuni de piele roz, care au conturul iesit in afara si o crusta in centru;
  • zone de piele rosie care sunt iesite in relief si care pot avea o crusta sau pot provoca mancarimi, dar care de obicei nu sunt dureroase;
  • zona alba, galbena sau cu aspect ca de ceara, care are un contur nu foarte bine definit si care poate avea aspectul unei cicatrici;

Semnele si simptomele carcinomului celular scuamos sunt:

  • zone de piele persistente, cu ascpect scuamos, care au contur neregulat si care pot sangera cu usurinta;
  • rana sau inflamatie deschisa care nu dispare nici dupa un interval de saptamani bune;
  • excrescenta sau protuberanta cu o suprafata aspra, care are o crestatura pe mijloc;
  • excrescenta asemanatoare negilor.

Cum recunosc o alunita cancerigena?

Daca persoana a observat ca pe piele s-au dezvoltat noi alunite sau o ruda apropiata are un istoric medical care include melanomul (tumoare maligna a pielii), ar fi recomandat sa isi examineze corpul o data pe luna. Cele mai multe alunite sunt benigne, adica nu sunt canceroase, pe cand alunitele care au motive mai mari de ingrijorare din punct de vedere medical sunt acelea care arata diferit fata de alunitele existente sau decat cele care apar la varsta adulta.
Examinarea se face cu o oglinda, iar daca persoana isi propune sa identifice alunitele care pot fi cancer, ar trebui sa acorde o atentie sporita zonelor pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi mainile, bratele, pieptul si capul.

Urmatorul ghid ABCDE reprezinta semnele importante care arata ca alunita ar putea fi, de fapt, cancer de piele. Daca o alunita prezinta oricare dintre semnele enumerate mai jos, e cazul sa o verifice imediat un medic dermatolog: A - asimetrie - o jumatate a alunitei nu se potriveste, adica nu este perfect simetrica cu cealalta jumatate; B - border - marginile sau conturul alunitei sunt neregulate, crestate; C - culoarea - alunita are culori diferite sau are nuante ca de bronz de la soare, nuante de maroniu, negru, albastru, alb sau rosu; D - diametrul - diametrul alunitei este mai mare decat guma de sters a unui creion, adica mai mare de 6 milimetri; E - evolutie - alunita are un aspect diferit fata de celelalte alunite si/sau si-a schimbat marimea, culoarea, forma.

Toate alunitele sunt cancerigene?

Medicii dermatologi spun ca exista mai multe tipuri de alunite si ca nu toate sunt cancerigene. Printre acestea, enumeram doar cateva dintre cele mai comune:

  • alunite atipice sau nevi displazici - sunt alunitele care prezinta simptome neregulate; desi nevii displazici au in comun multe semne cu alunitele precanceroase sau cu alunitele canceroase, majoritatea nevilor displazici sunt benigni.
  • alunite congenitale (nevi congenitali), care sunt prezente la nastere
  • alunite dobandite, care apar in perioada copilariei si la varsta adulta; majoritatea alunitelor de acest tip sunt benigne si nu prezinta niciun risc pentru sanatate, desi uneori se pot transforma in alunite canceroase, o data cu inaintarea in varsta.

O alunita sau un nev este, prin definitie, un punct intunecat, iesit in relief, de pe piele, care este alcatuit din celule ale pielii care au crescut in grup si nu individual. Aceste celule se numesc melanocite si ele sunt responsabile de producerea melaninei, pigmentul (culoarea) din pielea noastra. Cel mai bun mod de a depista daca o alunita - de orice fel - este sigura sau prezinta un risc crescut de cancer de piele, este ca persoana sa o verifice frecvent. Orice modificari aparute sunt, de regula, un semn ca acea alunita ar trebui verificata de un medic dermatolog. 

Daca rup o alunita fac cancer?

Multe persoane se intreaba - si pe buna dreptate! - daca prin scarpinatul alunitei si prin ruperea ei se poate face cancer de piele. Raspunsul este simplu: nu, daca scarpini sau rupi o alunita benigna, aceasta nu va deveni o alunita canceroasa. Daca este o alunita normala si daca persoana o scarpina, ea nu reprezinta un pericol. Cu toate acestea, daca alunita este insotita de senzatia de mancarime, poate fi un semn ca are potentialul de a deveni canceroasa. 

Daca prin scarpinare, alunita devine inflamata, sangereaza sau creste in alt mod, este foarte important ca persoana sa mearga imediat la medicul dermatolog, pentru a verifica daca este sau nu un cancer de piele. Motivele de ingrijorare ar trebui sa apara daca alunita incepe sa aiba o culoare mai inchisa, are un contur neregulat, este insotita de senzatia de mancarime continua si sangereaza atunci cand crusta este indepartata si apoi nu se mai vindeca leziunea.

Expunerea la soare cauzeaza cancerul de piele?

Specialistii spun ca expunerea indelungata la soare cauzeaza, pe langs ridurile fine si profunde, si alte modificari, cum ar fi: pistrui; zone decolorate ale pielii; tumori benigne; leziuni precanceroase ale pielii (Keratoza actinica) si leziuni canceroase ale pielii (carcinomul bazal celular; carcinomul scuamos celular si melanomul), datorita faptului ca functia de bariera a pielii scade.

Stadiile cancerului de piele

Care sunt stadiile cancerului de piele?

Stadiul unui cancer de piele ii poate spune pacientului cat de mare este zona afectata si daca tumora s-a raspandit. Stadiul bolii il ajuta pe medic sa decida ce fel de tratament are nevoie pacientul. Medicul poate efectua o serie de teste pentru a stabili stadiul cancerului de piele. Majoritatea carcinoamelor celulare bazale nu au nevoie de stabilirea stadiilor, deoarece se intampla foarte rar ca acestea sa se raspandeasca in corp. Acestea vor avea un stadiu stabilit doar daca este o zona foarte mare afectata. 

stop diabet

Stadiile sunt mai importante pentru a fi stabilite in cazul carcinoamelor celulare scuamoase, deoarece acestea se pot raspandi in alte zone, desi acest lucru este rar.
Melanomul este descris de mai multe stadii. In esenta, exista 5 stadii ale melanomuluii. Primul este stadiul 0 sau melanom in situ. Ultimul stadiu este stadiul 4. Rata de supravietuire tinde sa scada la fiecare stadiu al melanomului. Este important de retinut ca ratele de supravietuire pentru fiecare stadiu sunt doar estimari, mai ales ca fiecare pacient cu melanom este diferit, iar rezultatul final poate sa depinda de mai multi factori.

Stadiul 0 - melanom in situ, inseamna ca organismul are unele celule melanocite anormale. In acest punct, celulele ar putea deveni canceroase, dar sunt simple celule anormale in stratul superior al pielii. Melanomul in situ poate sa arate ca o mica alunita.
Stadiul 1: tumora are pana la 1-2 mm grosime.
Stadiul 2 inseamna ca tumora a crescut la mai mult de 2 mm grosime.
Stadiul 3: in aceasta etapa, tumora poate avea orice dimensiune si marime. In stadiul 3 al melanomului, cancerul s-a raspandit in sistemul limfatic.
Stadiul 4 al melanomului inseamna ca forma de cancer s-a extins la alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii, creierul sau alte organe si tesuturi.

In ce stadiu nu se mai poate trata cancerul de piele?

In stadiul 4, este posibil ca forma de cancer sa se fi raspandit si la nodulii limfatici care se afla la o distanta mare de tumora initiala. Prin urmare, in stadiul 4 melanomul este adeseori greu de vindecat cu tratamentele actuale. Insa in stadiul 3 al melanomului, prin interventii chirurgicale, tesuturile canceroase si nodulii limfatici pot fi indepartati. Radioterapia si tratamentele cu medicamente puternice sunt de asemenea posibile in stadiul 3.

Numite si cancere de piele non-melanom, carcinomul celular scuamos si carcinomul bazal celular sunt foarte usor de tratat atunci cand sunt abordate de timpuriu. Melanomul este cea mai grava forma si daca este lasat netratat, cancerul se poate extinde la alte organe si este dificil de tinut sub control.

Tratamente si terapii pentru cancerul de piele

Este tratabil cancerul de piele?

Cancerul de piele este, de departe, cea mai intalnita forma de cancer. Este important ca pacientul sa stie ce tip de cancer de piele are, deoarece acesta influenteaza optiunile de tratament si prognosticul. Cancerul de piele este totodata si forma cea mai usor de vindecat, daca este diagnosticat si tratat in stadii incipiente. Asadar, pacientul trebuie sa retina ca boala se poate trata si cu cat este depistata mai devreme, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari.

Exista tratamente pentru cancerul de piele?

O data ce melanomul a fost diagnosticat si medicii au stabilit stadiul bolii, echipa de specialisti va discuta cu pacientul optiunile de tratament pentru cazul sau. In functie de stadiul cancerului de piele, dar si in functie de alti factori, optiunile de tratament pot fi: interventia chirurgicala, imunoterapia, terapia tintita, chimioterapia, radioterapia. In stadii incipiente, melanomul poate fi tratat de multe ori doar prin interventia chirurgicala, insa formele mai avansate de cancer de piele necesita de multe ori alte tratamente. Indepartarea tumorii pe cale chirurgicala este in principal terapia pentru formele de cancer non-melanom (adica carcinomul bazal celular si carcinomul scuamos celular). Persoanele care nu pot fi operate ar putea fi tratate cu ajutorul terapiei cu radiatii, care ataca leziunea de pe piele. 

Exista remedii naturiste pentru cancerul de piele?

Exista numeroase plante care pot fi folosite in tratamentul cancerului de piele. Una dintre acestea este sanguinaria, care contine un compus care are proprietati anticancerigene. Turmericul este o alta planta care s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratarea cancerului de piele. Si armurariul are proprietati antioxidante si proprietati care stimuleaza imunitatea si este o planta foarte folositoare in prevenirea cancerului de piele. Ceaiul verde este folosit in mod regulat in tratamentul impotriva cancerelor. S-a dovedit ca ceaiul verde poate preveni diviziunea celulara neregulata in pielea care este afectata de cancer.

Cum se trateaza cancerul de piele?

Majoritatea cancerelor de piele sunt detectate si vindecate inainte ca celulele canceroase sa se raspandeasca. Melanomul care s-a extins si la alte organe prezinta cea mai mare provocare in ceea ce priveste tratamentul. Tratamentele standard pentru formele localizate de carcinom bazal celular si carcinom scuamos celular sunt sigure si eficiente. Tumorile mici pot fi excizate pe cale chirurgicala, pot fi indepartate cu o unealta care razuieste si apoi pot fi cauterizate, inghetate cu nitrogen lichid sau ucise cu doza mica de radiatii. Aplicarea unei creme care fie contine un agent chimioterapeutic, fie contine un modificator biologic al raspunsului imun, pe o tumora superficiala, cateva saptamani la rand, poate de asemenea sa functioneze ca tratament. Tumorile mai mari sunt indepartate prin metode chirurgicale. In cazuri rare, cand carcinomul bazal celular sau carcinomul scuamos celular a inceput sa se extinda dincolo de piele, tumorile sunt indepartate chirugical, iar pacientii fac o serie de tratamente: chimioterapie si radioterapie.

Interventii chirurgicale

Pentru carcinomul bazal celular si carcinomul scuamos celular exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale. Optiunea aleasa depinde de tipul de cancer de piele, de cat de mare este cancerul, de zona unde se afla pe corp si de alti factori. Excizia este similara cu biopsia excizionala, doar ca in acest caz, diagnosticul se cunoaste deja. Pielea este anesteziata si tumora este apoi taiata, impreuna cu o parte din tesutul inconjurator. Chiuretaj si electrodesicare - in cazul acestui tratament, doctorul indeparteaza sau "razuieste" cancerul cu o chiureta, un instrument lung special. Zona este apoi tratata cu un electrod sau ac electric, pentru a distruge celulele canceroase ramase. Chirurgia MOHS a cancerelor cutanate este o alta metoda folosita de medici, atunci cand exista un risc mai mare ca cancerul de piele sa revina dupa tratament. Este un proces lent, care poate dura chiar si cateva ore. Interventia chirurgicala la nivelul nodulilor limfatici este alta metoda, mai ales daca nodulii limfatici care se afla in preajma unui cancer de piele de tipul carcinomului bazal celular sau scuamos celular sunt mariti. Medicul poate face o biopsie a nodulilor limfatici, pentru a verifica daca exista celule canceroase. Dupa indepartarea tumorii, pacientul poate avea nevoie de o grefa de piele sau de alte interventii de chirurgie reconstructiva, atat din motive estetice, cat si pentru ca pielea sa isi reia functia.

Tratamente cu creme si geluri

Medicii folosesc cateva tratamente cu aplicare locala pentru a trata keratoza actinica (solara), o leziune precanceroasa care se poate transforma in cancer de piele, mai exact in carcinom celular scuamos. Unele dintre aceste creme si geluri pot fi folosite si pentru stadiile incipiente, la pacientii cu carcinom bazal celular sau carcinom scuamos celular. Doctorii pot prescrie o crema numita 5-Fluorouracil, o forma de chimioterapie cu administrare topica, pentru a distruge leziunile precanceroase daca pacientul are keratoza actinica. Acest medicament poate fi folosit si pentru a trata cancerul daca este intr-un stadiu foarte incipient - carcinomul bazal celular. O alta crema contine medicamentul imiquimod, care stimuleaza imunitatea. Crema poate fi prescrisa pentru a trata keratoza actinica sau un stadiu foarte incipient al carcinomului bazal celular. Un gel care contine un medicament numit diclofenac poate fi folosit, de asemenea, pentru a trata keratoza actinica. Ingenol mebutat este un gel citotoxic, ceea ce inseamna ca distruge celulele care de dezvolta rapid.

Radioterapia

Razele X sunt tintite catre tumora, asa ca tratamentul nu este invaziv, pacientul nu ajunge la bisturiu si nu are nevoie de anestezie, asa ca in anumite cazuri de cancer de piele, radioterapia este o optiune eficienta.

Cand este utila radioterapia pentru tratamentul de cancer

Radioterapia este ideala pentru tumorile la care se ajunge greu din punct de vedere chirurgiical, este o metoda ideala pentru pacientii in varsta sau pentru cei care nu au o stare buna de sanatate. Rata de vindecare este de aproape 90% in cazul carcinomului bazal celular. Distrugerea totala a celulelor canceroase necesita de obicei cateva tratamente, pe parcursul a cateva saptamani sau uneori tratamentul se face zilnic, o luna. Desi radiatiile limiteaza daunele provocate la tesuturile adiacente, radioterapia poate implica probleme de natura estetica pe termen lung si poate avea riscuri din cauza radiatiilor.

Remedii naturiste pentru fazele incipiente ale cancerului de piele

Se spune ca ingredientele din extractul de vinete ajuta in vindecarea cancerului de piele. Studiile clinice au aratat ca prepararea unui extract din vinete, cu concentratie scazuta, trateaza in mod eficient carcinomul bazal celular, carcinomul scuamos celular si keratoza actinica. Uleiul de cocos este un alt remediu natural cu multiple beneficii. El contine grasimi saturate, iar unele dintre acestea au proprietati anticancerigene. De pilda, contine acid palmitic, care ucide selectiv celulele lezate. Extractul de trifoi rosu este un remediu sigur si eficient pentru a trata cancerul de piele in mod natural. Se poate folosi sub forma lichida, iar compresa se poate aplica pe piele. Acest remediu va ajuta la prevenirea formarii unor noi tumori la nivelul pielii. Si uleiul esential extras din citrice, cum ar fi coaja de portocala, ofera un bun tratament topic pentru cancerul de piele. Gheara-pisicii este o planta benefica, iar extractul din ea stimuleaza imunitatea, care actioneaza apoi impotriva cancerului de piele.

Prevenirea cancerului de piele

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite, spun specialistii. Pentru a ne proteja pe noi si pe cei din familia noastra, exista cateva reguli simple de care trebuie sa tinem cont.

Cum poti preveni aparitia cancerului de piele?

Iata cateva modalitati de prevenire a cancerului: folosirea unei creme cu spectru larg, cu factor de protectie (SPF 15) sau mai mare, ca parte dintr-un regim complet de protectie a pielii, in fiecare zi; evitarea expunerii la soare intre orele 10.00 si 16.00; persoanele trebuie sa evite arsurile solare, sa evite saloanele de bronzat si aparatele de bronzat; sa isi acopere corpul cu haine lejere, in culori deschise, sa poarte palarii si ochelari de soare care pot bloca razele UV; o regula de baza este aplicarea unei cantitati egale cu 2 lingurite de crema cu SPF pe tot corpul, cu 30 de minute inainte de a iesi afara; nou-nascutii nu trebuie expusi la soare; pielea trebuie examinata in fiecare luna, din cap pana in picioare; vizita la medicul dermatolog este recomandata in fiecare an, pentru o examinare completa a pielii.

Copiii pot face cancer de piele?

Melanomul la copii este un cancer al pielii care incepe cu celulele care dau pigmentul (culoarea) pielii, parului si ochilor. Cele mai multe forme de melanom se produc in piele, desi exista si cazuri cand apar in ochi. Si copiii pot fi, deci, diagnosticati cu cancer de piele. Semnele din ghidul ABCDE (asimetrie, iregularitati ale conturului, culoarea schimbata, diametrul mare, evolutia alunitei) nu sunt intotdeauna observate in cazul melanomului la copii. Alte semne care pot alarma parintii sunt: o alunita care sangereaza, care da senzatia de mancarime sau care a dezvoltat o segmentare sau o ruptura in piele. O umflatura langa o alunita sau o umflatura aparuta in zona glandelor limfatice din apropierea alunitei canceroase ar trebui neaparat analizata de un medic dermatolog.

Arsurile de la plaja pot genera cancer de piele?

Atunci cand te bucuri de razele soarelui la plaja, aceste raze, cunoscute si ca radiatii ultraviolete (UV) pot dauna pielii tale. In timp, razele UV descompun fibrele din structura pielii, cunoscute sub numele de elastina. Asta inseamna ca pielea incepe sa se intinda si sa se lase - doua semne clare ale imbatranirii. Un alt risc al razelor ultraviolete este ca acestea pot leza functia naturala de aparare a pielii, ceea ce poate duce la formarea de leziuni canceroase pe piele. Cancerul de piele reprezinta dezvoltarea anormala a celulelor pielii, care duce la formarea unei tumori. Din pacate, radiatiile ultraviolete ale soarelui au fost identificate ca principala cauza a cancerului de piele. Melanomul, cea mai grava forma de cancer de piele, a fost legat de episoadele de arsuri solare severe, mai ales daca acestea au loc in etape timpurii din viata. Oricine poate face cancer de piele. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care se ard usor de la soare, cum ar fi cei cu pielea alba, ochii deschisi la culoarea si parul blond sau roscat au un risc mai mare de a face cancer de piele.

Arsurile din gospodarie pot genera cancer de piele?

Nu, arsurile din gospodarie nu pot genera cancer de piele. Tiparul de expunere la soare inca de la cele mai fragede varste (mai ales daca pielea a fost arsa de soare) poate influenta aparitia melanomului. Alti factori de risc sunt asociati, de asemenea, cu melanomul, cum ar fi istoricul familial si daca persoana are un numar mare de alunite pe corp. 

Expunerea la aparatele de bronzat poate genera cancer de piele?

Aparatele de bronzat indoor (de interior) expun utilizatorii la doua tipuri de radiatii UV: UVA si UVB, care afecteaza pielea si care pot duce la cancer. Expunerea la aparatele de bronzat este periculoasa indeosebi pentru persoanele tinere care folosesc aceste aparate, iar cei care incep sa apeleze la ele la o varsta frageda au un risc mai mare de melanom. De retinut: de fiecare data cand te folosesti un aparat de bronzat, creste riscul de a face cancer de piele, inclusiv melanom. Expunerea la aparatele de bronzat poate: sa cauzeze imbatranirea prematura a pielii (riduri si pete); sa cauzeze schimbari in textura pielii; sa creasca riscul de orbire, daca ochii nu sunt protejati corespunzator.

Ce persoane sunt mai expuse pericolului de cancer de piele?

Anumite tipuri de piele au un risc mai mare de a fi afectate de expunerea la soare si de a dezvolta cancer de piele. Medicii dermatologi atrag atentia ca tipul de piele (fototipul) este unul dintre principalii factori cand vine vorba de riscul de cancer al pielii. Exista 6 tipuri de fototipuri de piele, incepand de la pielea alba si pana la cea mai inchisa la culoare. Indivizii cu fototipul I (cei care se ard intotdeauna din cauza soarelui si care nu se bronzeaza niciodata la soare) si II (cei care se ard intotdeauna din cauza soarelui si care foarte rar se bronzeaza in soare) au cel mai mare risc de a face cancer de piele, in vreme ce fototipurile V (cei care se bronzeaza cu usurinta si care foarte rar au arsuri solare) si VI (desi acesti indivizi nu se ard la soare, persoanele cu pielea neagra ar trebui sa foloseasca creme cu factor de protectie) sunt expuse la cel mai mic risc. Explicatia este simpla: cei cu mai mult pigment in piele au mai multa protectie naturala impotriva soarelui. Fototipul III se refera la persoanele care uneori se ard din cauza soarelui si doar uneori se bronzeaza la soare. Fototipul IV se refera la acei indivizi care tind sa se bronzeze cu usurinta si au mai putine sanse sa sufere de arsuri solare.

Exista alimente care favorizeaza aparitia cancerului de piele?

Pielea noastra are o anumita rezistenta impotriva radiatiilor UV, o rezistenta naturala care blocheaza razele soarelui. In functie de alimentele pe care le mancam, fie putem intari dramatic aceasta rezistenta, fie o putem slabi. Un exemplu bun in acest sens este cantitatea de grasimi polinesaturate din celulele noastre si raportul dintre acizii grasi Omega-3 si Omega 6. Aceste doua lucruri (grasimile polinesaturate si raportul Omega-3/Omega-6) influenteaza gradul de stabilitate si de rezistenta a celulelor, in fata actiunii oxidative a radiatiilor UV. Exista numeroase dovezi care sugereaza ca acizii grasi Omega-3 din alimente sunt un agent inhibitor al melanomului. Pe de alta parte, datele arata ca Omega-6 este un agent care stimuleaza melanomul. Asa ca ar trebui sa alegem grasimile din alimentatie mult mai atent pe viitor. 

Specialistii spun ca exista o legatura directa intre dieta si cancerul de piele. Un exemplu in acest sens este ca celulele canceroase se hranesc cu glucoza pentru a se putea dezvolta, asa ca o dieta bogata in zahar va permite celulelor canceroase (melanom) sa se dezvolte intr-un mod eficient. Si uleiurile vegetale rafinate sunt nocive pentru organism. Exista dovezi care sugereaza ca Omega-6 face ca pielea sa fie mai expusa in fata daunelor facute de razele ultraviolete ale soarelui.

Intre ce ore este cel mai periculos soarele pentru piele?

Dermatologii spun ca nu exista un „bronz sanatos”, asa ca medicii privesc bronzul ca pe un semn al pielii care a fost lezate de soare. Pielea bronzata va contine pentru totdeauna celulele a caror structura genetica a fost permanent lezata de razele soarelui. Tocmai din acest motiv, este bine sa stim cum ne putem proteja pielea de razele soarelui. Este important sa evitam expunerea la soare intre orele 10.00 si 16.00, atunci cand razele soarelui sunt cele mai puternice. Este important sa purtam haine care ne protejeaza pielea si sa folosim creme si lotiuni cu SPF 15 sau mai mare.

Daca inoti, te poate afecta soarele?

Viata nu ar putea exista fara soare, cu toate acestea, razele soarelul prezinta o provocare majora si un potential pericol pentru cei care inoata in ape in zone deschise sau pentru cei care inoata intr-o piscina de exterior. Daunele provocate de soare pot fi vizibile sub forma expunerii prelungite si orbirii din cauza soarelui. Perioadele indelungate in care persoana inoata, combinate cu sarea din mare, pot provoca multe neplaceri. 

Expunerea la soare este daunatoare. Intr-un mediu acvatic, razele soarelui sunt amplificate, iar nivelul de lezare care poate aparea este si el amplificat. Exista doua tipuri de radiatii ultraviolete care vin de la soare: UVA si UVB. Razele UVB sunt de obicei vinovatii in cazul arsurilor solare, asa ca si persoanele care inoata pot fi afectate de soare. Unele dintre cele mai comune masuri pentru a preveni arsurile solare includ folosirea lotiunilor cu factor de protectie. Pentru suprafetele mari de apa, in zone deschise, este recomandat un produs cu SPF 40 sau mai mare, care trebuie folosit de inotatori si aplicat la fiecare 4 ore.

Stresul creste predispozitia la cancerul de piele?

Studiile au aratat ca stresul cronic sau radiatiile ultraviolete (UVR) suprima in mod independent imunitatea organismului. Avand in vedere prevalenta lor crescuta, este important sa intelegem modul in care stresul cronic si razele ultraviolete pot actiona impreuna pentru a creste predispozitia la cancerul de piele. De exemplu, un studiu realizat pe soareci de laborator a aratat ca stresul creste riscul de cancer al pielii. Stresul, in combinatie cu razele nocive ale soarelui, ar putea creste sansele ca o persoana sa faca la un moment dat o forma de cancer de piele. 

Oamenii de stiinta au expus doua grupuri de soareci (stresati si nestresati) la razele nocive UVB. Soarecii stresati au facut cancer de piele mult mai repede si au aratat cercetatorilor ca aveau sisteme imunitare mai scazute. Rezultatele obtinute si publicate in „Journal of the National Cancer Institute” au aratat ca un factor moderat de stres cronic (unul care nu schimba greutatea corpului si nici greutatea organelor) poate creste substantial predispozitia la cancerul de piele.

Protectia solara pe timpul sezonului cald

Razele ultraviolete (UV) de la soare si alte surse de radiatii (precum aparatele de bronzat) sunt cauza numarul 1 a cancerului de piele. O expunere indelungata la soare si la aceste raze UV poate provoca arsuri solare, leziuni oculare si riduri premature. Cum te protejezi de soare in timpul verii? Respectand cateva reguli esentiale:

  • Cand esti afata, in soare, poarta haine si palarii pentru a-ti proteja zone cat mai mari de piele. Protejeaza-ti ochii cu ochelari de soare care blocheaza cel putin 99% din lumina UV.
  • Foloseste un produs cu spectru larg de protectie solara, cu un factor de protectie solara SPF 30 sau mai mare. Aplica produsul la fiecare 2 ore, dupa ce inoti sau dupa ce ai transpirat.
  • Cauta umbra: limiteaza expunerea direct ala soare, in special intre orele 10.00 si 16.00, atunci cand razele UV sunt cele mai puternice.
  • Evita aparatele de bronzare: acestea pot cauza leziuni serioase ale pielii, pe termen lung, si pot contribui la aparitia cancerului de piele.
  • Alege produsul cu SPF corespunzator nevoilor tale: este recomandat un produs care ofera protectie cu spectru larg, adica protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB. Cu cat valoarea SPF este mai mare, cu atat inseamna ca produsul iti ofera o protectie mai mare. Si nu uita sa reaplici produsul cu factor de protectie solara la cel putin fiecare 2 ore sau chiar mai des daca inoti sau transpiri pe plaja.

Cum te protejezi daca desfasori pe termen lung activitati in aer liber

Medicii dermatologi au o serie de recomandari pentru a preveni arsurile solare atunci cand persoana are nevoie de protectie, mai ales daca desfasoara pe termen lung activitati in aer liber. Fie ca esti la plaja, alergi in aer liber sau esti in padure sau in drumetii, este important sa iti protejezi pielea de razele nocive ale soarelui. Desi arsurile solare par sa fie o afectiune temporara, ele lasa in urma lor leziuni care au efecte pe termen lung asupra pielii, iar acestea cresc riscul unei persoane de a face cancer de piele. Pentru a preveni arsurile solare si pentru a reduce riscul de cancer de piele daca desfasori activitati in aer liber, urmeaza aceste recomandari:

  • Cauta zone cu umbra: razele soarelui sunt cele mai puternice intre orele 10 si 14 sau intre 10 si 16, iar daca umbra ta este mai mica decat inaltimea ta, este cazul sa te adapostesti la umbra.
  • Poarta haine care iti protejeaza pielea. Poarta bluze cu manecile lungi, pantaloni, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare ori de cate ori este posibil.
  • Aplica o cantitate generoasa de creme si lotiuni cu spectru larg de protectie, rezistente la apa. Crema sau lotiunea ar trebui sa aiba un factor de protectie solara (SPF) 30 sau o valoare mai mare si ar trebui sa fie aplicata pe toate zonele pielii expuse la soare. Nu uita ca „spectru larg” inseamna ca produsul te protejeaza atat de razele ultraviolete UVA, cat si de cele UVB. Pentru protectie maxima, reaplica produsele cu rol de ecran solar aproximativ la fiecare 2 ore si foloseste-le chiar si in zilele cu nori, aplica-le dupa ce inoti sau dupa ce ai transpirat in urma unei activitati solicitante.

Atentie la bronzul de solar

Un numar urias, de pana la 90% dintre cazurile de melanom sunt estimate ca ar fi cauzate de expunerea la lumina ultravioleta (razele UV). Acest factor include si expunerea la razele UV ale soarelui si razele UV din surse artificiale, cum ar fi aparatele de bronzat numite si solare. O agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii incadreaza aparatele si lampile de bronzat (solarele) in cea mai ridicata categorie de risc pentru cancerul de piele – cancerigene pentru oameni, aceeasi categorie in care se afla alte substante periculoase, precum plutoniul si anumite tipuri de radiu. Cercetarile indica faptul ca folosirea solarelor si a aparatelor de bronzat pe cale artificiala inainte de varsta de 30 de ani creste riscul de a face melanom cu pana la 75%. 

Folosirea ocazionala a aparatelor de bronzat tripleaza sansele persoanei de a face acest tip de cancer. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca exista o corelatie intre doza si raspuns, ceea ce inseamna ca cu cat persoana are mai multe sesiuni la solara, cu cat petrece mai multe ore si ani pentru a se bronza, cu atat este mai mare riscul de a face melanom si alte tipuri de cancer de piele.

Persoanele predispuse la afectiuni canceroase ale pielii

Toata lumea are, la un moment dat, un risc de a face melanom, dar riscurile cresc in functie de cativa factori: expunerea la soare, numarul de alunite de pe piele, tipul sau fototipul pielii si istoricul familial (genetica). Persoanele predispuse la afectiuni canceroase ale pielii sunt:

  • Cele cu pielea deschisa la culoare, pielea alba; oricine poate face cancer de piele, indiferent de culoarea pielii, insa cei care au mai putin pigment in piele au o protectie mai scazuta in fata radiatiilor nocive ale soarelui. Persoanele care au parul blond sau roscat si ochi deschisi la culoare, care au pistrui sau care se ard usor din cauza soarelui au o predispozitie mai mare in fata cancerului de piele, comparativ cu o persoana care are pielea inchisa la culoare.
  • Cele care au un istoric al arsurilor solare. Daca in copilarie sau in adolescenta, persoana a avut una sau mai multe arsuri solare, insotite de basicute, creste riscul de a avea cancer de piele, la varsta adulta.
  • Cele care se expun in exces la soare. Oricine petrece un timp considerabil in soare poate face cancer de piele, in special daca pielea nu este protejata de haine sau de creme cu ecran de protectie impotriva soarelui. Bronzatul la plaja, cat si bronzatul in saloanele de specialitate prezinta de asemenea un risc crescut.
  • Cele care locuiesc in zone insorite sau in climatul de la altitudini ridicate. Oamenii care traiesc in zonele cu clima mai calda sunt expuse la mai multe raze ale soarelui, comparativ cu cei care traiesc intr-un climat mai rece. Si faptul ca locuiesc la altitudini mai mari, acolo unde razele soarelui sunt mai puternice, ii expune pe oameni la radiatii mai multe, prin urmare creste riscul de cancer de piele.
  • Cele care au alunite. Oamenii care au mai multe alunite sau care au alunite anormale numite nevi displazici au un risc crescut de a face cancer de piele la un moment dat. Aceste alunite anormale au o predispozitie mai mare de a deveni canceroase.
  • Cele care au leziuni precanceroase ale pielii. Indivizii care au leziuni ale pielii cunoscute sub numele de keratoza actinica au un risc crescut de a dezvolta o forma de cancer de piele.
  • Cele care au in istoricul familial un caz de cancer de piele. Daca unul dintre parinti sau un frate a avut cancer de piele, persoana in cauza poate avea un risc mai mare de a se confrunta cu aceasta boala.
  • Cele care au mai avut cancer de piele. Daca persoana a facut o data cancer de piele, inseamna ca are un risc crescut de a se confrunta din nou cu boala.
  • Cele care au un sistem imunitar scazut. Oamenii care au un sistem imunitar nu prea puternic au un risc mai mare de a face cancer de piele. In aceasta categorie intra persoanele cu HIV/SIDA si cei care iau medicamente care suprima sistemul imunitar, dupa un transplant de organe.