

Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Mit sau adevar: pielea inchisa la culoare nu are nevoie de protectie solara
Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare se pricopsesc mai greu cu arsuri solare, comparativ cu persoanele cu pielea alba. Asta nu inseamna insa ca nu sunt expuse riscurilor ce vin odata cu expunerea la radiatiile UV.
Pielea mai inchisa la culoare are o toleranta sporita la radiatiile solare. Pigmentul care coloreaza pielea, melanina, este produs de melanocite – celulele pielii. Melanina pigmenteaza pielea si actioneaza precum o protectie naturala impotriva radiatiilor UV, aborbindu-le pe acestea. Asta nu inseamna insa ca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare nu sunt predispuse ridurilor, hiperpigmentarii si chiar si cancerului de piele.
Cu toate ca cei cu pielea mai inchisa la culoare au toleranta crescuta la radiatiile solare, acestia pot fi mai afectati de acestea intrucat neglijeaza protectia solara.
Potrivit specialistilor in dermatologie, expunerea la radiatiile solare este responsabila pentru 95% dintre cazurile de melanom. Melanomul este cel mai rar, insa si cel mai periculos tip de cancer de piele.
Statistic vorbind, persoanele cu pielea inchisa la culoare au risc mai mic de cancer de piele, insa atunci cand dezvolta aceasta afectiune, sansele de deces ale acestora sunt mai mari.
Persoanele cu pielea alba se pot alege cu arsuri solare si dupa 10-15 minute petrecute in bataia razelor de soare, daca intensitatea radiatiilor este crescuta. In cazul persoanelor cu pielea foarte inchisa la culoare, arsurile solare pot aparea dupa 2 ore de expunere neprotejata la soare. Asta inseamna ca trebuie sa foloseasca protectie solara pentru a isi proteja pielea de efectele negative ale razelor soarelui.
Persoanele cu pielea inchisa la culoare pot insa sa foloseasca o lotiune cu factor de protectie mai mic. De pilda, daca o persoana cu pielea foarte alba trebuie sa foloseasca, la plaja, lotiune cu factor SPF 50, o persoana cu tenul masliniu se poate limita la una cu SPF 30 fara sa isi faca griji.
Pe langa folosirea lotiunilor cu factor de protectie solara, si persoanele cu pielea inchisa la culoare ar trebui sa se protejeze prin purtarea unor bluze cu maneci lungi sau a unor pantaloni lungi atunci cand se expun pentru perioade indelungata la soare. Palariile cu boruri mari ofera, de asemenea, protectie solara la nivelul fetei si umerilor asa ca ar trebui purtate in zilele insorite.
Concluzia specialistilor este ca da, indiferent de tipul si culoarea pielii, protectia solara este absolut necesara. Asadar, si persoanele cu tenul masliniu trebuie sa fie precaute atunci cand vine vorba despre radiatiile UV intrucat riscul de imbatranire prematura a pielii, arsuri solare si cancer de piele exista si in randul acestora.
Cum se aplica protectia solara pentru eficienta maxima:
- Lotiunea cu SPF se aplica cu o jumatate de ora inainte de expunerea la soare, pentru ca aceasta sa fie absorbita de piele si sa actioneze deja in momentul expunerii la radiatii.
- Cantitatea de lotiune trebuie sa fie cea corecta – in general, oamenii au tendinta de a folosi o cantitate prea mica de lotiune de plaja, ceea ce inseamna ca aceasta nu este eficienta. Este necesara aplicarea unui strat generos pe toate zonele expuse soarelui, inclusiv pe urechi, in talpi sau pe coate.
- O data la cateva ore, precum si dupa ce inotam sau facem dus, lotiunea de plaja trebuie sa fie reaplicata.
Sursa foto: Shutterstock