

PET/CT cu FDG (fluorodesoxiglucoză) – Investigaţie utilă pentru depistarea şi stadializarea
PET/CT cu FDG (fluorodesoxiglucoză) – Investigaţie utilă pentru depistarea şi stadializarea cancerului
PET/CT cu FDG (fluorodesoxiglucoză) – Investigaţie utilă pentru depistarea şi stadializarea cancerului
PET/CT este o metodă de explorare imagistică hibridă care combină două principii diferite, independente, dar ale căror rezultate se procesează prin fuziune într-o singură imagine precisă ce conţine informaţii detaliate și cu valoare sporită. PET (Positron Emission Tomography) este folosită pentru obţinerea de date funcţionale celulare și metabolice ale leziunii și ale întregului organism. CT (Computed Tomography) este folosită pentru obţinerea de date morfologice legate de localizare şi de raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate ale regiunii examinate, precum și la distanță.
În afecțiuni este utilă examinarea de tip PET/CT?
Examinarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiuni oncologice diverse, în evaluarea unui anumit tip de patologie neuronale, în diagnosticul diferențial al anumitor afecțiuni inflamatorii și al unor boli cardiace. Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral care au pe suprafață receptori pentru glucoză, iar scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin "fuzionarea" celor două scanări, oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi la metabolismul acestora.
Ce poate să evidențieze PET/CT?
În multe afecţiuni şi, în special în cazul tumorilor maligne –diverse forme ale cancerului, investigaţia PET/CT poate evidenția anumite schimbări subtile metabolice cu câteva luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţiile tradiţionale ( Ecografie, Radiografie, Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Datele cumulate prin analize comparative din toată lumea ne arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratamentul oncologic în multiple cazuri prin stadializarea corectă și monitorizarea terapiei.
Cum se efectuează pregătirea pacientului pentru PET/CT?
În vederea efectuării investigației este necesară pregătirea pentru examinare care constă în prezentarea la centrul la care a fost programat.
Cu 24 ore înaintea examinării, pacienții trebuie să consume doar alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi (fără dulciuri, fără pâine sau paste făinoase, și fără mazăre, fasole, sucuri, diverse gustări care conțin forme de carbohidrați). Pacienții nu trebuie să consume alcool sau cafea şi este utilă consumarea de 1,5 – 2 l de apă plată.
Cu 6 ore dinaintea examinării, pacienții nu trebuie să mănânce sau să consume lichide bogate în calorii (cafea, ceai negru, alte băuturi îndulcite), pentru a nu altera sensibilitatea examinării printr-un nivel ridicat de glucoză în sânge. În cazul în care examinarea este programată în a doua parte a zilei, pacientul poate lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora prezentării la clinică (slab caloric și de preferat cu conținut cât mai redus de carbohidrați). Pentru tratamentele curente, acestea trebuie administrate, dar poate fi util și consultul medicului curant, mai ales dacă pacientul are diabet pentru că glicemia trebuie să se mențină la valori sub 150mg/dl. Sunt interzise munca fizică şi activităţile sportive cu cel putin 72 ore înainte de examinare.
Cum se desfășoară examinarea?
Faza iniţială a investigaţiei presupune o discuţie cu medicul specialist și cu personalul din laboratorul de medicină nucleară. Întâlnirea este necesară pentru selectarea datelor importante din istoricului medical, precum şi măsurarea înălțimii, greutății şi nivelului glicemiei în dimineața examinării. După ce un operator specializat în realizarea investigaţiilor PET-CT informează pacientul asupra procedurii de examinare, pacientul este introdus într-o cameră de aşteptare, se va schimba într-un halat medical pentru a nu avea asupra sa corpuri străine generatoare de artefacte, iar, apoi, asistenta medicală va injecta intravenos, o cantitate de substanţă radioactivă (10 mCi FDG).
După administrarea acesteia, pacientul va aștepta aproximativ 60 minute într-o încăpere special amenajată, pentru ca substanţa radioactive să se distribuie în organism și să se fixeze în regiunile de interes. În acest interval de timp, se va administra și substanţă de contrast orală, dizolvată în aproximativ 1 litru de apă. Aceasta este necesară pentru o mai bună vizualizare a cavităţii abdominale și a anselor digestive.
Pacientul trebuie să se relaxeze în intervalul cuprins între injectare și examinare, nu trebuie să facă niciun fel de efort fizic sau să vorbească pentru a nu influența distribuția radiotrasorului, dar și ca să nu induce rezultate patologice false produse de contracția musculară și consumul direcționat de glucoză. Tot în aceste încăperi trebuie menținut confortul termic adecvat pentru a împiedica apariției contracturii musculare și a activării grăsimii brune care induc zone false hipercaptante. După aproximativ o oră de la injectare şi după perioada de pregătire, pacientul va fi însoțit în sala unde se găsește echipamentul de examinare. Scanarea propriu-zisă poate varia între 15 si 30 de minute, timp în care pacientul va sta întins pe patul de examinare şi va fi în legătură permanentă cu operatorul medical.
La finalul examinarii, pacientul rămâne sub observaţie medicală pentru un interval variabil. Uneori poate fi necesară și injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast iodate și examinare CT cu contrast și fuzionarea imaginilor, însă această procedură suplimentară poate fi evitată dacă pacientul prezintă un dosar complet cu alte rezultate ale unor examinări imagistice premergătoare cu injectare de contrast. Această procedură de examinare PET-CT cu CT fără contrast injectat intravenos și, eventual cu doză cât mai mică de radiație, reduce riscurile aferente iradierii pacientului.
Când este recomandată efectuarea de examinări PET/CT la pacienții cu tratamente complexe?
Terapia oncologică sau adjuvantă maladiei oncologice poate produce modificări metabolice care pot influența fixarea radiotrasorului în zona tratată. Din acest motiv examinarea PET-CT se poate face aproximativ:
- După un interval variabil de minimum 2-3 luni după radioterapie;
- După 2-3 săptămâni de la finalizarea chimioterapiei;
- După minimum 6 săptămâni după o intervenţie chirurgicală.
- Examinarea PET-CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt însărcinate.
Dacă există suspiciunea stării de graviditate, pacienta trebuie să informeze personalul medical la sosirea în departamentul PET-CT. Toate datele amănunțite referitoare la aceste proceduri terapeutice trebuie prezentate medicilor care vor interpreta imaginile PET/CT în context terapeutic complex.
Rezultatul investigaţiei PET-CT
Rezultatul investigaţiei va fi oferit pacientului sau persoanei delegate pentru ridicarea acestuia sub formă iar imaginile aferente examinării pe suport optic (CD) și în format special DICOM. Este foarte importantă păstrarea imaginilor pentru o eventuală comparație și urmărire a evoluției maladiei. Rezultatul trebuie de asemenea prezentat medicului care a solicitat examinarea.
Principiul metodei PET-CT
Captarea substanței radioactive la nivelul celulelor neoplazice este posibilă deoarece metabolismul multor celule canceroase este intens, şi, prin urmare, acestea se hrănesc cu glucoza radioactivă care este injectată în corpul pacientului înainte de examinarea tomografică. Zonele care au absorbit intens glucoza radiomarcată sunt identificate prin anumite coduri de culoare și prin măsurarea intensității fixării în imaginea obținută prin PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografia computerizată) sau explorate prin IRM (imagistica prin rezonanţă magnetică), care pun în evidenţă doar structura anatomică şi nu pot identifica tumorile active și care evalueză doar anumiți parametrii ai fiziologiei tumorale.
Câteva principii care stau la baza stabilirii indicațiilor PET/CT
-Dacă este identificat precoce, cancerul poate fi tratat eficient și vindecat.
O scanare PET/CT poate fi folosită în diagnosticul precoce pentru a-i ajuta pe medici să determine cea mai bună metodă de tratament. O scanare PET/CT a întregului organism poate detecta, înainte de a fi adoptat un anumit tip de tratament, dacă tumora este izolată într-o anumită zonă sau dacă s-a extins şi spre alte organe- dacă există metastaze.
-Tumorile maligne sunt tumori canceroase.
Celulele din tumorile maligne sunt anormale şi se înmulţesc anarhic. Aceste celule pot invada şi distruge ţesuturile din jurul lor. În procesul denumit metastazare, celulele canceroase migrează de la organele din care se dezvoltă şi ajung în alte părţi ale corpului, unde continuă să crească.
-Care sunt indicațiile și limitele examenului PET/CT
Deoarece este o metodă care iradiază organismal cu o doză de risc cu posibile consecințe asupra pacientului, examenul PET/CT se efectuează doar la solicitarea unui medic specialist care poate oferi o justificare în beneficiul sănătații pacientului. Indicația pune în balanță riscul iradierii față de beneficiul examinării.
-Scanarea PET/CT este un examen esențial pentru identificarea tumorilor canceroase primare și a tumorilor metastazate.
-Înainte de existența PET și a PET/CT, era extrem de dificilă monitorizarea pacienților pentru a vedea dacă tumoarea a recidivat sau dacă au apărut metastaze.
Principalele leziuni penttru care este foarte utilă examinarea PET/CT sunt:
- Cancerul de sân;
- Cancerul ovarian;
- Cancerul de col uterin;
- Cancerul tubului digestiv;
- Cancerul pulmonar;
- Cancerul la cap și gât în regiunea cervicală;
- Cancerele organelor parenchimatoase abdominale (ficat, pancreas);
- Limfoame;
- Cancerul vezicii urinare și rinichilor;
- Cancerul tiroidian;
- Cancerul de piele – melanomul;
- Cancerul osos- sarcomul;
- Tumori cu origine necunoscută;
- Alte indicații la cererea oncologului.
Tumorile maligne pot invada și infiltra toate zonele organismului uman. Celulele canceroase se înmulțesc fară niciun control, ele invadează și distrug țesuturile din jurul lor, întrerupând activitatea în condiții normale ale organismului prin compromiterea funcționalității organului afectat.
-Analizele post-tratament
Este important să identificăm masa de celule tumorale înainte de tratament sau dacă au mai ramas active celule canceroase în organism după ce s-a încheiat tratamentul oncologic. Scanner-ul PET/CT permite ca aceste tratamente să fie particularizate și dozate conform nevoilor individuale ale pacientului, determinate de localizarea și răspândirea celulelor tumorale.
-Scanarea PET/CT poate vizualiza și evalua matematic prin indicatori de radioactivitate răspunsul tumorii la terapie și pentru a identifica recidiva tumorală.
Dacă celulele canceroase au fost inactivate sau distruse prin tratament, acestea nu vor mai absorbi glucoza radioactivă care este administrată pentru examinarea cu scanner-ul PET/CT. După tratament, chiar dacă masele tumorale pot fi încă prezente și vizibile CT și identificate dimensional prin scanarea imagistică prin rezonanța magnetică IRM sau CT, ele s-ar putea să nu mai fie active metabolic, fapt care poate fi evidențiat prin scanarea cu emisie pozitronică PET. În cazul în care celulele canceroase au reapărut local sau la distanță de tumora primară, fie în ganglionii limfatici, fie în zona restantă tratamentului chirurgical sau în alte regiuni, scanarea PET poate observa acumularea de substanță radioactivă, iar tratamentul poate fi reînceput precoce.
Limitele metodei de scanare PET/CT cu FDG – fluorodesoxiglucoză
Există anumite limite pentru anumite tumori cum sunt tumorile maligne ale prostatei, anumite tumori digestive cu conținut crescut de mucină sau tumorile cerebrale neuroendocrine, anumite carcinoame bronhoalveolare, limfoamele de tip non-Hodgkin, astrocitoamele, anumite tumori hepatice bine diferențiate. Aceste tumori pot capta în grad redus FDG și pot oferi rezultate fals negative legate de activitatea metabolică tumorală care necesită interpretare în contextul clinic și anatomopatologic.
Inflamația și procesul de vindecare celulară, abcesele, tumorile tisulare, sarcoidoza pot capta deasemenea FDG în grade diferite, astfel încât explorarea PET –CT are anumite limite care pot fi depășite și transformate în examen util prin cunoașterea dosarului complex al pacientului și prin analize complementare și personalizate.
Aspectele fiziopatologice și biologice ale tumorilor maligne și diagnosticul și urmărirea terapeutică a tumorilor maligne este un proces extrem de complicat.
Indicațiile de efectuare ale unui examen PET-CT se stabilesc doar pe baza unor criterii clinice și paraclinice personalizate și conform unor proceduri aplicate în timpul unei consultații clinice de către medicul specialist.
Metoda de examinare PET-CT necesită colaborare multidisciplinară, iar interpretarea rezultatelor se face în echipa de medici specialiști de medicină nucleară și radiologi interpretând aspectele particulare fiecărui pacient.
Există în alte clinici din lume o diversitate de substanțe radioactive și de radiotrasori care pot fi utilizați în practica clinică cu indicații pentru care scanarea PET-CT cu FDG este limitată și în anii care vor urma acestea vor fi utilizate și în țara noastră.
Sursă foto: Shutterstock